Endometrial hyperplasia - trajtim, simptomat, shenjat, shkaktarët


Endometrial hyperplasia - ndryshime beninje në mitrës, në formën e shtimit të tepërt dhe trashje e shtresës së brendshme (endometrium) nëpërmjet shtimit të zgjeruara stromal qelizore dhe / ose të një përbërësi gjëndrave. Hyperplasia endometrial ndodh në 5% të grave me patologji gjinekologjike. Hyperplasia endometrial në grupmoshat e ndryshme gjenden pabarabartë. Në gratë premenopausal moshës yyazytsirnist dukuri e saj është shumë më e lartë dhe varion nga 2 deri 10%.
Numri i hyperplazyy në vitet e fundit për shkak të ndryshim në ritmin e jetës dhe për të rritur kohëzgjatjen e saj, me përhapjen e neuroendocrine dhe hormonale, çrregullime të imunitetit më të ulët dhe më të rritjes somatike patologji.


Në endometrium ka dy shtresa - e brendshme (basal) dhe të jashtme (funksionale). Shtresa basal e qëndrueshmëri dendur dhe elastike, të ndryshme sasiore dhe cilësore e strukturës qelizore, është formuar elementet lidhës dhe fibrave kolagjenit. Shtresa basal është shumë i dobët dhe përgjigje pasigurt për ndikimin e hormoneve. Ajo shërben si një "rezervë" për të rivendosur shtresa funksional pas gjakderdhjes menstruale.
Brendshme (funksionale) shtresa e endometrium ndjeshëm ndaj efekteve të hormoneve seksuale, ai i nënshtrohet ndryshimeve ciklike në trashësi dhe strukturës. Në shtresën e trashë funksionale është një shumë e anijeve të gjallë dhe gjëndra. Gjatë gjysmës së parë të ciklit menstrual funksionale rritet aktive shtresë në vëllim dhe duke u përgatitur për një shtatzëni të mundshme. Faza e dytë e ciklit menstrual është projektuar për të siguruar që të gjitha ndryshimet e mëparshme janë eliminuar. Kulmi i këtyre proceseve janë të plota refuzimi shtresë funksional, është e menstruacioneve. Pastaj qelizat e shtresës basal ndihmon për të rivendosur shkelje strukturore.

Hyperplasia endometrial nuk është një sëmundje të pavarur. Roli kryesor në formimin e proceseve hyperplastic pronësi të rregullimit parregullt hormoneve. Të gjitha proceset që ndodhin në mitër, janë të kontrolluara nga hormonet femërore dhe varet nga vlera e tyre të duhur. Nëse ky raport është i shqetësuar, proceset e maturimit dhe refuzimin e endometrium ndodhin në një ritëm të ndryshuar, ciklit menstrual shtrembëruar.
Shumëllojshmëri endometrial Hyperplasia të formave të ndryshme dhe manifestimeve klinike. Pavarësisht pastërtinë e procesit, hyperplasia endometrial është yyazytsirnist ndryshime atipike pamjen.

Fraza "hyperplasia mitrës endometrial" është i pasaktë. Shtresa e brendshme e uterusit quajtur endometrium. Në asnjë kuptim tjetër nuk është përdorur, pra, proces i hyperplasia endometrial mund të jetë e vetme në uterusit dhe nuk mund të formuluar si hyperplasia i endometrium të mitrës.

Shkaqet hyperplasia endometrial


Endometrial Hyperplasia formuar në kushte të caktuara dhe faktorë të shkaktuar.
Të shkaktojnë zhvillimin e ndryshimeve hyperplastic është mosfunksionim hormonal. Estrogen tejkalim stimulon procesin e rritje jonormale (përhapjes) të shtresës së brendshme të endometrium dhe të çon në parregullsive ciklike.

