Acidosis - simptomat, trajtimin, shkakton acidozës metabolike


Acidosis - një kusht të caktuar të trupit karakterizohet nga çrregullimi i bilancit acid-alkaline. Nëse acidosis është formuar shuma absolute apo relative tepërt i acidit që japin protone drejt bashkohet arsye. Zhvillimi i çrregullimeve në trup kontribuon prodhimit të pamjaftueshëm nga ajo e acideve organike dhe oksidimit të tyre. Kështu, sëmundjet me temperaturë, çrregullime të zorrëve, uria shkakton një vonesë në trupin e këtyre acideve. Si rezultat, urina prodhuar aceton dhe acid acetoacetic, dmth atsetonuryya, dhe në raste shumë të rënda koma zhvilluar.


Zakonisht acidosis karakterizohet nga lloje të shumta. Midis tyre, ky shtet është klasifikuar nga pH, acidosis kompensohen lloji (pH 735 me normë rritje të zemrës, frymëmarrje dhe presionin e gjakut), tipit subcompensated (pH - 734-725, aritmi kardiake, gulçim, vjellje me diarre), llojin e pakompensuar (pH më pak se 724; ndërprerë CNS, ESU, traktin gastrointestinal, etj). Përveç kësaj, acidosis dallohen nga origjina etiologjik. Kjo është një gaz (frymëmarrjes apo frymëmarrje), si rezultat i ventilimit të dobët apo inhalimi i dioksidit të karbonit ngritur dhe nehazovыy, e cila është ndarë në metabolike, nxjerrës, ekzogjen të përziera.

Nëse produktet acid acidozës metabolike grumbullohen në indet që nuk janë të lidhura ose të shkatërruara në trup. Për acidosis vыdelytelnoho është karakterizuar proceset shkurtësinë nonvolatile sekretim të acidit nga pronat e veshkave apo të rritur humbje arsye traktin gastrointestinal. Në rastet kur trupi merr një numër të madh të substancave ose acideve të cilat formojnë acid nën procese të caktuara metabolike, zhvillimin formë exogenous acidosis. Por për shkak të lidhjeve të shumta në të njëjtën kohë atsydozov festuar formimin e tipit të përzier.

Metoda kryesor i trajtimin e kësaj gjendje patologjike është për të eleminuar faktor etiologjik e cila është bërë e shkakut të acidozës dhe terapi destinacion simptomatik në formën e bikarbonat natriumi dhe oral të pijshëm.


Acidosis metabolike


Shkelje e bilancin acid dhe alkaline në trup në formën e pH të ulët dhe përmbajtja sasior të bikarbonat në gjak quajtur acidozës metabolike. Ai është konsideruar si ndër më të zakonshme e të gjitha llojet e çrregullimeve patologjike.

Acidosis zhvillon origjinë metabolike në rastet kur trupi prodhon një shumë të produkteve metabolike origjinën e thartë, ose kur është e pamundur veshkat largimin e tyre nga trupi.
Acidosis metabolike është disa lloje. Së pari, kjo është një formë e abuzimit diabetik KSCHB, dmth ketoacidosis diabetik, e cila zhvillohet në rrjedhën e diabetit pakontrolluara në trupin e organeve të tepërta ketonit, të cilat janë të dobëta karakter acid organik. Së dyti, ajo acidosis origjina hiperhloremichnoho, i formuar për shkak të humbjeve të rëndësishme të bikarbonat natriumi, për shembull, si rezultat i diarre. Së treti, është acidosis laktik, ne te cilin trupi akumulon acid laktik, i cili mund të jetë i lidhur me alkoolit; neoplasms malinje; Aktiviteti fizik intensiv për afat të gjatë. Dhe gjithashtu në sfondin e funksionit të pamjaftueshëm të mëlçisë; hypoglycemia; kur merrni ilaçe të caktuara të tilla si salicylates; Sindromi konvulsive; oksigjen mangësi anemi të rëndë, në dështim të zemrës dhe goditje.

Disa herë acidozës metabolike mund të shkaktohet nga acidozës renale për shkak të sëmundjeve të veshkave; helmim metanoli, glycol etilenit dhe aspirina; dehidratim fortë.
Simptomat e acidozës metabolike shkaktohet nga sëmundja bazik ose kusht që kontribuojnë në shfaqjes saj. Në mënyrë tipike, pacienti metabolike acidosis fillon të marrë frymë me shpejtësi, kjo është mahnitëse, soporoznom apo shtet pengohet. Gjendja e rëndë patologjike që mund të çojë në shok dhe eventualisht vdekjen. Por ndonjëherë acidosis metabolike manifestohet relativisht të lehta, formë rrjedh kronike.

