10 fakte shkencore rreth viruseve


Shumica e njerëzve nuk bëjnë dallim midis viruseve, baktereve dhe organizmave protozoare. Ndërkohë, të gjitha këto krijesa jo vetëm në mënyrë të konsiderueshme ndryshojnë me njëri-tjetrin në përmasa, por i përkasin llojeve të ndryshme biologjike.
Kështu dhjetë interesante, fakte arsyetuar shkencërisht rreth viruseve:Viruset nuk janë duke jetuar në kuptimin truest të fjalës. Jashtë ushtrisë nuk janë në gjendje të riprodhimit dhe përfaqësojnë vetëm një molekulë ADN-së rrethuar nga një shtresë e proteinave. Kjo bëhet aktive vetëm kur ju të merrni në një tjetër organizmi të gjallë. Atje ai transmeton qelizat e tij të presë programin e qelizave, duke shkaktuar një transformim të plotë dhe duke i kthyer në kopje të tyre.


Disa viruse janë kaq të vogla që ata janë në gjendje për të futur ADN-së së tyre bakteret me anë të qimeve mikroskopike e tyre me të cilat ata lëvizin.
Viruset mund të infektojnë një-qelizor organizma, bakteret, kërpudhat, bimët, kafshët dhe madje edhe viruset e tjera - që të gjitha llojet e krijesave që jetojnë në Tokë
Në qelizat e njeriut, si dhe në qelizat e kafshëve, ka disa arsimi padobishme. Shkencëtarët besojnë se viruseve që kanë marrë rrënjë në ne si rezultat i evolucionit.
Ne gjenomin e njeriut ka fragmente virale që janë të përfshirë në zhvillimin e kancerit tek njerëzit.

Viruset nuk janë vetëm të dëmshme. Gjatë shtatzënisë, disa prej proteinave të koduar nga gjeneve viral korrigjon sistemin imunitar nënës në mënyrë që ajo nuk embrionin ottorhala gjatë zhvillimit të saj.
Në shekullin para Australia ishte një rritje katastrofike në popullsinë e lepujve, që çoi në shkatërrimin e shumë specieve në zonën e madhe e tokës pjellore. Që lepujt u përpoq për të luftuar shumë dekada, për të nuk ka dobi. Në mesin e 20 ndonjëherë vendosur për të luftuar me lepuj duke përdorur myxomatosis virus, e cila çoi në një reduktim pesëfishtë në numrin e kafshëve.

Viruset ekzistojnë në të gjitha ekosistemet, dhe janë format më të mëdha biologjike në planet.
Ata nuk janë të aftë për sintezën e proteinave që i dallon ato nga organizmat e tjerë të gjallë. Për këtë proces, ata janë shumë të vogla.
Origjina e tyre biologjike në tokë ende e paqartë. Gjurmë historinë e zhvillimit të planetit nuk është e mundur, sepse viruset nuk lënë pas ndonjë gjurmë të mineraleve që mund të përdoren si provë e një teorie shkencore.