Çfarë pneumoconiosis dhe ndikimi në shëndetin e njeriut


Pneumoconiosis eshte nje inflamacion i mushkërive, i cili është shkaktuar nga grimca të ndryshme të vogla fluturues rreth ne në formë pluhuri. Kjo është një sëmundje profesionale që nga nevoja e tij për shfaqjen kontakt të rregullt me ​​shumë nga çdo pluhur. Çfarë pneumoconiosis dhe ndikimi në shëndetin e njeriut për kohën e sotme nuk është një problem, siç është ai me ardhjen e industrisë dhe kontakt të ngushtë dhe të vazhdueshëm të njeriut me pluhur, dijetarët e më shumë filluan të paguajnë vëmendje mënyrës se si pluhuri ndikon në shëndetin e njeriut .
Pluhuri shumë mund të përbëhet nga grimca madhësi të ndryshme të cilat janë formuar si rezultat i fragmentimit të objekteve të ngurta. Roli i pluhurit që hyn në mushkëri me rrjedhjen e ajrit, depozituar alveoli e tyre në muret e bronke. Në dritën e parë të përballen me sasinë e pluhurit, por përfundimisht humbi aftësinë dhe gjithë pluhur zgjidh në mushkëri më shumë.Pneumoconiosis që ndikojnë në shëndetin e njeriut mund të klasifikohen në bazë të llojit të pluhurit:
- Silikoza;
- Silicatosis (asbestosis, talkoz);
- Metallokoniozy (berylliosis, alyuminoz, sideroze);
- Karbokoniozy (coalworker së pneumoconiosis, hrafytoz);
- Pneumoconiosis përziera (pneumoconiosis silicatosis-coalworker-së, sideroze-silicatosis, silicatosis-asbestozë);
- Pneumoconiosis e shkaktuar nga metalet e ngurta (titan, kobalt, zirconium).

Silikoza
Më shpesh gjenden si pneumoconiosis silikozës. Sëmundja e shkaktuar nga inhalimi zgjatur e pluhurit që përmban silicë lirë. Mikropjesezat silic të ndikojë seriozisht strukturën e mushkërive. Atëherë ekziston rreziku i përqendrimit të silicë në ajër më shumë se 40 mikropjesezat për centimetër kub dhe si pasojë numri i rasteve të rritet, dhe më shumë sëmundje merr, aq më i madh përqendrimi i substancës në ajër. Në person mesatar duhet 15 vjet për të punuar me silikon, në mënyrë që të sëmurë, por ata që punojnë në tunele, sëmundja mund të ndodhë në 3 ose edhe 1 vit. Në simptoma kronike silikoza të shfaqet pas shumë viteve të punës me silic, dhe manifestohet si gulçim gjatë ushtrimit, kollë kronike, dhimbje gjoksi. Një kollë mund të jetë e thatë ose me gëlbazë. Me kalimin e kohës, ka dështim të frymëmarrjes, është kur një person gasps edhe gjatë pjesës tjetër, dhe procesi bëhet i pakthyeshëm. Silikoza akut që shfaqet pas një viti të punuar me silikon, karakterizohet si një pacient të vështirë. Sharp duket ethe, gulçim ecën mjaft shpejt, pacienti humb peshë. Mushkërive X-rrezet tregojnë ndryshime të mëdha në pjesët e sipërme të mushkërive. Dështimi pulmonar zhvillohet shumë shpejt dhe nuk i përgjigjet trajtimit.


Për shëndetin e njeriut që punon me silikon dhe në të cilat nuk janë shenja të silikozës duhet të ndryshojë tërësisht punimet dhe një reduktim në përqendrimin e kësaj substance ndalon përparimin e sëmundjes. Nuk ka asnjë trajtim të veçantë, pneumoconiosis trajtohet për simptoma. Nëse dyspnea administrohet ynhalyatorno drogës bronhorozshyryuyuchi administruar edhe ilaçe që të përshpejtojë tërheqjen e mikropjesezave e mukozës bronkiale. Në varësi të pacientit pulmonar sëmundje administrohet oksigjen përmes një maskë, në të ardhmen këta pacientë thjesht varet nga kanaçe oksigjenit. Nëse inflamacion është shtuar në sëmundjen kryesore infektive, atëherë trajtim përdoret antibiotikëve. Duhet të theksohet se të gjitha pneumoconiosis asnjë trajtim të veçantë, të gjithë trajtohen në varësi të pranisë së simptomave tek njerëzit. E pra, në qoftë se ju mund të, dhe nuk ka contraindications, atëherë ju mund ende të fituar një mushkëritë lidhje.


Asbestozë
Ky lloj i pneumoconiosis, e cila duket se 10-15 vjet pas ekspozimit ndaj fibrave asbest. Fibrave quajtur asbest nga silicates ndryshme natyrore minerare të cilat ndryshojnë në përbërjen kimike (actinolite, amost, chrysotile). Fibrave asbest çojë në fibrozë pulmonare që përfundimisht kjo çon në inflamacion kronik dhe dështimit të mushkërive. Simptomat themelore zakonisht janë: kollë e thatë ose me lagështi, shortness progresive fryma, humbje peshe progresive. Dështimi i mushkërive duket pothuajse fazat e fundit. Asbestozë mund të shkaktojë inflamacion të shpeshtë bakterial të mushkërive, kancerit të mushkërive, pleurit, bronkoektazise. Rreziku i kancerit rritet me 5 herë dhe në mesin e jo-duhanpirësve nga 60-70 herë në duhanpirësit. Trajtimi nuk ndryshon nga pneumoconiosis mëparshëm. Workplace inkurajohen të përdorin të gjitha masat mbrojtëse të nevojshme, me zbatimin e normave sanitare, parandalimin e duhanit dhe ekzaminimi periodik mjekësor.


Pneumoconiosis Coalworker-së
Pneumoconiosis Coalworker duket në njerëzit që punojnë në shtresa të trasha qymyr të cilësisë më të lartë, anthracite, grafit. Sëmundjet e minatorëve që punojnë në transport, rëndë qymyr. Për një kohë të gjatë, pothuajse 98-99% ynhalyrovanoho prodhimit të qymyrit nga mushkëritë me anë të sistemit të mushkërive mbrojtëse. Por kontakti gjatë uhlevoy me pluhur të çon në ndryshime të mëdha në nivelin e mukusit. Pneumoconiosis Coalworker duket pas një mesatare prej 10-15 vjet me qymyr, dhe një kohë të gjatë nuk është e manifestuar klinikisht. Prognoza varet nga progresion të sëmundjes dhe manifeston të njëjtat simptoma si të listuara më sipër pneumoconiosis.


Duhet të theksohet se pluhuri shëndetësor profesional mund të veprojë malignantly, shpesh pas shumë viteve të punës me të. Pothuajse të gjithë të shfaqet në të njëjtën mënyrë, por modeli X-ray mund të ndryshojnë në varësi të zonës e lëndimit të mushkërive, komplikime, dhe lloje të caktuara të substancave të caktuara të ndikojë në strukturën specifike të mushkërive. Pneumoconiosis përfundimisht të ndikojë në të gjithë trupin, si dhe oksigjen reduktuar për shkak të sëmundjeve të mushkërive, si inflamacion kronik të çon në të drejtat e aftësisë së kufizuar.