Aortës stenozë - Mjekimi, Simptomet, Shkaqet, operacion


Aortës stenozë - një sëmundje e lidhur me sistemin e keqformime të zemrës. Fjala zëvendës nënkuptuar dëme organik në strukturën e valvulave të zemrës apo hapjen e valvulave. Shkaqet e këtyre sëmundjeve janë të ndryshme nga anomalitë kongjenitale dhe pasojat e endokardit infektiv.
Grupi tipar i sëmundjeve, të cilat përfshijnë stenozë aortic, është shfaqja e trazirave serioze hemodinamik. Që nga rrjedha normale e gjakut është prishur, zemra duhet të pompë sasi të mëdha të gjakut dhe të përballen me presionin e lartë intracardiac se në qoftë se ajo përballuar me një normë të tillë. Rezultati zbuloi një numër të lëndimeve në organet individuale.


Ju gjithashtu duhet të dini se stenozë aortës është një tipar i rëndësishëm - ajo ndryshon jashtëzakonisht i ngadalshëm manifestimit të saj. Kjo është për shkak të një shtresë të fortë të muskujve të barkushe të majtë. Ajo është përballuar më me ndikimin e presionit të lartë, e cila ndodh në të, me stenozë aortës.

Stenozë aortës


Gjatë stenozë në mjekësi kuptuar ngushtuar. Stenozë aortës është e karakterizuar nga një ngushtim të qëndrueshme të grykë aortës. Ajo mund të blihen ose (nën ndikimin e disa sëmundjeve) dhe të lindur (bazuar gjenetikisht defekt dhe kanali aortic valve pasojë - stenozë kongjenitale aortës).

Për dëmin e aortës lokalizimi stenozë është i ndarë në pidklapannyy dhe valvula. Lloji më i zakonshëm i stenozë aortës është, natyrisht, e fituar stenozë valvulare aortic. Siç u përmend në diagnozën mjekësore të letërsisë "stenozë aortës" është menduar zakonisht është kongjenitale stenozë aortës valvulës.

Shkaqet aortës stenozë


Një nga shkaqet më të zakonshme të stenozë aortës është ethe reumatike. Nën ndikimin e patogjen reumatizma B hemolitik Streptococcus, po shkrin komyssur (ind lidhës që bart valvulave), atëherë shkrihen fletë valvul aortic dhe fybrozyruyutsya. Pas kësaj, krahët janë calcifications hedhur dhe madhësia goja e aortës është ngushtuar ndjeshëm. Si rezultat i zhvillimit të stenozë aortic.

Gjithashtu, ndodhja e stenozë aortës duke shkaktuar ndryshime të lidhura me moshën: shfaqja e kalciumit në valvul aortës, më tej fibrozë dhe dëmtime në lëvizje të saj.
Është gjithashtu e rëndësishme për të kuptuar proceset patologjike që fillon në zemër të stenozë aortës. Këto procese janë thelbësore për perceptimin e duhur të pasqyrës klinike dhe emërimin e regimens aktuale të trajtimit.
Normalisht, madhësia e hapjeve të aortës rritur është rreth 4 cm. Kur stenozë aortës ngushton këtë vrimë. Si rezultat, grykë aortës ka një sipërfaqe shumë më të vogël se normale. Reduktimi zonën e kalimit të aortës kanali çon në komplikime në rrjedhën aortës gjakut nga barkushe të majtë. Për të ndryshuar dhe për të hequr këtë vështirësi dhe të mos cenojnë procesin e rrjedhës normale të gjakut në trup, zemra ka tendencë për të rritur presionin në dhomën e barkushe të majtë. Rrit presionin në ventrikular të majtë systolic moment - momenti kur rrahje zemre gjaku hedhur në aortë. Për më tepër, që automatikisht shtrihet një sistollë zemrës. Prandaj, mundohet zemrës "fuqi" shtrydh gjakun përmes gojës ngushtuar të aortës, stenozë aortës prekur, dhe për të rritur kalimin e gjakut në aortë. Zemra nisjen e këtyre mekanizmave me një qëllim të vetëm - për të siguruar nxjerrje normal të gjakut në aortë.

