Arsyet Pse leukocytosis rritur qelizat e bardha të gjakut në gjakLeukocytosis - i ashtuquajturi shtet i mjekësisë në trup, kur niveli i qelizave të bardha të gjakut në gjak se normale. Kufiri i sipërm i normale për një të rritur në varësi të laboratorit shkon 9-11h10 9 / L ("leukociteve Norma-s në gjak"). Nëse rezultati juaj kalon këto vlera, atëherë ne mund të flasim për leukocytosis.
Gjatë ditës, numri i leukociteve në ndryshimet e gjakut. Në disa raste mund edhe të tejkalojnë normën, por shqetësohen për këtë nuk ka kuptim. Kjo quhet leukocytosis fiziologjike dhe shkaqet e saj mund të jenë:

ekspozimi ndaj diellit, në saunë apo diku tjetër ku temperatura është (dyqane nxehtë) të lartë;
sportive apo puna e rëndë fizike;
stresi i madh emocional;
vakt;
pirja e duhanit.Në gjysmën e dytë të rritjes së shtatzënisë bardhë numërimin e qelizave të gjakut është normale tepër.
Për të përjashtuar ndikimin e të gjithë këtyre faktorëve, gjaku rri në pushim dhe në mëngjes në një stomak bosh. Dhe në qoftë se analiza juaj tregon vlerë të lartë, atëherë ne po flasim për leukocytosis patologjike, që është i lidhur me kalimin e një sëmundje.Elevated bardhë qelizë të gjakut numërimin: Shkaqet

Leukocytosis patologjike mund të ndahen në dy lloje: reaktive (beninje), e cila është një përgjigje ndaj disa sëmundjeve dhe leukocytosis me leuçemi (sëmundje malinje të sistemit të gjakut). Ndryshe nga lezioneve malinje të palca e eshtrave, në leukocytosis parë rast është me kohëzgjatje të shkurtër.
Arsyet kryesore për rritjen e qelizave të bardha të gjakut:Sëmundjet infektive respiratore, bronkit, pneumoni. Kështu ka ethe dhe kollë.

Meningjiti - një sëmundje e rrezikshme karakterizohet me inflamacion të membranave të trurit apo shtyllës kurrizore.
Otitis media, karakterizohet nga dhimbje në veshët, humbjen e dëgjimit dhe oozing qelb nga veshi.
Infeksione akute bakteriale: cholecystitis, apendiksit, pyelonephritis. Në mënyrë tipike, në këtë rast rritja është për shkak të një rritje në neutrofile.
Infeksion purulent (peritonit, abscese) ose septicemia mund të shkaktojë shumë vыsokhoho e leukociteve (para 50h10 9 / L).
Sëmundjen inflamatore të zorrëve në fazën e ngushtë.

Procese të tjera inflamatore (pothuajse çdo) të çojë në një rritje të qelizave të bardha të gjakut. Për shembull, leukocytosis mund të jenë të artritit.
Infeksionet virale, si rubeolës ose hepatit.
Plagosje dhe kirurgji (niveli i bardhë qelizave të gjakut rritet në përgjigje të lëndimit).
Diarre ose djegiet janë shkaktuar nga dehidrimi dhe trashje të gjakut.
Kur lloje të ndryshme të parazitëve në gjak, një rritje prej eosinophils (një lloj i qelizave të bardha të gjakut).Më shumë rrallë shkakton leukocytosis:Leucemia - një grup i semundjeve malinje te sistemit te gjakut, arsye aktualisht nuk njohur saktësisht. Kur leukocytes leukimi rritje e vërejtur gjatë një periudhe të gjatë.
Kancere të tjera, të tilla si kanceri bronchiogenic.
Infarkt miokardi. Leukocytosis është një përgjigje ndaj nekroza e indeve të muskujve.
Infektive mononukleoza - infeksion akut shkaktuar nga virusi Epstein-Barr rrit përmbajtjen e limfociteve ne gjak.
Largimi i shpretkë (splenectomy shkencërisht).
Dështimi kronik i veshkave.
Humbja e madhe e gjakut apo transfuzionit të gjakut.Leukocytosis zakonisht ndodh për shkak të rritjes në çdo lloj një të qelizave të bardha të gjakut. Çfarë do të përcaktojë këtë lloj është orthocytosis caktuar studimit (përfshirë gjakut komplet).
Shkalla e rritjes së qelizave të bardha të gjakut pasqyron peshën e sëmundjes, në varësi të moshës. Në të moshuarit, madje edhe në leukocytosis rënda të sëmundjes mund të jetë i pashprehur.
Çka në qoftë se qelizat e bardha të gjakut në gjak rrit?

Ashtu si me të gjithë forcën e lartë ESR duhet të dërgohen për të identifikuar dhe për të eleminuar shkakun. Në vetvete, leukocytosis në gjak nuk është një sëmundje.
Nivelet e larta të qelizave të bardha të gjakut është devijimi më i zakonshëm nga norma, por nganjëherë të bardhë qelizë të gjakut numërimin nuk është e mjaftueshme. Arsyet për uljen në qelizat e bardha të gjakut të digjen ju të mësoni në këtë artikull.