Përfitimet datat për shëndetin e njeriut


Në vendin tonë, këto fruta nuk janë rritur, por dyqanet janë të pranishme pothuajse gjithmonë dhe kudo. Dhe në qoftë se keni menduar ndonjëherë se çfarë datat e mirë për shëndetin e njeriut? A e dini se shumë nga këto bimë jashtë shtetit?
Frytet rritet në klimat tropikale datat konsiderohen ekzotike në vendin tonë. Ata janë çuditërisht të pasur, shije të pazakontë dhe aroma. Shumë njerëz mendojnë se datat - nuk është asgjë më shumë se një trajtojnë për dhëmbin e ëmbël, dhe vetëm ekspertët e vërtetë dhe connoisseurs e këtij produkti janë të sigurt se kjo është jashtëzakonisht e vlefshme për shëndetin e njeriut.


Sages lashtë e Lindjes finik quhet "jeta e kokrra të kuqe." Dhe në mesin e arabëve ishte legjendë e përbashkët për datën pëllëmbë, i cili përfaqësonte e pemës së jetës. Besohej se frytet nuk mund të zbavitem dhe të pasuruar njeriun, por kurë e tij shumë Sëmundjet dhe të shpëtoj nga mendimet e këqija.
Sot, ekspertët e dinë se përfitimet e datave të tilla që mund të quhet me të drejtë "Natyra qilar." Nuk është çudi datat Arabe botërore konsiderohen "buka e shkretëtirës". Këto fruta të përkryer të plotësuar të aksioneve të nevojshme për ushqyesve shëndetësore.


Dy të tretat e këtyre frutave llogari për karbohidratet, 25% - në yndyrna dhe 2% - për proteina të vlefshme. Interesante, datat pothuajse pa ujë. Por vitaminë e tyre dhe përmbajtjen e mineraleve është shumë e pasur. Datat përmbajnë vitamina A, B1, B2 B6, C, E, K, dhe një numër të mineraleve: kalcium, kalium, fosfor, natrium, bakër, mangan, zink, selen, hekur. Përveç kësaj, frytet janë fije dietetike dhe pektin.
Ajo shije datat shumë e ëmbël. Ato përmbajnë sasi të lartë të kalorive. Për këtë arsye, shumë njerëz përpiqen të shmangin këtë produkt, të vendosur për të shmangur peshë të tepërt. Megjithatë, vlera e lartë e energjisë - është përfitimi i datave dhe dëmtimi i tyre për shëndetin e njeriut. Për datat e ëmbël dhëmb - një produkt shumë të vlefshëm dhe të dashur. Nëse një person nuk mund të përballojë vidyazykaty në ëmbëlsirat, përdorimi i datave, replenishes stoku i trupit ushqyesve më të mirë se të hahet muffins, çokollata dhe pasta.


Shumë keq këto fruta janë të lidhur zakonisht me të lartë kalori. 100 gram hurma përmbajnë 280 kalori, një fruta - 23 kalorive. Sigurisht, të kapur këto fruta është rruga e drejtë për të vendosur kilogramë shtesë.
Por më i njohur me pronat e dobishme e datave. Varg i tyre është mjaft e gjerë. Fruta ndihmon në lehtësimin e lodhje dhe për të forcuar sistemin imunitar, të shërbejë si mjet për parandalimin e kancerit. Prania e kaliumit në përbërje ata kanë një ndikim pozitiv në muskujt e zemrës, si të përfshira në fruta bën ata pronat e anti-anemik hekuri. Përveç kësaj, përfitimet e datave të rëndësishme të mëlçisë, veshkat dhe zorrët. Shkencëtari rus V. Mechnikov besonte se datat janë ilaç më të mirë në çrregullime të zorrëve.


Ekspertët kanë vërtetuar se datat janë të dobishme për gratë shtatzëna. Si pjesë e këtyre frutave ka një substancë të veçantë, e cila ndikon pozitivisht muskujt e mitrës, e cila do të lehtësojë procesin e lindjes dhe të zvogëlojë kohën e gjakderdhjes pas lindjes së fëmijës. Gjithashtu e rekomanduar për të përdorur datat dhe gjatë laktacionit, si fruta pasurimin përbërjen e qumështit të gjirit dhe të ushqyerit foshnjore sigurojë.
Në gratë shtatzëna vlerësojnë përfitimet e datave janë burra. Frutat pastruar gjakun dhe për të përmirësuar, të rritur potencë, të rritur prodhimin e spermës ndjeshëm rrisin funksionin riprodhues të burrave.


Interesante, datat ndikojë pozitivisht në gjendjen e sistemit nervor të njeriut. Ato përmbajnë triptofanit. Ky amino acid vlefshme përfshirë në sintezën e melatonin dhe serotonin, hormonet, të përmirësojë disponimin stabilizues sfond psikologjik. Që melatonin është një hormon i gjumit, hani fiq të dobishme për pagjumësi. Në fakt, ata janë pilula të buta dhe natyrore fjetur.
Së fundi, i kushtoj vëmendje të contraindications për përdorimin e datave. Me kujdes të madh me këtë fryt nuk trajtojnë njerëzit me sëmundje kronike të traktit digjestiv, diabeti, dhe trashje.