Eosinophilia - Shkaqet, Simptomet, Trajtimi


Eosinophilia - rritja e treguesit relative apo absolute e qelizave эozynofylnыh gjakut. Eosinophilia konsiderohet si një manifestim i sëmundjeve të ndryshme dhe kushtet patologjike kalimtare dhe njohja e saj është një parakusht studimet laboratorike të gjakut periferik.
Përveç kësaj për të ndryshuar përbërjen qelizore të gjakut dominuar periferike qelizave эozynofylnыh në pacientit vuri në dukje një infiltrimin masiv të indeve dhe strukturat e eosinophils ndryshme. Kështu, rinitit alergjik shoqërohet Eozinofilet impregnim mukozën e hundës, ndërsa lezione pleural tumorit në lëngun lë skopyvshemsya siç përcaktohet qelizat eozinofilik.


Në kushte normale, numri i qelizave të gjakut nuk эozynofylnыh kalojë pragun 03x109 / L. Por në laborator analizë të gjakut më shumë përqendrohen në përqindjen e eosinophils të përfshira në numrin e përgjithshëm të qelizave të bardha të gjakut, dhe kjo përqindje nuk duhet të kalojë kufirin prej 10%.

Shkaqet e eosinophilia


Për shkak të faktit se eosinophilia është vetëm një manifestim i kushteve të ndryshme patologjike, shkaqet e saj qëndrojnë në etiopathogenesis manifestimin kryesor të sëmundjeve nga të cilat ajo është bërë.

Në rrezik kryesor për këtë gjendje të përfshijë të gjakut pacientët pediatrik me shkallë të ndryshme të manifestimit të reaksioneve alergjike ndryshme nga rinitit thjeshtë sezonal alergjik dhe ethe hay për format e rënda të sëmundjes Angioedema dhe serum. Pacientët të cilët kanë qenë që vuajnë nga formë të vazhdueshme të astmës, me ndryshime të rëndësishme në formulën e leukociteve në gjak dhe janë karakterizuar nga eosinophilia lartë.
Për shkak të zhvillimit të shpejtë të turizmit dhe të kohës së lirë vizitave të vendeve që i përkasin kategorisë së të pafavorizuara dhe për infestations parazitare rra, gjithnjë e më shumë pacientë me eosinophilia janë shenja të sëmundjeve parazitare (ascariasis, bilharzia, malaries dhe të tjerët).

Shumica e sëmundjeve dermatologjike shoqëruar nga rritja e numrit të eosinophils në gjakun periferik dhe patologjive të tilla përfshijnë ekzemë, pezmatim i lëkurës herpetiformis dhe Liken.
Duhet marrë parasysh format e ndryshme të sëmundjeve të mushkërive që përfshijnë jo vetëm rrit эozynofylnыh qelizat e gjakut në qarkullimin e gjakut, por infiltrimi eozinofilik e parenchyma mushkërive. Eosinophilia pulmonare ka veçantitë e çrregullimeve të frymëmarrjes dhe karakteristika specifike diagnostike, kështu që pacientët me këtë patologjie kërkojnë qasje individuale për përdorimin e masave terapeutike.

Një grup i madh i pacientëve me eosinophilia up e pacientëve me kancer të diagnostikuar me stomak carcinomatosis, kancer tiroide dhe tumoreve malinje e pelvisit.
Sëmundjet mungesës së imunitetit fund-fazë manifestohet me ndryshime të rëndësishme në formulën e gjakut të bardhë, duke përfshirë rritjen e qelizave të gjakut эozynofylnыh.
Kursi i gjatë i sëmundjeve autoimune dhe natyre reumatike, si artritit reumatoid, scleroderma dhe fastsyyitu eozinofilike, herët a vonë provokojnë eosinophilia.

Ashtuquajturi eosinophilia rastit mund të provokojë përdorimit të zgjatur të barnave të caktuara grupeve farmakologjike, të cilat përfshijnë: agjentët e anti-TB, antibiotikët penicilinë, sulfonamides.

Simptomet e eosinophilia


Eosinophilia ka simptomat e veta specifike dhe gjetjet laboratorike janë më të shpejtë, sepse ajo është e karakterizuar nga simptomat klinike të sëmundjes themelore, kundër të cilit çdo ndryshim Eozinofilet në gjak.
Kështu, kur pacientët autoimune reaktive origjinë sëmundje ankuar për humbje peshe progresive, jo e lidhur me ndryshimet në dietë, episode të përhershme e sulmeve ethe tipit plot tension, dhimbje të vazhdueshme dhemb në nyje të mëdha dhe të vogla nuk janë të lidhur me fizike Aktiviteti. Shqyrtimi kryesor Objektivi i një pacienti me eosinophilia origjinë autoimune shoqëruar nga një rritje e parametrave përcaktojnë shpretkë dhe mëlçisë, simptomat e dështimit të zemrës si ascites, edemë periferike dhe rritje në madhësinë e dullness kardiak. Ndryshimet në parametrat e gjakut nuk janë vetëm në rritje эozynofylnыh qelizat e gjakut, por ka shprehur shkallën e anemisë.

