Endometrial adenomatosis - trajtim, simptomat, shkaqet


Endometrial adenomatosis - është atipike (përhapur ose qendrore) e hyperplasia endometrial, e cila është natyra e sëmundjes precancerous.
Quhet procesi parakanceroze patologjike me shkallë të yyazytsirnosti ndryshme të shkojnë në kancer. Proceset precancerous hyperplastic shpesh mund të nënshtruar regresionit dhe vetëm 10% e pacientëve janë shndërruar në kancer. Një yyazytsirnosti tilla kërkojnë mjekët dhe pacientët për të trajtuar këtë sëmundje shumë seriozisht.
Të gjitha proceset hyperplastic në endometrium zhvillim përfshin mosfunksionim hormonal dhe gjakderdhje të dukshme mitrës dhe shterpësinë. Roli vendimtar në paraqitjen e tyre i takon hiperstroheniyi. Nën ndikimin e estrogjenit të tepërta në endometrium ndodhin ndryshime sasiore dhe cilësore strukturore që çojnë në rritjen e pakontrolluar dhe trashje e strukturave të saj të brendshme. Varësisht nga lloji i qelizave nga i cili proces është zbatuar, lëshojnë disa lloje të proceseve hyperplastic. Nëse strukturat e gjëndrave aksioneve, thonë hyperplasia gjëndrave të endometrium. Në disa raste ka boshllëqe gjëndra arsim cistike të përparuar, të quajtur hyperplasia gjëndrave dhe cistike. Adenomatosis pamje të ndryshme dhe rritjen e qelizave jonormale në endometrium.


Nëse procesi hyperplastic mbulon tërë sipërfaqen e hyperplasia endometrial është përhapur në natyrë. Adenomatosis Shperndare zhvillon kundër një proces shpërndarë hyperplastic. Në format fokale indeve hyperplasia endometrioid rritet në një zonë të kufizuar dhe përfundimisht fillon të fryrje "në mitër, duke blerë pamjen polip. Adenomatosis qendrore është një polip endometrial me elemente të atypia.
Kur adenomatosis endometrial përdorur trajtim kirurgjik. Në prognozë e sëmundjes ndikon mosha e pacientit, natyrën e çrregullimeve hormonale, sëmundjet e lidhura neuro-endokrin dhe të sistemit imun.

Ndonjëherë mjeku pyeti pacientin, ndryshojnë adenomatosis mitrës adenomatosis dhe endometrium. Në fakt, të dy termat do të thotë prania e procesit atipike në mitër. Sepse ka disa shtresa të mitrës, dhe procesi i atipike ndikon vetëm shtresa e brendshme (endometrium) e termit mitër adenomatosis nuk është e saktë.
Adenomatosis fijor ka një diagnozë. Si emrin e patologjike procesit adenomatosis fibrotike gjithashtu nuk ka kuptim: në fibrozë proliferimin e elementeve indeve lidhës, ndërsa adenosyl - gjëndrave nëse procesi është i përzier, thonë fibro-cistike hyperplasia.

Diagnoza "adenomatosis" nuk është specifik dhe është përdorur jo vetëm në lidhje me mitër. Për shembull, adenomatosis gjinjtë nuk ka të bëjë me procesin e atipike në endometrium. Adenomatosis sëmundje të gjirit (reklamat) është rezultat i formimit beninje e cysts të shumta të vogla në gji.

Shkaqet adenomatosis endometrial


Shkaqet endometrial adenomatosis arsye të ngjashme procesin hyperplastic në endometrium, kundër të cilit nuk është transformimi hyperplasia celular. Shkaqet e rëndësishme adenomatosis endometrial jo. Asnjë nga shkaqet studiuar proceset hyperplastic nuk janë të garantuara për të shkaktuar procesin e zhvillimit atipike në endometrium, por kombinimi i faktorëve negative rrit rrezikun e shfaqjes së saj.

