Çfarë mekanizmash të mbrojtur sistemin e frymëmarrjes


Çdo ditë, lehtë efektet negative të komponentëve të caktuara patogjene e ajrit të thithur, ku ju mund të gjeni substanca organike dhe jo-organike, viruset, bakteret, vezë krimb zorrësh, etj Duhet të theksohet se agresorët nuk janë vetëm në nivelin e mushkërive, por duke lëvizur në gjak, mund të shkaktojnë sëmundje të ndryshme në të gjithë organizmit. Prandaj, jo vetëm mushkëritë, por i tërë trupi ka nevojë për disa faktorë të mbrojtur sistemin e frymëmarrjes. Mekanizma të shumta (të veçanta dhe jospecifik) të përfshirë në një nga sistemet më të rëndësishme.


Konsideroni e mëposhtme, të cilat janë mekanizmat për të mbrojtur sistemin e frymëmarrjes në secilin nga nivelet e saj
Mekanizmat që mbrojnë sistemin e frymëmarrjes janë të klasifikohen në:
- mekanike - specifike të qenët i qartë hundës, microvilli hundës, teshtimë, kollë, veprimtaria mukotsylyarnaya, pengesë epiteliale.
- tajitëse - mukusit imunoglobulinat tajitëse (a), imunoglobulinat serum, lizozimë, surfaktant, interferon, komplementin, defenzynы, laktoferrin, frenuesit e proteazës.
- qeliza - makrofagjet alveolare, neutrofile, monocitet, T-lymfotsyы, limfokinet.


Nën ndikimin e rrjedhjes së shpejtë të thithur ajrit, pikat dhe grimcat e substancave të ndryshme, me një diametër të madh, duke krijuar në mukozën e zgavrën e hundës me anë të qelizave Villi mukozale. Grimcat që tejkalojnë madhësinë e 10 mikron është krijuar në sistemin e traktit të sipërm respirator. Shumica (90%) e grimcave 5-10 mikronë diametër, të vendosura në trake dhe bronke kryesore. Për fat të keq, grimcat / Grimcat me një diametër prej 5.4 mikron kanë tendencë për të zgjidhur në nivelin e mushkëror (kjo pjesë e mushkërive ku shkëmbimi i O2 dhe CO2 në mes të gjakut dhe ajrit që është thithur.


Kollitjes dhe teshtitjes, spazma e laring dhe bronke, të mbrojtur mushkëritë nga marrja e grimcave të mëdha. Por roli më i rëndësishëm në mbrojtjen e microvilli ariu dhe shtresa mucociliary (dmth kjo është mukusit sekretuar nga qelizat e rrugëve të frymëmarrjes gjithë kanal mukozës bronkiale mukusit ka dy shtresa.:
- Trashësia shtresë sipërfaqe prej 5 mm, ajo është e trashë, të vendosura në formë hleevoy të papërshkueshëm nga uji, dhe që nxit largimin e grimcave të vogla.
- Shtresa e thellë, një lëng, i cili lahet qelizat microvilli epiteliale.


Mukusit, kap grimcat mikroskopike, duke lëvizur drejt në fyt, me lëvizje të veçanta, të vazhdueshëm dhe të koordinuar (dridhje) të microvilli, shpejtësia e tyre është 1200 Lëvizjet për minutë. Kështu, mukusit dhe të gjitha grimcat fikse / bakteret marrë në fyt e bronke mëdha vetëm pas 60-120 min, atëherë kur gëlltiten apo otharkyvaetsya. Përmes kësaj lëvizje të njëkohshme të microvilli, një mikrob fikse për 1 sek është qeliza 5-10! Kjo do të thotë se normale, kontakti celular mikroorganizëm është 01-02 sekonda. Një nga faktorët negative të pirjes së duhanit është reduktuar aktivitetin e microvilli dhe, rrjedhimisht, rrit rrezikun e sëmundjeve infektive (rritur kohë kontakt me mikrobe të qelizave), dhe bronke të mëdha në rritje kohën e ekspozimit ndaj carcinogens e tymit të duhanit. Sistemi Mukotsylyarnaya, gjithashtu mund të ndikohet nga ndotësit e ajrit, substancat e përdorura në anestezi (ekziston rreziku i madh i pneumonisë pas operacionit), disa infeksioneve dhe viruseve. Por ky sistem mund të thyer dhe shkaku parësor - një sëmundje kongjenitale (sindroma qelizë diskinezi, nje sindrom Kratahenera - një dyskinesia qelizat microvilli (dmth lëvizja e këtyre grimcave qelizat thyera) te shoqeruar me vendodhjen e kundërt të gjitha organeve (zemrës e mëlçisë duhur nga e majta) dhe kronike sinusit, shkelja e lëvizshmërisë spermës dhe d.). Sindromi Kratahenera është rezultat i një defekti gjenetik, i cili ndërprerë prodhimin, vetëm një proteine.


Nga të gjitha mekanizmat që mbrojnë sistemin e frymëmarrjes, thelbësore për indet e mushkërive është një surfactant. Ky agjent aktiv sipërfaqe, e cila fillon edukimin e tyre me 32-34 javë të jetës intrauterine, sekretuar nga qelizat e mushkëror. Pastaj, surfactant mban alveoli në formën zbuluar, mos i lejuar ata që të rrinë së bashku. Por funksioni kryesor i të cilave është aftësia për të ndryshuar disa karakteristika të baktereve, përgatitjen e tyre për fagocitozës nga makrofagët (qelizave të imunitetit). Makrofagjet alveolare janë të pajisur me shumë mekanizma që mund të zbulojë praninë e patogjen në mushkëri ose substancave të tjera dhe shkatërrimin e tyre. Makrofagjet sekretojnë disa ndërmjetësues (substanca biologjikisht aktive), të cilat janë përgjegjëse për inflamacion, të cilat janë qelizat e tjera të lidhura imunitetit. Një sistem i mirë imunitar në punë kur trupi mushkëritë të shëndetshme dhe të fortë. Që nga viti, për çdo shkelje të sistemit, inflamatore ose jo i formuar dhe bakteret janë të përhapet me lehtësi në të gjithë trupin, ose ai është shumë aktive dhe agresive, duke shkaktuar patologji serioze. Makrofagjet bëjë më shumë funksioni "sanitare" thith fragmente të mikroorganizmave dhe lloje të tjera të proteinave të formuara pas inflamacion.


Mekanizma të tjerë të imunoglobulinave dhe sistemi plotësues. Imunoglobulinat bëhen më shumë në majë të rrugëve të frymëmarrjes. Luajnë një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e infeksionit antivirale. Ig A dhe IgG stimulojë lëvizjen e qelizave të tjera të imunitetit që mund të gëlltisin dhe të shkatërrojnë substancave të huaja, ato japin ndihmesë në fiksimin e mikroorganizmave për mukozale të mos i lejuar ata të depërtojnë më thellë.
Sistemi komplementit (proteinat specifike që gjenden në plazmën) janë të përfshirë në një masë të madhe ne formimin e proceseve inflamatore.