Simptomat klinike të eosinophilia origjinë parazitare më të gjerë dhe, në plan të parë shenjat e sindromës dehje si mungesa e oreksit, vjellje, ethe febrile, marramendje, dhe dobësi të rënda. Një manifestim tipik i eosinophilia në këtë rast është shfaqja e dhimbjeve të muskujve dhe arthralgia. Një ekzaminim objektiv i vëmendjes së pacientit është tërhequr për të hepatosplenomegaly të rëndësishme dhe limfadenopati është e zakonshme, e cila është nyjet jo vetëm konglomerate arsimit shtimin e tyre limfatike e vende të ndryshme, por butësi rënda për prekje e tyre.

Shfaqja e një pacienti me eosinophilia lloj përbashkët të nxituar urtikaria, i shoqëruar nga kruarje të rënda dhe formimin e ulcerat, dëshmon për natyrën alergjike e sëmundjes.
Prania e nje pacienti qe vuan nga sëmundje të traktit gastrointestinal, shenjat e dysbiosis si të përzier dhe episodet e shpeshta të vjella, shkallë të ndryshme të karrige frustrimit dhe konfiskimet ndryshme, do të japë idenë e paraqitjes së eosinophilia.

Format eosinophilia


Ndarja eosinophilia lloje klinike dhe format e nevojshme për të përcaktuar taktikat dhe trajtim. Baza e këtij klasifikimi caktuar parimin etiopathogenetical që formojnë eosinophilia përcaktuar nga shkaqet e saj apo lokalizimin e manifestimet e tij.

Po, eosinophilia natyra alergjik ndodh për shkak të lëshojë një përqendrim të madh të histamine dhe faktorit eozinofilike hemotoksycheskoho e qelizave direk dhe migrimit të zgjeruara qelizave эozynofylnыh epiqendër të një reaksion alergjik. Mekanizmi i aktivizimit të funksionit Eozinofilet tsytotoksychnoy është shkaktuar nga prezenca e mikroorganizmave jashtme në sipërfaqen e mukozës. Metoda kryesore diagnostike në këtë situatë është mbajtur në një shtupë të eosinophilia hundës. Rritja e përqindjes së qelizave në shpifje эozynofylnыh kriterit diagnostike eosinophilia alergjik absolute.

Eosinophilia origjina autoimune apo sindromi eozinofilik është diagnostikuar, krijimi i së cilës është e mundur vetëm me përjashtimin e të gjitha sëmundjeve të mundshme alergjike. Për diagnozën "sindromi eozinofilike" duhet të jetë prania e ndërlikuar e shenjave specifike klinike dhe laboratorike dhe asnjë simptomë e një natyre alergjike. Gjetjet laboratorike kanë zgjatur eosinophilia më progresive 15x109 / L dhe anemi.
Kriteret klinike eosinophilia autoimune është pamja e hepatosplenomegaly, tingujt organike në zemër, dështimi congestive zemrës, të përhapur dhe simptomat fokale e dëmtimit të trurit, humbje peshe dhe sindromi febrile. Kjo formë e eosinophilia më të zakonshme në të rriturit e rinj dhe është konsideruar si jashtëzakonisht të pafavorshme për trajtim. Në fëmijëri sindromi eozinofilik manifestohet si një plagë e izoluar e çdo organi, dhe është lokalizuar favorizuese zemrën.

Eosinophilia vërejtur me proceset inflamatore të kufizuara në strukturat e ndryshme dhe indet ndodh me disa veçoritë. Po, eozinofilik myositis është një tumoret tre-dimensionale, ka një lokalizimin qartë në një grup të veçantë të muskujve, kryesisht prek fibrave muskulore e gjymtyrë të ulët. Dhimbje të muskujve është e shoqëruar nga sindromi ethe dhe çrregullim të vazhdueshme të efikasitetit.Eozinofilik shputës ngjashme me manifestimet klinike të scleroderma kryesisht përfshin fytyrën dhe lëkurën, por ndryshe nga scleroderma kjo patologji është e karakterizuar nga kursi shpejtë dhe progresiv edhe për terapi të hormoneve. Në këtë formë të qelizave эozynofylnыh zbulimit eosinophilia mund jo vetëm në gjakun periferik por edhe në lëkurë.

