Pse njerëzit shpesh vuajnë nga dimrit të gripit


Pse gripi dhe dimrit shkojnë dorë për dore? Ajo do të duket për të infeksionit nuk ka kohë çështje e vitit. Shpjegimi zakonshme për këtë fenomen - ngushtësi.
Se dimrit, njerëz të mbushur me njerëz brenda ndërtesave, duke i dhënë virusin e gripit (dhe sëmundjeve të tjera të ftohtë të lidhura) mundësi ideale për të kontaminimit të kryqëzuar. Por shkencëtarët mjekësore dhe njerëz të zakonshëm gjatë viteve kjo teori dyshim.
"Shkollat ​​janë mësime në pranverë dhe verë njerëzit të shkojnë në kinema së bashku", - thotë Peter Palaiseau, kreu i mikrobiologji New York Medical School. "Një kaos vetëm e shpjegon këtë prirje."


Teori alternative shfaqen njëra pas tjetrës. Disa të përqëndrohet në atë se si trupi i njeriut reagon ndaj diellit deficitit. Trupi prodhon më pak hormon melatonin dhe vitaminë D, të dyja këto elemente mund të ndikojnë në sistemin imunitar.
Sipas një teorie, fajësojnë thatë, ajrit të ftohtë. Studimet e fundit Palaiseau dhe kolegët e tij i dha një themel të fortë të saj. Hulumtuesit u përpoq të infektojnë derra gini tensionet e ndryshme të gripit dhe gjeti se derrat e infektuar në mënyrë aktive njëri-tjetrin në një të thatë, ajrit të ftohtë. Këto derra, por në 30 gradë, nuk bëhet sëmundje.

Megjithatë, nuk nxitojnë për ta kthyer shtëpinë e tij në dush dhe thirrje të gjithë miqtë tuaj. Ndoshta ngrohjes dëmton virusin e gripit, por krijon uyazyka madhe për kërpudhat, myk dhe baktereve. "Ne duhet të jenë të kujdesshëm në lidhje me ndonjë rekomandime në lidhje me shëndetin", - thonë shkencëtarët.
Ekspertët e shëndetit thonë se edhe pse qëndrimi kompakte e njerëzve nuk arsyeja kryesore për gripin sezonal të hershme, ajo ende luan një rol të rëndësishëm në përhapjen e tyre. Sëmundje të tjera, të tilla si SARS, edhe dashurinë turmën.

"Në fakt, para zbulimit të viruseve dhe baktereve, njerëzit e dinin se sëmundje, të ftohtë të murtajës - përhapet nga personi në person, dhe u përpoq për të shmangur kontaktit me pacientë - thonë historianët e mjekësisë. - Kjo nuk është gjë tjetër veçse një kuptim të përbashkët se më shumë njerëz në kontakt të ngushtë, më të lartë rreziku i "Me pak fjalë: të ndaluar kontaktin me njerëzit, dhe të ju shmangur sëmundje.
Por studenti rrezik në një klasë prej 30 fëmijëve më shumë se një fëmijë në një klasë të 20? A ka një kurs ideal për t'u ndjekur në vende publike? A është e mundur për të ngadalësuar epideminë e gripit mbylljes së shkollave, vendeve të punës, ndalimin e tubimeve publike?

Përgjigjet e këtyre pyetjeve janë ende nën hipotezave. Këto përgjigje janë jashtëzakonisht të rëndësishme për shkencëtarët planifikojnë veprime të njeriut në rast të një pandemie të mundshme të gripit dhe infeksioneve të tjera të rrezikshme.
Një gjë është e sigurt: sëmundje të caktuara ngjitëse përshtatur veçanërisht mirë për njerëzit më të ngushta jetojnë. Për shembull, të tilla si adenoviruses që shkaktojnë infeksione respiratore akute në mesin e rekrutëve.
Nëse ju doni të shmangur sëmundje, ajo do të ishte e mençur që të mos bllokohet veten në një dhomë pa dritare, dhe të bëjnë vaksinimet e rregullta. Edhe pse kjo nuk do të ju kursejnë nga ftohtë të përbashkët, por të rritur mundësinë tuaj për të marrë të sëmurë me grip. Mos harroni këshillën klasik e mjekëve - shpesh lani duart tuaja!