Qafës Dysplasia - shkallë, trajtim, simptomat, shkaqet


Qafës Dysplasia - ndryshime patologjike strukturore të shtresës vaginale epiteliale të mitrës. Në proceset thelbësore në dysplasia qafës së mitrës janë atipike për këtë përhapjen proceset e lokalizimit (përhapjes) dhe të ristrukturimit (metaplazi) të qelizave epiteliale dhe përçarje e proceseve normale të përjashtimit dhe të maturimit.
Natyra atipike e ndryshimeve në epiteli me dysplasia tregon identitetin e sëmundjes në lezione precancerous që meriton vëmendje nga të gjithë ekspertët.


Qafës Dysplasia ndonjëherë zhvillon kundër erozionit, dy sëmundje kanë disa ngjashmëri në metodat e diagnostikimit dhe terapisë, por për të folur në lidhje me identitetin e këtyre patologjive të gabuara. Erozioni është rezultat i një procesi traumatike në qafën e mitrës dhe nuk ndikojnë në strukturën e saj. Kur dysplasia është gjithmonë pëlhurë strukturore deformimit. Për erozionit qafës së mitrës, dysplasia ndryshe, qelizat atypia e shtresës së mukozës pazakonta.
Dysplasia qafës së mitrës gjendet në gratë e të gjitha grupmoshat nga të rinj vajza 20-vjeçare për gratë në menopauzë. Numri më i madh i dysplasia zbuluar llogaritet Mosha 24 - 35 vjeç. Shtatzënia nuk e pengon zhvillimin e proceseve displastike në qafën e mitrës.

Jo simptomat e hershme. Më të dysplasia qafës së mitrës intraepiteliale zbuluar në inspektim rutinë ose kur vizitojnë një gjinekolog për një arsye tjetër (ose të lidhura) sëmundjet. Satellite dysplasia shpesh proceset sfond të kancerit të qafës së mitrës, sëmundjeve inflamatore, infeksion seksualisht të transmetueshme.
Në fazën fillestare të gjitha proceset patologjike në dysplasia janë të kthyeshëm dhe të shërueshme edhe sëmundje. Megjithatë simptomat mjerë e formave të hershme mund të komplikojë trajtimin për shkak të diagnozës vonë. Në fazat e mëvonshme të sëmundjes aplikohet vetëm trajtim kirurgjik.

Zbuluar në kohë dhe të eliminohen procesin patologjike është një garanci e një kurë dhe për të eleminuar rrezikun e kancerit.

Shkaqet dysplasia qafës së mitrës


Mitra dhe vagina janë të lidhura nëpërmjet mitrës. Ajo është e ndarë nga isthmus mitrës. Në qafën e mitrës dallojmë dy pjesë: pjesën e sipërme (e brendshme) supravaginal vendosur mbi vaginë, dhe më të ulët (I jashtëm) vaginally. Pjesa e poshtme e mitrës është e vendosur direkt në vaginë dhe mund të shqyrtohet nga një gjinekolog në pasqyrë. Dysplasia qafës së mitrës zhvillohet në zonën vaginale (e jashtme) ana e saj. Qafën e mitrës hapet në hapjen vaginë jashtëm, i quajtur gjojë jashtëm. Një vrimë ngjashëm në mitër të quajtur faring brendshme.

Brenda mitrës është kanali cervikal, gjatësia e tij që korrespondon me gjatësinë e mitrës, dhe diameter lumen nuk e kalon 4 mm. Në qafën e mitrës janë të muskujve dhe elementet lidhës. Të mitrës lindjes mund të ndryshojë parametrat e saj dhe pas lindjes për të rivendosur pamjen e saj origjinale dhe madhësinë, ind lidhës që përmbajnë kolagjenit dhe fibrave elastin, të cilat krijojnë një kornizë të fortë dhe të japin elasticitet të mirë. Qafës së mitrës është i furnizuar mirë me gjak, kjo është enët limfatike dhe të fibrave nervore.