Kështu, ne mund të themi se çdo proces në trup që të çon në çrregullime hormonale, mund të provokojë pamjen e hyperplasia endometrial. Hiperstroheniyi zhvillimit të kontribuojë:
- kushtet patologjike në sistemin nervor qendror, që rregullojnë funksionin hormonal (sistem hipofizës - hipotalamus);
- sindromen policistike te vezoreve;
- Tumoret hormonoproduktyvni ovarian;
- sëmundjet e gjëndra veshkave, pankreasit dhe tiroide gjëndra;
- përçarje e metabolizmit lipidet (rreziku i hyperplasia me trashje shënuar rrit 10 herë);

- ndërprerja e sistemin imunitar;
- hipertension;
- përdorimi afatgjatë i hormoneve;
- manipulimit traumatik intrauterine: aborti, curettage diagnostike.
Hyperplasia endometrial zhvillon me varfëri. Që hormonal ovarian funksion të çojë në anovulation, mangësi e progesteronit dhe estrogjenit rritet numri provokuar hyperpalastycheskyy procesin në endometrium.
Mëlçisë është përgjegjës për asgjësimin e estrogjenit në trup të ndikojë të çojë e saj të performancës për hiperstroheniyi. Mëlçia dhe traktit biliar diagnostikuar në një të tretën e pacientëve me hyperplasia эndomentryya.

Nuk ka marrëdhënie relative midis pranisë së sëmundjeve që lidhen me hyperэstrohenyey nënës (fibroids mitrës, adenomyosis, polyps endometrial) dhe shfaqjen e vajzës endometrial hyperplasia. Kjo sugjeron një predispozitë gjenetike për proceset hyperplastic.
Të gjitha këto shkaqe hyperplasia endometrial nuk janë absolute, pasi që prania e tyre ose një kombinim nuk ka gjithmonë të çojë në mosfunksionimin hormonal. Për shembull, kombinimi i diabetit me trashje të rënda dhe hipertensionit është më e favorshme për zhvillimin e hyperplasia endometrial se të gjitha këto shtete vetëm.

Hyperplasia endometrial është rezultat i një procesi të ndërlikuar multistage e ndërveprimit të ndryshimeve të përgjithshme dhe lokale.

Simptomat dhe shenjat e hyperplasia endometrial


Ndryshimet strukturore në hyperplasia endometrium në vend nuk është gjithmonë e njëjtë. Proceset Hyperplastic mund të zbatohet nga përhapja e elementeve të ndryshme proceset endometrial hyperplastic kështu që të gjithë të ndarë në katër lloje:
1. hyperplasia gjëndrave i endometrium. Rritja e endometrial është kryesisht për shkak të rritjes së komponentit gjëndrave. Gjëndra të bëhet paraqitja e tërthortë dhe rritjen e njëtrajtshme.

2. hyperplasia gjëndrave-cistike i endometrium. Disa burime janë klasifikuar si hyperplasia endometrial thjeshtë dhe, në fakt, ngjante gjëndrave lloj hyperplasia, të ndryshme nga ajo vetëm se zgjerimi i lumenin e gjëndrave endometrial ndodh me formimin e cysts.
3. hyperplasia atipike endometrial është ndonjëherë një kërcënim për jetën dhe shëndetin, si e lidhur me sëmundje precancerous. Ka sinonim për "adenomatosis". Ajo përmban pamjen e qelizave atipike në endometrium. Ka fokale (polip adenomatoznыy) ose forma përhapur. Besohet se procesi i kancerit të mësipërm afat aktuale hyperplasia thjeshtë endometrial. Ndryshimet e rrezikshme celulare mund të ndodhin në një zonë të kufizuar të mukozës, për shembull, polyps, ose të shpërndara në të gjithë endometrium. Hyperplasia atipike endometrial shndërrohen në kancer në 10% të pacientëve.

4. hyperplasia fokale endometrial (një tjetër emër - polip endometrial). Rritja e qelizave endometrial ndodh në disa zona (qelizat), të cilat janë më të ndjeshme ndaj ndryshimeve hormonale. Endometrium rritet me shpejtësi në zona të tilla, por nuk mund të shkel në zjarr, kështu që rritet në lartësi. Formuar fillimisht në endometrium një rritje të vogël dhe më pas formuan polip endometrial. Polyps janë të prirur për përsëritje dhe ozlokachestvlenyyu.
Hyperplasia Klinike endometrial është rezultat i çrregullimeve hormonale, domethënë hiperstroheniyi. Shkalla e ashpërsia e simptomave në pacientët ndryshon, disa prej tyre mund të jetë proces asimptomatike.

