Si për të diagnostikuar dhe trajtuar tuberkulozit veshkave


Indeksi artikull

Etiologji e sëmundjesSimptomet e sëmundjesDiagnoza e sëmundjesTrajtimi i sëmundjeveParashikimet dhe Parandalimin e SëmundjeveTuberkulozi i veshkave - është patologji infektive parenchyma veshkave, të cilat provokojnë zhvillimin e TB mikrobakterii.


Etiologji e sëmundjes


Burimi kryesor i sëmundjes infeksionit - është një person i sëmurë i cili identifikon mikrobakterii TB hapësirë ​​përreth. Mënyra kryesore për të marrë bakteret në veshka - një hematogjene. Infeksion shumë ngjitëse tuberculosis veshkave dhe faza e zhvillimit ndodh në burimin e infeksionit në mushkëri për shkak të mosfunksionimit te sistemit imun. Përhapja e baktereve nga qarkullimit të gjakut mund të ndodhë në orët e para pas infektimit ajror ose ushqyese.


Shkaqet e tuberkulozi veshkave dhe mënyrën mikrobakteriy të hyrë në një trup i lidhur me karakteristika të rrjedhjes së gjakut:Qarkullimi i madh rrjedhë - numri i madh i arterieve të vogla.
Fast rrjedhjen e mjaftueshme e gjakut në glomerulus.
Anijet shumë afër kontaktit dhe indet intersticiale.Këto karakteristika të rrisë rrezikun e një numri të madh qelizat e patologjisë në veshkë, veçanërisht në pjesët kortikale.


Simptomet e sëmundjes


Në mjekësi përdoret zakonisht klasifikimin e sëmundjes, e cila merr në konsideratë karakteristikat klinike dhe diagnostike të tuberkulozit veshkave. Sipas këtij klasifikimi, sëmundja është e ndarë në të llojeve të mëposhtme:
Tuberkulozi i parenchyma veshkave, e cila është plotësuar nga një numër i madh i formimit foci në medullyarnoy dhe pjesë cortical të veshkave.
Papillitis tuberkuloz, e karakterizuar nga buds dëmtime në veshka.
Tuberkulozi fibro-shpella e veshkave, e cila karakterizohet nga gota zhdukje dhe shfaqjen e dëmtimit të dhëmbëve të tyre kalbur.
Kalcifikim i veshkave - tregon zhvillimin e lezioneve patologjike, të cilat përfshijnë shumë e kalciumit.Simptomat e tuberkulozit veshkave në fazat e hershme të sëmundjes nuk mund të manifestuar veten ose të karakterizuar nga një shkelje e përgjithshme e shëndetit - domethënë, rraskapitje, lodhje, ethe butë dhe dramatike humbje peshe.

Ndryshime destruktive janë karakterizuar nga prania e totalit pa dhimbje hematuria provokuar proceset e erozionit në anije me veshkat stomakut papillae. Shpesh gjakderdhje mund të ndryshojnë piuri, e cila tregon për fillimin e pyelonephritis.
Në rrjedhën e patologjisë shpella mund të tregojnë simptomat e dehjes dhe natyrën infektive e dhimbje në rajonin e mesit. Dhimbja është shprehur zakonisht moderuar, ka një dhemb shurdhër në natyrë, por në kundërshtim me një shkarkim të urinës mund të rritet në një dhimbje barku i veshkave. Në lezionet bilaterale tregojnë shenja të dështimit kronike të veshkave.

Nëse patologji shtrihet në fshikëz, pastaj lidhur shenjat dizuricheskie sëmundjes - urinim të përshpejtuar, dhimbje të vazhdueshme mbi gjirin, hematuria fortë me ndërprerje. Kur sëmundja zapuschenyy është zhvillimi i sëmundjes arterial.


Diagnoza e sëmundjes


Kur duke marrë parasysh faktin se tuberkulozi veshkave mund të ndodhë pa treguar simptoma, diagnoza fokusohet në organizimin e testimit laboratorik dhe hardware dhe studime instrumentale.