Mukusit pjesë vaginale nga elementet e mitrës paraqitura epitelin squamous, e cila është në gjendje të përballoj të agjentëve të përditësuar dhe infektive. Brenda kanalit cervikal të mitrës është një shtresë të vetme e qelizave cilindrike. Gjendra mukoze epiteli sekret kolone në mitër ndihmon në parandalimin vaginë përmbajtjes, mbrojtjen kundër infeksionit. Kryqëzimin e qafës së mitrës channel epiteli sipërfaqësor epitelit të qafës së mitrës quhet një "zonë e transformimit" dhe ruhet në os jashtëm.
Mukusit cervikal ka disa shtresa: basal (shtresë më të thellë), të ndërmjetëm (e mesme) dhe funksionale (sipërfaqësore). Çdo shtresë ka një funksion të veçantë. Në shtresa basal është përditësuar elemente shtresuar squamous procesin epitelit duhur dhe ndarjen e qelizave. Duke qenë më të thellë, kjo shtresë kufizohet nyzheraspolozhennoy indet e muskujve dhe enëve të gjakut dhe të fibrave nervore. Shtresa e ndërmjetme ndihmon qelizat "i ri" për të përfunduar formimin. Në shtresën sipërfaqësore të qelizave të pjekur të veprojë në përputhje me qëllimin e synuar, kështu që quhet shtresë funksionale.

Shkelja e ndarjes dhe maturimin e qelizave në shtresën basal çon në ndryshime në elementet e strukturës mukozën dhe shtrembëron punën e saj normale, e cila është dysplasia. Customized qelizat shtresa basal janë forma të mëdha, të qartë dhe të humbasin të rritet. Këto qeliza janë quajtur atipike, sepse ata nuk janë si qelizat e tjera të kësaj zone dhe kjo nuk duhet të jetë. Rreziku i shfaqjes së elementeve të tillë mukusit është se me kalimin e kohës ata mund të fitojnë kapacitetin për riprodhim dhe rritje agresive infiltrative në ind dhe enët e gjakut përreth (keqdashje), e cila mund t'i atribuohet dysplasia epiteliale të precancer qafës së mitrës. Kjo është e gabuar që të pohojnë se çdo grua me dysplasia me siguri do të zhvillojnë keqdashje. Ajo është e vetmja sëmundje yyazytsirnist dhe rezultat i padëshiruar i faktorëve të pafavorshme që mund të kontribuojnë në këtë.

Afat-gjatë (mbi 1 vit) prania e grave në HPV (llojet onkogjenik 18 dhe 16) në kombinim me faktorët e favorshme jep një efekt negativ në trup dhe mund të shkaktojnë shfaqjen e proceseve atipike në qafën e mitrës. Në 90% të pacientëve me dysplasia qafës zbuluar virusi lyth (HPV). Prania e dysplasia në pacientët me virusin herpes (tipi 7) komplikon sëmundje. Në gratë të shëndetshme me një sistem të mirë imunitar eliminuar papillomavirus njeriut (duke e lënë kufijtë e trupit) vetëm për 1 vit, dhe vetëm zgjatur praninë e saj në trup mund të konsiderohen si shkaqet e dysplasia qafës së mitrës.

Kontribuar faktorët e rrezikut në zhvillimin e dysplasia mund të:
- Debutimi i hershëm seksual dhe lindjes në fillim;
- pirja e duhanit;
- mungesës së imunitetit;
- sëmundje kronike gjinekologjike;
- çrregullimeve në sistemin hormonal Rregulloreje;
- specifike (veneriane) infeksionet e traktit riprodhues;
- dëmtimi traumatik i qafës së mitrës (lindjeve të shumta, aborti, kirurgjike dhe manipulimet diagnostike dhe etj).
- mungesa e vitaminave A, B dhe C;
- Ndryshimi i shpeshtë i partnerëve seksualë;
- prania e patologjisë qafës së mitrës kanceri në familje të menjëhershëm;

