Gjëndrave hyperplasia endometrial - Mjekimi, Simptomet, Shkaqet


Gjëndrave hyperplasia endometrial - një shtim i mirë i tepruar i strukturave endometrial gjëndrave, që çon në prishjen e strukturës së shtresës së brendshme të mitrës dhe për të rritur volumin e saj. Hyperplasia gjëndrave endometrial mund të jetë vajzat dhe gratë e moshuara. Me këtë shtet e proceseve patologjike që ndikojnë në shtresën e jashtme të endometrium.
Hyperplasia gjëndrave i referohet një grupi të madh të specieve hyperplazyy endometrium dhe jo një sëmundje e pavarur.
Endometrium përfaqësohet nga dy shtresa - brendshme dhe të jashtme. Ata janë të ngjashme në përbërje, me një sistem të përbashkët të qarkullimit të gjakut dhe të kryejë detyrën kryesore - për të siguruar uyazyka për shtatzëninë dhe lindjen. Shtresa e brendshme (shtresa basal e endometrium) është e përbërë nga strukturat e dendura dhe elastike, duke siguruar zgjateshmëri dhe forcën e endometrium. Shtresa basal mezi reagon ndaj hormonal ndryshime në indet e mitrës dhe ka strukturë të vazhdueshëm qelizore. Pas menstrual gjakderdhje strukturën qelizore e shtresa bazë i endometrium përfshirë në restaurimit të integritetin origjinal i shtresa e jashtme.


Shtresa e jashtme (shtresa funksional i endometrium) përmban shumë enët e gjakut dhe gjëndra, ka ndjeshmëri të lartë ndryshime sasiore ciklike hormonale, të aftë për të ndryshuar përbërjen e tyre celular dhe madhësinë në varësi të fazën e ciklit menstrual.
Të gjitha ndryshimet hormonale dhe strukturore në mitër të ofrojë ciklin menstrual bifazike dhe të japë mundësi për të krijoj dhe të mbajnë një fëmijë grave. Të gjitha proceset në endometrium në gjysmën e ciklit të parë të kontrolluara nga estrogjenit dhe janë të shoqëruar nga riprodhimi intensiv i qelizave të shtresës funksionale. E jashtme rritet shtresa në vëllim, pushton enët e gjakut dhe gjëndrat - si mitra është i përgatitur për të "pranojnë" potencialin e fëmijës. Paralelisht me këto ndryshime në vezore maturohet dhe rritet Gamete femra (vezë). Procesi i pjekjes së vezës është përfunduar nga mesi i ciklit menstrual, dhe brenda një ore ai lë vezore (ovulacionit). Në qoftë se dy ditë e ardhshme veza nuk fekondohet, ajo vdes. Numri i estrogjenit është reduktuar, dhe mitra fillon procesin e kundërt që synon eliminimin e të gjitha ndryshimet e mëparshme. Ajo përfundon refuzimi rrit shtresë funksionale, dmth menstruacioneve. Faza e dytë e ciklit menstrual kontrollohet nga progestin.

Procesi i ndryshimeve ciklike në strukturën dhe volumin e endometrium është fiziologjik aq sa ajo është "drejtë" është i kontrolluar nga hormonet dhe ka nje karakter fazë. Kur këto uyazyka endometrial hyperplasia shkelur - përhapja e pakontrolluar e endometrium ndodh kundër hiperstroheniyi, cikli menstrual anovulatory bëhet natyra njefazor.
Natyra e ndryshimeve të hormoneve në hyperplasia gjëndrave endometrial (anovulation) pothuajse gjithmonë tregon praninë e infertilitetit.
Hyperplasia gjëndrave endometrial është e mirë, por nuk është gjithmonë rreziku i rezultatit negativ, veçanërisht në sëmundjet e afat-gjatë dhe ndryshimeve hormonale të lidhura me moshën. Mbarështimin e pakontrolluar strukturat endometrial gjëndrave kombinuar me ndryshimet e paparashikueshme hormonale mund të shkaktojë finale padëshiruar kur hyperplasia thjeshtë gjëndrave i endometrium është shndërruar në keqdashje. Në prani të formave gjëndrave hyperplasia yyazytsirnist ky shumë i vogël dhe është vetëm 2%.