Dyshimi i TB duhet të konsultoheni me TB veshkave. Në procesin e mbledhjes së të dhënave historisë është vendosur shumë prezencën e tuberkulozit në një pacient, të afërmit e tij, dhe janë të ekspozuar ndaj njerëzve të sëmurë. Pacientët mjeku asthenic trupi mund të testuar veshkën thekur kodrinore.
Analiza e urinës për tuberkulozin veshkave karakterizohet nga mprehtë qëndrueshme acid, proteinuria, piuri, përqëndrimin e rritur të qelizave të kuqe të gjakut dhe qelizave të bardha të gjakut. Bëni një konkluzion në lidhje me humbjen e trupit sëmundja ndihmon të zbuluar praninë e baktereve në urinë. Diagnostics ELISA bën të mundur për të antitrupave për tuberkulozin.

Ndonjëherë është e nevojshme për të kryer teste provokim me Tuberkulin. Ekzaminimi me ultratinguj e veshkave ndihmon lezione vendosur zgavër, për të vlerësuar shkallën e lezioneve veshkave parenchyma dhe përmirësimin e dinamikës trupit tuberkulozi nën ndikimin e trajtimit të organizuar veshkave.
X-ray e veshkave bën të mundur për të vlerësuar gjendjen e përgjithshme të parenchyma, lojë me birila dhe gota, uretër dhe fshikëz. Shumica Roli diagnostik Tomografi e kompjuterizuar dhe MRI për sëmundje të veshkave.
Veshkave biopsi është e rrezikshme për shkak të rrezikut të procesit të shpërndarjes infeksion, por në varësi të provave mund të bëhet cystoscopy me sipërfaqe biopsi mukozale të fshikëzës. Ekzaminimi morfologjike e mostrave ndihmon për të identifikuar qelizat alteruar patologjikisht.Trajtimi i sëmundjeve


Trajtimin e tuberkulozit veshkave mund të kombinohet ose drogës. Terapia e barnave është specifike ilaçe emërimet TB të grupeve të ndryshme për një periudhë prej gjashtë deri në dymbëdhjetë muaj. Efekti i mirë trajtimi i jep asocimit drogë TB me fluoroquinolones. Terapi shumë e gjatë droga TB mund të shkaktojnë dysbiosis rënda gut dhe zhvillimin e reaksioneve të mbindjeshmërisë.Në rast të shkarkimit të urinës nga veshka mund të kenë nevojë vendosje stent në uretër ose organizatë nephrostomy. Me formimin e një procesi shkatërrues lokal në trajtimin konservativ të veshkave duhet të shoqërohen me përshtatje të zonës së dëmtuar ose heqjen e pjesshme të veshkave. Në lezione totale në veshka duhet të kryejë nephrectomy.


Parashikimet dhe Parandalimin e Sëmundjeve


Kriteri kryesor paralajmërues në zhvillimin e tuberkulozit veshkave - një sëmundje fazë. Diagnoza e hershme e tuberkulozit veshkave, mungesa e ndryshimeve shkatërruese në lojë me birila veshkave dhe gota në uretër dhe fshikëzës uyazyka Zgjedhja trajtimin e duhur dhe kimioterapia të përshtatshme mund të rezultojë në shërim të plotë.

Shenjë paralajmërues dëme konsiderohet pafavorshme veshkave bilateral me dëmtim të theksuar parenkimale veshka.
Pacientët pëson TBC i veshkave duhet të jenë të regjistruar në një specialist TB dhe nephrologist dhe i nënshtrohen inspektimit të rregullt. Treguesit e privimit të patologjisë: restaurimin e treguesve të urinës, nuk ka përsëritje e patologjisë sipas X-ray shqyrtimit brenda tre viteve.
Parandalimi i tuberkulozit veshkave është respektimi i kujdesshëm i parandalimit jospecifik dhe të veçantë të sëmundjes që mjeku rekomandon.