Për të diagnostikuar me këtë sëmundje të kryejë teste të caktuara që marrin gjak nga arteriet të pranisë së gazit, elektroliteve, serum dhe analiza e urinës për pH. Testet e gjakut të bëjë të mundur për të përcaktuar acidosis në trup, e cila u formua në operacion për shkak të frymëmarrjes të pamjaftueshëm apo është origjina vërtetë të pastër metabolike acidosis. Dhe për të përcaktuar shkaqet e saj rrënjë mund të kërkojë metoda të tjera.
Të gjitha terapia metabolike acidosis konsiston në trajtimin e sëmundjes themelor. Për përmirësimin e shkeljes së ndarjes acid dhe alkaline parashikuar bikarbonat natriumi intravenoz ose si me gojë hidrogjeni karbonat natriumi zgjidhje.

Një ndërlikim i mundshëm i acidozës metabolike mund të jetë një shok dhe vdekje, kështu që të gjitha sëmundjet që mund të çojë në këtë shtet sëmundje të jetë nën kontroll të punonjësve të kujdesit shëndetësor. Prandaj, monitorim të kujdesshëm dhe trajtimi i menjëhershëm i llojit të parë të diabetit mund të parandaluar diabetik ketoacidosis - një lloj të acidozës metabolike.


Shkaqet acidozës


Acidosis konsiderohet sot një fenomen i përhapur i botës moderne. Por, për funksionimin normal të trupit duhet të ruajë ambientin e saj të brendshme dhe aciditetit në qëndrueshmëri absolute. Siç është aciditetit normal i treguesve pH është 735-745 acidosis - një gjendje patologjike në të cilën ulur aciditetin më poshtë pH 735.

Shkaqet acidifikimin e trupit paraqiten disa faktorë siç janë ndotja e mjedisit; jetese, ku shumë pak lëvizje dhe, natyrisht, dietë të gabuar. E gjitha bëhet një shkak i cilësisë së dobët të jetës në formën e dhimbje koke dhe lodhje.
Për fat të keq, njeriu modern ha prezantojnë produkte të tilla të cilat çojnë në formimin ai acidosis. Përveç kësaj, në mënyrë të gabuar mendojnë se produktet e natyrës acid ose acidifikimit të shkaktojë acidosis në trup. Në përgjithësi, acid është pasojë e procesit të metabolizmit në ndarjen dhe përpunimin e ushqimit që përmban yndyrna, karbohidrate, fosfateve, aminoacidet që përmbajnë squfur. Në procesin e ndarjes të gjitha këto substanca janë formuar origjina acid organik që mund të shkojnë neutralizues Anions fruta të freskëta dhe perime që hyjnë në trup, dhe gjithashtu për shkak të substancave alkaline që rezultojnë nga metabolizmit.

Për të ruajtur një ekuilibër të sistemeve acid dhe alkaline tampon të nevojshme të gjakut dhe mushkëritë dhe veshkat. Me mushkëritë e trupit janë nxjerrë acid paqëndrueshme dhe veshkat - jo-të paqëndrueshme. Përveç kësaj, aciditeti i trupit mund të ndikojë në të ushqyerit, gjendjen e tij mendore dhe madje edhe kohën e ditës. Në mënyrë tipike, në gjysmën e dytë të natës është e karakterizuar nga një deklaratë e madhe e acidit në produktet e urinës metabolike që mund të përkufizohet si shuma e një për qind duke përdorur letër lakmus. Një acid 99% excreted në urinë lidhur. Vlerat normale të pH e urinës të takohen nga 62 deri 69 Në qoftë se këto vlera janë ulur prej 45 në 60 kjo tregon se trupi merr një numër të madh të ushqimeve që shkaktojnë formimin e acidit në trup.

Përveç kësaj, patologji të rënda të mushkërive, veshkave ose çrregullime metabolike të përgjithshme mund të shkaktojë zhvillimin e acidosis. Por shumë forma të sëmundjeve kronike mund të çojë në acidosis latent, i cili do të ketë një efekte negative afatgjata në trup. Gjithashtu, ka ende disa sëmundje që shkaktojnë kushtet reumatike patologjike, tumore malinje, prishjen e dhëmbëve, reaksione alergjike, inflamacion kronik të pronave indeve dhe neuroses.