Gastroenterit eozinofilik nuk është studiuar patologjinë, pasi ajo është mjaft e vështirë për diagnozën dhe nuk ka manifestime të veçanta klinike që e dallon atë nga sëmundje të tjera me dëme në zorrë. E vetmja simptomë patognomonike i kësaj forme të eosinophilia është të identifikojë kristale Charcot-Leyden në feçe e pacientit.
Cystitis eozinofilik është një patologji autoimune e natyrës dhe është kategorizuar si "diagnozën e përjashtimit", dmth vendosjen e kjo është e mundur vetëm me mungesë të zgjatur efektin e trajtimit dhe paaftësia për të përcaktuar faktorin etiopathogenetic e origjinës së saj. Rritur qelizat numër эozynofylnыh në gjak kombinuar me akumulimin e eosinophils në mukozës të murit të fshikëzës.

Eosinophilia në kancerit patologji është një manifestim i përbashkët dhe është vënë re shpesh në lezione tumor e traktit digjestiv dhe organet e sistemit limfatik. Qelizat eozinofilik me këtë formë të sëmundjes nuk janë vetëm gjaku, por edhe në substrate tumorit. Prania ose mungesa e eosinophilia në një pacient me pacientët e kancerit nuk ka asnjë efekt të rëndësishëm në prognozën e sëmundjes themelore.
Origjina Eosinophilia parazitare ndryshon nivele të larta të eosinophils në gjak, e cila është më shumë se 3x109 / l. Për shkak të simptomave të ngjashme klinike të kësaj forme të sindromës эozynofylnыm eosinophilia për qëllime diagnostike pacienti duhet të kryejë një numër të hulumtimit mikrobiologjik. Në disa raste, lokalizimi infektimi parazitare edhe me sy të lehtë për të identifikuar, si lezionet vend prodhuar inflamacion lokal në patogjenezën e cila luan një funksion të rëndësishëm roli tsytotoksycheskaya e eosinophils. Kështu, simptomat klinike të kësaj forme të eosinophilia është formuar si një infektimi parazitare simptoma të menjëhershme dhe sindromi yntoksykatsyonnыm të përgjithshme, të shkaktuara nga veprimi i eosinophils.

Mushkërive eosinophilia konsiderohet e rrallë dhe më e vështirë në aspektin e patologjisë diagnostike. Kjo formë e eosinophilia kombinon disa patologji janë sigurisht të ndryshme klinike të sëmundjes, por të ketë një vend të vetëm, dmth plagë primare e parenchyma mushkërive. Forma më e veçantë e sindromës eosinophilia pulmonar është konsideruar Leffler, ku ka jo vetëm rritjen e numrit эozynofylnыh qelizave në gjak, por pamja эozynofylnыh ndryshimeve infiltrative në mushkëri që janë informative. Kjo patologji nuk është shoqëruar me çrregullime të rënda të frymëmarrjes dhe shansi kategorizuar gjen rrezatimit në shqyrtimin profilaktike e pacientëve. Për shkak të faktit se sindromi Leffler nuk ka ndikim të rëndësishëm në çrregullim shëndetësor trajtimit të veçantë të kësaj sëmundje nuk ekziston, dhe vetëm në rast të rrjedhjes së rëndë të përdorur kurse të shkurtra të terapisë corticosteroid.

Eosinophilia në astmë është vërejtur vetëm në rastin e kursit afatgjatë të sëmundjes dhe karakterizohet nga zhvillimi i pneumoni tipike kronike eozinofilike. Kjo patologji është më e zakonshme në mesin e pacientëve femra dhe është shoqëruar me një rritje progresive të numrit dhe ndryshimet fokale infiltrative në mushkëri me eosinophilia shoqërues të moderuar në gjakun periferik.

Eosinophilia në fëmijët


Në eosinophilia fëmijëri nuk është e pazakontë, si në këtë periudhë të personit më të prekura nga agjentët alergjike dhe infeksionet parazitare. Eosinophilia tipar në fëmijët është stabiliteti i saj dhe mungesa e korrelacionit midis ashpërsia e simptomave klinike dhe shkallën эozynofylnыh rritur numrin e qelizave të gjakut.

Në 80% të episodeve të eosinophilia në fëmijët me fëmijë të tjera të inspektimit tregon shenja të infektimi parazitare të shkaktuara nga protozoa. Eosinophilia më të qëndrueshme dhe të lartë provokon toxocarosis gjatë migrimit të larvave të parazitit. Kjo patologji është jo vetëm manifestime të organeve të brendshme si hepatosplenomegaly, ndryshimet infiltrative në mushkëri, por edhe plagë të lëkurës, manifestohet ardhjen zvarritje nxituar me kruarje të rënda. Në një studim laboratorik, përveç shkallën e rëndë të eosinophilia mund të identifikojë sindromi anemik dhe hypohlobulynemyyu. Shenjat e para vizuale e infektimi krimb në fëmijët është e theksuar kruarje në perineum, zonës perianal bllokimet e trafikut lokal dhe gjumi gjatë natës.

