Cardiomegaly - trajtim, shkaqet, simptomat, diagnoza


Cardiomegaly - një ndryshim parametrat formë dhe pesha totale e zemrës në drejtim të rritjes këto parametra është shfaqje kryesor i zemrës kronike dhe ndryshimet herë extracardial patologjike. Në shumicën e rasteve ky term nuk do të thotë një entitet të vetëm si një sindrom. Cardiomegaly janë dy lloj të lindura dhe të fituara, sepse kjo patologji mund të ndodhë në mesin e pacientëve të moshave të ndryshme.

Arsyet cardiomegalyVersion idiopatik cardiomegaly është një gjë e rrallë, por tani përmes përdorimit të saktësi metodat diagnostike mund të zbulohen edhe cardiomegaly fetusit. Shfaqja e cardiomegaly shkaktoi formë e trashëguar e faktorëve gjenetik lindura, për këtë arsye, parashikimi për të mbajtur një cilësi normale e jetës së këtyre pacientëve është shumë e dyshimtë.

Faktorët kryesorë provokuar krijimin e cardiomegaly fituar formë është zemra parregullt natyra të ndryshme organike dhe jo-organike. Një fakt i dukshëm është se shumë sëmundje kardiomeґaliyu shkaku që përfshijnë shkelje CARDIOHAEMODYNAMIC, të cilat përfshijnë sëmundje të zemrës valvulave, hipertensionit dhe format e ndryshme të cardiomyopathies (alkoolike, toksike, Dilated, konstryktyvnaya). Në një masë më të vogël, settings ndryshim me sëmundje organike të zemrës, si dhe cardiosclerosis masive zhvillimi nuk shfaqet me kusht dëmtimit të dhëmbëve dhe muskujve të zemrës. Përkundër faktit se ka pasur një rënie në incidencën e myokarditisi natyrës infektuese, por ndryshimet patologjike që ndodhin në këtë gjendje, duke shkaktuar zhvillimin e cardiomegaly në asnjë kohë.

Gjithashtu mos harroni në lidhje me mishërim fiziologjik të cardiomegaly, e cila ndodh në njerëz hyperstenycheskoho llojin e trupit dhe atletët profesionistë. Rritja e zemrës dhe që shtrihet e fibrave muskulore në këtë situatë është një mekanizëm kompensues dhe nuk duhet të shihet si patologjike.
Aktualisht në praktikë kardiologjisë ka qenë një rritje të konsiderueshme në rastet e cardiomyopathy të origjinës alkoolike, të cilat në mënyrë të pashmangshme provokon zhvillimin e cardiomegaly për shkak të një zgjerim të rëndësishëm të dëmtimit të dhëmbëve të zemrës. Ky variant klinike ndryshon cardiomegaly prognozë shumë të dobët dhe vdekshmërinë e lartë për shkak të komplikimeve të lidhura.

Në pediatri cardiomegaly sigurisht më të vështirë të miokardit viral që dalin si një manifestim i sëmundjeve virale fëmijërisë. Kjo kategori ndryshime miokardi patologjike që rezultojnë nga nisjen e mekanizmave autoimune.

Simptomet e cardiomegaly


Për shkak të faktit se zhvillimi i cardiomegaly merr një periudhë të gjatë kohore dhe ka në sfondin e sëmundjeve ekzistuese kardiake, pacientët nuk do të bëjë ankesa të veçanta mund të krijojë një përfundim të saktë pa asnjë hetim shtesë. Në një masë më të madhe, pacientët ankohen se pasqyrojnë patologjinë themelore. Kjo është, në një situatë ku një person është duke vuajtur për një kohë të gjatë hipertension, simptomat kryesore që ai do të festojnë, do të jenë simptomat e tensionit të lartë, më të theksuara me krizën e sëmundjes (dhimbje koke, vjellje, marramendje).

