Çfarë është një biokimi veshkave, zbatimi i saj dhe përfitimet për trupin


Biokimi veshkave është një koleksion i proceseve, të cilat janë ndarë në tre grupe kryesore - një proces i formimit sekretim urinar e materialeve të caktuara dhe komponimet e tyre kimike të rregullojë prodhimin e substancave të nevojshme për të normalizuar acid-bazë dhe ekuilibër, ujë i kripur në trup.
Në lidhje me procesin e veshkave e mësipërme të zbatuar funksionet e mëposhtme:Tërheqja e materialeve unneeded nga trupi - funksion nxjerrës;
Mbajtja e një raport të caktuar të trupit - homeostatic;


Pjesëmarrja në metabolizmin dhe sinteza - metabolike.Funksionet e mësipërme janë të lidhura ngushtë me njëri-tjetrin dhe një shkelje e një prej tyre mund të shkaktojë dhe të gjithë të tjerët.


Funksioni nxjerrës


Ky funksion është i lidhur me prodhimin e urinës dhe nxjerrje e saj nga trupi i njeriut. Në kohën kur gjaku kalon nëpër veshkat, komponentet e panevojshme nga plazma formuar urinë. Ata janë në gjendje për të rregulluar përbërjen e urinës në përputhje me gjendjen e shëndetit të trupit dhe nevojave të trupit.

Së bashku me urinë veshka është hequr nga trupi mëposhtme substancave:Azotit metabolizmin - ure, urinës, kreatininës.
Teprica - ujë, hormonet, acide organike.
Komponentët Alien - nikotina, drogat.Proceset kryesore biokimike që i japin fuqi për funksionet nxjerrës veshkave përfshijnë proceset ultrafiltration. Enët e gjakut depërtojnë përmes glomeruli veshkave, e cila kapërcen tri shtresa e filtrave - si urina primare është formuar.

Kjo është e rëndësishme! Vëllimi i urinës primare mjaft i madh dhe ka substanca trupi nevojshme njerëzore. Pastaj urina primar është përpunuar më tej në tubthave proximal. Ka reabsorption kryer - është promovuar substancave në gjak që është kthimi i tyre nga urina primar.
Funksioni homeostatic. Zbatimi i saj


Nëpërmjet zbatimit të funksioneve homeostatic e veshkave janë në gjendje për të ruajtur lëngun e duhur dhe electrolyte dhe acid-bazë bilancit.
Rregullimi bazë të raportit me ujë kripë - është shuma e lëngshme hyrëse dhe kripërave që rrjedhin vëllimi urinë. Sepse kalium tepërt dhe sodiumit mund të rrisë presionin osmozik, pra, inatosur receptorët osmotike dhe personi ndjehet shumë i etur. Kështu, zvogëlon sasinë rrjedhin rritet fluide përqendrimi urinë.
Me një rritje e vëllimit të lëngjeve rritet gjakut zvogëlon përmbajtjen e saj të kripërave dhe pika presion osmotike. Veshkat kështu fillojnë për të intensifikuar punën e saj për të hequr ujin e tepërt dhe normalizimin e bilancit.
Mbështetje ekuilibër i duhur acid-bazë varet nga sistemet e punës tampon gjakut dhe veshkat. Shkelja është një shkelje e bilancit të funksioneve të tyre dhe të procesit rregullator ky indeks përfshin dy pjesë:Së pari, ky ndryshim në urinë. Duke rritur aciditetin e gjakut rrit aciditetin e urinës. Përqendrimet më të larta të alkali shkakton formimin e natyrës urinë alkaline.

Nëse ju të ndryshojë raportin acid-bazë në urinë veshkat fillojnë të prodhojnë substanca që të neutralizoj ujit të tepërt që shkakton mungesë ekuilibri.

Funksioni metabolike


Veshkat janë përgjegjës për rregullimin e metabolizmit phospho-kalciumit në trup, dhe për këtë arsye, mosfunksionim i tyre është reflektuar në funksion të sistemit musculoskeletal. Ky këmbimit është i rregullueshëm nëpërmjet formimit të vitaminës D3 aktiv. Kjo vitaminë është formuar për herë të parë në lëkurë, atëherë hidroksylyuyetsya në mëlçi dhe vetëm pastaj - në veshka.

Ata gjithashtu prodhojnë hormonin glikoproteinës që prek qelizat burimore në palcën e eshtrave dhe aktivizon formimin e qelizave të kuqe të gjakut. Procesi Speed-përshkruar të bëjë me sasinë e oksigjenit që merr në veshka. Më pak oksigjen, më shumë e prodhimit të glikoprotein të zhvilluar një grup të qelizave të kuqe të gjakut për të trupit të njeriut me oksigjen.

Kjo është e rëndësishme! Nga rrjedhjen e gjakut për prodhimin reninë veshkave varet. Me rënie presionin në trupin merr pak gjakun dhe më i formuar nga reninë. Kështu, presioni fillon të rritet.