- përdorimi afatgjatë i kontraceptivëve të kombinuar oral (COCs).
Shkaku i pranisë së sëmundjes së këtyre faktorëve nuk mund të jetë, megjithatë, prania e tyre mund të rrisë shanset e zhvillimit të sëmundjes. Për shembull, dukuri yyazytsirnist e dysplasia qafës së mitrës është rritur 4-fish në gratë duhanpirësve, dhe në gratë pas 5 - viti COC ajo rrit nga 2 herë. Kontraceptive hormonale bazuar vetëm progestins rreziku i dysplasia nuk rrisin. Jo të krijuar një lidhje shkakësore terapi zëvendësimi të hormoneve (HRT) me shfaqjen e dysplasia epiteliale të mitrës.

Si sëmundjet sfond trajtohen për ectopia dysplasia, leukoplakia, ectropion, erozioni, dhe të tjerët.
Pra, është e drejtë të pretendojnë se çdo situatë që e ka shkaktuar përçarje e funksionimit normal të shtresës basal, është kusht (proces sfond për shfaqjen e dysplasia. Të gjitha ndryshimet patologjike në dysplasia qafës së mitrës në fazat e hershme të sëmundjes janë të kthyeshëm.
E veçanta e kësaj sëmundjeje është se ajo mund të shkojë edhe në mënyrë të pavarur dhe të ketë pasoja serioze (ndryshimet malinje në qafën e mitrës).

Trajtimi i duhur në pacientët me dysplasia qafës së mitrës (në mesin e faktorëve të tjerë) duhet të varet nga një vlerësim adekuat të shkaqeve dhe kushteve të paraqitjes së saj të mundshme.

Simptomet e dysplasia qafës së mitrës


Sëmundja zhvillon zgjati një rekurs të mundshëm të plotë të pavarur apo përparimin e mëtejshëm.
Dysplasia qafës nuk ka simptoma specifike. Pacientët në shumicën e rasteve nuk ankohet. Nëse dysplasia është formuar me pjesëmarrjen e grave në shtetet ekzistuese patologjike ose bashkuar atë në inflamacion lokal, pacienti mund të ankohen natyrshme në këto shtete. Shpesh, pacientët me dysplasia janë lythat gjenitale dhe klamidia.

Herë pas here pacienti në fjalë ka vazhduar shkarkimit të pazakontë, kruarje apo djegie. Karakteri përcakton procesin lokal shkarkimit shoqërues inflamatore ose infektive që ndikon ngjyra e tyre, erë dhe vëllim. Pas intimitetit, duke përdorur tampona ose douching vaginale, të sekrecione mund të jetë gjak si rezultat i traumatik qafës së mitrës dhe alokimit sukrovychnыy fitojnë ose llojin e gjakut ("kontakti gjakderdhje"). Për dysplasia e qafës së mitrës karakterizohet ndonjë dhimbje, shqetësim apo ndryshim në shëndetin e përgjithshëm.

Simptoma të rënda mund të shfaqen vetëm në dysplasia rënda ose pranimin infeksion sekondar - trashje dhe tservytsytov.
Kombinimi i dysplasia dhe shtatzënia është e rrallë. Shtresa epiteliale strukturore dhe funksionale gjatë deformimit dysplasia provokojë komplikime. Qafën e mitrës të meta për të ruajtur ish elasticitetin e vet dhe mund të thyer në lindjen e fëmijës, dhe inflamacion dysplasia shoqërues mund të shkaktojë sëmundje inflamatore të mëtejshme pas lindjes.
Ashtu si në rastin e çdo sëmundje është asimptomatike, provimet vjetore të rregullta parandaluese gjinekologjike janë e vetmja mënyrë për zbulimin e hershëm të opsioneve asimptomatik për dysplasia qafës së mitrës.

