Si për të llogaritur moshën e gestational


Në mënyrë të duhur dhe më efikase të kryejë shtatzëninë e tyre në pacientët gjinekologu do të përcaktojë moshën gestational dhe në bazë të këtij informacioni, të caktojë nëna shtatzënë të gjitha ekzaminimet dhe testet e nevojshme. Përveç kësaj, në bazë të informacionit rreth shtatzënisë, një mjek mund të monitorojnë si duhet se si fëmija në zhvillim dhe për të identifikuar të gjitha devijimet e mundshme dhe patologji, për të përcaktuar gjendjen fizike të fëmijës. Sigurisht, informacioni mbi periudhën e shtatzënisë është shumë interesante dhe shumica e grave, sidomos në javët e para, por për femrat është më, kënaqësia e thjeshtë kurioziteti dhe aftësinë datën e parashikuar të lindjes së fëmijës për t'u përgatitur për këtë ngjarje të rëndësishëm.


Nga ana tjetër, informacion mbi se si për të llogaritur moshën e gestational, mjeku më të rëndësishme. Për diagnozën e shtatzënisë, për shembull, duhet periodikisht nënshtrohen ultratinguj, dhe në intervale kohore të përcaktuara në mënyrë rigoroze. Kështu, është e rëndësishme të dini se si për të llogaritur moshën e gestational një gruaje, mundësisht brenda një dite. Data e lindjes - kjo është gjithashtu një aspekt shumë i rëndësishëm, pasi të dy lindje vonuar dhe e parakohshme mund të ndikojnë dukshëm në shëndetin e fëmijës. Ka disa mënyra për të duhur dhe të saktë llogaritur afatin maksimal të shtatzënisë në femra.


1. Sipas datës së ovulacionit. Në ciklin menstrual, siç e dimë, është një periudhë që më yyazytsirno fyese konceptim - ovulacionit. Në këtë kohë në tubin fallopian nga veza vezore jashtë, duke pritur spermës, dhe nëse kjo periudhë është marrëdhënia seksuale e pambrojtur, ajo iyazytsirno se veza është fertilizuar. Nga data e ovulacionit mund të përpiqen për të përcaktuar moshën gestational e gabimit më të vogël. Ovulacioni ndodh në mes të ciklit dhe për të përcaktuar me saktësi shtatzënisë duhet të fillojë numërimin e saj duke filluar nga dita e ovulacionit.


Disa gra të përcaktuar ovulacionit në shtëpi duke përdorur një test të veçantë ose në bazë të matjes së rregullt të temperaturën e trupit basal. Ndonjëherë një grua mund të përcaktojë ditën e ovulacionit, pa ndonjë pajisje ndihmëse dhe kushtet e vetëm mbi baza subjektive. Këto zakonisht përfshijnë dhimbje në bark të ulët, sekrecionet vaginale rritje sasiore dhe të tjerët. Këto punë gratë nuk është në mënyrë të pavarur të përcaktuar moshën e gestational. Në sajë të një monitorimi të veçantë të rregullt me ​​anë të ultrazërit mund të përcaktojë më saktë moshën gestational për ovulacionit. Megjithatë ajo do të ketë çdo ditë për një javë për të kryer me ultratinguj, e cila është problematike. Por si të saktë dhe sa më saktë të llogaritur koha ka ardhur shtatzëninë?


2. Në periudhën e fundit menstrual. Ndoshta metoda më e thjeshtë dhe për këtë arsye përdoret shpesh për përcaktimin e kohës së shtatzënisë në femra. Formula e llogaritjes Naegeli projektuar kryesisht për të përcaktuar datën e lindjes, por edhe për të kuptuar bazën e shtatzënisë ekzistuese të informacionit nuk do të bëjë punë. Përshkrimi i formulave: dita e parë e periudhës së fundit menstrual para shtatzënisë, minus 3 muaj plus 7 ditë. Kështu data e lindjes llogaritur.

3. Përdorni një rishikim gjinekologu. Në mënyrë tipike, gjinekolog mund të vendosni lehtësisht kohëzgjatjen e saktë të shtatzënisë nëse gruaja erdhi në pritjen në 3-4 javët e para. Doktori juaj mund të bëjë këtë mbi bazën e madhësisë së mitrës, e cila ka një madhësi të caktuar në çdo fazë të shtatzënisë. Një teknik me përvojë do të instalojë shtatzëninë e një gruaje madhësinë e mitrës brenda 1 dite, por më shtatzënia, aq më e vështirë do të jetë për të bërë këtë, dhe pas 12 javësh është pothuajse e pamundur për të përcaktuar kohën e saktë për madhësinë e mitrës. Madhësia e trupit të grave shtatzëna që janë në të njëjtën periudhë, prej tremujorit të dytë mund të ndryshojnë.


4. Në bazë të ultrazërit. Nëse ju të kryer studimin në shtatzëninë e hershme (deri në 8-12 javë), ultrazërit mund të konsiderohet mënyrë mjaft të saktë e përkufizimit të termit. Por me çdo javë të shtatzënisë saktësinë tilla do të bjerë si zhvillimi para lindjes të secilit fëmijë individual. Shumë shpesh gratë shtatzëna që i nënshtrohen ultratinguj pas 20 javësh, të fillojnë të shqetësohen për shkak të asaj të zhvillimit të vonuar të fetusit, dhe nuk mund të korrespondojnë me realitetin, veçori vetëm të tilla kushtetuese e në rritje të organizmit. Shpesh një misdiagnosis tilla mund të vënë ndërtuar pak grua.


5. Në fetusit parë shevelenyyu. Gratë rozhayuschye parë zakonisht ndihen nxitje në 20 javë të shtatzënisë. Nëse një grua lind përsëri, këtë herë më pak - 18 javë. Normalisht, data e parë dyspansernuyu nxitje detyrueshëm është ruajtur në kartën, ajo është e rekomanduar që gratë të mbani mend atë. Pra, për të dini datën e lindjes duhet të shtohet 45 muaj para datës së nxitje parë të fetusit për primiparous, dhe 5 muaj për deutipara. Ne nuk mund të themi se kjo metodë është e vërtetë në 100%, si ndodh që një grua ndjen nxitje të datës shumë më herët. Megjithatë, shumë ekspertë besojnë se ajo ngatërrojnë nxitje e fetusit nga zorrët. Në raste të tjera, ju mund të ndjeni nxitje pas afatit normale, kështu që nuk ka asnjë arsye që të mbështeten në këtë funksion krejtësisht.


6. Gjatësia e mitrës dhe fetusit. Ndoshta metoda më komplekse e përcaktimin e kohëzgjatjes së shtatzënisë dhe mund të jetë jashtëzakonisht gjinekolog. Para procedurës gruaja sporozhnyaye fshikëz, shtrihet në shtrat, dhe mjeku prodhon matje gjatësi mitrës. Besohet se gjatësia mitrës korrespondon me kohëzgjatjen e shtatzënisë, që është, në qoftë se gjatësia mitra e 35 cm, respektivisht afat - 35 javë.