Bakteriale vaginosis - trajtim, simptomat, shkaqet, diagnoza


Vaginosis bakteriale - një kompleks i ndryshimeve patologjike në natyrë vaginë noninflammatory se flukset përfshijnë microflora anaerobe në ndryshimet dysbiotic sfond.
Thelbi i funksionit pengesë e mjedisit vaginale është për të marrë (ose ekzistuese) në agjentët e saj të ndryshme infektive nuk mund të depërtojnë duke u ngritur në mitër dhe shtojca, dhe do të shkaktojë inflamacion serioz. Qëndrueshmëria vaginal mjedisi i pronës, nuk lejon patogjene gjatë mbetet dhe shumohuni në shtresën e mukozës. Kjo kontribon në nivel të vazhdueshëm të aciditet (ose pH e mjedisit vaginale dhe përbërja e tij: aciditeti normal i vaginë femëror varion midis 3,8-4,5 dhe nje perberje dominuar nga lactobacilli (lactobacilli) ndryshon pH e vagina lart (më shumë se 4.5) dhe zvogëlimin e numrit të lactobacilli në përbërjen e përgjithshme. pereduyazyka krijuar përhapjen bakteret oportune të favorshme.


Vaginosis bakteriale ndodh pa inflamacion kronik, mund të jenë simptoma si të vogla dhe të mrekullueshëm. Në kohë relapsing Natyrisht duke folur për vaginosis bakterial kronik.
Sëmundja mund të jetë i fshirë në formën e një kohë të gjatë, dhe zhduket përsëri. Sipas kushteve të pafavorshme në sfondin e vaginës ekzistues dysbiosis mund të rrisë numrin e patogjeneve dhe për të zhvilluar një proces inflamator. Ashtu si çdo kusht tjetër dysbiotic, trajtohet vaginosis bakteriale mund të shërbejë si bazë për të tjera, procese më të rënda patologjike në mitër dhe shtojca.

Simptomet e vaginosis bakteriale gjetur shpesh në gratë shtatzëna. Për shumicën prej tyre me diagnostikimin në kohë ai paraqet asnjë rrezik dhe është e lehtë për t'u kujdesur.
Vaginosis bakteriale nuk është i lidhur me sëmundjet seksualisht të transmetueshme dhe nuk transmetohet seksualisht. Duke folur për praninë e vaginosis bakteriale në meshkuj të saktë. Termi "vaginosis" thekson procesin e lokalizimit në vaginë. Kështu, vaginosis bakteriale në meshkuj mund të jetë.
Menaxhimit klinik të pacientëve të përcaktuara individualisht pas shqyrtimit dhe ekzaminimit.

Shkaqet e vaginosis bakteriale


Shkaku i vetëm i vaginosis bakteriale është një shkelje përbërja sasiore e mikroorganizmave në mjedis vaginale.
Microflora e vaginës së lactobacilli përfaqësuar (98%). Bakteret e tjera potencialisht patogjene të pranishme në sasi të vogla, ajo mund të jetë COCCI anaerobe, epidermik Staphylococcus, Corynebacterium, Mycoplasma, streptokoket acid laktik, gardnerellas dhe të tjerët. Lactobacilli janë të përfshirë në sintezën e një numri të madh të acidit laktik në vaginë përmes të cilit mjedisi konstante acid që pengon rritjen e baktereve të tilla si Gardnerella pafavorshëm, streptokokeve dhe mikroorganizmave anaerobe.

Mjedisi vaginal mbështet strukturën e vazhdueshëm me anë të një sistemi të zhvilluar e vetë-rregullimit. Nën ndikimin e faktorëve të pafavorshme, sistemi mund të jetë i prishur, dhe microflora vaginale humbet numrin e saj normal të anëtarëve. Reduktuar numrin e lactobacilli ndryshon aciditetin e ambientit vaginale, të fillojnë shumëzimin e pakontrolluar të patogjene oportune.
Vaginosis bakteriale të veçantë nuk ekziston. Shkaku i kësaj gjendje nuk është një prej një patogjen, dhe lidhja e saj me mikroorganizmave tjerë. Në mesin e baktereve lidhen me vaginosis bakteriale, shpesh të referuara Gardnerella vaginalis (Gardnerella), duke reduktuar numrin e lactobacilli është ajo në masë të madhe e merr vendin e tyre dhe fillon të shumohen në vaginë.