Diagnoza e dysplasia qafës së mitrës reduktohet në një aplikim konsekuent të metodave të ndryshme të studimit, zgjedhja e metodës së përcaktohet nga rezultatet e preliminare të mëtejshëm. Pikënisja është një pasqyrë të thjeshtë të gjinekologu. Gjatë inspektimit në pasqyrë zbulojnë njollë e mukozës së mitrës, apo spote buhrystosti daljen në sipërfaqe të saj.
Pavarësisht nga rezultatet e shqyrtimeve, të gjitha gratë shtupë është marrë për Citologjia për përjashtimin (ose konfirmuar) Prania e qelizave atipike. Duke përdorur mjete të posaçme është marrë dhe aplikuar në materiale xhami nga disa fusha: nga sipërfaqja e qafës, nga pika e kalimit të një të vetme-shtresa epitelit kolone me kanalin squamous qafës së mitrës. Pastaj, në laborator zhvilluar një material të veçantë pikturë dhe studiuar atë nën një mikroskop.

Në çdo devijimet vizuale nga norma kryer kolposkopinë - një shqyrtim të qafës së mitrës duke përdorur një pajisje optike (colposcope) që mund të rrisë disa herë imazhi qafën e mitrës dhe të shqyrtojë ndryshimet në më shumë detaje. Nëse mjeku qafën e mitrës është faqja e "dyshimtë" për më shumë kërkime në thellësi kryer anomalitë strukturore testeve specifike diagnostike - testin Schiller dhe testin me acid acetik. Në gjendje të mukusit të mira sipërfaqe të tërë trajtohet me zgjidhjet e njëjtë. Nëse qafën e mitrës është e parregullt, ata do të duken të ndryshme.

Pas kontaktit me mjekun acidit acetik mund të zbulojë praninë atsetobeloho epitelit (ABE) në qafën e mitrës - shumë e mukusit të bardhë. Kjo ngjyrë është karakteristikë e dysplasia dhe mund të tregojë praninë e virusi lyth njeriut. Nëse testi është kryer me acid acetik, i quajtur colposcopy extensions.
Mostra me një solucion të jodit (ose jod solucion) është ndarje Schiller, kryhet për të zbuluar zonat jodit-negative në sipërfaqe të mitrës. Normalisht, mukusit në përpunimin e jodit pikturuar në mënyrë uniforme në ngjyrë kafe të errët, zonat e atrofi, inflamacion, leukoplakia ose dysplasia njolla keq apo pikturuar dhe duken të lehta.

Nëse colposcopy zgjeruar zbuloi ndryshuar pjesë të mukozës së mitrës, një biopsi është kryer në këtë faqe - materiale gardh (në këtë rast të fragment, pjesë e mukozës) për studim histologjik që vërteton prezencën e procesit atipike. Me një pjesë të seksionet e indeve përgatitur qafën e mitrës, atëherë bojë dhe studiojnë strukturën e tyre qelizore nën mikroskop. Ekzaminim citologjik na lejon të shohim vetëm një shtresë e qelizave, histologjike lejon për të studiuar të gjitha shtresat e mukusit, membrana basal dhe indeve themelor.

Gjatë shtatzënisë mund të kryejë kolposkopisë, biopsi e procedurës, por padëshirueshme. Nëse keni nevojë për një biopsi në një pacient shtatzënë, procedura e vë, dhe muaj e gjysmë pas lindjes për të përsëritur një kolposkopinë thjeshtë apo zgjeruar me mbledhjen e materialit për citologjike dhe ekzaminim histologjik.
Diagnoza është e bazuar në të dhënat e ekzaminimit gjinekologjik dhe kolposkopisë janë preliminare. Fjala e fundit i takon ekzaminim histologjik të materialit biopsi.
Të gjithë pacientët me displazia shqyrtuar për praninë e HPV. Metoda më e besueshme është reaksion zinxhir polimeraza (PCR - metodë) është në gjendje për të zbuluar praninë e shumave edhe shumë të vogël të virusit në të gjitha lëngjeve të trupit.
Të gjitha gratë me dysplasia qafës së mitrës domosdoshmërisht kryer ekzaminimin bakteriologjike dhe florën bacterioscopic vaginale, si dhe inflamacion dhe të rritur fluksin e trajtimit dysplasia komplikojë.

