Patate Si të dobishme për të njeriut


Kush prej nesh nuk e ka ngrënë patate? Ky produkt është shumë e zakonshme dhe shpesh përgatit çdo familje. Ne kemi atë skuqur, zier, kuzhinier, piqem, por askush nuk mendon se arsyeja pse ajo është e dobishme dhe se si të gatuaj atë siç duhet, që do të ruani të gjitha substancave që trupi ka nevojë. Si patate të dobishme për trupin e njeriut dhe atë që ai përmban substanca?
Patate - një barishte gjithëvjetor. Në ushqimin e përdorur tradicionalisht zhardhokët e saj, edhe pse disa kombe të përdorur dhe pjesa me bar (pa fruta). Frutat e patate janë helmuese për njerëzit, sepse ajo përmban solanine. Ajo shkakton eksitim, dhe depresioni e sistemit nervor, si dhe një ndikim negativ në sistemin e gjakut, duke shkatërruar qelizat e kuqe të gjakut.


Solanine një sasi shumë të vogël të përfshira në tubers patate, dhe rrit saj përqendrimit kur patate të fillojë të dal apo të gjelbër.
Zhardhokët patate të përbëhet nga 76% ujë dhe 24% lëndës së thatë. Të përfshijnë trupat e ngurtë koll 17%, 05% karbohidratet, proteina, 2% dhe kripëra minerale 1%. Këto përqindje mund të ndryshojnë në varësi të llojit të patates.

Patate janë të pasura me grupe të ndryshme të vitaminave:
1. Vitamina C. 100 g patate atij 20 mg. Ajo vepron si një antioksidant që mbron qelizat nga substancave toksike të përfshira në formimin e kërc, sintezën e kolagjenit, dhe shumë procese të tjera. Përveç kësaj, ajo ndihmon të mbështetur sistemin imunitar.

2. Vitamina BC. 100 g patate tij 80 mg. Kjo vitaminë është e njohur më mirë si acid folik. Ai është përfshirë në ndarjen e qelizave, imunitetit, amino acidet arsimit.
3. Vitamina B5. 100 saj g patate 03 mg. Ajo ndikon në proceset metabolike në trup, është i përfshirë në formimin e sistemit nervor.
4. Vitamina PP. 100 g patate përmban 13 mg vitaminë E ose si ai është i njohur, acid nikotine. Ajo është e përfshirë në metabolizmin, përkatësisht në proceset Redox. Vitamina PP ndihmon qelizat riprodhuar normalisht dhe indet rriten ndikon pozitivisht metabolizmin yndyrë, merr pjesë në konvertimin e sheqernave dhe yndyrave në energji, ul kolesterolin në gjak.

5. Vitamina B6. 03 mg e tij per 100 g patate. Vitamina B6 apo pyridoxine, është i përfshirë në metabolizmin e glukozës, aminoacidet, yndyrnat në formimin e qelizave të kuqe të gjakut; të nevojshme për funksionimin normal të sistemit nervor dhe të mëlçisë.

Patatet gjithashtu përmban vitamina të tjera, por në një numër pak më e vogël (të dhënat për 100g patate):
- Carotene - 002 mg.
- Vitamina B1 - 012 mg.
- Vitamina B2 - 007 mg.
- Vitamina E - 01 mg.
- Vitamina H - 00.001 mg.

Në mënyrë të ngjashme, patate përmban shumë minerale:

1. Kaliumi. 100 g patate tij 530 mg. Ajo është e vendosur në citoplazmën e qelizave dhe siguron transportin e substancave në të. Kaliumi është i nevojshëm për transmetimin e impulseve nervore në zemër, përveç kalium ndihmon të mbajë nivele normale të natriumit dhe magnezit në trup.
2. Fosfori. 100 saj g patate 58 mg. Ky artikull është shumë i dobishëm për ndërtimin dhëmbët dhe kockat. Ai gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në bilancin e energjisë së trupit. Të nevojshme për të ndërtuar ADN dhe ARN.
3. natriumi. 100 g patate përmban 28 mg e sodiumit. Natriumi si kalium ndihmon për të transportuar substanca nga qelizat në të. Ai gjithashtu mbështet ekuilibrin-ujë i kripur në trup, rregullon nivelet e kaliumit, mbështet funksionin e veshkave dhe përçueshmëri nervore.

4. Magnezi. 100 g patate 23 mg saj. Ai pjesë në sistemin nervor, në enzimat në prodhimin e antitrupave, hormonet. Ai gjithashtu rregullon funksionin e veshkave dhe koagulimit të gjakut.
5. Kalciumi. 100 gram patate përmban 10 mg kalcium. Kalciumi është i përfshirë në formimin dhe mirëmbajtjen e eshtrave dhe të dhëmbëve forcë. Në mënyrë të ngjashme, ai siguron tkurrje të muskujve. Është e nevojshme për proceset e ngacmim dhe ndalimin në tru. Ajo ka efekt anti-alergjik dhe ndikon në funksionin e kodrina të gjakut.


Në mënyrë të ngjashme, patate përmban elemente të tjera (për 100g patate), të cilat janë të domosdoshme dhe të dobishme për njeriun.
- Hekur - 900 mg.
- jod - 50-320 mg.
- kobalt - 10 mg.
- mangan - 170-243 mg.
- bakrit - 140-208 mg.
- molibden - 18 mg.
- nikel - 36 mg.
- fluor - 17-30 mg.
- zink - 313-360mkh.

Pra, si ju merren me patate që do të kursejnë të gjitha këto substanca?
Ka shumë mënyra për të gatuar patate. Mënyra më e mirë e gatimit, kjo është një kazan të dyfishtë, por jo të gjithë kanë këtë pajisje në shtëpi.

Më shpesh kjo është e gatuar në një tigan. Për të ruajtur ushqyesve patate është vendosur mirë drejtpërdrejt në ujë të nxehtë, jo të ftohtë. Zjarri duhet të jetë i moderuar, dhe uji mezi mbulojnë patate. Duhet ujë i kripur, kështu që më shumë vitaminë C do të mbetet.
Që vitaminës C ndihmon të mbajë tiganisje ose pjekje e patate. Mos harroni, të vogla patate fetë, aq më pak vitamina në të do të vazhdojnë.
Patate të skuqura në dyqane thellë yndyrë të vitaminës C, kalium, por ajo është shumë e kënaqshme. 35 g patate të tilla ofron një të katërtën e kërkesës ditore vitaminë Njeriut C.

Hani patate dhe fat të mirë!