Një shenjë tipike për pacientët me hyperplasia endometrial janë gjakderdhje anovulatory mitrës. Ata fillojnë pas një vonese të menstruacioneve tjetër zakonisht janë të bollshme dhe të gjatë, në disa raste - nga clots gjakut. Gjakderdhje Intermenstrual mitrës janë më pak të zakonshme, janë moderuar. Në postmenopausal shpesh vërejtur diktim.
Dhimbja nuk është një simptomë tipik i hyperplasia endometrial. Ndonjëherë pacientët mund të jenë dhimbje barku i butë, duke përfshirë edhe gjatë menstruacioneve. Kur endometrial polyps, pacientët mund të ankohen për cramping lidhur me rritjen e madhësisë së polip apo ndryshimet necrotic brenda saj.

Steriliteti është shoku më i zakonshëm i hyperplasia endometrial, dhe nganjëherë kjo mund të jetë i vetmi simptomë. Por shkaku i menjëhershëm i varfëri endometrial hyperplasia nuk është. Ne mund të themi se këto janë dy simptoma të lidhura që shoqërojnë një arsye - cikli menstrual anovulatory.
Me pacientë gjakderdhje mitrës rëndë mund të zhvillojnë anemi. Duket zbehtë e lëkurës, dobësi, marramendje.

Hyperplasia endometrial gjatë shtatzënisë


Shoku më i shpeshtë i hyperplasia endometrial është infertilitetit. Në një studim të pacientëve me infertilitetit primar hyperplasia endometrial është diagnostikuar në pesë prej tyre. Background Shtatzënia për të përhapur hyperplasia endometrial pamundur natyra hormonal.

Për Shtatzënia ishte e nevojshme dy uyazyka detyrueshëm:
- Prania e ovulacionit, që do të thotë gatishmëri për fekondim;
- "Përgatitur" për zhvillimin e endometrium vezë e fekonduar. Në fazën e parë të ciklit është nën kontrollin e përhapjes së estrogjenit shtresës funksionale e endometrium, por, ndryshe nga hyperplasia, këto ndryshime janë fiziologjike. Pacientët e tyre nganjëherë i quajtur gabimisht hyperplasia endometrial.
Shtatzënia do të vetëm në prani të një cikli me dy faza e ndryshimeve fiziologjike të hormonit dominues. Endometrial Hyperplasia e numrit të madh të rasteve të zhvilluar në hiperstroheniyi rënda mangësi dhe progestogjenet, ovulacionit mungon, dhe anomalitë endometrial ndodhë, përjashtuar zhvillimin e shtatzënisë.

Një përjashtim i rrallë është kur hyperplasia endometrial është shkaqe jo-hormonale dhe ndodh kundër sfondit të një cikli të ovulimit dy faza. Kjo përfshin rastet e hyperplasia fokale, kur shtresa e funksionale pandryshuar lind përhapjen fireplace patologjike e indeve endometrial - polyps. Skenari i mëtejshëm i ngjarjeve ka dy fusha:
1. Veza e fekonduar merr futur në mitër dhe (mbijeton) në pjesët e saj të shëndetshme. Nëse një polip është e madhësi të ndryshme të mëdha dhe pengon zhvillimin e shtatzënisë, i ndjekur nga grup vëzhgimit, dhe pas lindjes së tij për të fshirë. Nuk përjashton një situatë ku polip kërcënon shtatzëni normale zhvillon, atëherë ajo mund të vendoset për të hequr atë. Situatat e tilla janë tepër të rralla. Hiq polip endometrial mund vetëm në fillim të shtatzënisë.

2. Nëse polip është e vendosur në drejtim të vezës së fekonduar në mitër, shtatzënia nuk do të ndodhë. E njëjta gjë do të ndodhë në finalen në qoftë se veza e fekonduar do të përpiqet të "vendosen në zonë të polip - ngulitje nuk ndodhi dhe shtatzënia nuk mund të ndodhë.
Polyps endometrial mëdha mund të shkaktojë punën e parakohshme dhe gjakderdhje mitrës në shtatzëni.
Për të shmangur situata të padëshirueshme duhet t'i nënshtrohen ekzaminim gjinekologjik para fillimit të një shtatzëni të kërkuar.
Diagnoza e hyperplasia endometrial nuk do të thotë funksionet fjalinë riprodhuese në trajtim adekuat në kohë dhe eliminimin e hyperplasia endometrial ngecur.