Simptomat acidozës


Pothuajse të gjitha shenjat dhe simptomat e acidozës në të butë apo të moderuar rrjedhin lidhur fort me sëmundje ekzistuese themelor. Por tablo është tregues i një gjendje patologjike varet prani të acideve në gjak.

Zakonisht shenjat kryesore të acidosis fshehur nën simptomat kryesore dhe mjaft e vështirë për të dalluar. Për shembull, acidosis butë ndodh praktikisht asimptomatike ose nganjëherë shënuar lodhje, përzier dhe të vjella. Por në acidosis rënda metabolike duket hyperpnoэ, karakterizohet fillimisht nga frymë thellë, dhe pastaj e frekuencave (sindromi Kussmaul) e. Në disa raste, ka shenja të reduktuar livadhe vëllimi humbje ЭTSZH përmes traktit gastrointestinal. Përveç kësaj, është e vështirë shkaqet shkon acidosis e shokut të qarkullimit të gjakut në shkelje të normës zemër dhe përgjigje anijeve në periferi, të catecholamines, dhe shkakton shtanguar.

Simptomet e acidozës në një sfond të formës adekuate të frymëmarrjes e kompensimit dhe prania e dobët e acidit në gjak (atsydemyya) shprehën shumë të dobët sesa metabolike dhe acidozës respiratore në kombinim. Kjo ndërprerë çuar sistemin kardiak kur pH e gjakut më pak se 72. rritur shumë rrezikun e aritmisë kardiake me patologji ekzistuese ose çrregullimet tjera electrolyte. Si një acidemia rezultat reduktuar enët përgjigje dhe zemrën për catecholamines, e cila shkakton rënie të mëtejshme në presionin e gjakut në prani të hypovolemia ose shoku.

Nëse acidosis rrit frymëmarrje, rezistenca e insulinës zhvillon, shpejt prishet proteina dhe penguar sintezën e ATP. Në gjendje të rëndë patologjike që ka shkelur proceset metabolike në tru që shkakton përgjumje të vazhdueshme dhe gjendje kome.
Acidosis akute metabolike manifestuar diarre ose furnizim të pamjaftueshëm të gjakut në indet. Kjo laktatatsydozom karakterizohen zakonisht që është zbuluar me lehtësi nga ekzaminimit fizik. Rrjedhjen e zvogëluar të gjakut përfshin dehidratim, humbje akute e gjakut, shok apo defekt kardiak. Një simptomë tipike e acidozës kronike metabolizmit në fëmijën, së bashku me funksion të pamjaftueshëm të veshkave mund të ngadalësojë zhvillimin e saj. Dhe filloi në mënyrë spontane polyuria, tregon praninë e ketoacidosis diabetik dhe diabetit nuk diagnostikuar herët. Patologji kongjenitale metabolike manifestuar konvulsione ose ndalimin e një natyre të përgjithshme.

Hepatomegaly me acidozës metabolike vërejtur në sfondin e dështimit të mëlçisë, defekte të fituara të zemrës, sepsë.
Laboratori përbëhet nga simptomat e ndryshimeve në elektroliteve, glukozë, azotit ure në gjak dhe urinë.
Kur agjërimi apo ketosis varfër ushqyerit zhvillon dhe gastroenterit. Për më tepër, dështimi i veshkave kombinuar të lartë dhe normale ndarje anion.


Acidosis dhe alkalosis


Shumica e proceseve patologjike që ndodhin në trup mund të ndikojë në bilancin e acideve dhe bazave në mjedisin e saj të brendshëm, duke shkaktuar acidosis (acidifikimin) dhe alkalosis (livadh).

Kur kompensohen acidosis dhe alkalosis është një ndryshim i sasisë absolute të acidit karbonik dhe bikarbonat natriumi, por vlera e tyre është normalisht 01:20.
Acidosis dhe alkalosis decompensated prona janë kushtet në të cilat ata ndryshojnë jo vetëm numrin e përgjithshëm të të acideve dhe alkalet, por këto raporte apo zhvendoset drejt acidet, bazat, ose në anën.
Shenjat e çrregullimeve të frymëmarrjes ndryshe pushtet nedыhatelnыh në gjakun e dioksidit të karbonit dhe bazat e tepërt.


