Përfitimet e terapisë trupit të orientuar për trupin


Sipas krijuesit e terapisë trupit të orientuara, çdo emocionet ndikojnë në trup dhe shkaktojnë atë (në varësi të ngarkuar me ndjenja) ndjenja pozitive apo negative. Por ka një reagim se çdo gjë një person ndjen në një nivel thjesht fiziologjik shfaqet në shëndetin e tij mendor. Nëse është kështu, kjo marrëdhënie duhet të përdoret: efekt të veçantë në trup - dhe për të hequr psikologjike "klip". Çfarë është përdorimi i terapisë trupit të orientuar për trupin?
Me terapi trupit të orientuar mund të shpëtojë njerëzit nga phobias (frika nga errësira, Heights, qentë), gjendjen e frikës pa shpërblim. Ndihmë specialist përballen me konflikte vnutrishnoosobovymy, të mësojnë të pranojnë fajin, fyerje, zhgënjimin, pakënaqësinë me punën, agresion. Parimi i "të trupit-në gjë" është e rëndësishme për trajtimin e sëmundjeve psikosomatike (çrregullime fizike, të cilat çuan probleme të pazgjidhura psiko-emocionale). Më i zakonshëm i tyre - hipertension (presion të lartë të gjakut), sëmundje koronare të zemrës, ulçerat e stomakut, astma, diabeti tip II. Por sëmundje psikosomatike duhet të trajtohen së bashku me mjekë të tjerë (internists, kardiologët, gastroenterologe).Veçantë kundërindikuar në terapi trupit të orientuar atje. Por ajo (dhe metoda të tjera) duhet të përdoret me kujdes nëse ka sëmundje mendore. Në këtë rast, "ndikimi në trup" duhet të kryhet në bashkëpunim me ilaçe dhe të kontrolluara nga një psikiatër. Në terapi të fundit trupit të orientuar është zhvilluar shumë shpejt. Nuk ishte shumë e teknikave dhe "podmetodyk." Por ky diversitet dhe përfitimet në trup mund të ndahen në dy grupe. Ka një ndikim të drejtpërdrejtë në psikoterapist trupit të njeriut. Kjo prekëse, stroking dhe duke shtypur jashtë mund të ngjajnë masazh. Specialist prekë pjesë të ndryshme të trupit, sepse çdo dështim psikologjik e ka vendin e tij të banimit në trup. Ose mund të punojmë me të gjithë trupin në të njëjtën kohë: të gjitha varet nga detyrat në këtë moment. Ka mënyra të tjera për të përfitojnë trupin. Për shembull, do të shpëtoj prej clamps psikologjike vendosur në një pozicion horizontal dhe të fillojnë të rrokut.


Qëllimi i terapisë trupit të orientuar kontaktit për të mirën e një trup - për të sjellë njerëzit në një gjendje të ashtuquajturit ekstazë kinesthetic kur ai është plotësisht i relaksuar. Ka relaksim muskulor dhe lehtësim nga të dy prangat psikologjike. Ekziston edhe një metodë jo-kontakti i trupit të orientuar psikoterapi - kur specialist personit në asnjë mënyrë të ndikojë dhe ndikimi në trupin e tij ende ndodh. Ajo mund të jetë:

Për shembull, frymëmarrje holotropic. Ajo është bazuar në gjendjen ndryshim të vetëdijes nëpërmjet ndryshimeve fiziologjike në raportin e oksigjenit dhe dioksidit të karbonit në trup. Kjo metodë është e mirë për të punuar përvojat shtypur emocionale (p.sh., imazhe shtypur). Por nëse qëllimi - të qetësuar, të heqin qafe e phobias apo sulme paniku, gjykata do të ketë frymëmarrje më të barkut (frymëmarrje bark, kur burri, "turning off" në frymë të gjirit, fryma kushton më pak kohë për të nxjerr). Ajo ushtron - personi që ju ngacmon ajo është përqendruar në fusha të caktuara të trupit, relakson clamps muskujve (dhe për këtë arsye, zvogëlon stresin psikologjik). Ky ushtrim i ngjan yoga, e cila nuk është e habitshme. Në fakt, trupi i orientuar terapi - një kombinim unik i psikoanalizës Perëndimore dhe praktikat meditues Lindore në këtë mënyrë kufizohet Trajtimi dhe trupin të orientuar, dhe terapi arti. Me e tij të parë të përbashkët që kryen të njëjtin ushtrim, i dyti - muzikë. Më të përshtatshme për fëmijët. Për shembull, fëmija agresioni - ajo luftëtar fisnik, stuhi gjykata? Nuk janë lojëra psikologjike projektuar për të pështyrë emocionet e tij negative. Për shembull, ajo lëviz kur ju doni të hedhin një objekt (mundësisht të ulët ndikim).


Sigurisht, terapi trupi i orientuar është më e shpejtë shumë metoda të tjera psikologjike, të tilla si psikoanalizës klasike, kur një person ka nevojë për dy deri në katër herë në javë për disa vite të flasin "në psikoanalistit shtrat" ​​përvojat e thellë. Nëse drita statusi mund të jetë një seanca mjaft disa të trajtimit të trupit-drejtuar. Por në qoftë se situata filloi, ai, yyazytsirno nevojë për disa muaj apo edhe një vit.

Një pyetje e arsyeshme: a është e mundur që të angazhohen në mënyrë të pavarur në këtë lloj të shërimit psikologjik? Mëso teknikat themelore të të gjithë mund. Ideja është që trupit i orientuar i parë terapist çdo personi - i nënës së tij. Konsulent ynë mëson prindërit bazat e terapisë trupit të orientuar. Megjithatë, në këtë iniciativë janë të mirat dhe të këqijat. Pozitive: më shumë besim njerëzit vendas. Në të njëjtën kohë në mes të afërmit nuk janë të përjashtuara "hazing" marrëdhënie që mund të ndërhyjë me seancat psikoterapi. Prandaj, çështja nëse të angazhohen në punë të pavarur, duhet të adresohen individualisht. Thjeshtë mund të zgjidhin problemet në mënyrë të pavarur dhe të rritur. Për shembull, të gjithë dukej përmes literaturës profesionale, në gjendje të mësojnë të njëjtat teknika të frymëmarrjes barkut. Megjithatë, këto masa do të ndihmojë në lehtësimin e situatës akute, por nuk e zgjidh çështjen në parim. Prandaj, në qoftë se ju doni të heqin qafe e shkaqeve të problemeve duhet të kontaktoni profesionistë.