Hyperplasia qendrore endometrial


Fokale endometrial Hyperplasia paraqitur shtojca polypovydnыmy brenda mitrës. Polipe mitrës janë formuar nga zgjerimin e seksioneve shtresa bazë i endometrium. Polip përbëhet nga qelizat epiteliale, ka këmbën dhe trupin. Në varësi të strukturës qelizore të polyps endometrial janë të ndarë në:
- polyps gjëndrave, e cila e tejkalon numrin e gjëndrave të qelizave të tjera;
- polyps gjëndrave-fijor formuar ind lidhës, gjëndra në strukturën e tyre në mënyrë të konsiderueshme më pak;

- polyps fijor, e përbërë ekskluzivisht nga ind lidhës.Përveç kësaj dalluar hyperplasia atipike qendrore, e cila është një polip adenomatoznыy - një polip me shenjat e atypia gjëndrave (precancer).
Incidenca më e lartë e endometrial llogari polyps zbulimit për 35-50 vjet. Në moshë riprodhuese popping polyps në formë të gjëndrrave dhe në pacientët e moshuar - adenomatous dhe fibrotike. Hyperplasia qendrore e gjëndrave-fijor strukturës mund të diagnostikuar në çdo moshë.

Në zhvillimin e polyps mitrës rol për të njëjtat shkelje kryesorë si në hyperplasia shpërndarë endometrial, çrregullime hormonale dhe hyperestrogenia si rezultat - ciklit anovulatory fazë të vetme.
Një numër shumë i vogël i rasteve të hyperplasia fokale zhvillohet në ruajtur ciklin dy faza.
Nga procesi patologjike në endometrium në raste të tilla të çojë:
- trauma e mitrës gjatë abortit, curettage diagnostike, prania afatgjatë e pajisjes intrauterine;

- gabim, aborti në fazat e mëvonshme, lindjes parregullt;
- çrregullime endokrine;
- patologji extragenital;
- crregullime imune.
Polyps mund të formohet kundër një sfond të pandryshuar ose kundër procesit endometrial shpërndarë hyperplastic. Gratë që kanë sëmundje metabolike endokrin, hipertension, obeziteti është një rrezik për zhvillimin e polyps endometrial. Polyps në këta pacientë më shumë të ngjarë të jetë e transformimit malinje (karakteristikat malinje procesi i fituar).
Ankesat më të zakonshme të pacientëve me polyps endometrial parregullsi menstruale, të bardhë (për polip përmasave të mëdha), dhimbje barku dhe infertilitetit.

Nëse një polip zhvillon kundër shtresë të pandryshuar funksionale e endometrium, gratë e reja shënuar përzgjedhje sanious varfër, jo e lidhur me menstruacioneve, humbja e gjakut gjatë menstruacioneve rritet. Në moshën premenopausal (45 vjet) polyps endometrial paraqitet gjakderdhje mezhmenstrualnыmy. Në gratë postmenopausal mund të jetë diktim disponueshme apo karakterin e moderuar të ligët.
Nëse polyps arritur një gjatësi prej 2 cm, mitra përgjigjet këtyre shkurtimeve (si reagim ndaj një trupi të huaj), në këtë rast, pacientët njoftim cramping kryesisht në bark. Dhimbje të ngjashme të ndodhë në rastin e proceseve necrotic në polyps.

Ndikim të rëndësishëm në sëmundjen me proceset sfond në mitër (fibroids mitrës, adenomyosis, sëmundje inflamatore), gjendjen e funksionit hormonal dhe mosha e pacientit.
Simptomet e polip endometrial të ngjashme me ato me miomes mitrës dhe Endometrioza. Për të vendosur një diagnozë të besueshëm kërkon metoda të tjera diagnostike.

Diagnoza e hyperplasia endometrial


Diagnoza e hyperplasia endometrial është rezultat i konsistente klinike, instrumentale, laboratorike dhe metodat funksionale.

Pas shqyrtimit të ankesave të pacientëve dhe ekzaminimit gjinekologjik mjeku mund të supozohet se prania e hyperplasia endometrial. Diagnoza laboratorike ndihmon për të kuptuar natyrën e çrregullimeve hormonale, për të zbuluar praninë e sëmundjeve inflamatore. Të dhënat sasiore mbi përmbajtjen e steroid seksit të ndihmojë të përcaktuar praninë ose mungesën e ovulacionit, hormonal të identifikojë shkakun e infertilitetit.
Ekografi përdorur sondë transvaginal mbahet në javën e parë pas menstruacioneve dhe lejon:

- Vlerësojnë madhësinë dhe konfigurimin e mitrës. Kur hyperplasia endometrial në mitrës vizuale zgjeruar dhe / ose deformuar kavitet;
- Vlerësoni trashësi endometrial. Kur hyperplasia, zakonisht ajo kalon 15mm, postmenopausal vlera e tij kalon 5 mm;
- Identifikoni ndryshimet strukturore në karakteristikë endometrium hyperplasia: formimin ovale rritur dendësia apo trashje uniforme e endometrium;
- Identifikimi polyps endometrial;
- Gjatë ultrazërit skanimit mund të identifikohet kushte të ngjashme patologjike - fibroids mitrës, adenomyosis dhe kështu me radhë.