Faktorët negativ që kontribuojnë në zhvillimin e vaginosis bakteriale mund të kenë brendshme dhe të jashtme. Anomalitë në sistemin imunitar, rregullimi hormonal, proceset infektive, dysbiosis zorrëve, sëmundjet endokrine dhe disa dysbiotic të tjera mund të shkaktojnë ndryshime në vaginë "brenda". Manipulimet terapeutike dhe diagnostikuese, përdorimi i drogës antibacterial (sidomos antibiotikët), hormonet, ujitje, gjithashtu kanë efekte negative në microflora vaginale.

Në vaginosis bakterial menopauzës për shkak të shkaqeve natyrore: sfondin e rënies së estrogjenit në vaginë e rritjes lactobacilli dhe pH në rritje.
Gjatë shtatzënisë, një shkelje e microflora vaginale mund të ndodhë nën ndikimin e ndryshimeve hormonale.

Simptomet e vaginosis bakteriale


Mungesa e shenjave të inflamacion të vaginës shpjegon simptomat vogla të vaginosis bakteriale. Kryesor dhe shpesh e vetmja simptomë është rritur sasia e shkarkimeve nga trakti gjenital (Beley). Rreth 85% e grave tregojnë erë, i ngjan erën e peshkut. Shumë shpesh, zgjedhja nuk është shumë i shqetësuar në lidhje me gratë, dhe ata nuk shkoni te mjeku, ai ka qenë gjendje normale.

Izolimi i vaginosis bakteriale, të lëngshme, të bardhë, në disa raste, mund të marrë një ngjyrë ka filluar të thinjet. Natyra e shkarkimit ndikon në kohëzgjatjen e sëmundjes, prania e proceseve sfond dhe ndryshimet e lidhura. Nëse një grua është e sëmurë për më shumë se dy vjet, zgjedhja mund të ndryshojë pamjen e saj, cilësi dhe ngjyra - të bëhet më e trashë, të marrë një ngjyrë të verdhë për shkak të përfshirjes në procesin patologjike e florës mesme.
Në shkarkimit grua mund të shqetësojë siklet në vaginë. Në rrjedhën zgjatur ka kruarje apo djegie ndjesi në vaginë, çrregullime të urinimit, siklet, madje edhe për dhimbje të forta gjatë intimitetit.

Klasifikimi zyrtar vahynozov bakteriale nuk ekzistojnë. Ndonjëherë, në analogji me infeksionet e traktit riprodhues të veçanta, të prodhojnë të mprehtë, torpydnыy (i ngadalshëm) dhe procesin kronike për të nxjerrë në pah simptomet dhe kohëzgjatjen e procesit.
Asimptomatike (i ngadalshëm) vaginosis bakteriale mund të shkojnë kronike.
Vaginosis bakterial kronik karakterizohet nga një kurs të zgjatur me periudhat e acarimit dhe faljen. Sa më gjatë që sëmundja, aq më pak mbetet lactobacilli në vaginë, deri në zhdukjen e tyre. Funksioni mbrojtës i vaginës është reduktuar, e cila mund të çojë në pranimin e mesme patogjen dhe zhvillimin e inflamacionit. Procesi inflamator mund të "rriten" dhe shkaktojnë ndryshime inflamatore në qafën e mitrës, mitrës dhe shtojca. Në këtë rast, vaginosis bakteriale është një proces sfond për sëmundjet më të rënda gjinekologjike

Në çdo grua të shëndetshme mund të ketë ndryshime sasiore në përbërjen e microflora normale vaginale. Në qoftë se ndryshimet janë të vogla, dhe gruaja është e shëndetshme, trupi i saj vendos këtë çështje, dhe që kompenson eliminuar shkeljet e hasura nga mekanizmat e brendshëm për vetë-rregullimit. Besohet se episodet e vaginosis bakteriale duke përjetuar çdo grua të paktën një herë në jetë, por jo të gjithë zhvillon një proces patologjike që kërkon korrigjim mjekësore.
Numri lengjet vaginale çdo grua në mënyrë individuale, mund të ndryshojnë në varësi të aktivitetit seksual, hormonal, mosha, gjendja e sistemit nervor, sëmundjet nehynekolohycheskyh praninë dhe disa faktorë të tjerë. Përzgjedhje të bollshme mund të jetë një grua e shëndetshme ditë para menstruacioneve. Zakonisht ajo e di se sa shkarkimi i saj është normale, veçanërisht nëse ajo është provim i rregullt parandalues ​​në klinikën antenatale. Shtimin e numrit të shkarkimit nuk është gjithmonë për shkak të një procesi patologjike. Në mënyrë të konsiderueshme të ndryshojë natyra e shkakut të lengjet vaginale mund të përcaktohet vetëm pas ekzaminimit dhe analizat laboratorike.

