E cila duhet të bëjë ultratinguj shtatzënisë


Shumë gra nuk guxojnë të bëjnë me ultratinguj për të monitoruar shtatzëninë dhe mënyrën se si fëmija zhvillon. Dhe absolutisht asgjë! "Për të qenë i sigurt për zhvillimin normal të fëmijës, për të gjithë periudhën e shtatzënisë duhet të marrë të paktën tre ose katër ultratinguj" - e OBSH. Dhe në qoftë se ju papritmas kanë dyshime se fëmija është diçka e gabuar ose keni ndonjë komplikime, ju menjëherë duhet të emërojë një ultratinguj shtesë. Ne nuk kemi gjetur prova serioze dokumentuar se me ultratinguj të rrezikshme për fëmijët. Pra, ajo mbetet metoda kryesore e diagnozës, si një nga më të kapshëm dhe më të sakta.


Siç është përmendur tashmë, gjatë shtatzënisë, zhvillimi normal i fëmijës duhet të kalojnë të paktën tre ultratinguj. Çdo grua shtatzënë duhet të dinë se ku ultratinguj shtatzënisë duhet të bëhet dhe për çfarë qëllimi. Në çdo fazë të vëmendjes mjekësor të paguar për aspekte të ndryshme të zhvillimit të fëmijës.

1) Pse shtatzëninë ultratinguj rreth 7-8 javë.
Gjatë ultrazërit mjeku tërheq vëmendjen për faktin se fillimi apo veza e fekonduar për të zhvilluar në mitër apo jashtë (nëse shtatzënia ektopike është zbuluar, mbahet intervenim urgjent kirurgjik).

Gjithashtu, në këtë fazë të ultrazërit shtatzënisë është bërë me qëllim që të përcaktohet nëse një fëmijë zhvillohet. Në fund të fundit, ne e dimë se diku 3 javë pas konceptimit nga fallopiane tub vezë e fekonduar zbret në mitër. Embrioni 5-6 javë - Gjatësia rrip rreth 4 mm kokë është formuar në një fëmijë vetëm 9-javë, edhe pse për të parë se si zemra e tij është reduktuar, ne tashmë mund 4-5 javë. Lëvizjet e para të fëmijës është bërë pas javës së 8-të.

2) Çfarë duhet të ultrazërit shtatzënisë deri në 13 javë.

Për këtë shtatzënisë ultrazërit bëhet një diagnozë primare e sëmundjeve kromozomale si sindromin Down. Është vlerësuar madhësia e neckline si rajon zverku. Në rast të problemeve, për të paraqitur një diagnozë më të saktë, është e nevojshme që të karyotyping (vlerësim sasinë dhe cilësinë e kromozomeve të fëmijës). Kjo mund të bëhet në tri mënyra:
- chorionic villus mostrave (ju analizuar ardhmen placentar Villi);
- shpenzojnë 16-19 javë pas amniocentezës (analiza e lëngut amniotik);

- në 20-22 javë përdorur cordocentesis (fëmijë studim i gjakut).
Gjithashtu, ultratinguj kontrolloni në këtë periudhë:
- formimin e kockave nazale;
- Nuk ka anomalitë në zhvillimin e bark, gjymtyrë, sistemin nervor dhe të tjerët.

3) Pse ultratinguj në 19-22 javë të shtatzënisë.
Këtë herë mjeku që kryen me ultratinguj, studion strukturën e trupit të fëmijës, si në këtë fazë të shtatzënisë mund të zbulojë më qartë devijime në zhvillim. Kjo është arsyeja pse mjeku metodike dhe me kujdes kontrollon: 1) e sistemit musculoskeletal, veçanërisht gishtat, këmbët dhe shpinë; 2) organet e brendshme (më me kujdes - të zemrës, trurit, veshkave); 3) natyra e aktivitetit fizik (të gjykohet nga forca e jetës së fëmijës). Gjithashtu, mjeku kontrollon statusin e cik e sipërme - ajo papritmas çarë?

Përveç kësaj kryer trupin përgjithshëm i fëmijës: madhësinë e kokës, barkut, këmbët dhe përqindja e tyre për njëri-tjetrin.
Një tjetër opsion, e cila analizohet gjatë këtij ultrazërit, lëngu amniotik. Në prani të defekteve të fëmijës ose acarim të membranave të lëngut amniotik amniotik vëllim në mënyrë të konsiderueshme. Zvogëlimi i vëllimit gjithashtu sugjeron probleme serioze me nënën ose fëmijën.
Gjëja e fundit që mjeku kontrollon - të zemrës. Nëse më parë ishte e mundur për të kontrolluar gjendjen e zemrës vetëm në përgjithësi, tani është e mundur për të studiuar në detaje se si atrium formuar dhe ventricles, aorta dhe arteries pulmonare, etj


4) Çfarë duhet të bëhet nga ultrazërit 4-6 javë për shpërndarjen.
Deri në zhvillimin e fëmijës është në fazën përfundimtare, pasi mjeku kontrollon të gjithë trupin. Sidomos kontrollohet me kujdes lartësi dhe peshë.
Gjithashtu, mjeku kontrollon gatishmërinë e placentës para lindjes. Nëse kjo është shumë e ulët në mitër, ajo mund të çojë në gjakderdhje dhe shkëputje placentar para kohe. Nëse placenta është pjekuria e tretë dhe të fundit - një sinjal se së shpejti do të vijë lindjes.

Është e rëndësishme për të kontrolluar gjendjen e fëmijës, sepse në qoftë se rezulton se ajo është të këmbëve apo gomar poshtë, atëherë dorëzimi do të bëhet me anë të cezariane.

Ultratinguj tre-dimensionale.
Teknologji moderne, përveç ultrazërit konvencional lejojnë prindërit për të bërë ultratinguj tre-dimensionale. Sigurisht, kjo është e mundur vetëm mbi bazën e organizatave komerciale, dhe për të marrë drejtimin e lirë - nuk është e mundur, pasi me ultratinguj është konsideruar fakultative dhe është bërë kryesisht me nismën e tyre. Ndonjëherë ajo mund të jetë një rekomandim, por në këtë rast, tre-dimensionale me ultratinguj - paguar.


Çfarë e bën atë me ultratinguj në mënyrë të veçantë tre-dimensionale?
Së pari, me ultratinguj në një fëmijë - nuk është kombinim i zi dhe të bardhë e kthesa dhe pikat, por ajo është imazhi tre-dimensionale. Së dyti, ndryshe nga një ultratinguj të thjeshtë, kjo ju mundëson për të identifikuar:
- defekte cik, shije dhe veshët;
- devijimet në formimin e syrit;
- hernie kongjenitale;
- devijimet në zhvillimin e muskujve dhe nyjeve.

Me këtë informacion, ju mund të para-trajtimin e fëmijës për të menduar, për të përgatitur të gjitha përgatitjet e nevojshme, dhe kjo është gjithashtu e rëndësishme për prindërit moralisht pranojnë faktin se fëmija ka probleme shëndetësore.

Një tjetër avantazh i rëndësishëm është diagnostikimi i hershëm i anomalive të fytyrës termit (para 12 javë). Në rastin e anomalive të rënda dhe të mëdha, prindërit mund të vendosin të ndërpresin shtatzëninë e hershme. Nëse ata vendosin për të mbajtur fëmijën, ata rekomandojnë kryerjen e një ekzaminim gjenetik të përjashtonte mundësinë e anomalitë tjera kromozomale.