Shkalla e dysplasia qafës së mitrës


Fillimisht shtresë basal ndryshime impresionuar patologjike të fillojnë të përhapur në shtresat e ngjitur epiteliale. Në varësi të vendndodhjes dhe përhapjen e ndryshimeve patologjike, të ndajë 3 gradë (do të thotë) dysplasia epiteliale e mitrës:
• qafës klasën Dysplasia 1 (i butë) - ndryshimet që po ndodhin dhe ka shprehur në mënyrë të qartë në kuadër të tretën e poshtme e shtresës epiteliale;

• qafës Dysplasia klasën 2 (faza e moderuar) - numri i modifikuar qelizat rritet, ndryshime morfologjike të ndikojë tretat më të ulët dhe të mesëm të mukusit;
• qafës Dysplasia klasën e 3 (faza të rënda) - një proces malinje, pa shenja të pushtimit (depërtimit në indet dhe zonat fqinje): shkatërrimin total të të gjithë trashësinë pa procesin e depërtimit përtej shtresa basal e muskujve dhe enët e gjakut, blurring kufijtë në mes të shtresave të mukozës, shprehura qelizat atypyzm.
Dysplasia klasën rëndë i qafës së mitrës ndodh rrallë. Promovimi i vetëdijes shëndetësore në mesin e popullatës, disponueshmërinë e metodave moderne të diagnostikimit, përdorimi i terapive të reja të lejojë për të diagnostikuar dhe trajtuar dysplasia, parandalimin e pasojave të padëshiruara.

Shkalla e dysplasia qafës përcakton natyrën e sëmundjes, programet e saj të marrin në konsideratë kur zgjedh një trajtim, ajo ndikon në prognozë.

Trajtimi i dysplasia qafës së mitrës


Trajtimi program i pacientëve me dysplasia është për çdo pacient dhe mundëson shkallën e dysplasia, madhësia e plagë, mosha e pacientit dhe sfond shoqërues sëmundjes dhe rrezikun individual të ndryshimeve atipike. Është e rëndësishme të marrin në konsideratë planet e pacientit për shtatzëninë e ardhshme.
Format fillestare të dysplasia (dmth nëse niveli nuk e kalon dytë) i qafës madhësi të vogël, zbuluar në një moshë të re, kanë një shans të lartë të vetë-trajtimin. Vetëm 1% e grave me dysplasia butë, procesi shkon në fazën e ardhshme. Pacienti është ofruar mbikëqyrje citologjike dhe të kontrollojë çdo tre muaj. Në këtë kohë, trajtimi mund të jetë comorbidity, sëmundje sfond, janë marrë masa për të rivendosur përbërjen normale microflora vaginal për të përmirësuar mjedisin mikroklimë vaginale dhe për të parandaluar reagimet inflamatore. Nëse dy përgjigje për dysplasia qafës së mitrës qëllim pozitiv citologjike kanë nevojë për trajtim kirurgjik.

Që dysplasia moderuar e epitelit të qafës së mitrës zhduket pa asnjë trajtim vetëm në gjysmën e rasteve, çështja e menaxhimit shtatzënë mbetet e hapur dhe të zgjidhen individualisht.
Dysplasia lehtë të epitelit të qafës së mitrës ka yyazytsirnist lartë myyazytsilnoho kundërt zhvillimin (70 - 90%). Pa marrë parasysh se çfarë shkalla e dysplasia është i pranishëm në pacientit, mjeku është shumë e rëndësishme për kohën e duhur dhe të saktë të vlerësuar nivelin e rrezikut të transformimit malinj të procesit ekzistues. Nëse kombinim dysplasia e ndonjë nga virusët e papilomës, menaxhimi pritje nuk ka gjasa të ketë sukses, veçanërisht në qoftë se virusi është në trup një kohë të gjatë.