Për fat të keq, cardiomegaly klasifikuar "klinikisht sindroma fshehur" që maskuar manifestimin e sëmundjeve të tjera. Shumica e pacientëve thanë dhimbje kardyomehalyey në zemër, e cila ka të bëjë asgjë me dhimbje sulmin tipik stenokardytycheskoho, por mund të dëmton në masë të madhe cilësinë e jetës. Kjo dhimbje është ankorua zakonisht shpejt valokordin marrë 15 pika një herë. Shfaqja e shenjave të cardiomegaly në pacientët shoqërohet shpesh nga zhvillimi i fotografisë klinike e dështimit të zemrës, simptoma të cilat janë në rritje ngadalë dyspnea progresive, arrhythmias vogla zemrës, marramendje dhe ul performancën.

Në shqyrtimin fillestar të kardyomehalyey pacientit me kujdes të madh duhet të mbledhë historinë mjekësore që mund të ndihmojnë në verifikimin e arsyeve për zhvillimin e saj. Përveç kësaj, detajet e ankesat e pacientit ndihmon për të sqaruar natyrën dhe karakterin e cardiomegaly. Për shembull, kjo sëmundje është përkeqësim patognomonike e pacientit gjatë natës gjatë ditës, e cila festohet gjatë progresion të gulçim dhe cardiomegaly rëndë me shfaqjes paroksizmal e astmës kardiak.
Pothuajse 100% e cardiomegaly, që rrjedhin si rezultat i përparimit të sëmundjes së zemrës sfond, pacientët vuri në dukje një rënie progresive të përhershëm tolerancës aktivitetit fizik. Shumë njerëz nuk e besojnë se kjo simptomë është e lidhur me përparimin e cardiomegaly dhe kardiologët ndjekin mendimin e kundërt.

Diagnoza e cardiomegaly


Një rritje të konsiderueshme në parametrat e zemrës mund të diagnostikojnë tashmë kardiolog gjatë shqyrtimit fillestar të pacientit në bazë të goditje dhe dëgjim ndryshime. Kështu, zgjerimi i afërm dullness kardiak vërejtur në përhapje të rëndë të zemrës e duhur. Përveç kësaj, ka disa zgjerimin dhe zhvendoset impuls apikal. Ndryshimet dëgjim gjithnjë pasqyrojnë lezione shoqëruese valvulare dhe janë në dukje zhurmave dëgjim në vende të ndryshme. Diagnoza e hipertensionit venoz dhe ngecje në qarkullim të madh të një mjeku me përvojë pa vështirësi qëndron në identifikimin e shenjave të ënjtje indeve të buta të ekstremiteteve të ulëta, ascites, lëkurës dhe simptoma të enëve të gjakut.

Si aktivitete diagnostike të besueshme krijojë faktin e ndryshimeve formën dhe madhësinë e zemrës, ju mund të përdorni të arritshme dhe nuk është e vështirë në aspektin e performancës teknike të metodave instrumentale të diagnozës (teknikave të imazhit ray, monitorimi EKG). Megjithatë, një ekzaminim Sighting i pacientit, duke lejuar për të vendosur rrënjët e cardiomegaly, që përdoret aktualisht angiografi, chrespyschevodnaya ehokardioskopiya dhe biopsi edhe gjilpërë, saktësia e të cilave arrin 100%.


Metoda standarde e diagnostikimit, teknika që i përkasin ekzaminimin e ndonjë kategorie të pacientëve shqyrtimit është X-ray, por mbani në mend se kjo metodë mund të njohë një shkallë të dukshme të cardiomegaly, për shkak të dëmtimit të dhëmbëve të rëndësishme zgjerimin e zemrës për shkak të hedh lëng i murit muskujve. Në disa situata, të zbuluar cardiomegaly me standarde ekzaminim X-ray është e lehtë dhe të imazhit është ndryshuar mediastinum hije, indeksi kardyotorakalnom dhe rritjen e formimin e konfigurimin tipike zemrës. Përveç standarde provim X-ray e radiografi gjoks është një projeksion lateral i ezofagut njëkohshme kontrast, duke lejuar indirekt të përcaktojë vendndodhjen e zemrës së prekur. Diagnoza diferenciale e cardiomegaly gjatë ekzaminimit X-ray duhet të bëhet me sëmundje të tilla si cysts rreth zemrës, tumoreve dhe perikardit mediastinal, pasi që të gjitha këto sëmundje, gjithsesi, tregon si një hije të gjatë mediastinal.