Ndikimi i presionit të lartë në dhomën e majtë barkushes mbetet pa u ndëshkuar për zemrën. Në përgjigje të rritjes së presionit sistolik duket hypertrophy e shtresës së muskujve (miokardit) të barkushe majtë. Ajo zhvillon të miokardit mund të përballen me një gradient presion të lartë dhe të sigurojë atë me lirimin e vëllimit të gjakut, të cilat mund edhe nevojë për atë krovosnabzhat organeve. Por është rritur në masë të muskujve të barkushe të majtë relakson shumë më keq dhe të shtrirë. Për shkak të kësaj, gjatë diastole (relaksimit të barkushe të majtë) të shpejtë e rrit presion diastolic.

Normalisht zemra kryen ciklin e mëposhtme:
1. sistollë atrial, për shkak të tkurrje të muskujve shtyrë gjakun në ventricles. Pastaj atrium të pushojnë, dhe vjen e diastole.
2. sistollë ventricular. Duke reduktuar miokardit ventricular, rrjedhjen e gjakut shkon në venat pulmonare në barkushe të drejtë, aortës dhe u largua nga sistemi. Dhe pastaj ai rushes në qarkullim.
3. diastole Përgjithshëm.
Është e rëndësishme për të kuptuar se kur zemra në një fazë të vetme të ciklit kardiak, në një tjetër departament është krejtësisht e kundërta. Pra, kur sistollë atria, ventricles në këtë pikë do diastole.

Kështu, presioni i lartë në dhomën e barkushe të majtë në kohën e relaksimit do të shkelte një proces në të cilin atrium majtë do nxitur rrjedhjen e gjakut në dhomën e majtë barkushes së. Me fjalë të thjeshta, atrium e majtë nuk është zbrazur tërësisht, dhe do të ketë një sasi të caktuar të gjakut. Prandaj, atrium majtë rrit numrin e shkurtesave të saj se ajo nuk kishte "gjaku i tepruar".
Por, pavarësisht nga fakti se miokardit majtë ventricular është mjaft e fortë, madje ai nuk mund gjithmonë të përballen me rritjen e presionit. Në disa pika barkushe pushon për t'i rezistuar presionit dhe dylatyruetsya (shtrirë), nën ndikimin e saj. Në presioni shtrirë barkushes së vazhdon të rritet dhe tashmë ndikon në atrium e majtë. Në pamundësi për të luftuar presionin e lartë të diastolic në dhoma barkushe të qenit të gjakut të mbipopulluara, atrium dhe shtrirë. Presionin e lartë të gjakut ndikon në atrium e majtë dhe venat pulmonare nuk është një gjë e tillë si hipertensionit pulmonar.

Si rezultat i stenozë aortës shkakton këto shtete patologjike:
Barkushe 1.Rastyanutыy majtë mund të hedhin më jashtë e vëllimit normal të gjakut, që do të thotë se dështimi mund të zhvillojë funksionin e majtë ventricular.
2. Si rezultat i ekzistencës afatgjatë të stenozë, e cila nuk është e shoqëruar nga ndonjë proceset kompensuese mund të pyes veten zemër të drejtë. Si rezultat i rritjes së presionit në barkushe të majtë e parë, pastaj në atrium e majtë, ndikimi i tij i mëtejshëm në venat pulmonare zhvilluar mitrale - stenozë aortic. Ajo do të karakterizohet nga prania e stenozë mitrale dhe pamjaftueshmërisë valve, e cila do të shtrihet nga zemra e duhur.

Besohet se koha gjatë së cilës u largua pushojnë ventricular për t'u përballur me presion të lartë systolic dhe më në fund të shtrihet, duke shkaktuar ndryshime karakteristike e mëposhtme në stenozë aortës, mesatarja është 4 vjet.
Rastësisht, stenozë aortës klinikë është i ashtuquajturi koncept " stenozë kritike". Ky reduktim i hapjes aortës valvula në 075 cm2. Sipas kësaj metode të stenozë aortës në një pacient shpejt zhvillojnë edemë pulmonare dhe dështim të zemrës.
Nëse hapja aortës valvula do të ketë një sipërfaqe prej 1.2 cm dhe 075 cm, atëherë kjo do të quhet një stenozë e moderuar e stenozë aortës.

