Shiut është e mirë ose të keqe


Debati në lidhje me atë që përfaqëson një përfitim të shiut ose dëm prej saj për shëndetin, ju mund ta përdorni atë për gatim, larje, mbetet e nxehtë. Sa shumë njerëz, aq shumë mendime, disa besojnë se shiut është jo vetëm i pafajshëm, ajo qëndron në natyrën e përfitimit, është ujë shumë të pastër, ndërsa të tjerët thonë se dëmi nga uji i tillë solli në kërkime të kohëve të fundit. Sigurisht, shiu është thelbësore për bujqësi, rritja e bimëve prej saj varet kryesisht në mirëqenien e bagëtive dhe fermave. Në shumë kultura nëpër botë shiu ishte një nga elementet më të rëndësishme që u mbajtën ceremonitë shi thirrje (në rajone të thata), shumë kombe kishin perëndive dhe shpirtrave që qeverisin shiun e tyre.


Por sot shumë njerëz preferojnë për të mbledhur ujin e shiut për qëllime të ndryshme, duke përfshirë edhe praktikën e përdorur atë si një mjet për të higjienës, dhe ajo është përdorur në mjekësinë popullore dhe është konsideruar të shëndetshme. Njerëzit nuk dyshoj pronat e dobishme e shiut, vënë kova, pellgje sipas ulluqet e shiut, të lajë rrobat në të, lani flokët, pije, gatuaj ushqimin e saj, por disa nuk janë të sigurt për cilësitë pozitive të lagështisë mbledhura. Pra, çfarë është përfitimi shiut apo dëm nga ai për shëndetin dhe të sigurt për të përdorur atë në fermë?


Shumë shkencëtarë janë të prirur të mendojnë se në kohën tonë për të përdorur ujin e shiut për gatim dhe qëllime të tjera të biznesit, është e padëshirueshme dhe madje e rrezikshme. Kryesisht përbërja e shiut varet se ku retë formuan çfarë nivelit të ndotjes së ajrit në këtë zonë, i cili drejtimin e erës dhe rrethanat e tjera. Shiut është formuar nga akumulimin e lagështisë që avullohet nga toka dhe uji, atmosfera përmban një sasi të madhe të ujit, retë që përmbajnë lagështi, vazhdimisht në lëvizje. Për shkak të rishpërndarjes të rregullt në lëvizje jo vetëm lagështi, por edhe shumë solids - kripëra, pluhur, shumë elemente kimike.


Në sasi të mëdha të pluhurit dhe rritje aciditetit shi bëri shiut është bërë i rrezikshëm për përdorim në ushqim, sidomos në rajonet industriale. Bie shi në vjeshtë të thithin një sasi të madhe të substancave të dëmshme në atmosferë. Është vlerësuar se 100 mg e shiut pastron rënien e më shumë se 30 litra ajër, sepse përbërja e tij varet shumë se si e ndotur atmosferën në reshje. Në ajër të substancave të dëmshme, të cilat burime janë automjetet, industri, madje edhe bujqësore në vetvete përbën një kontribut të rëndësishëm duke përdorur kimikate moderne dhe pesticideve. Së bashku këto elemente me shi nga atmosfera përsëri depërtojnë në tokë.


Shumë rajone kanë një numër të madh të ndërmarrjeve industriale që lëshojnë oksidet e azotit dhe squfurit të bëhet një shi i rëndë acid problem. Shi normale ka një vlerë të pH (pH) - 56 në shi acid poshtë dhe kur të keni arritur një nivel të caktuar të rezervuarëve të ujit të tilla shkatërron bakteret e dobishme dhe madje edhe shumica e insekteve dhe amfibet. Disa ekspertë thonë se pothuajse çdo shiu që bie në rajonet industriale, janë acidike në një farë mase. Si një rezultat i tillë mund të lëngshme skuqje dhe lëkurë lëkurë, kështu që uji nuk mund të lani flokët tuaj, kjo nuk është e rekomanduar për të pirë dhe gatuar ushqimin e saj.


Megjithatë, shumë mbështetës të mjekësisë tradicionale dhe mënyrë jetese të shëndetshme nuk është krejt dakord se shiut krejt të papërshtatshme për përdorim njerëzor. Në vetitë e saj shëruese të njohur kohë më parë, në ujë shiu të kaluarën është përdorur si një mjet për rinovimin, nga brezi në brez sekretet e ujin e shiut. Sot, avokatët duke shiut na bindin se kjo lagështi mund të mbledhë, edhe në qytetet, dhe ajo do të jetë mjaft e sigurt. Për shembull, studimet kanë treguar se shiu ujin e mbledhur në Moskë nuk ka pasur ndotesve. Ekspertët e këtij fakti të mahnitshme, sepse kryeqyteti është e vendosur në një kodër dhe ajri është në mënyrë aktive me erë, emetimet e substancave të dëmshme në kontroll industriale mbajtur të shtrënguar që i bën me ujë shiu të pastër dhe të sigurt.


Gjithashtu pohoi se në mënyrë që të jetë i sigurt për sigurinë e ujit të shiut nuk duhet të mbledhë atë menjëherë pas shiut, dhe disa minuta, kur elementet e dëmshme nga atmosfera në reshje pryb'ye terren. Së fundi, nuk është e rekomanduar për të mbledhur ujin e shiut në ditët e nxehta, kur atmosfera është në gjendje. Por edhe në qoftë se ju jetoni në zonat me era e mirë u rrit, autostradave afër dhe ndërmarrjet industriale, asnjëherë nuk mund të jetë njëqind për qind i sigurt se mbledhur ujë shiu i përshtatshëm për konsum. Kjo kërkon teste serioze biokimike, të cilat, natyrisht, në kushte normale në dispozicion për ne.


Në përgjithësi, përfitimet e shiut të pastër është e pamohueshme. Ajo është ujë shumë më të butë, ka një efekt pozitiv në rritjen dhe bukurinë e flokëve, përmirëson gjendjen e lëkurës. Ajo ka rroba të mira larë për shkak shiut përmban më pak gëlqere për ujitje që i përshtatet sa më mirë, për shkak se ajo nuk është klor. Disa besojnë se uji është alergji e përshtatshme, sepse ajo nuk është në kontakt me alergeneve, shumica e të cilave është në tokë. Ndërsa në qoftë se nuk janë përgjigjur në mënyrë të qartë në pyetjen nëse shiut shëndeti dhe siguria do të jetë vetëm pas analizës, mirë, në favor të shiut të pastër ka dyshim.