Sëmundjet në të cilat është e ndaluar në sport


Ka dy lloje të contraindications, të cilat janë absolute dhe të përkohshme. Nuk ka dyshim se ekziston një sëmundje në të cilën është e ndaluar në sport. Për shembull, askush nuk mund të shkoni në palestër, pas një sulmi në zemër ose dëmtim i trurit, por një vit ose dy, ju mund të kthehet në ngarkesa të moderuar.
Çfarë ndodh nëse mjeku mendon se diçka është e gabuar?
Lajm i mirë është se pothuajse të gjithë fëmijët mund të luajnë sportive. Nëse problemet e shëndetit të rriturve, zakonisht ju mund të merrni trajtim që do të lejojë njerëzit të luajnë sportive në mënyrë të sigurtë. Nëse pacienti është lëndimi i vjetër, mjeku mund të sugjerojë ushtrime dhe procedurat e tjera që do të ndihmojë të shpëtoj prej tyre. Edhe fëmijët me probleme të rënda shëndetësore shpesh mund të gjeni një sport në të cilën ata mund të marrin pjesë.Sëmundje të rënda
Astmë
Astmë (AZ-ma) është një sëmundje kronike të mushkërive (afatgjatë), inflames dhe ngushton rrugët e frymëmarrjes. Astma shkakton periudha të përsëritura të wheezing (një tingull fishkëllimë kur të frymëmarrjes), compression në gjoks, gulçim dhe kollë. Kollitjes ndodh shpesh gjatë natës ose në mëngjes herët. Në këtë sëmundje ka edhe një kufizim në sport. Këto sportive si golfit dhe yoga zvogëluar shanset e flakërim astmë. Asthmatics ndaluar që të angazhohen në sporte të tilla si baseball, futboll, gjimnastikë.


Dëmtimin e shpretkës
Shpretka është një organ që ulet vetëm nën diafragmë në bark e sipërme të majtë. Ajo mbrohet gjoks dhe mund të ndihet vetëm nëse në mënyrë të konsiderueshme rrit (6-8 herë madhësinë normale). Mbingarkesë fizike mund të rezultojë në lëndime të panevojshme e majtë të trupit, duke rezultuar në një shpretkë ruptured mund të ndodhë. Kjo mund të rezultojë në vdekje.
Ajo ishte e njohur gjerësisht se atletët me këtë diagnozë nuk janë të lejuar të marrin pjesë në sporte për 1 muaj. Më vonë mjekësi sportive bërë ndryshime në tre javë të diagnozës. Për uyazyka se shpretkë nuk u plagos në fillim.


Scolliosis
Zakonisht përcaktuar si një lakim laterale të shtyllës kurrizore, të paktën 10%, kur matet me metoden e Cobb dhe shpesh çon në gji kodrinë dukshme kur pacienti bends përpara në beli. Ekspertët shpesh shohim pacientët me këtë sëmundje. Për njerëzit 16 vjeç e më të vegjël, ka prevalencë scoliosis prej 2 deri 3% e fëmijëve me prevalencë të ulët të 03% deri 05% në njerëz të moshës së mesme, më shumë se 20%. Scoliosis është i pranishëm në mënyrë të barabartë në meshkujt dhe femrat rreth 10%; por lakim më e madhe e scoliosis kryesisht gratë. Komplikimet e mundshme të scoliosis përfshijnë dhimbje prapa, kthesa e avancimit, pasojat psiko-sociale dhe në raste të rënda, simptomat mushkërive. Edhe pse disa raste të scoliosis për shkak të anomalive kongjenitale ose patologji të tilla si neurofibromatosis, sëmundjet e indit lidhor apo çrregullime të palcës kurrizore.


Detashment retinal
Shtresa Retin dritëndieshëm e indeve që linjat e brendshme e syrit dhe dërgon mesazhe vizuale nëpërmjet nervit optik deri në tru. Kur retina shkëputet, ajo rritet ose që rrjedhin nga pozicioni i saj normal. Nëse koha nuk është trajtuar, shkëputja e retinës mund të çojë në humbjen e vizion.
Në disa raste mund të jetë se zona e vogël e lot retinës. Këto zona, i quajtur lotët e retinës mund të çojë në shkëputje retinës. Kjo sëmundje është e ndaluar për të lejuar ushtrimin.


Tronditje
Truri ka konsistencën e xhelatinë. Kjo masë e butë nga Tërmet përditshme dhe gunga në lëngun cerebrospinal ajo gjithandej brenda kafkës. Një goditje e fortë në kokë dhe qafë apo sipërme të trupit mund të çojë në dëmtim të trurit, në masë truri slides mbrapa me radhë dhe me forcë në mur e brendshme të kafkës. Përshpejtimin e papritur apo ngadalësimin e lëvizjes së kokës - si rezultat i veprimeve të tilla si një rënie ose goditje të dhunshme (duke tundur sindromi i fëmijës) - gjithashtu mund të çojë në dëmtim të trurit.

Këto dëmtime të ndikojë në funksionin e trurit, zakonisht për një periudhë të shkurtër, në të cilën janë shenjat dhe simptomat e një tronditje. Lëndimi i këtij lloji mund të çojë edhe në gjakderdhje dhe të shkaktojnë simptoma të tilla si të qenët i përgjumur zgjatur dhe konfuzion që mund të ndodhë duke shkaktuar menjëherë ose më vonë lëndim. Gjakderdhje të tilla në tru mund të jetë fatale. Në rast të lëndimeve të shumta të marra mjekun hershëm të trurit nuk mund të lejojë për sportin aktiv.

Njerëzit që vuajnë nga sëmundjet kardiovaskulare duhet të shmangin gjimnastikë, si dhe ata me sulme të astmës ndodhin rregullisht vuajnë nga inflamacion të rëndë ose sëmundje mendore.

Patologjia e organeve të brendshme, hipertension, thrombophlebitis, dhe problemet e shtyllës kurrizore, një arsye e mirë për të shmangur forcën trajnimit me pesha heqjen.
Në prani të arrhythmias apo dëmtimi të trurit traumatik, është e ndaluar të hidhen, për sëmundjet e joints.
Gjimnastikë me ujë dhe noti mund të lejohet në ujë të cekët dhe nën mbikëqyrjen e trajnerit nëse një person vuan nga epilepsia.

Çfarë ndodh gjatë ushtrimit
Ka dy drejtime në të cilat mjeku përcakton pranimin në sport: historia mjekësore dhe ekzaminimin fizik.

Historia mjekësore përfshin pyetje në lidhje me sëmundjet dhe lëndimet e pacientit, të tilla si astma ose një këmbë të thyer. Po aq e rëndësishme është se problemet mjekësore që janë të pranishme në gjenetikë familjes apo ndonjë ilaç të marra në baza ditore. Për shembull, dikush në familje ka pasur sëmundje të zemrës. Një tjetër pyetje e rëndësishme është nëse pacienti ka humbur vetëdijen ndonjëherë, kreu pamorochylasya apo dhimbje gjoksi ndjerë gjatë afat. Pacienti duhet të plotësoni formularin, mjeku mund të bëjë pyetje shtesë gjatë testimit.