Prandaj, duke e ngushtuar aortic zonë grykë valvula variojnë 20-1,2 cm, stenozë do të quhet i parëndësishëm.

Simptomat aortës stenozë


Siç përshkruhet më sipër, zakonisht për një kohë të gjatë pacientët nuk ankohen e manifestimeve të stenozë. Për një kohë të gjatë ajo është në procesin e kompensimit. Ankesat e pacientëve ndaj ndonjë siklet të ndodhë kur hapja aortës valvula janë të destinuar pothuajse gjysma.
I parë "Telefonatat" prania e mundshme e stenozë aortës është fikët apo pavetëdije. Shprehja e tyre është shpjeguar në mekanizmin e mëposhtëm që e shoqëron stenozë aortic. Fakti se mekanizmi duket stenozë aortic " Lirimin fiks". Ajo qëndron në faktin se gjatë ushtrimit zemra mund të rrisë prodhimin e zemrës për shkak të ngushtimit të hapjes aortës valvula. Për shkak të mungesës së furnizimit të mjaftueshëm të gjakut gjatë ushtrimit në pacientët me stenozë aortës duket marramendje, vjellje, dobësi. Në fazat e mëvonshme të stenozë mund të shfaqen edhe humbje të përkohshme të ndërgjegjes.

Gjithashtu përmban stenozë mund të ndodhë në sëmundjet ishemike të zemrës. Ky manifestim klinik sepse valvula aortic në krahë të fillojnë arteriet koronare që janë në furnizimin me gjak të zemrës. Për shkak të çrregullimit të presionit midis barkushe të majtë dhe gojë aortës, një rënie të fluksit të gjakut në këto arterie. Si rezultat, nuk furnizim të mjaftueshme të gjakut në zemër, dhe në këtë mënyrë do të shfaqet ishemi miokardi dhe manifestimet e saj klinike - dhimbje të zemrës.
Ankesa e tretë subjektive me stenozë aortës është gulçim. Dalin si rezultat i mosfunksionimit të barkushe të majtë, së pari në diastole, dhe më vonë në sistollë, gulçim mund të kthehet në dështim të majtë ventricular. Ajo do të shfaqë kollë me bollëk tone i lehtë sputumit. Ajo pinyste pështymë ngjyrë rozë - një shenjë të ndritshme të stagnimit në qarkullim pulmonare. Pështymë Pink shkak kalimi i parëndësishëm i qelizave të kuqe të gjakut nga arteriet pulmonare në alveole, të cilat janë të rrethuar nga anijet e dendur pulmonare.

Por në fund të konfirmuar diagnozën e stenozë është e mundur vetëm me shqyrtimin e plotë të pacientit. E vetmja mënyrë për të identifikuar një numër të simptomeve të gojës aortës stenozë.
Para së gjithash, i kushtoj vëmendje për pamjen. Në stenozë aortës do të shënohet zbehje të lëkurës. Kjo është për shkak se të njëjtat shkelje dhe Reduced lënë ventricular nxjerrje.
Si barkushe të majtë me stenozë aortës ende mori një masë më të lartë të muskujve dhe zvogëlimin e shpejtë është e vështirë për të identifikuar apikal fortë dhe karakteristike shtrëngon të gjithë rajonin precordial. Shpesh kjo tronditje është në rezonancë me rrahje zemre.

Nëse ju vendosni dorën tuaj në hapësirën e dytë ndër brinjëve në vijën e duhur okolohrudynnoy (kjo është pika ku aorta zakonisht është e thatë), ju mund të ndjeheni të gishtave duke u dridhur që do të shfaqen në kohën e reduktimit të barkushe të majtë. Kjo dridhje është rezultat i fluksit të gjakut përmes vrimave ngushtuar aortës. Dhe aorta më të ngushtuar, të ndritshme jam nervoz aq më mirë do të përcaktohet ose "kerrmëz".

Nëse Pulse fillojë, në pacientët me stenozë të aortës, ajo do të jenë të rralla, mbushje të vogël. Më shumë rrallë shpjegohet duke reduktuar kështu mekanizëm të dytë kompensues që aktivizon zemrës - frekuenca në rritje e kontraktimet e barkushe të majtë.

