Galactorrhea - trajtim, simptomat, shkaqet, diagnoza


Galactorrhea - sekrecion të parregullt është qumështi i gjirit ose Colostrum. Ky proces shpesh është bilateral në natyrë dhe jo në lidhje me lindjen e fëmijës dhe laktacionit. Galactorrhea diagnostikuar në 1 - 4% të grave, prej të cilëve 33% kishin të paktën një lindjes. Incidenca e ulët, më shumë gjasa mund të shpjegohet me faktin se ndonjëherë ka galactorrhea kalimtare (të shkurtër) natyrën dhe / ose jep grave shqetësim serioz, veçanërisht në qoftë se shkarkimi nga dalë ka një natyrë të pavarur.
Formimi fiziologjik në qumështin e nënës është quajtur laktacionit. Qumështi i prodhuar në strukturat e gjëndrave të gjirit dhe rregullohet nga një grup i hormoneve:


• somatropin - hormon i rritjes;
• thyroxine - hormon tiroide;
• Cortisol, prodhuar në gjëndra veshkave;
• hormon pankreatik - insulin;
• vezoreve estrogjene;
• Së fundi, "më me ndikim" në procesin e sekretimit të qumështit është Hormoni hormon. Ajo është sintetizohet nga qelizat në mënyrë ciklike e hipofizës dhe shoqëron të gjitha periudhat e rëndësishme të grave të jetës - menstruacioneve, shtatzënisë, laktacionit dhe plakjes. Niveli i Hormoni në ndryshimet plazma e gjakut si piqen: porsalindur është i ngjashëm me prindin (dmth, të lartë) dhe fillon të bjerë gradualisht deri pubertetit, pas së cilës ai arrin vlerat normale gratë e natyrshme të rritur. Me fillimin e menopauzës reduktuar në proporcion me sasinë e reduktimit Hormoni të estrogjenit.

Përmbajtja Hormoni rritet nga ditët e para të shtatzënisë dhe lindjes është në prag maksimal, gjatë kësaj periudhe një nënë e ardhmja duket shkarkimin parë molokopodobnыe nga gji - Colostrum. Qumështi i gjirit stimulon prodhimin e Hormoni. Pas shkëputjes Hormoni performancës kthyer në normale.
Galactorrhea në shtatzëna dhe lactating ka karakterin e laktacionit fiziologjik. Galactorrhea konsiderohet patologjike nëse ajo ndodh në gratë nonpregnant, ose në qoftë se ajo nuk zhduket pas një viti të ushqyerjes me gji.

Përqendrimet e larta të Hormoni në gjak çon në galactorrhea, por jo gjithmonë arsyeja e vetme për të.
Galactorrhea jo një shtete të pavarura sëmundje dhe kushtet e gjëndrrat e qumështit. Disa galactorrhea gratë diagnostikuar nuk ka rëndësi klinike. Megjithatë, në disa raste, sindromi galactorrhea përfshin një numër të simptomeve të tjera patologjike. Kombinimi RËNDËSISHME galaktorei i ciklit normal menstrual, 80% e pacientëve të gjetur galactorrhea dhe amenorrhea ose galactorrhea dhe oligomenorrhea.

Galactorrhea, e cila nuk është e lidhur me shtatzënisë dhe laktacionit ka një gamë të gjerë të shkaqeve dhe kërkon një diagnozë të detajuar.

Arsyet galaktorei


Jo çdo grua është në gjendje për të përcaktuar shkakun galactorrhea. Nëse marrja në pyetje e pacientëve shkaku hipersekrecioni gjirit nuk është i instaluar, thonë idiopatike (funksionale) galactorrhea. Përkundrazi, prania e galactorrhea në pacientë të tillë është shoqëruar me rritjen e ndjeshmërisë të gjirit të Hormoni edhe në qoftë se përmbajtja e tij normale në gjak.

Natyra e shkarkimit nga gji dhe numri i tyre nuk është i lidhur me çështjen e paraqitjes së tyre.
Procesi i qumështit multistage dhe eshte e veshtire, ajo është pjesëmarrjen e hormoneve hipofizë, ovarian, pankreasit, tiroides dhe të rregulluar me anë të sistemit nervor qendror. Kështu, halaktoreyu mund të provokojë abuzimet që dalin në çdo fazë të procesit.
Kur niveli i Hormoni Në 50 - 80% të pacientëve në dukje galactorrhea.
Shkaqet më të shpeshta të galactorrhea përfshijnë:

- Keqfunksionim ose hipofizë tumore (zakonisht - prolactinoma);
- Mosfunksionim i hypothalamus;
- Disa medikamente (antihipertensivëve dhe antiemetics, ilaqet kundër depresionit, qetësuesa), duke përfshirë kontraceptivëve hormonal;
- Mosfunksionim tiroide (Hypothyroidism dhe hyperthyroidism);
- Sëmundjet e veshkave gjëndra;
- Disa preparate bimore të cilat janë të estrogjenit natyror;
- Sindromen policistike te vezoreve;
- Dëme serioze të veshkave dhe të mëlçisë;

- Gjirit traumatik lëndimit (p.sh. gjatë operacionit) ose djegiet e thella të gjoksit;
- Inflamacioni i gjirit (sidomos format e tij të rënda);
- Stimulimi i tepërt mekanike e gjirit të lidhur me të veshur rroba të ngushta, skuqje të lëkurës, rrit aktivitetin seksual dhe faktorë të tjera të ngjashme;
- Ndikimi negativ i stresit.
Ndër arsyet e mësipërme, "më popullor" është një prolactinoma hipofizë - një hormon dashamirës tumor, duke stimuluar prodhimin e tepërt të Hormoni.

Galactorrhea Frekuenca në gra të shëndetshme gjatë jetës ndryshon 2-20% dhe nuk është i lidhur me shkaqet serioze patologjike.
Për të përcaktuar shkakun e galactorrhea dhe të përcaktojë nevojën për trajtimin e tij, për të vizituar një specialist.

Simptomat dhe shenjat galaktorei


Kryesore (dhe vetëm) tipar galaktorei - shkarkimit molokopodobnoe nga gjiri. Shfaqja në galaktorei fshehtë nuk është gjithmonë saktësisht i ngjan qumësht dhe mund të ndryshojnë nga tejdukshëm të bardhë qumështi. Që nga përbërja e qumështit është ujë dhe vaj emulsioni, dhe mbi 100 komponente të tjera, çdo variacionet sasiore në përbërjen dhe sekretimit ndryshon pamjen e saj. Shkarkimi nga gjiri nuk duhet të jetë sanious apo gjakderdhje, një ngjyrë shkarkimi tregon proceset serioze patologjike dhe kërkon ekzaminim shtesë urgjente.

Shumica e pacientëve tregojnë galactorrhea dypalëshe. Ankesat qumështin nga një gji mund të tregojë një proces serioz të sëmundjeve dhe të jetë simptomë e sigurt. Shkarkimit të bollshme spontane nga njëri gji ("lavanderi pista" dhe "rrjedh veten") mund të shkaktohet nga një tumor beninje e hipofizës (prolactinoma) dhe një përzgjedhje e vogël e sekretimit të njëanshme lëngshëm tregon një pjesë të madhe të shëndetshme grave-nëna.
Galactorrhea mund të jetë i përhershëm dhe jo të përhershëm. Galactorrhea spontane detyruar gratë që të shoh një specialist. Në pritjen që ata ankohen për rrjedhje e pavullnetshme e qumështit (një ose dy rrugë), e cila lë gjurmë në lavanderi dhe do të shkaktojë zemrat acarim të lëkurës.

Nëse galactorrhea shfaqet vetëm kur ju klikoni në gjëndrrat e qumështit dhe nuk e mërzit gruan, ajo rrallë një shkak për trajtim te mjeku dhe janë diagnostikuar rastësisht.
Nëse galactorrhea kombinuar me simptoma të tjera shqetësuese, kjo është një shenjë e çrregullimeve të rënda në trup. Shkelja e ciklit menstrual të forcojë sindromi galactorrhea dhe pikë për anomalitë hormonale jonormale, siç janë hyperproduction në Hormoni. Ndonjëherë galactorrhea dhe amenorrhea zhvilluar në të njëjtën kohë. Gratë me varfëri shpesh theksohet prania e galactorrhea.

Galactorrhea në Hormoni normal ka veçori karakteristike klinike.
Një sindrom i rrallë dhe i kuptuar keq është hypothyroidism primare (hypothyroidism gjëndër tiroide), i cili në sfondin e hypothyroidism zhvilluar galactorrhea dhe amenorrhea.
Si monosymptoma galactorrhea nuk ka rëndësi klinike, por kombinimin e saj me çrregullime të tjera (sidomos hormonale) mund të tregojnë praninë e sëmundjeve të rënda.
Shenja shqetësuese që shoqërojnë halaktoreyu janë dhimbje koke të shpeshta intensive, vizion të paqartë, cikli i parregullt menstrual, amenorrhea ose infertilitetit.