Hyperplasia gjëndrave-cistike endometrial


Dallimi kryesor në mes të hyperplasia i gjëndrave dhe gjëndrave-cistike atje. Në gjëndra gjëndrave-cistike hyperplasia zgjerimi Lumen është për të formuar një trashje (cysts). Si hyperplasia gjëndrave i endometrium është shoqëruar edhe me zgjerimin e lumen e gjëndra proceseve konsiderohen ekuivalent, në fakt janë shkallë të ndryshme të të njëjtit proces.
Pacientët me fibrozë hyperplasia endometrial gjëndrave dhe cistike janë ekzaminimi dhe trajtimi i ngjashëm.

Shkaqet hyperplasia gjëndrave endometrial


Rritja e numrit të estrogjenit është shkaku kryesor i ndryshimeve të hershme patologjike në mitër, që nënkupton se hyperplasia gjëndrave i endometrium - është hormonozavysymoe sëmundje.
Çekuilibër hormonal (shumë më të estrogjenit dhe progesterone nuk mjafton) çon në shkelje të mekanizmit të ovulacionit, vezë apo vdes para kohe, ose nuk mund të largohet nga vezore dhe vazhdon të ekzistojë në formën e papjekur. Faza e parë e përfundon ciklit, sasia e estrogjenit rritet dhe mitra nën ndikimin e tyre vazhdon të rritet në mënyrë të pakontrolluar brenda shtresë.

Nivelet normale të hormoneve seksuale dhe qëndrueshmërinë e saj relative mbështetur nëpërmjet ndërveprimit të shumë sistemeve të trupit. Qendra e rregullimit të këtyre proceseve është e trurit (sistemi hipotalamus-hipofizë). Mosfunksionimi i çdo lidhje të këtij mekanizmi kompleks mund të shkaktojnë mosfunksionim hormonal.
Hyperplasia gjëndrave i endometrium nuk është e lidhur me sëmundje të rralla. Kjo mund të ndodhë në çdo grup moshe. Incidenca më e lartë e hyperplasia në mesin e vajzave - rinjve dhe grave në premenopaze (periudha hormonal) provojnë marrëdhëniet e saj të ngushta me ndyshime të hormoneve në trup.

Hyperplasia shkaqet gjëndrave endometrial mund të jetë në sistemin hipofizë - hipotalamus. Në këtë rast, truri do të "japë ekipit të gabuar", dhe sistemi hormonal dështon.
Proceset patologjike në vezore mund të kontribuojë në hyperplasia gjëndrave, tumoret polycystic ovarian dhe cysts provokuar anovulation dhe giperestrogenii.
Efektet negative në endometrium në aspektin e paraqitjes së proceseve hyperplastic sigurojë dëme mekanike të shtresës së brendshme të mitrës, abortin, curettage diagnostike, kontraceptive intrauterine.

Shpesh shoqërojnë proceset hyperplastic (ose edhe mund të provokojë) shkëmbimi-endokrine ose imunitar çrregullime, sëmundjet e gjëndrave mbiveshkore, pankreasit dhe tiroide. Shkelja e metabolizmit yndyrë provokon hyperplasia gjëndrave të endometrium, me trashje shënuar rrit rrezikun e shfaqjes së saj nga 10 herë. Kjo është për shkak ind yndyrë është i aftë për sintetizimin estrogjen.
Çdo pacient i tretë me hyperplasia endometrial gjëndrave janë të mëlçisë dhe të traktit biliar. Mëlçisë është përgjegjës për asgjësimin e estrogjenit, në qoftë se ky proces është ndërprerë, aty hyperestrogenia.

