Si studimet radioizotopi e veshkave, avantazhet e metodës


Indeksi artikull

Zbatimi i anketësRenografiiSkanografScintigraphyStudimet radioizotopi e veshkave duke u përdorur në mënyrë aktive në urologjisë. Kjo anketë ka përfshirë një grup të detyrueshëm të Urological diagnostike moderne për shkak të thjeshtësisë së tij, traumave të ulëta, shkallë të lartë të informativeness të rezultateve. Me zbatimin e teknikave radioizotopi mund të marrin informacion të mëtejshëm në lidhje me funksionin dhe strukturën e veshkave, të cilat nuk mund të zbulohet në mënyra të tjera.


Ekspozimi rrezatimi të pacientëve në këtë studim janë reduktuar në 30-100 herë ndryshe nga metodat e tjera të X-ray si studimi radioisotope e veshkave tek fëmijët që përdoren më shpesh.


Zbatimi i anketës


Baza e kësaj metode është regjistrimi i subcutaneously energjisë rrezatimi apo vena pas administrimit të agjentëve radioaktive farmakologjike. Informacione të regjistruar në një pajisje të veçantë në formën e grafikët, kthesa, foto, apo një ekran të veçantë. Ka dy grupe të metodave radioizotopi.

Metodat që shkojnë në grupin e parë të përdorur për të përcaktoj sasinë punën e veshkave - një radiometry dhe radiografi.
Metodat që shkojnë në grupin e dytë mund të merrni imazhin e trupit, për të identifikuar vendndodhjen e plagë, formë, gjerësia, etj - Një scintigraphy dhe scan.
Shpesh e përdorur në renografiya urologjisë, scan dhe scintigraphy veshkave.


Renografii


Kjo metodë është përdorur për të studiuar funksionimin e veshkave dhe si një tregues kryesor janë hyppuran, vvodymы vena, dhe sasia e dozës së varet nga pesha e trupit të pacientit. Për shkak të largimit të shpejtë të substancave nga veshka dozë trupi është minimal.

Kjo metodë bazohet në shkallën e jashtme mani e radioaktivitetit lart veshkat me një instalim të veçantë, dhe informacion grafik në lidhje me intensitetin e rrezatimit në vendndodhjen e veshkave të quajtur renthenohramoy.
Në thelb renografiya organizuar në pozitën e ulur pacientit, por fëmijët dhe pacientët e sëmurë rëndë shqyrtohet në një pozicion horizontal. Kështu sensorë janë të vendosura në pjesën e prapme në nivelin e veshkave dhe formulimi i tyre i saktë duhet të dini saktësisht vendndodhjen e veshkave përcaktohet duke përdorur X-ray. Sensorë mund të instalohet pa radiographs, por ky mjek duhet të dinë vendndodhjen saktësisht anatomike dhe topografike e trupit. Pas vendosjes sensorë në të njëjtën veshkave ku sensore vendoset ne rajonin e zemrës dhe fshikëzës. Informatat rekord merr rreth gjysmë ore.

Në vlerësimin vizual të rezultateve të imazheve diagnostikuese janë përpunuar duke përdorur llogaritje të veçanta matematikore me funksionin e mëtejshëm spastrimit përkufizim të çdo veshkave - pastrimin. Përveç kësaj llogaritur shpejtësinë e mbushjes anijeve dhe veshkat tërheqjen nga ajo gippurana.
Për kurbë të marra nga zemra, është vlerësuar pastrimin funksion të dy veshkat, dhe pas ekzaminimit gjatë urinimit themeluar shpejtësi dhe fshikëz plotësinë zbrazjes.


Skanograf


Duke analizuar veshkave të organizuar për të identifikuar vendndodhjen, formën, madhësinë e plagë, prania e difuzionit dhe ndryshimet e tjera në trup.

Kjo metodë e diagnostikimit bazuar në zbulimin e rrezeve gama nga një droge të veçantë që selektive zhytur në epitelit normale të punës e tubthave veshkave dhe ngadalë excreted në urinë. Numri i medikamentit lidhen gjithashtu me peshë trupore të pacientit.
Skanimi i organizuar në skanerat derdh sisteme të ndryshme në një - dy orë pas administrimit intravenoz. Mjeku më parë ka shenja të veçanta anatomike mbi skanohrammu.


ScintigraphyScintigraphy veshkave është kryer duke përdorur një aparat të veçantë që ofron një imazh të veçantë - stsyntyhrammы. Ata regjistrohen pajisje ekran dhe në çdo kohë mund të luhet me qëllim të marrjes dhe përpunimit të të dhënave të nevojshme.Personeli mjekësor në laborator radioisotope duhet të marrin barna radioaktive për të diagnostikuar, vendin e tyre në ruajtje, dhe pastaj të caktojë këtë dokumente të veçanta. Për manipulimin e magazinimit të drogës së ilaçeve në enë është transferuar në dhomën mbushje, ku zbulimi është kryer dhe nxorrën një shishe. Pastaj enën e vogël me ilaçe të vendosur në boks, ku ajo është e mbushur dhe pastaj të marr substancë të rëndësishme në aspektin e radioaktivitetit.

Pas manipulimet e përshkruara kryhen rrobat kontrollit dosimetric dhe duart. Pastaj shiringa me drogë vendosur në klasë, ku ai organizoi diagnozë. Në urologjisë drogës administrohet intravenoz, kështu që çdo manipulimi i saj bëhet në kushte sterile.
Kjo është një mënyrë mjaft e shtrenjtë për studim dhe zbatimi i saj kërkon kohë. Por scintigraphy ju lejon të merrni më shumë informacion në lidhje me strukturën e veshkave dhe funksionimin e tyre. Zakonisht. scintigraphy renale kryer për pacientët me dështim akute ose kronike renale, bllokadës urinare sistemit, stenozë e arteries veshkave, njerëz me transplantuar veshkave lëndimit veshkave, dëmtimi i veshkave të enëve të gjakut apo anomalitë kongjenitale e veshkave.

Scintigraphy kryhet në themelimin mjekësore departamentit bërthamor. Pacienti është vendosur në frontin e rrezeve gama ose nën to. Një gama kamera speciale kap rrezatimit nga medikamente administruar intravenoz, dhe pastaj imazhi trupin e formuar. Anketa merr një mesatare prej një deri në një orë e gjysmë, në varësi të qëllimit të diagnozës. Por kjo metodë nuk është gjithmonë e mundur për të krijuar arsyet që e ka shkaktuar mosfunksionim të veshkave.
Gjithashtu studime izotopike duke përdorur metoda të veshkave diagnostike të substancave biologjikisht aktive në gjak - hormonet, etj Tipari kryesor për workaround diagnozës është për të kryer hulumtime marrë gjak venoz në makina të veçanta, në të cilën tuba test me gjak vijnë etiketuar izotope radioaktive substancë. Manipulimet e tilla mundësojnë diagnozë të saktë të fazave të hershme të disa anomalive serioze urologjike.