Nëse situata lejon asnjë rekurs në mënyrë radikale ose kirurgji vonesë, duke u trajtuar si terapi pjesë ortomolekulyarnaya. Ky lloj trajtimi ka për qëllim rivendosjen e strukturës normale të shtresës epiteliale të mitrës dhe normalizimin e proceseve metabolike. Për këtë qëllim, duke përdorur vitamina, prebiotics dhe eubiotics, fibër, enzimat dhe disa droga të tjera. Në rrënjët e këtij lloji të terapisë studimit të ndikimit ishin mungesa e substancave të caktuara biologjike në trup të shfaqjes së dysplasia. Si vetëm ky trajtim është përdorur vetëm në pacientët me displazia butë cervikal, në të tjera është i kombinuar me trajtim anti-inflamator.

Në relapsing të gjatë rrjedhin dysplasia dhe prania e lezioneve të mëdha mase te i terapisë imunostimulues. Domethënia pavarur në trajtimin e dysplasia immunotherapy nuk është përdorur në trajtimin komplekse.
Trajtimi i detyrueshëm është kryer sëmundjet sfondin e mitrës.
Në trajtimin e dysplasia butë të qafës së mitrës mund të përdoret një metodë e koagulimit kimike uyazyka zonën e prekur për madhësinë e saj të vogël dhe thellësi. Ne përdorim kimikate të fuqishëm që shkaktojnë djegie me zonën e prekur të qafës së mitrës me formimin e mëvonshëm të zgjeba. Pastaj kore shqyer larg, duke i ekspozuar indeve të reja të shëndetshme. Metoda është i përhapur në trajtimin e erozioni cervikale dhe përdoret me një kombinim të erozioni dhe displazia butë.

Para operacionit mjeku duhet të sigurojë asnjë transformim malinje e mukusit cervikal.
Të gjitha trajtimet që synojnë eliminimin e dysplasia vatra e ndryshimeve patologjike, janë të ndarë konvencionalisht në dy grupe në drejtim të ndërhyrjes kirurgjikale, largimin nga sipërfaqja e vatrave të qafës së mitrës dysplasia (1); largimi i qafës së mitrës, ose të gjithë zonën e prekur e mitrës (2).
1. Largimi i zonave atipike të mitrës. Zbatuar disa metoda:
- diathermocoagulation (SEC), ose "djegia" zonë problemi i qafës së mitrës duke përdorur një lak nëpër të cilat kalon një elektrik aktual;

- Shkatërrimi i ftohtë (cryosurgery) apo "ngrirjen" e dysplasia zjarrit duke përdorur azotit të lëngshëm;
- trajtimi me lazer: avullimit ("avullimi" ose shkatërrimin e lezioneve patologjike të mitrës) dhe konizatsiya qafës së mitrës (prerë lezione dysplasia me një rreze lazer);
- valë radio terapi.
Konizatsiyi 2. Operacionet dhe këputje janë kryer për të hequr një pjesë ose të gjithë atypia trupit (qafën e mitrës).
Nëse një grua është duke planifikuar shtatzënisë, dhe gjendja e procesit patologjike lejon për trajtim ambulator, është e rekomandueshme avullimit, valë radio terapi ose cryosurgery, pasi ata nuk e shkelin strukturën e mitrës dhe të mos çojë në komplikacione gjatë lindjes.