Nuk ka dyshim se roli kryesor në zhvillimin e procesit të hyperplastic në mitër takon çrregullime hormonale, që ndikojnë në të gjitha pjesët e trupit të rregullores neurohumoral. Ndryshimet fiziologjike ciklike në mitër ndodhin përfshin estrogjenit dhe progestogjenet. Nën ndikimin e estrogjenit shtresën e brendshme mukozale të mitrës (endometrium) rrit në vëllim dhe progestins nuk e le atë mbi-rritet dhe të kontribuojë në refuzimin e saj në kohë. Kur estrogjenit bëhet shumë, përhapja endometrial të bëhet natyrë e pakontrolluar.

Arsyet hiperstroheniyi mund të shërbejnë funksionit hormonal ovarian, duke çuar në anovulation. Mungesa e ciklit ovulacionit bën vetëm faza dhe provokon hyperplasia parregullt endometrial.
Ovarian polycystic shoqëruar nga anovulation kronike dhe mund të shërbejë si një rast të favorshëm për hyperplasia e endometrium.
Droga shfrenuar hormonale mund të shkaktojë ndryshime hormonale që çojnë në hyperplasia endometrial.
Kombinuar hiperstroheniyi, çrregullime extragenital dhe neuroendocrine në trupin rrit yyazytsirnist e adenomatosis endometrial. Për shembull, trashje shënuar shoqëruar me hipertension rrit rrezikun e kancerit endometrial nga 10 herë.
Mëlçisë është përgjegjës për asgjësimin e estrogjenit, në mënyrë të mëlçisë dhe të traktit biliar është ndonjëherë hyperestrogenia.
Mes përhapjes pakontrolluar i shtresës së brendshme të mitrës mund të jetë qelizave atipike që përbëjnë themelin e adenomatosis endometrial. Quajtur qeliza atipike që nuk ngjajnë qelizat e indeve përreth.

Simptomet e adenomatosis endometrial


Sepse adenomatosis endometrial karakterizohet nga qeliza atipike, ajo nuk ka simptoma specifike, prania e atypia qelizore nuk mund të konfirmohet pa testim laboratorik.

Në fazat fillestare të krijimit praninë e procesit të diagnostifikimit hyperplastic, atëherë rafinuar karakterin e tij.
Ekografi duke përdorur hetim transvaginal ndihmon për të identifikuar ndryshimet në trashësi endometrial dhe strukturën e përhapur apo karakter fokale.
Endometrium Shperndare adenomatosis ka shenja të shkëlqyera me ultratinguj dhe visualized hyperplasia ngjashme përhapur.
Adenomatosis qendrore endometrial është një polip me ndryshimet atipike celulare ultrazërit zbulon praninë e një polip, por nuk mund të përcaktojë natyrën e ndryshimeve qelizore.

Prioritetet në diagnozën e adenomatosis endometrial duhet të përfundojnë studimin histologjike scraping shtresa mucous e mitrës. Në studimin in vitro e përbërjes qelizor dhe karakterin e ndryshimeve strukturore, shkallës së atypia dhe ashpërsinë e saj. Curettage i mitrës mund të sigurojë materiale për hulumtime të mëtejshme laboratorike. Që nga evakuimin e përgjithshme të mitrës mukozës mundur vetëm uyazyka inspektim vizual, scraping kryer përfshirë hysteroscopy.

Trajtimi i adenomatosis endometrial


Terapia adenomatosis të fillojë me heqjen mekanike endometrium ndryshuar. Një studim me një pamje curettage diagnostik të mitrës lejon për eliminimin kirurgjikale e burimeve të ndryshimeve patologjike.
Pas ekzaminimit të plotë histologjike përcaktohet plani për mjekim të mëtejshëm. Shuma e masave terapeutike është përcaktuar individualisht për çdo pacient, ajo përfshin terapi të hormoneve dhe / ose kirurgji.
Pacientët e vegjël shpesh mbahen terapi hormonale. Pacientët me para - terapi dhe postmenopausal hormoneve së bashku me kirurgji radikale hysterectomy (nganjëherë me shtojca) më të përshtatshme.

Adenomatosis herët zbuluar endometrial, pak rrezikun e kancerit.