Si mund të merrni fruthiKjo çështje është brengosëse për shumë nënave të reja, sidomos ata fëmijë të cilëve marrin pjesë në kopshtin e fëmijëve apo ditë të komunikuar me kolegët e tyre në oborrin e oborrit.
Për fat të keq, të infektuar me fruthit është infektive - sëmundje virale dhe transmetohet nga pikat ajrore, është jashtëzakonisht e lehtë. Mund sëmurë edhe pas një kontakt të lehtë afat-shkurtër me pacientin, i cili është një burim i infeksionit për tre ditët e para të pamend atë dhe brenda pesë ditëve të shpërthimit të saj.
Deri në fund të dhjetë ditëve të periudhës së inkubacionit, simptoma që i ngjajnë Ari: një rritje të ndjeshme në temperatura që arritën 40 gradë, hundë i lëngshëm e rëndë, e kuqe, dhimbje të fytit, konjuktivit. Por në qoftë se mukozës orale shkaktuar në lidhje me të dyshuar të ftohtë, mjeku zbuluar pamjen e tsyatochok bardhë rrethuar nga njollat ​​e ndritshme të kuqe - kështu quhet spote Koplik, atëherë 36 orë ne mund të presim pamjen e skuqjen, fëmija juaj është i sëmurë me fruthi. Në 4-5 ditë nga fillimi, ju vetëm duhet kohë për të shijuar temperaturën rënies, një skuqje të lëkurës shfaqet, duke i kujtuar njësi parë bollgur, dhe pastaj derdhur në spote. Në ditën e parë që ndodh në fytyrë, qafë dhe prapa veshëve, në ditën e dytë - në trup dhe më pak - në duart dhe këmbët. Mbahet nga 3-4 ditë, skuqje fillon të zbehet dhe të zhvishem off. Shpesh, në 10-të - ditën e 14-të e sëmundjes ajo zhduket, por në disa raste, fruthi shkakton komplikime si pneumonia, otitis, pezmatim i fytit, stomatit. Sëmundja shfaqet më e vështirë për fëmijët të cilët janë në kushte të vështira socio-ekonomike të jetës.


Mund të merrni fruthi nga njerëz të vaksinuar?
Nuk ka! Njerëzit të cilët kanë marrë vaksinën, jo një burim i infeksionit fruthit dhe për të marrë prej tyre në çdo rast e pamundur. Në qoftë se imunizimi në trupat e tyre ishin vënë të gjallë, por i dobësuar rëndë patogjene që nuk paraqesin ndonjë rrezik për ta, shumë më pak për të tjerët. Imuniteti fituar pas vaksinimit këta njerëz të jetë e fortë sa për t'i mbrojtur ata nga sëmundjet.
E di se fëmijët e lindur nga nënat që kishin fruthi pësuar mbajë imunitetin ndaj sëmundjes për 6-9 muaj, në sajë të marra në periudhën e paralindjes antitrupave mbrojtëse nënës. Por nga fundi i imunitetit afat zhduket. Prandaj, ju duhet të kujdeset që vaksinimi i imunitetit prodhuar dhe fëmijën tuaj.

Në qoftë se në 60 vjet të zgjasë përgjithmonë fruthit është përfshirë në dhjetë shkaqet e vdekshmërisë së fëmijëve, vaksinimi në masë, e cila mbuloi 2007-82 për qind e fëmijëve ka reduktuar vdekshmërinë nga 5 herë. Kur infektuar dozë paraqitur në një masë të tillë të madhe se mbrojtja rezulton nga vaksinimi nuk mund të kapërcyer atë plotësisht, gjithsesi fruthi në fëmijët e vaksinuar zhvillohet në një mënyrë shumë më të lehtë se sa fëmijët që nuk marrin vaksinën.
Mund të merrni fruthi përsëri?
Jo, sepse fruthi herë lëvizur jep një imunitet të fortë, të qëndrueshme gjatë gjithë jetës, trupi përfshirë memorie imunologjike të zgjatur në lidhje virusi i fruthit.

Por njerëzit që nuk janë të sëmurë me fruthi nuk ishin vaksinuar kundër tij, mbetet sensibilitet të lartë të infeksionit për jetën dhe mund të jetë i sëmurë në çdo kohë, në çdo moshë.