Trajtimi i dysplasia të rënda të qafës së mitrës mbajtur së bashku me oncologists.
Pavarësisht nga strategjia e trajtimit, të gjithë pacientët mbahen terapi anti-inflamator. Skema e zgjedhur siç duhet trajtimi inflamator jo vetëm që mund të eliminojnë inflamacion, por edhe të zvogëlojë shkallën e procesit patologjik. Kundër sfondit të trajtimit anti-inflamator shpesh është regres dysplasia butë.
Në dysplasia butë cervikal me kërkesën e pacientit si një metodë ndihmëse mund të përdoren ilaçe tradicionale. Bimët mjekësore me efekt të theksuar anti-inflamator dhe tonik përdoret si infuzione dhe decoctions, si dhe trajtimi lokal (ujitja dhe swabs përdorur). Nuk ka terapi vetë rëndësia mjete popullore dysplasia qafës së mitrës nuk është.

Diagnoza e dysplasia qafës së mitrës nuk do të thotë se ajo do të shkojë në kancer. Mbi 70% e grave me dysplasia moderuar shërohen për pesë vjet, dhe vetëm 12-32% e pacientëve me dysplasia rënda vërejtur degjenerim malinje.

Operacioni me dysplasia qafës së mitrës


Dysplasia rënda qafës së mitrës kërkon trajtim më të ndërlikuar kirurgjikale në spital. Vendimi për trajtim operativ të dysplasia moderuar cervikal merret individualisht.
Trajtim kirurgjikale kryhet duke pasur parasysh fazën e ciklit menstrual (kryer i parë), pas një kurs terapi anti-inflamator. Në prani të trashje dhe endotservitsita shpenzojnë përpunimin zgjidhje vaginale dezinfektues. Para operacionit, nuk ka shenja të inflamacionit të vaginës nuk duhet të jetë.

Gjatë çdo operacioni të gruas qafës së mitrës është në karrige gjinekologjike.
Thikë Metoda konizatsiya mitrës është për të hequr zona të mëdha të formës cervikal kon. Kryer nën anestezi të përgjithshme.
Amputim (heqja) i qafës së mitrës është bërë vetëm në dysplasia rënda dhe kancerin e qafës së mitrës në fazat e hershme. Kryer nën anestezi të përgjithshme.
Në periudhën postoperative mund të dhemb dhimbje barku të ndryshme shkarkimin intensitet nga trakti gjenital (pas HES), gjakderdhje të vogla. Të gjitha simptomat dispozicion priren të jenë të vyshket. Nëse është e nevojshme, pacientët janë të caktuar agjentët analgjezik, anti-inflamator dhe hemostatic. Nëse simptomet janë në rritje, shoqëruar nga një rritje në temperaturë, gjakderdhje duhet të kërkoni ndihmë mjekësore.

Në raste të rralla, pas komplikime kirurgji mund të ndodhin: çrregullime menstruale, lloji i qafës së mitrës mbresë përafërt indeve (pas konizatsiyi), inflamacion legenit, infertilitetit në 5-10% të rasteve vërejtur rifillimi të sëmundjes. Për një shërim të plotë pas operacionit kanë nevojë për 4-6 javë.
Lindja e natyrshme pas konizatsiyi qafës së mitrës nuk rekomandohet. Pas një operacioni në qafë ka indeve mbresë, dhe qafa humbet elasticitetin e tij.
Vlerësimi i efektivitetit të trajtimit kirurgjik kryhet pas 3 - 4 muaj. Nëse nuk ka shenja të sëmundjes, të ndjekin-up është kryer në një mënyrë kontrolleve vjetore.

Rekomandime për parandalimin e përsëritjes së dysplasia qafës së mitrës në femra periudhë postoperativ janë të ngjashme me ato të grave të shëndetshme. Këto përfshijnë:
- të ushqyerit;
- trajtimi në kohë i sëmundjeve inflamatore lokale;
- duke hequr dorë nga pirja e duhanit;
- përdorimi i metodave kimike dhe pengesë e kontraceptive;
- vizita vjetore tek gjinekologu me kalimin e provimit citologjike të shpifjeve qafës së mitrës.