Dhe në qoftë se ju të hetojë në presionin e gjakut, prania e stenozë aortës do të flasë zvogëluar në krahasim me systolic normal ("më i lartë") Presioni.
Por, natyrisht, shenjë e sigurt e stenozë aortës klinike është një foto e asaj që mjeku të dëgjuar nëpërmjet Phonendoscopes.
Kur tharje aortic stenozë valvula funksion gojën lehtë mund të gjenden zhurmë aortic systolic vrazhdë. Arsyeja për ndodhjen e saj është e njëjtë si në "dridhje"Të cilat janë të përshkruara më sipër. Gjaku kalon nëpër pjesën e ngushtuar të aortës, të paturit e Saj "laj" dhe të dëgjojnë zhurmën. Ashtu si jam nervoz, ky fenomen ndodh në kohën e reduktimit të ventrikular të majtë (dmth sistollë saj).

Përveç kësaj, ka ndryshime të tjera interesante në zemër valvulare që mund të dëgjojnë. Që nga qarkullimi sistemik shkon sasi mjaft të vogël të gjakut, toni 2 (ai është toni diastolic mbetur barkushe, dhe shkon kur mbylljen e tre fletushkat e valvulës të aortës) është shumë më e dobët se normale. Një sasi e vogël e gjakut mbuluar valvula aortic me një forcë të vogël. Ndonjëherë ton 2 edhe të jetë e vështirë për të dëgjuar. Arsyeja për këtë është e thjeshtë: stenozë aortës valvula shpesh fybrozyrovanы, dhe për këtë arsye joaktiv dhe përsëri të bashkohen me shumë më pak fuqi dhe të shëndoshë.

Ndërsa dhoma e majtë ventricular nuk ka filluar të rritet presion diastolic, toni 1 (ton pastërtia) do të jetë i shëndoshë relativisht normale. Por si gjatësia e systolic majtë barkushes së rritur, mjeku i veshit muzikor do të dëgjoni një rënie të lehtë në tone systolic tingëllimë.
Përveç kësaj, kur ka dekompensimi, dhe presioni gjatë rrit diastole - në kulmin e zemrës duket 3 dhe tonet e 4-të. Këto ngjyra nuk manifestohen gjatë operimit normal të valvulare të zemrës, dhe kështu janë konsideruar patologjike. Këto tone do të tregoni mjekut që e ka përfshirë atrium e majtë, dhe ajo lufton për të zbatuar gjak në barkushe të majtë, ku ajo parandalon presionin e lartë të diastolic.

Kur drejtimin simptomat klinike të procesit patologjik përtej zemër dhe janë të vendosura në ato organe, furnizimin me gjak e cila është subjekt i çrregullimit në një profeti të veçantë. Në stenozë aortës shpesh vuajnë mushkërive. Nëse ata Phonendoscopes dëgjojnë, ju mund të dëgjoni me lagështi rales flluskë - një shenjë e pranisë së lëngjeve në mushkëri. Gjithashtu, mushkëritë prostukuyuchy, prania e këtyre lëngjeve mund të dëgjoni zërin trokitje është kumbues shkurtër dhe më pak.

Trajtimi aortës stenozë


Trajtimi i stenozë aortës përfshijnë metodat kirurgjikale dhe konservatore. Në metodën konservatore fokusohet në shkeljet saktë e fluksit të gjakut, aritmisë kardiake dhe parandalimin e endokardit infektiv.
Së pari të përpiqen për të eliminuar stanjacion në qarkullim pulmonare. Caktojë diuretics (shpesh duke përdorur furosemide). Është e rëndësishme që të caktojë ato, duke marrë parasysh të gjitha të dhënat klinike, instrumentale dhe subjektive dhe të përdoren me kujdes të madh.

