Kariesi dentar shkakton dhe simptomat, duket si kariesit


Gjithkush në jetën përballur gjithmonë me problemin e kariesit të dhëmbëve si. Por ajo që është karies mjekesore?
Kariesi - ndryshime patologjike që kontribuojnë në demineralization e smalt, dhe më pas çojnë në shfaqjen e kavitetit. Kariesi prek pothuajse 98% të popullsisë së planetit tonë.
Vërtetuar se meshkujt vuajnë prishjen e dhëmbëve disa herë më pak se femrat. Shkencëtarët ia atribuojnë këtë me faktin se gratë janë shumë më tepër se të hahet ëmbël, dhëmbët dhe madje edhe ata të përkeqësohet gjatë shtatzënisë.
Shfaqja nxit formimin e pllakë të dhëmbëve, i cili është një terren i favorshëm mbarështimit për bakteret e dëmshme. Pastaj mikrobet rrinë në mënyrë të vendosur për të dhëmbit, duke formuar një të ashtuquajtur "pllakë" dhe të fillojnë të prodhojnë të dëmshme për acid dhëmbëve.


Ka disa shkaqe të prishjen e dhëmbëve. Së pari, ajo është higjiena e pamjaftueshme orale. Nëse ju nuk lahen dhëmbët tuaj çdo ditë, ai domosdoshmërisht do pllakë, e cila do të çojë në shfaqjen e kariesit.
Arsyeja e dytë - imunitet të dobët dhe prania e beriberi.
Gjithashtu çon në prishjen e dhëmbëve mungesën e fluoride, kalcium, minerale esenciale dhe karbohidrateve të tepërta dhe ushqime të ëmbël.
Përbërja e pështymë e një personi të shëndetshëm furnizimin minerale dhëmbët dhe i mbron ata nga bakteret e dëmshme. Nëse një person është i sëmurë ose në depresion, përbërja e ndryshimeve pështymë, dhe ai pushon për të mbrojtur dhëmbët nga efektet e jashtme negative.

Ju lutemi të jenë të vetëdijshëm se nata pothuajse ka prodhuar jo pështymë, dhe në qoftë se dhëmbët tuaj para se të shkojnë në shtrat nuk është i pastër, i mikroorganizmave të dëmshme ka kohë të natës për të formuar një dhëmb "pllakë".
Një rol të rëndësishëm në formimin e kariesit luan një trashëgim të keqe dhe të mjedisit. Por, nëse prindërit dhëmbë të këqija, kjo nuk do të thotë se fëmijët janë dhëmbët dënuar dhe nuk merren me higjienën e tyre të përditshme. Vetëm me anë të kujdesit të duhur me gojë, ne mund të mbrojtur dhëmbët nga sëmundja.

Ka disa faza të kariesit të dhëmbëve. Faza fillestare është e karakterizuar nga pamja e njolla të bardha në dhëmbët - fillon një demineralization dhëmb. Gradualisht njollat ​​bëhen të verdhë, pastaj të errët, dhe që rezultojnë nga kariesi sipërfaqësor. Smalt dhëmb bëhet strukturë të përafërt që kontribuon në ndjeshmëri dhimbshme dhëmbit.

Nëse ju nuk luftoni demineralization, të fillojë procesin e shkatërrimit të indeve të buta të dhëmbëve, duke shkaktuar një zgavër. Ky është niveli mesatar i kariesit. Kariesi thellë karakterizohet nga shkatërrimi i tul (indit të butë e dhëmbit).
Dhëmb të ndikojë negativisht në traktin gastrointestinal, kardiovaskulare dhe sistemin imunitar. Kariesi thellë nxit formimin minber dhe madje sepsë (gjakut infeksioni totale).
Sepse kariesit të patrajtuara të thella do të thotë nënshtruar jetën e tij në rrezik të madh. Midis fazën fillestare të kariesit dhe formën e tij të thellë mund të marrë një kohë të gjatë. Kjo ngadalshëm prishjen kronike e dhëmbëve. Në fëmijët dhe adoleshentët kariesit më të shpeshta akute.