Përbërja dhe vetitë e qumështit të gjirit


Çdo grua e cila u bë nënë, thjesht duhet ushqyer qumështin e gjirit fëmija. Qumështi i nënës nuk është vetëm e shijshme, por edhe të dobishme për fëmijën, sepse ajo përmban të gjitha vitaminat e rëndësishme, makro - dhe elementët gjurmë, ajo është mjaft e përshtatshme në përbërjen e ushqyerjes me gji. Përbërja dhe vetitë e qumështit të gjirit ndryshojnë në varësi të moshës së fëmijës dhe për të përmbushur të gjitha nevojat e tij. Çfarë është qumështi i gjirit? Para së gjithash - kjo është një përbërje komplekse, e cila përfshin proteina, yndyrna, karbohidrate, vitamina, kripë dhe elemente të ndryshme kimike. Infermierinë mom, mos harroni, askush, madje edhe përzierje të mirë në botë nuk do të zëvendësojë qumështin gjirit tuaj fëmijë! Në thelb, e gjithë përbërja e qumështit të gjirit mund të ndahet në dy pjesë: e para, për shkak të cilat fëmija bëhet i ngopur dhe ndjehet rehat, dhe e dyta, përmes të cilit fëmija rritet dhe zhvillohet. Më shumë informacion në lidhje me përbërjen dhe vetitë e qumështit të gjirit kemi përshkruar në artikullin tonë.


Përbërja dhe vetitë e qumështit të gjirit
Proteina gjendet në qumështin e njeriut në sasi të vogla dhe është vetëm 1%. Në gjitarët, kafshët që ushqehen vegjëlit e tyre me qumësht, proteina qumështi shumë më tepër. Proteina gjendet në qumështin e gjirit të grave mund të ndahet në 2 lloje: kazeinë dhe hirrë. Prodhuar e parë gjëndër mammary direkt, por blej vjen nga gjaku i nënës. Për më tepër, protein kazeinë është vetëm 20%, dhe hirrë - 80%. Proteina kazeinë është shkrin më e vështirë dhe më të gjatë në trup, ndryshe nga serum. Ky proces gravurë në një i mitur është mjaft i shpejtë dhe jo sistemi i mbingarkuar tretjes, e cila nga ana mundëson nëna shpesh vënë fëmijën e tyre me gji. Ndryshe qumështit të gjirit të njeriut, lopë, e cila është pjesë e formulës, zëvendësues ushqim për fëmijë, në të kundërt, përmban 80% kazeinë dhe proteina hirrë vetëm 20%. Në këtë rast, përzierje mund të shkaktojnë alergji.


Yndyrna në qumështin e nënës janë në formën e flluska dhe madhësisë është shumë topa të vogla të yndyrës në qumështin e lopës. Përmbajtja yndyrë në qumështin e gjirit të grave shkon 2-45%. Çfarë pyesin qumësht, e cila është duke u përgatitur që të tërhiqet nga ushqyerja me gji në atë kohë, më pak yndyrë se qumështi, i cili është më larg. Prandaj, në qoftë se një fëmijë i etur, i uritur, ai takohet atë në minutat e para, pa saturating trupin tuaj me më shumë qumësht yndyrë. Burimi kryesor i energjisë për fëmijën e porsalindur janë yndyrna që përbëjnë qumështin femër gjirit. Dhe vetëm vetëm në qumështin e njeriut përmban enzima që ndihmojnë prishen yndyrna në trupin e fëmijës. Kjo është një nga vetitë më të rëndësishme të qumështit të gjirit.


Karbohidratet në qumështin gjirit njerëzor janë në formën e laktoze, e cila është e quajtur sheqer qumështi. Ky sheqer qumësht gjendet vetëm në qumësht dhe numri i tij më i madh është gjetur në qumështin e nënës. Qumështi i gjirit edhe karbohidrate përfshijnë: oligosaccharides, galaktoze, fruktoza, por ata janë në numër shumë më të vogla sesa sheqerit të qumështit. Oligosaccharides nxisin shumëzimin e microflora dobishme në zorrët e fëmijës dhe për të parandaluar riprodhimin e patogjene.
Vitaminat në shumicën e rasteve janë në sasi si ata arritën në nënën me ushqim. Ajo është në të ushqyerit e nënave gjatë laktacionit varet nga numri dhe përbërja e vitaminave në qumështit të gjirit. Numri më i madh i vitaminave gjenden në frontin e qumështit sesa në shpinë, kështu që në çdo rast nuk është e rekomanduar për të kulloj qumësht të parë përpara.


Makro - dhe elementët gjurmë të përfshira në qumështin e nënës në një formë të butë që u lejon atyre të çahet lehtë në trupin e fëmijës. Substanca - laktoferrin, e cila është e vetmja qumështi i njeriut, lejon për të absorbuar 70% të trupit të fëmijës hekur-së, për dallim nga qumështi dhe formula zëvendësuesit lopës. Fëmija i cili është ushqyer me gji, merr shumë më shumë ushqyesve se sa një fëmijë i cili është me shishe të ushqyerit.
Imuniteti ndaj sëmundjeve të transmetueshme nga qumështi i nënës është tipar kryesor i qumështit të gjirit. Qumështi i nënës e mbron fëmijën ndaj shumë sëmundjeve. Ajo është me anë të qumështit të nënës, fëmijët më pak të prirur ndaj sëmundjeve infektive dhe virale.


Hormonet që janë pjesë e qumështit të gjirit të grave aktive ndikojnë në metabolizmin e fëmijës. Ata janë më shumë se 20 lloje. Nga nëna tek fëmija transmetuar edhe hormoni i rritjes.
Enzimat dhe substancave të tjera si qumësht të dhënë nga nëna tek fëmija. Enzimat ndihmojnë sistemin e tretjes për të tretet ushqimi, si dhe substanca të tjera të përfshira në metabolizmin e lipideve.
Para se ju të ndaluar nënat ushqyerjen me gji të mendojnë për mënyrën se si fëmija juaj do të jetë i keq, pa qumështin e nënës.