Nerespyratornaya formë acidosis shpesh zhvillohet në trup për shkak të akumulimit të produkteve të ndryshme metabolike që nuk kanë pësuar oksidimi. Këto përfshijnë acid laktik, dhe atsetouksusnuyu oksymaslyanuyu. Një numër i konsiderueshëm i trupave ketonit ndodh në përmbajtje të reduktuar glycogen në mëlçi si rezultat i shpërbërjes intensiv të yndyrës, ndaj uria oksigjenit, çrregullime të ciklit të acidit trikarboksilik. Përveç kësaj, kushtet e ndryshme patologjike vetëm të ndihmojë për të rritur përqendrimin e trupave ketonit disa herë, edhe pse një numër i konsiderueshëm i tyre excreted nga veshkat në formën e natrium dhe kalium. Kjo humbje është rezultat i një numri të madh të livadheve dhe decompensated karakter acidosis.

Short Form acidosis ndodh si rezultat i veprimtarisë intensive fizike si rezultat i formimit të acidit laktik. Kjo mund të ndodhë në sëmundjet e zemrës dhe mushkërive në një sfond të uria oksigjenit. Por, kur krijuar sekretim veshkave të aminet origjinës organike, sulfateve, fosfateve mund të formojnë acidosis nxjerrës apo metabolike. Në mënyrë tipike, shumica patologjitë veshkave përfshijnë sindromeve të ngjashme.
Kur humbja diarre shënuar një sasi të konsiderueshme të alkali me zhvillimin e mëvonshëm të acidozës metabolike apo lëng alkalin zorrëve sekretuar nga эnterostomu. Si rezultat i punës së acidosis përfshijnë mekanizma kompensuese që përpiqen për të ruajtur acid dhe alkaline e homeostasis.

Për të kompensuar për ndërrime pH të gjakut që ndodhin në trup, të karakterizuara nga një hyrje të shpejtë në mekanizmat që janë të përfshirë në sasi të tepërta të lëngjeve holluar acidit jashtë qelizave. Kështu ata ndërveprojnë me tampon alkalet e qelizave dhe lëngjeve më gjerë. Si rezultat i kësaj, ul alkalosis dhe acidosis rritje.
Një tipar i rëndësishëm është konsideruar acidosis hyperkalemia. Numri S'është nevoja të joneve hidrogjenit pjesërisht të mbuluara në kockë, ku është e shkëmbimin e tyre të kationeve skelet mineralizuara. Më vonë nga kockat, në gjakun e ardhshme natrium dhe kalcium dhe në këtë mënyrë kundër të gjatë acidosis rëndë këmbimit vërejtur zbutjen, dmth decalcification kockave. Kjo rrit përqendrimin e kationeve kalcium, natrium dhe kalium në plazmën e gjakut.

Përveç kësaj, acidosis metabolike karakterizohet nga ardhja e capillaries dhe venat numër i madh i acideve dhe reduktimin e dioksidit të karbonit. Megjithatë, sistemi i fortë karbonat buffer ndihmon lehtësimin formimin e acidit karbonik me acidet. Ajo është shumë e paqëndrueshme dhe kjo shpejt formon ujit dhe dioksidit të karbonit. Kështu, sistemi fillon "gjakut - mushkërive." Si rezultat i frymëmarrjes ndërprerë, hyperventilation zhvillohet në mushkëri, dhe gjaku është lëshuar nga një sasi të madhe të dioksidit të karbonit për të rivendosur ekuilibrin në mes të acidit karbonik dhe bikarbonat natriumi. Kjo kursen hyperchloremia dhe hypernatremia.

Në rast të ventilimit ndërprerja akumulimi i vëzhguar dioksid karboni dhe pastaj acidozës është një formë nekompensyrovannuyu.
Procesi veshkat acidosis kompensimit të kryejnë rol të vogël, pasi ata formuan bikarbonat dhe një sasi të vogël të filtruar, dhe ata të cilët kanë qenë të filtruar, reabsorbyrovanyyu nënshtruar. Por ajo rrit aciditetin e urinës për shkak të një përmbajtje të konsiderueshme në atë tytruemыh acide. Shumica e tyre është acide organike pa pagesë.
Acidosis dhe alkalosis mund të shkaktojë çrregullime të ndryshme të trupit. Ajo tregon llojin e frymëmarrjes periodik, rënia e thellë e ton enëve të gjakut, një shkelje e kapacitetit vaskulare krevat në lidhje me presionin e gjakut, ulur prodhimit të zemrës dhe presionin e gjakut. Si rezultat i rrjedhës së zvogëluar të gjakut në veshka dhe proceset e thyer e filtrimit dhe reabsorption. Në mënyrë tipike, këto patologji të shkaktojë ndryshime në balancën e ujit dhe electrolyte.

