Si për të mbajtur aftësitë intelektuale në pleqëri


Me moshën, ulja në inteligjencën vërejtur në shumicën e njerëzve, disa studiues argumentojnë se funksionet mendore janë në kulmin e saj të moshës 22-27 vjet, e ndjekur nga një plakjes graduale të trurit. Tashmë në 35-37 vitet e humbjes së kujtesës fikse, ka humbur funksionet e tjera intelektuale. Studime të ngjashme janë kryer nga shkencëtarët amerikanë shqyrtuar më shumë se 2 mijë. Burrat dhe gratë, dhe kjo përvojë u zhvillua në studimin e formave të ndryshme të çmenduri, duke përfshirë sëmundjes Alzheimer. Paralelisht me këtë, shkencëtarët janë përpjekur për të kuptuar se si për të ruajtur aftësitë mendore të moshës së vjetër, për të shmangur më karakteristike e sëmundjeve më të vjetër. Përfundimi kryesor i ekspertëve ka qenë i qartë: në mënyrë që të përpiqen për të ruajtur aftësitë e tyre intelektuale, nëse jo për moshën e vjetër, të paktën për aq kohë sa të jetë e mundur, është e nevojshme për të filluar të angazhohen me këtë çështje edhe në një moshë të re.


Studiues të tjerë të përfshirë në këtë çështje, argumentojnë se në pleqëri janë ulur ndjeshëm vetëm disa aftësi njohëse, por të tjerët dhe nuk mund të vetëm të qëndrojnë të njëjta, por pak më të mirë. Në të vërtetë, me moshë tek njerëzit është reduktuar aftësinë për të zgjidhur detyra të caktuara. Megjithatë, këto çështje të cilat kërkojnë për praktikat e tyre zgjidhje disponueshmërisë ose zgjidhje të cilat mund të fituara nga arsimi ekzistues, të moshuarit janë mjaft të aftë për të bërë një par me të rinjtë. Kjo është, me moshë një person humbet aftësinë për të zgjidhur problemet që kërkojnë inteligjencë shkathët e natyrshme në tru ri.


Pra, përkeqësohet me aftësi të moshës lidhur me lëviz inteligjencën të jetë e mundur për të mbajtur aftësinë e tillë intelektuale në moshë të vjetër, është e mundur? Shkencëtarët thonë se reduktimi i inteligjencës së lëvizshme, dëmtim kujtesës është për shkak të sosje e qelizave, nga të cilat neuronet janë prodhuar, por njerëz të moshuar mund të përpiqen për të përmirësuar nëse jo të gjitha, atëherë të paktën disa lloje të memories, duke stimuluar qelizat e trurit. Çfarë ju duhet të bëni?

Ajo rezulton se të moshuarit kryesor një jetese aktive, sidomos mbushur me një shumëllojshmëri të ngarkesave anaerobe orientuar më mirë në hapësirë ​​dhe për të kryer më të mirë të inteligjencës pothuajse gjysma se ato jeteses janë të ndryshme. Pra, çfarë në formë të mirë fizike është një person gjatë gjithë jetës së tyre, yyazytsirnist më e lartë se aftësitë e tij intelektuale dhe kujtesës hapësinor të marrë ndryshimet më pak negative.


Përveç aktivitetit fizik për njerëzit është jashtëzakonisht e dobishme për të qëndruar aktive dhe sociale, më shumë ecin, flasin, të takohen miqtë, të marrë pjesë në klubet dhe të shkojnë në ecje. Edhe pse që në vetvete pasiviteti social nuk çon në një përkeqësim në aspektin njohës, aktiviteti në këtë fushë është jashtëzakonisht i rëndësishëm. Megjithatë, nuk ka qenë pa kurthet: fakti se më të vjetër një person bëhet, më shumë është përkeqësuar kujtesës dhe aftësitë mendore janë ulur, më keq është socializimin, me fjalë të tjera, një person bëhet më e vështirë për të komunikuar dhe të jetë aktiv. Shkencëtarët nuk e kuptojnë plotësisht përse aktivitet social është aq e rëndësishme për të vonuar ose madje edhe të parandaluar përkeqësimin njohës në pleqëri, yyazytsirno pjesëmarrja në këmbim komplekse ndërpersonale ka një efekt stimulues në rrjetet nervore.


Duke folur për kujtesën dhe aftësitë intelektuale të njeriut, në çfarë niveli që ata janë në çdo periudhë të caktuar të jetës së tij, për të mos përmendur një nga organet më të rëndësishme të trupit të njeriut - të trurit. Inteligjencës dhe kujtesës janë drejtpërdrejt të varur nga se si një tru të shëndoshë të njeriut. Dëmtimi traumatik i trurit apo goditje mund të ndikojnë tek truri, dhe, si pasojë, ndikojnë dukshëm aftësinë intelektuale. Por jo vetëm të tilla forca madhore është një burim i përkeqësimit të trurit: mungesa kronike e gjumit, lodhje të vazhdueshme, stresi, zakone të këqija dhe hobi jemi plotësisht të aftë për të shkaktuar dëm serioz të autoritetit të tillë. Aktiviteti mendore mund të ndikohet në mënyrë të konsiderueshme nga përdorimi i kimikateve të ndryshme, duke përfshirë ato që ne i përdorim në jetën e përditshme. Është e njohur se abuzimet e ndryshme, të tilla si droga, alkooli, janë armiqtë më brutale të intelektit njerëzor.


Mos harroni që truri i njeriut dhe aftësitë e saj intelektuale dhe kujtesës, rëndësinë e të ushqyerit të plotë dhe të duhur. Funksionimi normal i këtij organi në trup është siguruar nga të gjitha materialet e nevojshme. Vitamina të ndryshme, elementët gjurmë së bashku ose veç e veç dhe të lehtësojnë punën e trurit, që ndikojnë në kujtesë dhe të zbulimit. Dietë e njeriut duhet të jenë të ndryshme dhe përfshijnë ushqim me origjinë bimore dhe shtazore. Fruta të freskëta dhe perime, herbs, peshk, mish, produktet e qumështit, arra, drithëra - e gjithë kjo është një burim i substancave të nevojshme jetike për të trurit.


Në përmbledhje, kryesore uyazyka të thirrur që do të shpëtojë inteligjencën njeri dhe kujtesës në moshë të vjetër:
1. Një mënyrë jetese aktive dhe formë të mirë fizike të kontribuojë në forcimin dhe ruajtjen e inteligjencës në moshën e vjetër.
2. Aktiviteti social: komunikimi, të kapur shërbimeve, zgjidhja e pavarur e çështjeve urgjente që kërkojnë pjesëmarrjen në këmbim ndërpersonale.
3. zakone të këqija Asnjë përjashtim abuzimit, përfshirë drogat.
4. Get mjaft gjumë dhe ushqim.

5. Trajnimi i inteligjencës: të mësuarit poezi, zgjidhjen e puzzles, mësimin e gjuhëve, etj