Kleptomani - trajtim, simptomat, shkaqet


Kleptomani - çrregullim mendor që rezulton në impulsiv pamotivuar pandreqshëm vjedhur sendet që nuk kanë nevojë për një njeri dhe nuk kanë asnjë kuptim për të. Kleptomani sjell shumë probleme që vuajnë nga kjo sëmundje dhe ka nevojë për trajtim serioz mjekësor.
Natyra e mani gjithmonë mund të ndryshojë si të forcohet dhe të dobësuar. Disa kleptoman vjedhin vetëm disa elemente të caktuara (kunjat, kuq buzësh, objekte me shkëlqim), dikush i specializuar në ushqime të ëmbël dhe kështu me radhë. D.
Kleptomani - Shkaqet


Mjekët nuk mund të identifikojë shkaqet reale kleptomani, por për të gjetur origjinën e vet në rastin tuaj ende të përpiqet. Kleptomani manifestohet si rezultat i ndonjë ndryshimi në tru. Për shembull, mund të shkaktojnë mungesën mania e substancave kimike - neurotransmitter që është përgjegjës për serotonin. Serotonin është përgjegjës për disponimin tonë të mirë dhe mirëqenien emocionale. Reduktuar serotonin çon në sjellje impulsive dhe kleptoman kërkon për të mbushur atë me vjedhjet, vjedhjet kohë sepse ajo liron një tjetër neurotransmitter dopamine -. Ky hormon është përgjegjës për kënaqësi dhe ndjenjë të këndshme, sepse kleptoman përpiqen të ndjehen ato përsëri dhe përsëri.

Shkaqet e sëmundjeve të veprojë kleptomani të lidhura, të cilat janë në një pemë familjare: çrregullim të personalitetit obsesiv-i sëmurë, çrregullim bipolar, bulimia. Faktorët e mëposhtëm, duke provokuar kleptomani, janë: abuzimi i substancave, dëmtimi traumatik i trurit, si dhe kati i grave. Por në çdo rast, më shumë hulumtime është e nevojshme.


Kleptomani - Simptomat


Duke iu drejtuar një nga çrregullime mendore, mall për vjedhje ndodh spontanisht, dhe pacienti nuk mund t'i rezistojë tundimit për të mos vjedhur asgjë në dyqan. Edhe duke e ditur se ai do të jetë i ekspozuar në turp, kleptoman nuk mund të ndalet, jo për të kryer vjedhjen.

Kleptomani përfshijnë simptomat e mëposhtme: dëshirën e sëmurë për vjedhje të objekteve nuk kërkohet, palpitations dhe tensioni para vjedhjes, një ndjenjë të kënaqësisë në kohën e vjedhjes dhe neveri ndaj tij pas vjedhjes.
Kleptoman dallohen nga hajdutë e zakonshme që interesat personale nuk janë të ndjekura në kohën e vjedhjes dhe hakmarrja nuk është i udhëzuar. Vjedhjet e tyre provokuar impuls të brendshëm, diktuar nga brenda.
Kjo dëshirë çon ata në një gjendje të ngacmuar, duke plotësuar një ndjenjë të ngathtësi dhe ankthit. Për të qetësuar veten, kleptoman kryer vjedhje, dhe vetëm një ndjenjë e ndihmave dhe kënaqësi, atëherë ata ndjehen fajtorë të jashtëzakonshme, neveri për veten e tij skena janë arrestuar. Por cikli mania dhe dëshira për të vjedhur diçka të përsëritura. Këto episode të ndodhë në mënyrë spontane, pa shumë planifikim.

Shumica e atyre që vuajnë nga kleptomani, shkoni në krimin në vende publike, supermarkete apo dyqane të vogla. Ka raste kur kleptoman kryejnë vjedhjen e miqtë apo miqtë e tyre. Mallrave të vjedhura dhe sende nuk janë përdorur për të vuajnë nga kleptomani. Variacionet e mundshme transferimin kleptoman i mallrave të vjedhura për familjet e tjera, si dhe miqtë dhe të kthehet në vendin e vet origjinal, ku ishin rrëmbyer.


Simptomet e kleptomani


Dëshira shfrenuar për të vjedhur ndonjë objekt pa një nevojë akute për të, palpitations, ankthi, agjitacion, ankth dhe të pashpjegueshme është vetëm pas vjedhjes. Nëse këto simptoma vetëm nuk janë kleptomani, duhet menjëherë të kërkojnë kujdes mjekësor. Shumë mendojnë spital frikë dhe arrestimin e mundur, por kjo nuk do të ndodhë. Ju do të jepet një ndihmë të kualifikuar psikiatrik për të ndihmuar marrëveshje me varësisë pamotivuar për vjedhje.

Nëse ju sinqerisht duan të ndihmojnë kleptoman me vendbanimin tuaj, me shumë kujdes ngritur çështjen. Mos harroni të vogël kleptoman craves ekspozimin dhe për të ndihmuar veten vetëm nuk mund. Çështje delikate, duhet të jetë i saktë dhe i vëmendshëm në bisedë, duke mos fajësuar kleptoman.
Kleptomani i përket sëmundjeve të rralla. Yyazytsirno për shkak të faktit se njerëzit rrallë shkojnë te mjeku për ndihmë apo vetëm të bien nën hetimin e vjedhjes. Statistika për këtë mani nuk është, megjithatë, më pak se 5% e vjedhjeve atribuohet kleptoman.