Si rezultat i një procesi të gjatë të acidozës dhe alkalosis eshtra të bëhet e butë, dhe formoi decalcification. Në indet e muskujve të miokardit ul sasinë e kaliumit, dhe rrit në plazmë përmbajtjes kationeve. Të gjitha këto procese çojnë në zhvillimin e patologjive kardiake. Si rezultat, ka një ndjeshmëri të çoroditur miokardi të adrenalin, e cila mund të çojë në dridhje. Gjithashtu formuar në forma të ndryshme të arrhythmia, EKG dhe ndryshuar parametrat e vërejtura zvogëluar funksionin shtrëngohet të muskulit të zemrës. Por mosbalancim e elektroliteve çon në ndalimin e excitability të nervave dhe muskujve. Përveç kësaj, rritja e përqendrimit osmozik e lëngjeve jashtë qelizave, duke çuar në edemë indeve dhe dehidratim celular.

Në qoftë se dioksidi i karbonit gazit acidosis grumbullohet në gjak si rezultat i shkeljeve të udhë ajrore, edemë pulmonare, pneumoni, hypoventilation, dëmtimi traumatik i trurit, hipertension intracranial, hemorragji, përmbajtje të lartë të dioksidit të karbonit në mjedis në të cilin njeriu.


Acidosis laktik


Kjo është një gjendje patologjike në të cilën gjaku mbledh një sasi të konsiderueshme të acidit laktik. Acidosis laktik karakterizohet nga dy format kryesore: type (A) dhe lloji (B). Lloji i parë është një mungesë e oksigjenit qartë indeve, ndërsa tipi i fotografisë (B) nuk janë vërejtur këto simptome.

Formë karakteristike e D-laktik acidosis është treguar në ato me shkurtimin anatomik ose funksionale e zorrë e vogël. Në sfondin e enzimeve të prodhuara nga bakteret bërë acid laktik, i cili shkakton zhvillimin në rritje të acidosis lidhur me anions hapësirë ​​dhe kush apo mpirje. Kjo është kripë e acidit laktik normale.
Laktik acidosis lloji (A) ndodh më shpesh si rezultat i llojeve të ndryshme të shokut. Patogjeneza e perfuzionit laktik acidosis e anoksi indeve dhe akumulimin e mëvonshme e kripë e acidit laktik dhe hidrogjenit joneve. Indeksi i trajtimit kripë e acidit laktik të mëlçisë reduktuar sepse perfuzioni reduktuar në arterie chrevnoy dhe mëlçisë, si dhe zhvillimin e ishemi origjinën hepatoqelizore. Në treguesin e pH të ulët ose një vlerë prej 70 veshkave dhe të mëlçisë mund të prodhojë kripë e acidit laktik. Trajtimi i pacientëve me korrigjim laktik acidosis përbëhet prej faktorëve shkakor e shoku, pasi ka një lidhje të ngushtë në mes të niveleve të larta kripë e acidit laktik dhe vdekshmërisë.

Përveç kësaj, hipoksi në akute dhe të rënda mund të shkaktojnë formimin e tipit laktik acidosis, i cili ndodh kur asfiksia, edemë pulmonare, gjendja astmatik shënoi përkeqësimin e sëmundjeve kronike të mushkërive dhe zhvendosje karboksyhemohlobynom, methemoglobin, oksigjen sulfhemohlobynom.
Lloj laktik acidosis (B) zhvillon papritmas, në mes të disa orë. Faktorët që mund të shkaktojnë zhvillimin e kësaj gjendje patologjike nuk është kuptuar plotësisht. Besohet se në formimin e tipit laktik acidosis e proceseve që ndikojnë subklinike perfusion indeve shkelje rajonal. Kjo është shpesh një formë e rëndë e kësaj gjendje të çon në dështim të qarkullimit të gjakut që e bën të vështirë për të diagnostikuar dhe ndryshon nga lloji (A). Veç kësaj, type laktik acidosis (B) është e karakterizuar nga tre nëntipeve.

