Cili është roli i mushkonjave në malaries


Ironikisht, por malaria është shumë e rëndësishme për vendin tonë, pavarësisht nga fakti se sëmundja nuk është tipik për Rusinë, si dhe për vendet e ngrohta. Por imigrimi mbizotëron, mijëra njerëz nga vendet tropikale vazhdimisht ndaluar në Rusi, janë bartës natyrore të infeksionit, por roli i luajtur nga fakti se gjatë udhëtim të fundit në klimat e ngrohta qytetarët rusë në rritje, duke u bërë viktima të sëmundjeve tropikale. Shkalla më e lartë Incidenca regjistruar në kryeqytet, rreth 34% e të gjithë pacientëve - janë banorë të Moskës.


Malaria - një patogjen infektive sëmundje e cila është Plasmodium malarike. Vector Plasmodium mushkonjë është, në vend, rreth 80 lloje të gjini mushkonjë Anopheles, Rusia më shumë i zakonshëm specie A. Maculipennis dhe A. Pulcherrimus. Dhe e njëjta është edhe specie të ndryshme Plasmodium që shkaktojnë malaria në njerëzit 4 lloje: P. Vivah, P. Malaria, P. ovale, P. falciparum - shkakton malarien tropikale (forma më e rrezikshme).

Cili është roli i mushkonjave në malaria mund të gjenden duke studiuar ciklin e jetës së Plasmodium. Për zhvillimin e saj kërkon ndryshime mikroorganizëm dy zotërinjve, për fazën e parë të këtij mushkonjave Anopheles, faza e dytë e jetës është e njerëzve. Njeriu është nikoqir ndërmjetme. Infeksioni ndodh gjatë mushkonja gjiri gjaku nga pacientët e njeriut me malaria. Plasmodium, duke marrë në mushkonja stomakut nëpër fazën e fekondimit, pas së cilës atje sporozoyity (një palë formuar hametov për 10-50.000. Forma invazive). Ata grumbullohen në gjëndrat e pështymës dhe insektet jashtë pështymë. Kështu, roli i mushkonjave në seksuale Plasmodium fazën e arsimit në një pështymë mushkonjë, ato mund të ruhen për 2-25 muaj. Në kafshimit njeri tjetër me sporozoyity pështymë në gjak, ku faza aseksual malaries (schizogony). Ajo mund të jetë qelizat e kuqe të gjakut dhe indeve. Një gjakut ose limfatike sporohonyya merr në mëlçi, ku zhvillim trofozoytы indeve, shyzonty dhe merozoytы. Më vonë ata do të ruhen në këtë fazë, dhe janë përgjegjës për shfaqjen e formave të avancuara të malaries, edhe pas 2 vjet pas infektimit. Ind shizogonija zgjat të paktën 6 ditë, gjatë së cilës formuara mijëra e miliona forma aktive. Faza e eritrociteve (schizogony) ndodh në një cikël, Plasmodium reaktive (merozoytы) bien në qelizat e kuqe të gjakut, të cilat shumohen me ndarje, dhe pothuajse çdo merozoyt duke kërkuar për një qelizë të kuqe të gjakut, duke formuar 4-24 formave erythrocytic të Plasmodium. Qelizat e kuqe të gjakut është shqyer, dhe depërtojnë në forma të reja të qelizave të reja të kuqe të gjakut dhe cikli përsëritet përsëri. Disa merozoites kthehet në qelizat e papjekura meshkuj dhe femra, ato përfundojnë zhvillimin e tyre tashmë në stomak e mushkonjave.


Përveç një pickim mushkonje, një person mund të infektohen nëpërmjet transfuzioneve të gjakut dhe që mund të jenë të infektuar me malaria, dhe gjatë procedurave mjekësore me instrumente të sterilizuar në mënyrë të pamjaftueshme gjatë shtatzënisë, parazit mund të kalojë nëpër placentë infektimit fetusin dhe, natyrisht, gjatë lindjes së fëmijës, në kontakt me nënave fëmijën e gjakut të gjakut.
Indit shizogonija asimptomatike pamja eritrociteve schizogony çon në vendosjen e sëmundjes dhe arsyeja pse nuk është shkatërrimi masiv i qelizave të kuqe të gjakut, prodhimi plazma në metabolizmin e parazitëve, pigment malaries, proteina qelizave të kuqe të gjakut. Të gjithë këta faktorë luajnë një rol të madh në zhvillimin e reaksioneve alergjike malaries, të cilat stimulojnë qendrën thermoregulatory, e cila është arsyeja pse temperatura rritet në mënyrë dramatike. Formuar reagimin jonormal imunitar ndikojnë në enët e vogla, dhe për këtë arsye mund të shfaqen sëmundje të veshkave, me zhvillimin e dështimit të veshkave; sëmundje të zemrës - miokardit, endokardit; Truri ënjtje, hepatosplenomegaly dhe të tjerët.


Simptomet kryesore të malaries janë ethe, e cila është e lidhur me fazat e ethe dhe djersitje. Sëmundja shfaqet butë, të moderuar dhe të rëndë. Kjo e fundit ndodh në malaria tropikale, P. falciparum i cili luan një rol në zhvillimin e komplikimeve të rënda koma malarike, dështim akute renale, hemoglobinuria, malaria hepatitit. Kursi i infeksionit është e karakterizuar nga themelimi i sulmeve. Çdo sulm ka një fazë ethe (kohëzgjatja 1-3 orë), faza e ngrohjes (6-8 orë), faza e djersitje. Kohëzgjatja e sulmit varet nga shkalla e sëmundjes, e mikroorganizëm agresive, sulmin më rrjedh. Dridhura shumë tipike e malaries ndodhin në formë të rëndë, pacientët fjalë për fjalë dridhje shtrirë në një krevat, mund të bien prej saj, dhëmbët ndonjëherë plagosur me përgjimi vazhdueshme. Në fazën e ngrohjes, temperatura rritet në + 40-41 gradë, pacientët kanë dhimbje koke, marramendje, dhimbje të muskujve, ndjenja e asfiksi, në kulmin e kësaj faze, për shkak të dhimbje koke të vjella, dhimbje të forta në bark, më të ulët mbrapa mund të jetë diarre. Sulmi përfundon djersitje të fortë, fenomene reduktuar dehje në një formë të dobësuar, pacientët të bien në gjumë. Pas një ose dy sulmeve në pacientit duket verdhëz, mëlçisë prekshëm zgjeruar dhe mërzi.


Trajtimi i malaries kryer nga droga të veçanta antimalarial: hingaminom, kininës, prohuanyl, pyremetamyn, derivateve tetracycline, prymahinom.
Ajo gjithashtu duhet të kryejë masa parandaluese për të parandaluar lezione të reja zaboleva6nyya: ekzaminim mjekësor të njerëzve të udhëtojnë në vendet e ngrohta, dhe duke përfshirë edhe vizitorë nga këto vende; Shkatërrimi i gjini mushkonjë Anopheles, të cilat siç thashë, luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e malaries për shkatërrimin e barnave të tyre të përdorura: malatron, propoksur, Abbot, fenytrotyn, fenytrotyon; uji hambuzyrovanye - Metoda biologjike, i cili përdor mushkonja kundërshtarët - bakteret, krimbat dhe insektet.