Diagnoza galaktorei


Për të diagnostikuar halaktoreyu të mjaftueshme për të kryer një shqyrtim të përgjithshëm të pacientit dhe të zbuluar praninë e sekrecioneve (një - ose dy-rrugë) me zemrat. Nëse nuk është jashtë si colostrum ose qumësht, ajo mund të ngatërrohet me sekrecione të tjera (nondairy) gjëndër hapjen kanal në të dalë. Prandaj, shqyrtimi i bën materialin gardh (gjëndra sekrete) për kërkime të mëtejshme laboratorike. Në ekzaminimin e jashtme të gjinjve të përjashtuar dëmtime traumatike të lëkurës (përfshirë Piercings), acarim apo skuqje të lëkurës.

Gjatë bisedës me pacientin sqaron faktorë të rëndësishëm diagnostike:
- Rrethanat që provokuar halaktoreyu. Shpesh ndarja e gjirit janë të përkohshme dhe janë të vetëm. Galactorrhea mund të ndodhë pas abortit ose pas marrjes së barnave të caktuara. Në raste të tilla, diagnoza e galactorrhea kërkon ndërhyrje të menjëhershme;
- Sa kohë shkarkimit nga gjiri, ata shfaqen spontanisht ose vetëm me njësi manual. Nëse numri dhe shuma e sekrecionit prirura për të rritur, galactorrhea mund të jetë i lidhur me praninë e një sëmundjeje të rëndë;

- Çrregullimet menstruale dhe / ose infertilitetit në kombinim me galactorrhea nënkupton ndryshimet në rregullimit normal hormonal të trupit të pacientit dhe kërkojnë hetimit mëtejshëm;
- Prania e sëmundjeve extragenital. Disa sëmundje endokrine, veshkave ose mëlçisë dështim provokuar halaktoreyu;
- Ankesat e pacientëve me dhimbje koke intensive galactorrhea dhe vizionin e paqartë mund të dyshohet prania e tumoreve beninje hipofizë.
Të identifikuar nga prekje (probing) konsolidimi dhimbshme në gji (sidomos nëse pacienti tregon marrëdhëniet e tyre në ciklin menstrual) sugjerojnë praninë e mastitit.

Shpesh diagnoza e galactorrhea lidhur me nivelet e larta të Hormoni, 50-80% e pacientëve me nivele të larta të Hormoni në gjak janë halaktoreyu. Përcaktimin e nivelit të Hormoni në gjak është një kriter i rëndësishëm diagnostike. Marrjen e mostrave të gjakut kryhet në 5-8 cikël ditor.
Hormoni është prodhuar në ciklin e trupit, punën e tij me luhatjet e përditshme dhe varet nga disa faktorë të jashtëm dhe të brendshëm (të tilla si hipotermi dhe stresi), kështu që në bazë të Hormoni normal Galactorrhea nuk duhet të lihet pambikëqyrur.

Diagnoza laboratorike, me përjashtim të përcaktimit Hormoni përfshin përcaktimin e nivelit të hormoneve tiroide (TSH) dhe steroid seksi (FSH, LH dhe të tjerët) në gjak.
Ekzaminimi i profesionistëve të ngjashme (përfshirë laborator) në extragenital prania e nevojshme për të sqaruar natyrën dhe shkaqet e galactorrhea. Marrja e një neurolog, endokrinolog dhe okulist në disa raste të ndihmojë për të sqaruar shkaqet e galactorrhea dhe të përcaktojë zgjedhjen e trajtimit.
Hulumtimi i dobishëm në galactorrhea përfshijnë:

- Mamografia dhe me ultratinguj gjirit. Zbulon praninë e mastitit dhe / ose zgjerimin e ducts qumësht;
- Tomography llogaritur (CT) i trurit për diagnozën e tumoreve beninje;
- Ultratinguj legenit. Galaktorei hormonale origjina e që verteton gjenden anomalitë strukturore në vezore polycystic (sidomos).

Trajtimi galaktorei


Rëndësia e pavarur si një sëmundje ka galactorrhea dhe konsiderohet si pjesë simptomë e sëmundjeve të tjera. Prandaj, trajtimi i galactorrhea është për të eliminuar shkaqet e saj.

Fushat dominuese e terapisë është zvogëlimi mjekim dhe eliminimin e çrregullimeve Hormoni hormoneve. Për të reduktuar nivelet e Hormoni në gjak janë përdorur Bromkriptin, Parlodel, pergolide dhe homologët e tyre.
Në pacientët me varfëri dhe / ose sëmundje të tjera gjinekologjike, galactorrhea zhduket në sfondin e largimit të disfunksionit ovarian hormonal.
Në raste të rralla, prania e hipofizës tumoreve përparimin e hyperprolactinemia nuk mund të parandalojë metodat konservative, dhe kirurgji kryer.

Halaktoreyu në sfondin e gjëndrës tiroide ose veshkave trajtuar së bashku me Endocrinologists. Pacientët me galactorrhea idiopatike të monitorohet.