Droga tejzgjatura pakontrolluara hormonale mund të shkaktojë sistemin hormonal dhe promovojë ndërprerje menstruale.
Shkaqet absolute e hyperplasia gjëndrave nuk ekziston. Dukuri Yyazytsirnist të rritet sëmundjes si akumulimit të faktorëve të pafavorshme dhe shkaqeve shkaktuar. Për shembull, diabeti e kombinuar me trashje dhe hipertensionit është më shumë të ngjarë të shkaktojnë anomalitë në mitër.
Nuk ka lidhje gjenetike midis hyperplasia relative gjëndrave të nënës endometrium dhe vajzën.

Simptomet e hyperplasia gjëndrave endometrial


Çrregullime menstruale të festuar të gjithë pacientët me hyperplasia endometrial gjëndrave. Cikli Monophasic, sasia e estrogjenit se normale. Nuk keni anovulatory gjakderdhje mitrës pas një periudhe tjetër menstrual vonesë. Humbja e gjakut është e rëndësishme, dhe nganjëherë gjaku nga bandë. Gjakderdhje bollshëm mund të shkaktojë anemi. Duket zbehtë e lëkurës, dobësi, marramendje.
Gjakderdhje Intermenstrual mitrës janë më pak të bollshme nuk ndodhi. Në gratë postmenopausal për shkak të rënies fiziologjike në estrogjenit diktim.

Nganjëherë pacientët perceptojnë gjakderdhje hyperplasia kohë sa menstruacionet normale, dhe i pari i kthyer profesionale me ankesat e infertilitetit. Nëse proceset hyperplastic në mitër ndodhin në sfondin e anovulation, infertilitetit është shoqërues i domosdoshëm hyperplasia gjëndrave të endometrium.
Dhimbja shpesh pengon pacientët me hyperplasia gjëndrave të endometrium. Dhimbje mitrës cramping korrespondon me shfaqjen e polyps të mëdha (më të madhe se 2 cm). Kur një trup polip është ndërprerë ushqim apo nekrozë, dhimbje mund të veshin intensive.
Zhvillimi i shtatzënisë në një sfond të hyperplasia gjëndrave endometrial është jashtëzakonisht e rrallë, për shkak të mundësisë së ciklit të ovulimit dy faza dhe për shkak të natyrës së sëmundjes jo-hormonal. Veza e fekonduar mund të rritet vetëm në të pandryshuar endometrium, kështu që kombinimi i shtatzënisë dhe hyperplasia gjëndrave të jetë e mundur vetëm në rastin e formave fokale të sëmundjes. Polyps gjëndrave gjatë shtatzënisë komplikuar nga ndryshimet jashtëzakonisht të rralla dhe fiziologjike në numrin e estrogjenit dhe progesterone mund të kontribuojnë në reduktimin e tyre. Polyps të mëdha dhe të ndërlikuara mund të shkaktojë punën e parakohshme dhe gjakderdhje mitrës.

Duhet të theksohet se edhe në qoftë se një grua në prani të hyperplasia gjëndrave endometrial ruan aftësinë për të krijoj, të zhvilluar shtatzënia nuk është e garantuar. Kjo vlen edhe për situatat kur mitra nuk është e mjaftueshme "të lirë" të hapësirës patologjike procesit për zhvillimin e fetusit, ose kur polip është në proces të një vezë pllenohet për të bashkëngjitni për vendin endometrium.

Diagnoza e hyperplasia gjëndrave endometrial


Çdo proces hyperplastic është shkaktuar nga një sekuencë komplekse të ndryshimeve në mitër dhe në trupin e pacientit. Ka shumë klasifikime, përkufizime dhe terma që i referohen të gjitha ndryshimet në hyperplasia endometrial, disa prej tyre janë të vjetëruara ose jo shumë të saktë, disa janë përdorur për perceptimin e lehtë, ata janë konfuze pacientëve dhe ndonjëherë edhe të trembë ata. Gjatë çdo procedurë diagnostike dhënë përfundim - klinike, laborator, histologjike apo hysteroscopic. Për të lundruar më mirë në një shumëllojshmëri të diagnozave dhe kushtet dhe për të shmangur konfuzionin në klasifikime komplekse, të mjaftueshme për të dini bazat. Për komoditetin e tyre e konsiderojnë shembullin e hyperplasia gjëndrave endometrial:

- Lloji i ndryshimeve hyperplastic karakterizuar, mbi të gjitha, ato struktura me të cilat një rritje në shtresën e brendshme të mitrës. Nëse më e lehtë - që rritet dhe e quajti hyperplasia. Nëse kjo është kanceri, termi "ngjyra" nëse një kancer është trashje (cysts), sugjeron hyperplasia gjëndrave-cistike. Të dyja llojet e hyperplasia endometrial zhvilluar nga komponenti gjëndrave të endometrium, në një rast, gjëndra janë të trashje në të tjera - ata duken si tub nivel.

- Procesi i ristrukturimit të endometrium mund të kapur të gjithë mitrës dhe quajtur Shperndare dhe mund të ndodhë në një zonë të kufizuar (fokale). Kategoria e fundit përfshin polyps endometrial. Kur numri i qelizave endometrial rritur brenda një zone të kufizuar është zgjatje shumë e madhe formuar në drejtim të mitrës të madhësive të ndryshme, kështu që polyps në rritje. Hyperplasia qendrore gjëndrave - kjo është polip gjëndrave endometrial.
- Nëse rritur në indet duket jonormale hyperplasia celular endometrial çdo lloj të quajtur atipike. Hyperplasia atipike gjëndrave i endometrium është në gjendje të shkaktojë një keqdashje, ajo mund gjithashtu të jetë e përhapur dhe lokale (polip) dhe e kombinuar në termin "adenomatosis".

- Hyperplasia aktive gjëndrave i endometrium është rezultat i ekspozimit intensiv estrogjenit dhe zhvillon kundër anovulation. Nëse efekti i estrogjenit është e gjatë dhe natyra pashprehur, flasin për hyperplasia stacionare gjëndrave të theksuar natyrën e saj të ngadaltë. Active hyperplasia gjëndrave endometrial diagnostikuar me infertilitetit primar.
- Hyperplasia thjeshtë gjëndrave i endometrium duket si një trashje uniforme të mukusit. Më vete jashtë formës komplekse (e vështirë) të hyperplasia. Kompleksi i gjëndrave atypia endometrial hyperplasia nënkupton, procesin fokale ose polip. Hyperplasia komplekse gjëndrave i endometrium si një diagnozë është e pa vlerë.

Diagnoza "hyperplasia endometrial" është rezultat i konsistente klinike, instrumentale, laboratorike dhe metodat funksionale.
Diagnoza laboratorike e hyperplasia gjëndrave jo vetëm që përcakton përmbajtjen e hormoneve seksuale, në gjakun e pacientëve, por gjithashtu na lejon për të gjetur ndryshimet sasiore ciklike hormonale, të konfirmojë apo mohojë praninë e ovulacionit.
Nëse dyshoni se një proces hyperplastic në një fazë të hershme të dhënave studim ultrazërit diagnostik hetim të mitrës nga hetimi Transvaginal. Trashësi vlerësuar endometrial dhe struktura e saj, gjendja e murit të mitrës. Ultratinguj kryesore - proces hyperplastic kriteri është rritur trashësi endometrial prej më shumë se 16-18 mm, në fazën e dytë të ciklit dhe më shumë se 5 mm në pacientët postmenopauzë. Endometrium është i pabarabartë - trashje vërejtur dhe fushat e zonave të lartë densitet mund të visualized hyperplasia fokale gjëndrave të endometrium (polyps gjëndrave). Ultratinguj scan tregon edhe lidhur hyperplasia dhe adenomyosis mitrës miomes. Ultratinguj është në gjendje për të dalluar nga hyperplasia atipike gjëndrave dhe të shqyrtojë ndryshime strukturore. Saktësia e ultrazërit - diagnozës është 60-70%.