Getting kleptomani shpesh bie në adoleshencë, edhe pse ka raste të kleptomani në fëmijët e shkollës fillore dhe të rriturit mbi 50 vjet.


Kleptoman psikologjike portret


Krahasuar me hajdutë të zakonshëm kleptoman, atëherë vërejmë pari që lulëzojnë dhe janë krenarë se janë vjedhës. Ata janë të mbushura me ankth vetëm kur vjedhja apo nga frika e ekspozimit.
Kleptoman, pasi u kapën të lartë, të qortojë veten dhe të vuajnë, sepse ata e konsiderojnë veten qytetarë i bindet ligjit dhe larg nga bota kriminale. Por vjedhje vidyazykaty ata vetë nuk mund të. Për kleptoman natyrshme të ulët vetë-respekt, dëshirën e pandërgjegjshme e hakmarrjes dhe vetmia. Kleptoman nuk është në gjendje të kontrollojë veten e tij, si një akt i vjedhjes percepton si Ngushëlluesi. Në jetën e zakonshme, kur mania Retreats, kleptoman janë qytetarë i bindet ligjit. Psikiatrit të mbrojtur të drejtat e pacientëve të tyre dhe të insistojnë në të drejtësisë butësi dhe pacientit mendje e shëndoshë problemet janë zgjidhur individualisht.

Kleptomani akte të tilla sjellje që vetë-shkatërruese, por njeriu gjithmonë ndihet stresi, depresioni dhe përjetuar për sjellje të pahijshme të tyre, duke fajësuar veten për të. Frika obsesive një personalitet të ndarë, çrregullim fle, konflikt i ashpër i brendshëm i shqetësuar kleptomani sëmurë. Ndonjëherë kleptomani përshkon marrëdhënie seksuale, e cila është karakteri i fetish. Për shembull, vjedhja e këpucëve të grave, veshje e grave.
Kleptoman më i regjur nuk kryejnë vjedhje çdo ditë, pasi nuk është një barrë e madhe në psikikë. Natyrisht ata janë në kërkim për mënyra të tjera për të kompensuar. Shkencëtarët sugjerojnë se pas vjedhjes së kleptoman ende jetojnë si një të droguar në këtë dozë. Shuarja kleptomani ka një kohëzgjatje prej tre opsioneve:


- rralla, vjedhja e rrallë me periudha të gjata shlyerje;
- vjedhje dhe periudhat e gjata të faljen;
- kleptomani kronike me periudha të paqëndrueshmërisë.
Në qoftë se një analizë krahasuese, duket të shkaktojë kleptomani dhe varësitë e tjera. Ne themi se një numër i mani, të cilat janë në afërsi të modelit të kleptomani:
- rrugaçëri (poryomanyya, dromomaniya, vahobandazh);
- Pyromania (ndjesi e kënaqësi nga djegia);
- Bulimia (lakmi), anoreksi (informuar refuzimi i ushqimit);

- shkelje seksuale.


Kleptomani - trajtim


Shumica e njerëzve që vuajnë nga kleptomani, kështu jetës dhe jetojnë me iluzionet, si frikë të kërkoni ndihmë nga një psikiatër. Dhe në këtë rast, terapi të drogës dhe psikoterapi në gjendje për t'i dhënë fund vjedhjes së sëmurë.
Trajtimi i kleptomani të jetë e mundur. Sjellja e programit kleptomanycheskoho fillon të dalë nga fëmijëria e hershme, dhe për të riparuar programin duhet të punojnë me nënndërgjegjeshëm. Në këtë drejtim një neuro-linguistik punuar programimi pozitiv me futjen e terapisë të sjelljes. Ndihmën e nevojshme psikologjike dhënë kleptomani vuajnë identike me atë të përdorur në trena dhe varësi të tjera të sjelljes. Njohës të sjelljes terapi ju ndihmon të hequr besimet negative dhe për të ndryshuar ato në pozitive, të shëndetshme. Ka metodë e provuar të sensibilizimit të fshehtë. Pacienti është injektuar psikologjikisht në një situatë kur ajo paraqet veten në kohën e vjedhjes dhe të gjitha ndjenja efektet negative të ekspozimit.

Ju duhet të marrin në konsideratë simptomat dhe syndromes që shoqërojnë kleptomani, por mbajtën mend, dhe tipare individuale të personalitetit dhe karakteristikat e marrëdhënieve me familjen. Është e njohur se Qetësia e çdo personi varet nga nevojat e tij.
Si mund të ju ende trajtoni kleptomani? Efektiv në trajtimin e barnave të përdorur në trajtimin e depresionit. Kjo ilaqet kundër depresionit: fluoxetine (Prozac), fluvoxamine, paroxetine (paxil); stabilizant humor (litium), droga anticonvulsant, Anticonvulsants Topamaks (topiramate), acid Valproik; antagonist Naltrexone, e përdorur për të reduktuar gëzimet që lidhen me vjedhje.