Vaginosis bakteriale në shtatzëni


Gjatë shtatzënisë ndodhin ndryshime fiziologjike të trupit të gruas, të sigurojë shtatzëni të sigurt dhe të ofrimit të suksesshëm. Në disa raste, këto ndryshime mund të çojë në vaginosis bakteriale. Në gratë shtatzëna, një sistem i ri i rregullimit hormonal dominuar progestogjenet, të cilat janë quajtur "hormon shtatzënisë." Ato ndikojnë në shumën e mukusit (ajo është në rritje) dhe luhatjet e Kauzës në pH. Si rezultat i mekanizmit të vetërregullimit është i shqetësuar microflora vaginale, numri i baktereve oportune rritet dhe zhvillohet vaginosis bakteriale.

Vaginosis bakteriale nuk ndodh çdo grua shtatzënë. Në të kundërtën, numri i rasteve të grave shtatzëna inferiore në numër jashtë shtatzënisë. Supozohet se kjo mund të shpjegohet me një përmbajtje të lartë të lactobacilli në moms vaginë.
Nëse shkaku është shtatzënia bakteriale vaginosis në shumicën e rasteve kjo nuk do të sjellë një grua pothuajse asnjë shqetësim, të lehtë për të korrigjuar dhe shkon larg pas lindjes së fëmijës. Mjaft situata të ndryshme mund të zhvillohet nëse gruaja shtatzënë ka pasur një histori të diagnozës së vaginosis bakteriale. Në këto gra procesi patologjike kundër sfondit të shtatzënisë mund të rrisë dhe të çojë në pasoja të padëshirueshme.

Simptomet e vaginosis bakteriale në gratë shtatzëna janë të ngjashme me ato në gratë jo shtatzëna, dhe shkalla e ashpërsisë varet nga kohëzgjatja e procesit dhe disponueshmërinë e sfondit dhe comorbidities. Shkarkimi nga trakti gjenital i intensitetit të ndryshme shpesh është vetëm ankesë. Vaginosis bakteriale në shtatzëni mund të jenë asimptomatike.
Çfarë forme nuk ka ndodhur me procesin patologjike në gratë shtatzëna për të mosrespektimi atë nuk mund. Në kushtet e procesit të anëtarësimit të ulët imunitetit mund të jetë i komplikuar nga zhvillimi i patogjeneve dhe inflamacion. Pastaj patogjene nxitojnë për qafën e mitrës, dhe nëpërmjet saj - mitrës shtatzënë për zhvillimin e fetusit. Infeksion në rritje mund të shkaktojë infeksion intrauterin fetusit, komplikojë rrjedhën normale të lindjes dhe periudhën pas lindjes.

Komplikime të tilla janë të rralla, por edhe yyazytsirnist vogël detyrimi i tyre për të kryer një ekzaminim të plotë mjekësor të mbetur shtatzënë për vaginosis bakterial dhe të bëjë masat e nevojshme terapeutike nëse është e nevojshme.

Diagnoza e vaginosis bakteriale


Diagnoza fillon me një studim të përgjithshëm të pacientit. I pyetur një pyetje në lidhje me kohën e shenjat e para të sëmundjes, të rafinuar natyrën e ankesave. Në këtë fazë është e rëndësishme të dini se sëmundja kishte episode të ngjashme më parë, ose janë trajtuar dhe çfarë droga janë përdorur. Po aq e rëndësishme është informacion në lidhje me sëmundjet gjinekologjike dhe patologji extragenital.

Për shkak të faktit se simptomat e vaginosis bakteriale të papërfillshme dhe pa unike të ndryshme, më të vlefshme në të dhënat e diagnozës janë gjinekologjike provimit dhe laboratorike testet.
Një kriter i rëndësishëm diagnostike për shqyrtim ka dëshmi për inflamacion të vaginës. Në vaginosis bakteriale, ajo ka zakonshme trëndafili. Guximshme të shpërndara në mënyrë të barabartë në muret e vaginës, numri dhe ngjyra mund të jenë të ndryshme. Ndonjëherë zgjedhja me një erë të ngjashme me erën e peshkut.