Më informative (97%) konsiderohet nga hysteroscopy - një studim vizual i endometrium duke përdorur pajisje të posaçme. Metoda lejon të shqyrtojë sipërfaqen e mitrës, të vlerësojë çdo gjë që proceset që ndodhin në të dhe për të marrë një copë të rrobave për ekzaminim modifikuar histologjike (biopsia), në praninë e ndryshimeve fokale mukozale. Në rastin e hyperplasia shpërndarë gjëndrave kur ndryshimet ndodhin në të gjithë sipërfaqen e endometrium, ekziston nevoja për të shqyrtuar të gjitha mucous. Për këtë qëllim, nën kontrollin e hysteroscopy kryhet curettage diagnostike e zgavrën e mitrës. Materiali rezultuar dërgohet për ekzaminim histologjik, ajo "e vë fjalën e fundit" në diagnostike dhe kërkimit është metoda më e besueshme e hetimeve.

Kontrolli i Ndonjëherë diagnostike pas terapisë së përdorur biopsi endometrial aspiratë - heqjen e materialit nga mitër për hulumtime të mëtejshme laboratorike. Ndryshe nga biopsi, material për hulumtime (atmosferike) "thith" nga mitër. Metoda nuk është shumë informative dhe luan rolin e shqyrtimit (ekzaminim klinik) të popullsisë femërore.
Me qëllim të identifikimit të saktë terapi hyperplasia gjëndrave endometrial, ju duhet ta instaloni shkaqet e saj. Që nga ky proces ka shkaqet edynovernoy dhe zhvillohet nën ndikimin e shumë faktorëve duhet të shqyrtojë pacientit në specialitetet mjekësore që kanë të bëjnë - endokrinolog, neurolog, mjek.

Trajtimi i hyperplasia gjëndrave endometrial


Që nuk yyazytsirnist transformimit malinje, gjëndrave trajtim endometrial hyperplasia është kryer pa dështojnë.
Nëse një pacient me hyperplasia është infertilitetit, shërim funksion riprodhues është i pamundur pa eliminimin e procesit hyperplastic.
Zgjedhja e strategjisë së trajtimit varet nga mosha e pacientit, natyrën e çrregullimeve hormonale, prania e comorbidities dhe proceseve negative sfond. Një trajtojnë jo vetëm hyperplasia gjëndrave, të eliminojë shkaqet dhe pasojat e saj.

Një hysteroscopy në diagnozën e curettage të mitrës ka një funksion të veçantë: me mukozën e prekur ajo eliminon hyperplasia shumë, në thelb duke qenë një procedura të vogla kirurgjikale terapeutike dhe diagnostike. Procedura kryhet nën indikacione të rrepta në spital me anestezi detyrueshme adekuate.
Eliminimi i procesit patologjike nuk mund të sigurojë një kurë. Pasi endometrium është restauruar, sëmundja do të kthehet, si shkaku i saj nuk është zgjidhur.

Pas eliminimit kirurgjikale të procesit patologjike në një fazë të dytë të trajtimit është hormon terapi.
Zgjedhja e metodave hormonale kryhet individualisht nga treguesit strikte vetëm pas një vlerësimi të plotë. Terapi hormon synon ndalimin dhe frenimin e përhapjes së pakontrolluar (shtimi) i endometrium. Nën ndikimin e hormoneve që qarkullojnë në endometrium krijuar ndryshime të shkurtra atrophic dhe përhapja endometrial pengohet. Pastaj fillon procesin e formimit të një cikël normal me dy faza.

Droga te zgjedhur mund të kombinohen si edhe monofaznыe hormonal. Efekt të mirë terapeutik i terapisë hormoneve nuk përjashton përsëritjen e hyperplasia gjëndrave endometrial (3-50%).
Kombinimi i përsëritjes së hyperplasia gjëndrave endometrial me çrregullime endokrine, të pranisë së hormoneve tepër i ndjeshëm apo contraindications për përdorimin e tyre, hyperplasia atipike gjëndrave i endometrium indikacione absolute për kirurgji radikale - një hysterectomy (heqja e mitrës).

Diagnoza e hershme dhe trajtimi adekuat i hyperplasia gjëndrave endometrial mund të parandalojë zhvillimin e kancerit dhe është një garantues i besueshëm i shëndetit të grave.