Si funksionon fekondimit të njeriut


Për të mësuar se si fekondimi njerëzore, shumë vetëm me mend, por pak e dinë se si ky proces interesant. Faza e parë e jetës së re - procesi i fekondimit. Ky proces fillon me bashkim e riprodhuese të mashkullit spermës dhe vezëve qelizave - qelizat riprodhuese femra. Rezultati është një bashkim i zigotin. Kjo qelizë, e cila integron një grup të 46 kromozomeve që posedojnë informacionin gjenetik të njeriut në të ardhmen. Informacioni që ata marrin nga qelizat riprodhuese të mashkullit dhe femra. Pavarësisht numrit të madh të miteve për të kundërtën, seksi i personit është i vendosur në këtë fazë. Si funksionon kjo gjë? Në fakt ajo është një llotari. Vezë dhe spermë përmban gjysmë grup kromozomesh, njëra prej të cilave është përgjegjës për kromozomin seks. Spermë që përmban kromozomin X dhe vezë Y-kromozomeve - vetëm kromozomin X e.


Procesi i fertilizimit
Në mënyrë tipike, në mes të ciklit të ovulacionit ndodh. Gjëndër dominuese, e cila maturohet në breshëri vezore, dhe nga zgavrën e barkut merr vezën, e cila tashmë është e aftë të fekondimit. Pastaj veza bie në tubën fallopiane. Gjatë kësaj periudhe gruaja është e gatshme për shtatzëni. Vezë për një ditë, mbetet e aftë të fekondimit. Për vezë dhe spermës Takimi u zhvillua, spermatozoidet kanë një rrugë të gjatë - rreth 20 cm dhe në këtë mënyrë do të marrë disa orë.. Shumica e spermës nuk mund të kalojë në këtë mënyrë dhe do të treteni, dhe tub do të arrijë vetëm një më të qëndrueshëm. Prej miliona spermës që kërkonin për të synuar, vetëm një do të shkrihet me vezë. Dhe "fiton" jo shumë i guximshëm, por spermës lumtur.


Momenti sperma merr në vezë, dhe plehërimi është konsideruar si dy qeliza bashkohen. Pas bashkimit është qelizë e vetme të quajtur zigoti. Zigot tjetër fillon për të ndarë në mënyrë aktive, duke formuar si rezultat i embrionit. Së shpejti, ky embrion i gypave lëviz në mitër, ku ajo do të vazhdojë të rritet deri në fund të shtatzënisë. Megjithatë në disa raste ajo vazhdon të zhvillohet në tubat fallopiane. Kjo është quajtur një shtatzëni ektopike. Shtatzëni ektopike është një kërcënim për jetën e njeriut dhe duhet të jetë e dështuar.


Pasi embrioni në mitër marrë atë disa ditë lundrues në të lëngshme dhe duke kërkuar për një vend për të bashkëngjitni. Ndërsa, si embrioni i jep për murin e mitrës, shumë gra kanë gjakderdhje implantantsiyne. Dhe të gjithë, sepse embrioni thyen në endometrium e mitrës dhe në këtë mënyrë mund të ndikojë në enët e gjakut.
Vetëm pas ymplantyrovalsya embrioni fillon hormon hCG. Hormon hCG hormoni shtatzënia është quajtur në atë dhe të reagojnë teste. Nja dy javë një test shtatzënie mund të tregojnë një rezultat pozitiv.


Inseminimi artificial
Ndonjëherë, të krijoj, disa çifte duhet të mbështetet në mbarësimit artificial. Shkaku i infertilitetit mund të jetë një burrë dhe një grua. Kështu që metodat inseminimi artificial përshkruar të ndryshme, në varësi të shkakut.
Le të diskutuar tre metoda më e zakonshme.

Inseminimi artificial
Kjo është metodë e thjeshtë dhe pa dhimbje e mbarësimit artificial. Në spermës dytë injektuar në mitër të gruas. Sperm veten duke lëvizur në tubat fallopiane, dhe ka fekondimi ndodh natyrshëm. Sperm përpara këtë proces të veçantë, zgjedhjen më të besueshme.

Para procedurës, çifti duhet të nënshtrohet kontrollit mjekësor, i cili përfshin analizën e infeksionit, burri spermë dhe kontrollin qenët i qartë tubave në femra.
Efektiviteti i metodës - 20-25%, përqindja mund të ndryshojnë në varësi të cilësisë së spermës dhe faktorë të tjerë.

IVF
Më të besueshme, por edhe metoda më e shtrenjtë - është në fertilizimi in vitro. Që nga kjo procedurë është shumë e shtrenjtë dhe kohë, çiftet zakonisht përshkruajnë atë kur të gjitha metodat e tjera testuar, rezultati nuk është në dispozicion.

Para procedurës, çifti duhet t'i nënshtrohen kontrollit mjekësor. Ky test i gjakut, analiza e urinës në hormone, kontrolloni me ultratinguj të qenët i qartë i tuba spermohramu.
Vetëm atëherë fillojë procedurën për IVF. Procedura është shumë kompleks dhe përbëhet nga disa faza. Procedura fillon me marrjen e hiperstimulimin ovarian që menjëherë të pjekur më shumë vezë, të cilat janë hequr pastaj nën anestezi të përgjithshme.
Njeriu duke marrë spermë, e cila përgatitur posaçërisht, zgjedhjen e spermës më të qëndrueshëm. Pastaj vezë dhe spermës janë të përziera së bashku përgatitur. Përgjigja pritet brenda disa ditësh.


Një herë në ditë është e qartë është zhvillimi i embrioneve dhe, nëse të gjithë është i mirë, atëherë një çift i embrioneve ditë janë transplantuar në mitër e një gruaje. Zakonisht dy ose tre embrioneve të transferuara për të përmirësuar mundësinë e shtatzënisë. Pra, kur ju të hyjë embrione 2x - mundësinë e shtatzënisë rreth 20%, dhe tre - 30%.
Rrallë, por ndodh që menjëherë mund të bashkëngjitni tre ose më shumë embrione. Në këtë rast, për arsye mjekësore apo nga një nënë e ardhshme bëhet ulje. Me këtë procedurë hequr embrionet e tepërta dhe pjesa tjetër do të zhvillohet plotësisht në një ngadalte patologjive yyazytsirnistyu të ardhmen e njeriut.


Yntroplazmatycheskaya injeksion spermës
ICSI është përshkruar kur ka faktor infertilitetit mashkullor. Metoda është futja e spermës në vezë duke përdorur një gjilpërë. Yntroplazmatycheskaya injeksion spermës është e rekomanduar për disa arsye, kur spermës nuk është në gjendje të depërtojnë në vezë. Kjo është për shkak të numrit të vogël të spermës praktike dhe patologjive të tjera të spermës.
Shtatzënia me këtë metodë rreth 30%.