E arsenalit të hetimit instrumentale më informative janë:
- Hysteroscopy. Një një ekzaminim vizual mund të shihni të gjithë mitrës dhe të zbuluar ndryshimet në strukturën e gjëndra, trashje të mukusit ose polyps. Kur hysteroscopy mund të gjendet miomes ose adenomyz mitrës, shenjat e inflamacionit të mitrës, në formën e skuqje dhe enjtje. Vlera e kësaj metode është se ai lejon një studim histologjik të vendeve endometrium dyshimta. Për këtë qëllim, gjatë procedurës merren pjesë të modifikuar të indeve endometrial.

- Curettage diagnostike e mitrës. Nje dite para periudhës tjetër menstruale ose ne diten e pare te gjakderdhje menstrual. Procedura kryhet nën kontroll hysteroscopy, si dhe për të eleminuar të gjitha mukusit nga mitër, duke përfshirë vende të largëta. Materiali rezultuar dërgohet për ekzaminim histologjik. Një tipar dallues i kësaj metode është efekti terapeutik i procedurave të vazhdueshme, pasi jo vetëm që hoqi një zonë të vetme parregullt. Heqjen mekanike të të gjitha shtresa e mukozës eliminon të gjithë proces patologjik është në thelb një trajtim kirurgjik i procesit hyperplastic. Kjo metodë është më e besueshme diagnostike, sepse ai ua mundëson diagnozë të saktë. Informative kjo metodë e tejkalon 90%.

- Studimi histologjike është "standard ari" diagnoza laboratorike e hyperplazyy endometrial dhe për të vlerësuar natyrën e lezioneve (hyperplasia përcaktuar llojin) në endometrium, duke përfshirë atipike.
Me qëllim të diagnostikimit të polyps endometrial shpesh përdorin ultratinguj dhe hysteroscopy mitrës. Gjatë shqyrtimit ultrazërit zbuluar arsimin në mitër me kufij të qartë dhe strukturë homogjene. Ju mund të llogarisin trashësinë e endometrium dhe ndryshimin e saj strukturore dhe të kryejë një diagnozë diferenciale të miomes mitrës. Hysteroscopy ju lejon për të vlerësuar me sy gjendjen e shtresës së brendshme të mitrës, të marr materiale për ekzaminim histologjik. Nëse situata lejon, gjatë hysteroscopy heqjen polip endometrial është kryer dhe shqyrtimi i saj mëvonshëm histologjike. Si në rastin e hiperplazisë difuze endometrial, hysteroscopy, ndjekur nga heqja e polip është procedura terapeutike dhe diagnostike.

Nëse pacientët janë nehynekolohycheskye sëmundje, në disa raste ka mbajtur konsultime me specialistë të tjerë.

Trajtimi i hyperplasia endometrial


Hyperplasia endometrial, për shkak yyazytsirnosti transformimi i tyre në procesin e kancerit, për të eliminuar pa marrë parasysh në çfarë moshe janë të durueshëm. Në rastin e infertilitetit (primar ose sekondar), terapi endometrial hyperplasia është kusht pacenueshme për restaurimin e funksionit riprodhues të pacientit.
Për të përcaktuar strategjinë e saktë trajtimin e diagnostifikimit të kryera më parë mëdha që ofron informacion më të detajuar në lidhje me natyrën dhe shtrirjen e ndryshimeve në mitër. Të marrë parasysh moshën e pacientit, praninë extragenital dhe sëmundjet gjinekologjike.