Në rastin e parë, kjo formë e acidosis rezulton nga diabeti, sëmundje të veshkave dhe infeksionet e mëlçisë dhe neoplasia shteteve konvulsive. Shkelja e mëlçisë në kombinim me laktik acidosis çojë në nekrozë masive dhe kesh. Gjithashtu shumë shpesh në dështim akute renale dhe formës kronike të shoqëruar me këtë acidosis, jo pse festohet një marrëdhënie të veçantë shkakësore midis tyre. Veç kësaj, Bakteremia, leukemia, sëmundja Hodgkin, limfoma përgjithësuar, mieloma, epilepsi mund të provokojë acidozës laktik.

Për nëntipi shfaqjes dytë tipike si rezultat i toksinave, pesticideve dhe ilaçe. Niveli i kripë e acidit laktik në gjak rritet në mënyrë dramatike.
Forma e tretë e acidozës laktike është mjaft e rrallë dhe është shkaktuar nga hlykohenozom deficitit llojit të parë dhe fruktozobyfosfatazы mëlçisë.


Acidosis Trajtimi


Nëse acidosis është vërejtur pamje veçanërisht të rënda simptomatike. Nevoja për korrigjim të tij është mundësia e formimit të lezioneve kockave, si rezultat i joneve hidrogjen vazhdueshme dhe të vonojë zhvillimin e hyperkalemia.

Në acidosis moderuar ndodh kufizojnë përdorimin e proteinave, e cila ndihmon reduktuar acidosis. Terapia e barnave përfshin përdorimin e bikarbonat natriumi brenda, dhe në format akute të shtetit - administrimin e saj intravenoz. Kur është e nevojshme për të kufizuar përqendrimin e sodiumit dhe kundër hypocalcemia, përshkruajnë karbonat kalciumi.
Por më së shumti acidosis terapi përbëhet nga një trajtim gjithëpërfshirës, ​​duke përfshirë eliminimin e faktorëve etiologjik, anemi, hypoproteinemia, proceset korrigjim frymëmarrje çrregullime elektrolite, hypovolemia, proceset oksidimi në inde dhe të tjerët. Pastaj përdorin zgjidhje alkaline emërimi.

Për trajtimin e metabolizmit acidozës origjine subcompensated emërojë kokarboksilaza, bikarbonat natriumi, acid glutamik, dhe niacin riboflavin-mononukleotid. Në forma akute e patologjive gastrointestinale përdorur kripë gojë Rehydratatsyonnuyu, i cili përfshin bikarbonat natriumi. Gjithashtu për korrigjimin e gjendjes patologjike përdorur Dymefosfon përdorur në prani të patologjive akute dhe kronike te bronkeve dhe mushkërive, rakit dhe diabetit. Megjithatë, ky i drogës mund të shkaktojë çrregullime pesimist.

Ne trajtimin e acidozës metabolike rëndë ndodh origjinë pashpërblyer përdoret oschelachyvayuschuyu terapi infuzion si një zgjidhje të bikarbonat natriumi, jepet nga Astrup. Dhe për një konsum të kufizuar të natriumit është përshkruar Trysamin, e cila konsiderohet një diuretik i mirë me veprim të fortë alkalyzyruyuschymy që redukton tregues pCO2. Në mënyrë tipike, ajo është përdorur në pH gjakut 70. Por, për trajtimin e foshnjat premature dhe është i dëshirueshëm jo të përdorur nga ajo shkakton depresionin e frymëmarrjes, akumulimin alkali në qelizat dhe shkakton hypoglycemia dhe hipokalemise.

Për trajtimin e acidozës laktike Dyhloratsetat përdorur gjerësisht drogës që aktivizon një grup të enzimeve dhe carnitine dhe lipoic acid.
Me futjen e barnave antyatsydotycheskoho pronat e kërkuara treguesit e monitorimit është një ekuilibër mes acideve dhe alkalet dhe yonohramma përcaktuar në të njëjtën kohë.

Për trajtimin e pacientit acidosis duhet të ndjekë një ushqim të ekuilibruar dhe të duhur. Përveç kësaj, ajo është e dëshirueshme vidyazykatysya i alkoolit dhe kafe, e cila mund të zëvendësohet me lëngje natyrale, komposto, fruta dhe supë kokrra të kuqe. Dhe makarona, bukë e bardhë, manaferrat bilancit yndyrë të kafshëve, fruta, perime të freskëta, yndyrna me origjinë bimore. Ndonjëherë, për të parandaluar zhvillimin e acidosis marrin supë me oriz, e cila tregon trupin e toksinave, toksina dhe substancave të tjera të dëmshme.