Një grup i veçantë i pacientëve me simptoma të eosinophilia janë fëmijët që vuajnë nga sëmundjet trashëgimore në një histiocytosis familjar dhe sindromi i rëndë ymmunodefytsytarnoho kongjenitale. Prania e shenjave të tretjes e funksionit të zorrëve të fëmijës duhet gjithmonë të japin idenë e formës eozinofilike gastroenteritis, pasi kjo patologji kërkojnë trajtim dhe monitorimin e pacientëve të veçantë.
Lloji i eosinophilia rastit mund të shihet si një variant të normale në foshnjat e lindura para afatit të, dhe këto ndryshime nuk kërkojnë korrigjimin mjekësore. Progresion i vazhdueshëm i eosinophilia sugjeron shprehur çrregullime anabolic dhe kërkon shqyrtim të kujdesshëm shtesë të fëmijës për të identifikuar shkaqet e saj. Disa prej infeksionit intrauterine shoqëruar nga shenjat e eosinophilia vërejtur menjëherë pas lindjes.

Gjatë prezantimit të produkteve të parë në shumicën e foshnjeve të ushqyerit mund të përjetojnë simptoma të reaksioneve alergjike atopic të tilla si origjina pezmatim i shoqëruar nga eosinophilia rastit zhduket me manifestime të lëkurës pas eliminimit të agjentit alergjike.

Trajtimi eosinophilia


Për të përcaktuar taktikat dhe trajtimin e një pacienti që ka një shenja laboratorike të eosinophilia duhet të tërësisht të shqyrtojë pacientit dhe për të vendosur rrënjët e kësaj patologjie të gjakut. Në shumicën e rasteve të eosinophilia terapisë orientimit эtyopatohenetycheskoy ka rezultate pozitive dhe lehtëson shërimin e shpejtë të pacientit.

Vlera kryesore në diagnozën e shkaqeve të eosinophilia ka mbledhur me kujdes historinë e jetës së pacientit, duke përfshirë përcaktimin e ankesave kryesore të pacientit, kushtet dhe kohën e shfaqjes së tyre. Jetë i sigurt për të marrë parasysh faktorin e eosinophilia trashëguar, pasi këto forma të patologjisë që kërkojnë korrigjim të veçantë dhe vëzhgimin dinamike e pacientit.
Po, eosinophilia diagnostikuar origjina alergjik nuk kërkon terapi specifike dhe trajtimin është për të eliminuar agjent alergjik. Në një situatë ku alergjen nuk është e mundur për të krijuar, mbajtur terapi jospecifik desensitizing (Tsetryn 1 kapsulë 1 herë në ditë) për normalizimin e eosinophils në gjak.

Forma eosinophilia pulmonare në shumicën e rasteve nuk kërkojnë trajtim mjekësor, por sëmundje të rëndë me çrregullime të rënda të frymëmarrjes rekomanduar përdorimin e kortikosteroidet të shkurtër kurs jo më shumë se 6 ditë (prednisolone ne nje doze ditore prej 15 mg në ditë nga goja). Nëse ka bronhospastycheskoho komponent shprehur rekomanduar përdorimin e thithur agonist beta-input (theophylline). Kjo kategori e pacientëve u shtruan në spital dhe kanë nevojë për vëzhgimin punishte barnash në spital me një kontroll të X-ray provim.

Në vendosjen autentike të eosinophilia shkaktuar nga infektimi parazitare rekomanduar përdorimin e kursit anti-parazit terapi (doze te vetme prej mebendazole në dozë terapeutike prej 100 mg).
Për trajtimin e myositis eozinofilike dhe fastsyyitu, droga e zgjedhjes janë konsideruar hormonet glucocorticoid në doza të larta (prednisolon në një dozë ditore prej 60 mg ndjekur me gojë me përdorim të zgjatur prej 5 mg dozë të mirëmbajtjes për të paktën dy vjet). Në mungesë të qëndrueshme rezultat pozitiv dhe eliminimin shenja eosinophilia, ajo është destinacion zgjatur droga këshillueshme citostatik (azatioprine ne nje doze ditore prej 150 mg).

Kur lezione lokale lokale të lëkurës dhe limfatike mbledhësit janë metoda e përdorur gjerësisht të fizioterapi (phonophoresis me trynolonom B, applique DMSO). Në rast të rëndë eosinophilia progresiv kurs ka hemosorbtion efekt të mirë, por kjo metodë e trajtimit është përdorur vetëm kur nuk ka rezultat të dukshëm nga përdorimi i terapive të tjera.
Në trajtimin e pacientëve pediatrik me simptomat e eosinophilia, menaxhimi pritje janë përdorur, dhe vetëm në sëmundje progresive me shpejtësi në rritje qelizave normat эozynofylnыh në gjak justifikuar përdorimin e terapi të hormoneve.