Në dridhje atrial zemrës glycosides (digoxin).
Gjithashtu mjaft e një përhapje të madhe në trajtimin e stenozë marrë drogë kalium.
Për të përmirësuar relaksim të miokardit hypertrophied përdorimit të B-blockers ose kundërshtarët kalcium blockers (sidomos ato që kanë të bëjnë me një numër të verapamil).
Grupet e aplikimit nitrateve është e kundërindikuar në stenozë aortës. Nitratet reduktuar prodhimit të zemrës dhe vëllimit minutë e gjakut. Kjo lehtë mund të çojë në presionin e ulët të gjakut në një nivel kritik.

Trajtim më konservativ i kombinuar me kirurgji: ato janë përdorur në përgatitjen e para operacionit të pacientit dhe periudhës postoperative.
Por metoda kryesore e trajtimit për stenozë aortës është terapi kirurgjikale. Ata varen nga shkalla e dekompensimi metë shkelje të ndryshme që ishin rezultat i veseve dhe contraindications pranishëm.
Proteze tullumbace aortic më të zakonshme valvula apo valvul plastike.
Treguesit kryesore për korrigjim kirurgjik të stenozë aortës janë:

1. Prania e funksionit të miokardit në mënyrë të kënaqshme.
2. Nëse gradient systolic presion në valvul aortës më e lartë se 60 mm Hg. Art.
3. kardiogramë janë shenja të rritjes së hypertrophy ventrikular të majtë.
Nga ana tjetër, Kundërindikimet kryesore për kirurgji janë:
1. gradient presioni mbi valvul aortës lart 150 mm nga stacioni.
2. Ndryshimet Rënda degjenerative të ventricular majtë.

Kirurgji aortës stenozë


Një nga operacioni më i zakonshëm është artificiale zëvendësim aortic valvul. Në qoftë se, në krahët e valvulave në stenozë aortës zbuluar ndryshime të vogla, ajo është më e përshtatshme për të kufizuar një operacioni më pak voluminoze: Ndarja kirurgjikale e fletëpalosjeve bashkuara valvul aortës.

Operacioni i trikuspidal zëvendësimit artificiale valvulave aortës kryhet, pasi lidh një pacient në një makinë kardiopulmonare bajpas. Që zemra është plotësisht e shkëputur ("de-energji") të rrjedhës së përgjithshme.
Pas fillimit cardiopulmonary anashkalojë aortës dissected dhe duket aortës valvulave, atëherë ajo është hequr. Matja e aortës madhësisë kanali valvula, dimensionet e saj janë të kontrolluar me implant, i cili është atje në sallën e operacionit. Duke u siguruar që implant korrespondon me madhësinë e vrimë, qep atë. Pastaj kirurgu kontrollon zonën për integritetin operacion. Pastaj kontrolluar aftësinë funksionale të re të valvul-protezë. Atëherë hiqni flluska e mundshme e ajrit, si prania e tyre në rrjedhjen natyrore të gjakut në zemër mund të rezultojë në emboli dhe vdekje. Pas gjithë kësaj është e mbyllur dhe qepen gjoks.

Pas kirurgjisë fokusohet në parandalimin e komplikimeve postoperative. Shumica kanë frikë të shfaqjes së endokardit postoperative infektive. Prandaj pacientët pas një operacioni për të korrigjuar terapi stenozë janë në antibiotikët gjerë spektrit. Një tjetër komplikacion është më frikë - një thromboembolism. Për shkak të kësaj pacientët pas operacionit të tillë një kohë të gjatë duke marrë anticoagulants dhe agjentët antitrombocitare. Më pëlqen të përdorin heparin dhe aspirina.
Kur zëvendësim kirurgji duke përdorur lloje të ndryshme të implantet: topin ose disk proteza apo materiale artificiale me implantet biologjike e materialit biologjik të marra nga pacienti. Sigurisht, më e mira është proteza dytë subspecies. Që ata janë marrë nga pacienti, ajo redukton rrezikun e refuzimit të valvulave të ri në pacientët me stenozë aortës.

Është e rëndësishme për të kuptuar se sa më shpejt do të jetë një implantimin re valvula, rezultatet më të mira mund të merret. Nëse ju bëni një operacioni në fazat e hershme të stenozë, ajo do të jetë shumë më e ulët rreziku i komplikimeve postoperative dhe rehabilitim postoperative do të jetë më e lehtë për pacientin.