Gjatë ekzaminimit të pH vaginale është matur përmbajtjen. Ai përdor strips provë të veçanta me ndarjen shkallë image. Kalimi në anën alkaline e pH (sipër 4.5) është karakteristikë e vaginosis bakteriale.
Së bashku me pH - matja bëhet amynovыy provë. Lengjet vaginale përzier me zgjidhje të 10% të KOH. Nëse ndërveprim me alkali duket apo rritjet test "dyshimtë" erë konsiderohet pozitiv dhe tregon praninë e vaginosis bakteriale.
Në 30% të pacientëve me vaginosis bakteriale kombinuar me patologji të qafës së mitrës. Nëse marrja në pyetje e pacientëve zbuluar ndryshimet e mukusit cervikal, i emëruar nga kolposkopisë.

Testimi laboratorik fillon me shpifje nga shkop prapmë vaginale. Ne studiojmë përbërjen e microflora vaginale, duke rritur popullatën e baktereve oportune në sfondin e një reduktim sasior (deri në një mungesë totale) e lactobacilli, një numër i madh gardnerellas argumentuar për vaginosis bakteriale.
Një nga karakteristikat e rëndësishme diagnostike është prania e shpifjeve "qelizat kyçe". Ata duken si qelizat desquamated (otsloyvshehosya) epitelit shtresuar squamous e vaginës me bakteret në membranën.

Kështu, në diagnozën e një rëndësie kritike:
- ndryshimin e pH prej vagina;
- reduktim ose mungesa e lactobacilli;
- amynotest pozitiv;
- një numër i madh i florës mikrobike (sidomos gardnerellas);
"qelizat kyçe" në shpifjeve;
- Mungesa e inflamacion të vaginës.
Nëse vaginosis bakteriale është e lidhur me sëmundje të tjera, mjeku përshkruan metodat shtesë të inspektimit për të përcaktuar menaxhimin e pacientit.
Në bazë të të dhënave laboratorike ne mund të konkludojmë peshën e vaginosis bakteriale:

- Procesi kompensohen Niveli I përkufizohet si mungesë të plotë të mikroorganizmave në materialin në sfond qelizat pandryshuara e epitelit vaginal. Ka zgjidhje yyazytsirnist bie jashtë florës vaginë;- Në vaginosis bakteriale II ashpërsia vërejtur zvogëlim sasior të lactobacilli, u rrit me kusht - organizmat patogjene, pamjen e qelizave individuale 'kryesore';
- Ashpërsia III plotëson pamje të rënda klinike e vaginosis bakteriale. Materiali nuk është zbuluar lactobacilli, mikroorganizmave të ndryshme qeliza "kyç" janë të pranishëm në numër të madh.

Diagnoza diferenciale e vaginosis bakteriale është mes vaginitis jospecifik, sëmundjet fungale vaginale, infeksionet seksualisht të transmetueshme (gonorre, trichomoniasis), klamidia.
Shtatzënë duke u shqyrtuar, pa të dështojnë pa marrë parasysh nëse ankesat disa herë: vizita e parë tek mjeku një herë në tre mujorin dhe para lindjes.
Shuma e përcaktuar nga anketa mjek. Në shumicën e rasteve, diagnoza e vaginosis bakteriale nuk është një problem dhe nuk kërkojnë një numër të madh të sondazheve.

Trajtimi i Vaginosis bakterial


Për çdo rast të vaginosis bakteriale është një individ trajtim mjek regjim. Nuk regimens standarde ekzistojnë.
Çdo plan zgjedhur trajtimi duhet të marrë parasysh se procesi patologjik në vaginosis bakteriale zhvillohet si rezultat i ndryshimeve në microflora normale vaginale dhe rritja sasiore e mikrobeve oportune. Terapia përfshin dy faza kryesore - terapi antibiotike dhe rivendosjen e microbiota vaginale.

Shuma e trajtimit varet nga disa faktorë:
- ashpërsia e ankesave;
- i cili merr formën e sëmundjes;
- Kohëzgjatja e sëmundjes;
- sëmundjet shoqëruese gjinekologjike;
- Prania e inflamacionit;
- patologji extragenital dhe kështu me radhë.
Para se trajtimi është kryer me flasin pacientit në lidhje me respektimin disa rregulla që trajtimi ka qenë efektiv. Gjatë terapisë për të shmangur alkoolit, ushqim erëza dhe erëza. Nëse pacienti është trajtimi i sëmundjes, ajo duhet të informojë mjekun që disa barna mund të shtrembërojnë efektin e trajtimit. Në kohën e trajtimit është e rekomanduar për pacientët paqe seksual.