Ekzaminimi Electrocardiographic e pacientit për të vendosur shenjat indirekte të cardiomegaly vetëm në situata ku u rrit përmasat e zemrës për shkak të hypertrophy e majtë apo e djathtë, megjithëse këto ndryshime janë karakteristike për një numër të patologjive kardiake.
Në një situatë ku cardiomegaly është dyshuar në fëmijët, dhe në qoftë se ndryshimet e nevojshme të detajuar jo vetëm madhësia, por edhe strukturën e indeve të muskujve, për të vlerësuar parametrat hemodinamik, e vetmja metodë e besueshme e diagnozës është echocardiography, kryhet në një qasje standarde transthoracic. Kur kryen ekzaminimin me ultratinguj e strukturave të zemrës duhet të deklarojë vlerësuar valvulare, prania e lëndimit fokale ose Shperndare miokardi dhe hetuar për praninë e formacioneve vëllimit zgavër.

Metodat invazive e zemrës, të cilat përfshijnë catheterization intracavitary, përdoren si masa terapeutike dhe diagnostikuese dhe është mënyra më e informative për të përcaktuar shkakun e cardiomegaly. Me këto metoda të ndryshojë vlerësuar gradient intracavitary presion, zemrën valvulare shtetërore për ndryshime dhe anormale devijim arterie koronare.

Trajtimi cardiomegaly


Nëse ju gjeni shenjat e pacientit cardiomegaly njerëzore duhet të paralajmëruar se kjo patologji përfshin zhvillimin e ndryshimeve të pakthyeshme infarkt dhe dëmtimit të dhëmbëve të zemrës dhe për të eliminuar këto ndryshime patologjike vetmja metodë efektive është operacioni. Përndryshe, trajtimi konservativ dhe nuk ka ilaçe metoda janë përdorur për të eliminuar një forcim i mundshëm i cardiomegaly aktuale dhe për të parandaluar komplikimet.

Nuk ka metoda parandaluese ilaçe të trajtimit është korrigjimi i hahet sjellje (ushqime kufi kolesterolit të pasur dhe triglycerides, dhe një kufizim të mprehtë e kripës në trup me ushqim). Kur cardiomegaly, i shoqëruar nga pamjaftueshmërisë kardiovaskulare duhet të i kushtoj vëmendje të veçantë për trajtimin e ujit dhe kontrollin e prodhimit ditor të urinës. Nëse është e mundur, pacienti duhet të kufizojnë aktivitet fizik në qoftë se ekziston një shkallë e rëndë e dështimit të zemrës.
Fokusi kryesor i trajtimit të drogës pacientit është kardyomehalyey produktet shkakor të trajtimit të cilat lejojnë të kompensuar për shkelje hemodinamik dhe për të eliminuar faktorët që rrisin gjatë cardiomegaly. Në një situatë ku rritjen e madhësisë apo trashësinë e dëmtimit të dhëmbëve të murit të zemrës, vërejtur në një pacient me një histori të hypertensive, droga e zgjedhjes janë të kombinuara antihipertensivëve, sipas të cilave duhet të përmbajnë diuretics (Enap H - 1 tabletë në mëngjes). Nëse cardiomegaly evoluar në sfondin e dëmit ishemike të zemrës, shumë terapi të përfshijnë kategoritë e mëposhtme të drogës: beta-blockers (Эhylok nje doze ditore prej 50 mg) nitrateve zgjatur (Kardiket frenojnë 40 mg në ditë), glycosides kardiake (digoxin në mbështetjen e një dozë prej 125 mg).

Për shkak të faktit se cardiomegaly është shoqëruar shpesh nga trazirat e hemodinamikën në një rreth të madh të qarkullimit të gjakut, vëmendje duhet t'i kushtohet pacientët me shenja të depresionit, i shoqëruar nga një sindrom theksuar fryrë. Në këtë situatë e vetmja metodë e arsyeshme e korrigjimit mjekësor është stimulimi adekuat i diuresis përdorimin e drogës diuretik të veprimit të ndryshme farmakologjike (furosemide në një dozë ditore prej 40 mg Veroshpiron një dozë ditore prej të paktën 0025 mg).
Ndër metodat kirurgjike të trajtimit të përdorura kujdesin paliativ cardiomegaly kirurgjikale për të korrigjuar defektet valvul.