Trajtimi terapeutik i hyperplasia endometrial ndahen në dy grupe - kirurgjikale (eliminimin e procesit pathologic ose nga një trup instrumentale) dhe (terapi të hormoneve) konservatore.
Hysteroscopy dhe curettage diagnostike efektive trajtime "të vogla" kirurgjikale terapeutike dhe diagnostikuese hyperplasia. Ata janë përdorur në gratë e moshës riprodhuese dhe në pacientët në periudhën premenopausal, në situata të jashtëzakonshme, kur humbja e madhe e gjakut, ose prania e polyps endometrial. Procedura është kryer në një spital me anestezi të detyrueshëm adekuate. Pavarësisht efektivitetin e këtyre terapive, ata eliminojnë vetëm procesin e patologjike, jo shkaku i saj. Nëse nuk eliminohen shkakton hyperplasia për një kohë ndryshimet patologjike në endometrium shfaqen përsëri. Për të shmangur përsëritjen e sëmundjes, i kryer terapi hormonale të drogës.

Trajtimi konservativ i hyperplasia endometrial përbëhet nga ndalimin e gjakderdhje, të rivendosur funksionimin normal të menstruacioneve (ciklet ovulimit) në gratë e reja apo shtypja për të krijuar një menopauzë të qëndrueshme në pacientët e moshuar.
Agjentët hormonale emëruar nga indikacione të plotë me të gjitha të dhënat në dispozicion rreth pacientit dhe sëmundjet e tyre. Qëllimi i terapisë është që të:
- Frenimi dhe ndalimin e përhapjes (përhapjes) i endometrium. Për këtë përshkruesit provokuar "artificiale" ndryshime atorofycheskye në endometrium që janë kthyeshëm.

- Ndikimi në sistemin nervor qendror, përgjegjës për funksionin hormonal (sistemi hipofizës - hypothalamus).
Zgjedhja e hormoneve dhe skemave pranimin e tij ka vetëm mjeku. Në arsenalin e mjekësisë moderne është një gamë shumë të gjerë të hormoneve që mund të me sukses trajtimin e çrregullimeve hormonale. Pavarësisht nga rezultatet e mira të trajtimit hormonal, hyperplasia endometrial mund të përsëritet (rikthim është një gamë të gjerë, 3-50%).
Agjentët Nonhormonal aplikuar për të ndaluar gjakderdhje, anemi dhe rritjen heqjen e mbrojtjes. Painkillers përdorura, droga Hemostatic uterotonyky (do të thotë zvogëlimin e mitrës), vitamina dhe adjuvants.

Mjekësisë tradicionale nuk është në gjendje për të kuruar në mënyrë efektive hyperplasia endometrial, por ajo është e një rëndësie dytësore në trajtimin e gjakderdhje, heqjen e anemisë dhe inflamacionit, si dhe terapi.
Para se çdo operacion i kryer një kurs të terapisë anti-inflamator.
Rifillimi hyperplasia gjëndrave-cistike në sfondin e përçarje endokrine, joefikasiteti hormonal trajtimit origjinalitet të metodave hormonale, Kundërindikimet për hormonet emërimit indikacione për trajtim kirurgjik. Kur precancer endometrial (adenomatosis, polyps adenomatous) aplikohet trajtim vetëm kirurgjik.

Radikal kirurgjikale metodat e trajtimit hyperplasia referohet hysterectomy - heqjen e mitrës, që zakonisht kryhen me anë laparaskopike.
Trajtimi i polyps mitrës është reduktuar për heqjen e tyre, e cila është mbajtur pas scraping në mitër. Pastaj, pas analizës së ekzaminim histologjik në pacientët e periudhës reproduktive është vendosur për emërimin e drogës hormonal. Kur terapi hormon polyps fijor nuk është treguar. Nëse një pacient është diagnostikuar polip postmenopausal adenomatoznыy, kryhet hysterectomy me shtojca.

Kur zgjedh trajtimin e duhur dhe monitorimit të duhur në të gjithë pacientët mund të parandaluar kancerin endometrial.

Hyperplasia kanceri endometrial kjo?


Hyperplasia endometrial nuk është kancer, por disa prej llojeve të saj janë klasifikuar si patologji precancerous. Kjo do të thotë se pavarësisht nga hyperplasia mund të zhvillojnë kancerin. Gjatë endometrium proliferative nganjëherë mund të jetë qelizat ndryshojnë në strukturë nga elementet normale endometrium. Këto qeliza janë quajtur atipike, dhe pamja e tyre është quajtur atypia. Nëse ka shumë qeliza të tilla fillon për zhvillimin e kancerit endometrial. Për të shmangur një skenar negativ, ju duhet të trajtimit në kohë.