Gjatë fazës së parë të trajtimit të përdorur terapi lokal antibiotik. Medikamente janë zgjedhur bazuar në të dhënat e ekzaminimit laboratorik (përmbajtjes shpifjeve vaginale). Antibacterials eliminuar florën pafavorshme vaginale dhe për të krijuar uyazyka të favorshme për riprodhimin florës "të mirë". Për këtë qëllim përshkruara krem ​​vaginale dhe qirinj nga vaginosis bakteriale. Droga e zgjedhjes janë shpesh:
- CHLORHEXIDINE në formën e vaditje ose në qirinj "Heksykon";

- Clindamycin përbërë nga krem ​​2% vaginale ose suppositories;
- xhel vaginal Metronydazolhel 075%.
Më shumë popullor në mesin e pacientëve që përdorin qirinj nga vaginosis bakteriale nëpërmjet lehtësinë e përdorimit. Në shumicën e rasteve një efekt pozitiv 7-10 ditë përdorimi lokal i antibiotikëve është e mjaftueshme. Ndonjëherë mjeku mund të përdorë regimens alternative të trajtimit, në të cilin me gojë (në formë të pilulës) është administruara Metronidazole apo analoge të saj. Kursi i trajtimit është pilula javë. Nëse pacienti nuk mund të tolerojë Metronidazole, medikament i përzgjedhur është Clindamycin krem. Zgjedhja e drogës antibacterial dhe përdorimin e tyre bën regjimet mjekun.

Aplikimi lokal i antibiotikëve jep rezultate të mira, pa kompromentuar në tableta të performancës, dhe ka një numër të avantazhe: një agjent antibacterial është futur direkt në fokus patologjike, pothuajse nuk ka reaksione anësore mund të përdoret në gratë shtatzëna. Trajtim lokal është përdorur edhe në gratë me contraindications për drogë sistemike.
Si të nevojshme dëshmia zbatohen terapi simptomatike. Nëse ka kruarje, djegie ose dhimbje në emërojë painkillers lokale vaginë. Antihistamines eliminuar reaksion alergjik lokale. Kur shprehu shkelje të immunocorrectors lokale imunitetit të emëruar. Në të gjithë pacientët për rregullimin e pH e mjedisit vaginale është zbatimi i detyrueshëm i ditës e acidit laktik. Për këtë qëllim, të drogës mund të përdoret Femyleks - suppositories vaginale, baza e së cilës është e acidit laktik.

Në raste të rralla, gjatë trajtimit të vaginosis bakteriale vagina fillon të zhvillohet florës fungale. Për të parandaluar candidiasis vaginale, sidomos në prani të episode të fondeve "mëllenjë" historia pacienti, mund të caktohen antymykotycheskye.
Pas 1 - 2 javë pas trajtimit është përsëritur të provimit dhe laboratorike teste për të vlerësuar performancën.
Agjentët antibacterial eliminuar florën patogjene në vaginë, por të krijojë një uyazyka afatshkurtër për zhvillimin e baktereve acid laktik nuk janë të aftë. Pra, 2-3 ditë fillon fazën e ardhshme.

Faza e dytë e trajtimit të vaginosis bakteriale përfshijnë masa që synojnë sasiore shërim laktoflory vaginës vet dhe për të përmirësuar vetitë e tij mbrojtëse. Përdorur me sukses eubiotics dhe probiotics, të cilat janë të përbërë nga lactobacilli dhe bifidobacteria (Atsylaktobakteryn, Bifidumbacterin, atsilakt dhe të tjerët).
Në shumicën e rasteve (90%) trajtimi dy-hap i vaginosis bakteriale jep një rezultat pozitiv. Efikasiteti i terapisë është vlerësuar dy herë - 10 ditë dhe 1-15 muaj pas fazën e dytë të trajtimit. Nëse biocenosis vaginë restauruar, trajtimi është i suksesshëm.

Rezoluta unanim i çështjes së trajtimit të vaginosis bakteriale asimptomatike në këtë moment. Megjithatë, forma asimptomatike e sëmundjes nuk duhet të lihet pambikëqyrur. Nëse gruaja është e shëndetshme somatike dhe rezultatet e testimit nuk tregojnë shmangie e rëndësishme mund të përdoren menaxhimin shtatzënë. Nëse trendi duket të thelluar procesin patologjike, është e nevojshme për të trajtuar.
Rifillimi i vaginosis bakteriale - nuk është e pazakontë. Trajtimi i sëmundjes dhe përsëritjen e saj janë të ngjashme.

