Si për të llogaritur peshën ideale e trupit


Ne nuk mund të themi se në vetvete do të thotë një shumë peshë, sepse për një person do të konsiderohet si një peshë normale, dhe për një tjetër të njëjtë do të jetë e tepërt. Trupi i secilit person është e ndryshme, dhe, si pasojë, pesha normale për ndonjë prej nesh do të jetë gjithashtu një. Megjithatë, ekzistojnë kritere të caktuara që ju mund të me një shkallë të lartë iyazytsirnosti për të gjykuar nëse një person është mbipeshë, pesha normale me të, apo ai vuan bagëtinë.
Bazuar në të dhënat, të cilat botuar Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), numri i njerëzve që vuajnë nga obeziteti, për herë të parë ka tejkaluar numrin e njerëzve të hollë dhe të ketë një peshë normale. Një fakt i tillë në histori ende nuk është fikse. Përveç kësaj, ka vërejtur se meshkujt më shpesh se femrat janë pronarët e kgs tepërta, por gratë trashë vuajnë më shumë se meshkujt. Shkaku kryesor i trashje është duke ngrën tepër e zakonshme, dhe në disa raste të regjistruara sëmurë (të pakontrolluar) overeating. Shkencëtarët vini re se përmbajtja e lartë yndyrë në trup, duke shkaktuar atë të prodhimit më të lehtë të rezervave të reja yndyrë, duke krijuar një rreth vicioz nga i cili ajo është shumë e vështirë për t'i shpëtuar pa ndihmën e profesionistëve. Megjithatë, është e rëndësishme si profesionistë në punën e tyre dhe gjindja zakonshëm vetëm pyesin se si për të llogaritur peshën ideale të trupit, ajo mund të kërkojë, pyesni se çfarë qëllimi.Për të llogaritur peshën ideale të trupit, ka disa metoda dhe formula. Më të njohura, i njohur mirë dhe i lehtë për t'u përdorur është një mënyrë për të llogaritur peshën ideale të trupit të tij nga P.Broka formula. Ajo u propozua për ta në 1868 dhe ka fituar që nga popullaritet të mjaftueshme, kryesisht për shkak të thjeshtësisë së llogaritjeve. Për të llogaritur nevojën për të matur lartësinë e një njeriu në centimetra dhe zbres rezultat nga 100. Pesha, e llogaritur duke përdorur formulën Brock mund të konsiderohet normale për një të rritur, por në këtë sistem të llogaritjes, ka të meta. Para së gjithash, kjo formulë kur llogaritet peshë ideale e trupit nuk përfshin seksin dhe moshën e personit.


Në vitet e fundit, dy ekspertë dhe njerëz të zakonshëm më shpesh përdorin një formulë tjetër për të llogaritur peshën tuaj ideale e trupit. Kjo metodë është shumë informative dhe mjaft të përballueshme për shumë. Indeksin e masës trupore është një sistem i llogaritjes peshë ideale e trupit, duke vlerësuar raportin e peshës trupore për rritjen e njeriut. Tregues është shumë i përshtatshëm, sepse ajo është e ndërlidhur ngushtë në shumicën e të rriturit me përmbajtjen e yndyrës në trup. Kështu, ne mund të llogarisim shkallën individuale e trashje, me gabim shumë të vogël. Megjithatë, ka disa kufizime mbi pohimin e pagabueshmërisë së rezultateve. Për shembull, atletët peshëngritësit këto rezultate nuk do të jetë optimale, për më tepër formulë nuk është i përshtatshëm për gratë shtatzëna, i dobët moshuarit dhe disa kategori të tjera të qytetarëve.


Tepër të lartë BMI mund të shoqërohet me një rrezik të lartë të vdekjes nga shkaqe që vijnë nga obeziteti. Nuk është sekret se sëmundja në njerëz që kanë një shkallë të fortë të trashje përfshijnë diabet, hipertension, artrit, sistemin kardiovaskular dhe të tjerët. Si për të llogaritur BMI tuaj duke përdorur peshën ideale të trupit? Ju nuk keni nevojë shumë tendosje. Indeksi i masës trupore është pesha e trupit në kilogram podelennomu për lartësi në metra të Drejtave të ngritura në shesh. Kjo formulë është si vijon:

Pesha në kg / lartësi në m * 2 = BMI

Megjithatë, formula zakonisht është një tabelë në të cilën është përcaktuar nga raporti i peshës dhe lartësisë që i përshtatet më të rriturit. Tradicionalisht është supozuar se:

BMI e barabartë me 18 ose më poshtë çfarë është kategorizuar si nën peshë. Lose peshë, ndërsa personi nuk duhet të jetë një rrezik të sëmundjeve që lidhen me trashje - minimale. Në të kundërtën, ka problemet e veta të tilla si mungesa e mundshme e ushqyesve në trup, kockat i brishtë, mungesa e menstruacioneve të grave, etj Nëse BMI është dukshëm më e ulët në shembull, rreziku i vdekjes rritet.


Nëse norma e trupit shkon Mass Index 18-25, pesha është konsideruar normale, nuk ka nevojë të bjerë, por të fituar nuk është e vlefshme. Rreziku i sëmundjeve të lidhura me trashje është minimal.

Ata që kanë një BMI në rangun e 25-30 duhet të kihet parasysh se rreziku i sëmundjeve që lidhen me rritjen e trashje, më shumë shtim në peshë nuk është e rekomanduar si më së miri të zvogëlojë atë pak, duke e çuar të paktën në fund të ulët të indeksit të peshës trupi.

BMI mbi 30 është kategorizuar si i trashë, aq më e madhe vlera, sa më e lartë shkalla e trashje, e cila është më e madhe e 40 indeksin vjen në klasën e trashje 3, forma më të rënda. Ndihma e nevojshme e ekspertëve në mënyrë që të zvogëlojë në mënyrë sistematike peshë, sepse mundësi shumë të lartë të vdekjes për shkak të sëmundjeve të lidhura me trashje.


Ka mënyra të tjera se si për të llogaritur peshën ideale e trupit të tij është origjinale, por jo shumë informativ, dhe për këtë arsye janë më pak të vlefshme për profesionistët. Për shembull, ju mund të përpiquni për të llogaritur peshën nga folds në bark, e cila matet me trashësi të saj. Gratë dele në bark duhet të jetë 2-4 cm të trasha - është normë. Nëse norma është e mbivlerësuar, është thënë se ka peshë ekstra që është e lehtë për të eliminuar nëpërmjet dietës dhe stërvitjes. Për të përcaktuar vlerën e depozitave të trupit përqindje yndyrë duke përdorur peshë të veçantë. Në gratë, ky raport duhet të jetë në mes të 18 deri 25 vjeç%. Megjithatë, këto pajisje kanë një nivel të lartë të saktësisë dhe besimin e tyre verbërisht nuk është e nevojshme.