Si jeta ndikon shkalla e humbjes së vizionit me moshën


Ndryshimi në stilin e jetës mund të ngadalësojë ndjeshëm humbjen e lidhura me moshën degjenerimit makular. Hulumtuesit nga Wisconsin, SHBA, gjeti se plakjes - jo arsyeja më e rëndësishme është gradualisht në zhvillim verbëri.
Që nga viti 1988, 4926 vullnetarë morën pjesë në studim në shkallë të gjerë, i cili kishte për qëllim për të identifikuar të cilat faktorë si plakjes çojë në humbjen e vizionit, dhe për të ndihmuar të shpëtuar atë. Për 20 vjet, të anketuarit ishin inspektimi i rregullt i ophthalmologists në Universitetin e Wisconsin Shkollën e Mjekësisë. Ata matur mprehtësi vizuale vlerësuar gjendjen e enëve të gjakut retinë dhe nervit optik. Përveç kësaj, të gjithë pacientët plotësuan një pyetësor në të cilin tregohet zakonet e tyre të këqija, pikturuar Ushqimi dhe zakonet hahet.

Jetë i sigurt për të marrë në konsideratë faktorë të tillë si punësimi punës, statusin social, të ardhurat financiare, shëndetin e përgjithshëm, indeksin e masës trupore, aktiviteti i përhershëm fizik dhe të sportit. Në fund të studimit, pjesëmarrësit ishin 43-84 vjet.


Pirja e duhanit - faktori më i dëmshëm


Kur shkencëtarët e udhëhequr nga Ronald Klein kaloi përpunimit të të dhënave, doli se faktori më i rëndësishëm që përshpejton humbjen e vizionit është pirja e duhanit. Modeli kompjuterik që merr në konsideratë ndihmat për moshës dhe gjinisë, në mënyrë të qartë tregoi se 65% e duhanpirësve shpesh rezulton degjenerimit makular se kundërshtarët e duhanit. Kombinimi i duhanit mënyrë jetese i ulur rrit prognoza është 95%, dhe cigare të abuzimit të alkoolit - me 166%.

Ky fenomen është për shkak të veçantive të reaksioneve biokimike. Duhanit dhe alkoolit resins janë oxidizers forta që shkaktojnë formimin e një mase të madhe të radikaleve shumë agresive të lira. Për efekte katastrofike në retinën e syrit mund të krahasohet me rrezatim jonizues. Rrit dëmin dhe produktet toksike djegies formohet nga shpërbërja e acetaldehyde helm alkoolit. Pra, një grup i duhanpirësve hard-core të cilët konsumuar alkool (edhe shpesh), shkalla e rënies në mprehtësi vizuale ishte maksimal.Aktiviteti fizik i mban sytë e shëndetit


Rezultate premtuese janë marrë në grupin e të anketuarve duhanit. Për ata që i angazhuar rregullisht në sport ose duke çuar jetë fizikisht aktive, fjalë për fjalë ndalesa: shpejtësia e macular degjenerim në to është ulur me 58%. Kjo herë pas here pi një gotë verë ka ndikim negativ në vizionin nuk ka.
Në mesin e shumë artikujve të botuar shkencore mbi tema që lidhen degjenerimit makular është studimi i parë që ofron një recetë efektive nga shkaku më i zakonshëm i verbëri pleqërie.