Veç e veç për të thënë në lidhje me trajtimin e partnerëve seksualë të grave me vaginosis bakteriale. Në pothuajse të gjitha rastet, është e pakuptimtë, pasi sëmundja nuk transmetohet seksualisht. Përjashtimet janë njerëzit e sëmundjeve infektive të sistemit urogjenital, dhe ata që e bën ankesat aktive. Flora pafavorshme partneri seksual mund të shkaktojë shenja të vaginosis bakteriale në femra. Situata kundërta është e mundur, nëse gratë janë të përfshira në procesin patologjike e patogjene dhe inflamacion që mund të shkaktojnë inflamacion të organeve riprodhuese të një partner evoluon. Situatat e tilla janë tepër të rralla.

Trajtimi i vaginosis bakteriale në gratë shtatzëna është e detyrueshme. Në gjysmën e parë të përdorimit të shtatzënisë së antibiotikëve sistemike është e padëshirueshme mbahet terapi ekskluzivisht lokale. Në fillim të clindamycin është përdorur si një krem. Doza emëruar ilaçe janë më të ulëta se sa në trajtimin e grave jo shtatzëna. Faza e dytë e trajtimit të kryhet duke përdorur eubiotics.
Trajtimi i vaginosis bakterial kronik kërkon masa shtesë. Shpesh ata janë të lidhur me sëmundjet sfond terapi që kontribuojnë në ekzistencën e vazhdueshme të dysbiosis vaginës.

Trajtimi i vaginosis bakteriale me ndihmën e mjekësisë tradicionale nuk e përhapur. Kjo është për shkak të vështirësisë së "dorëzimit" të drogave (concoctions bimor) në zhvillimin e procesit patologjike. Pacientët me douching vaginosis baktereve nuk është e rekomanduar për shkak të yyazytsirnosti lartë "rraskapitur" e microflora dobishme të vaginës.
Me diagnozën e duhur dhe trajtimin e duhur, vaginosis bakteriale ka një prognozë të favorshme.
Vetë vaginosis bakteriale është e papranueshme për shkak se simptomat specifike të sëmundjes atje, dhe simptomë e mbizotërues (zgjedhjen) e natyrshme në pothuajse të gjitha sëmundjet e organe gjenitale të jashtme, dhe në mënyrë të pavarur të përcaktuar natyrën e procesit patologjik pamundur. Si rezultat i përdorimit të pahijshme të drogës proces i pavarur mund të jetë i komplikuar.

Parandalimi i vaginosis bakteriale


Që vaginosis bakteriale ndodh kundër një proceseve dysbiotic sfond, të gjitha masat parandaluese që synojnë ruajtjen e mjedisit qëndrueshmërisë vaginale dhe për të eleminuar faktorët e shkaktuar:
- Higjiena e saktë intime. Douching shpeshta vagina hequr përmbajtjen me "të shëndetshme" microflora. Mbajtjes së ngjarjeve të tilla duhet të kufizojnë ose të anulojë të gjitha;
- Shfrytëzimi racional i agjentëve antibacterial. Pakontrolluar përdorimi, joracional i antibiotikëve dhe drogës antifungal çon në ndryshime në parametrat fiziologjike mjedisin vaginale që redukton imunitetin lokal;

- Kultura jeta intime;
- Eliminimi i dysbiosis zorrëve;
- Trajtimi i infeksioneve gjenitale;
- Kontraceptive racional hormonal. Përdorimi afatgjatë i hormoneve ndryshon numrin e anëtarëve të përmbajtjes vaginale;
- Komente të rregullta në kushte të paralindjes. Një procedurë e thjeshtë ekzaminim gjinekologjik mund të zbulojë shenja të vaginosis bakteriale dhe shpifjeve të thjeshtë të zbuluar ndryshimet patologjike në natyrë.
Diskutuar kohët e fundit e përdorimit të acidit laktik në përbërjen e drogës lokale për të parandaluar proceset e zhvillimit dysbiotic. Në një masë më të madhe kjo vlen edhe për gratë në menopauzë, kur ka një lactobacilli sasior rënie natyrore në vaginë. Përdorimi periodik i produkteve që përmbajnë acid laktik, mund të parandaluar çrregullime dysbiotic. Çështja e fizibilitetit të kësaj metode zgjidh një mjek.