Akute leukimi, kronike - simptomat, shkaqet, trajtimin e leukemisë


Leukimi - një Hemoblastosis e cila është sëmundje e tumorit me zhvendosjen karakteristike e normale, mikrobeve të shëndetshme e sistemit hematopoiesis. Leucemia fillon në qelizat e gjakun periferik dhe / ose palcës kockore. Dhënë karakteristikat morfologjike e qelizave të kancerit, semundja tumor është e ndarë në dy format e mëposhtme, si akute dhe kronike.
Për leukimi akute padiferencuar formon karakteristike (shpërthim) qelizat, dhe për leucemia kronike - shumica e qelizave malinje përfaqësuar nga forma të tilla si qelizat plazma pjekur, granulocitet, limfocitet dhe eritrociteve. Kështu, kohëzgjatja e sëmundjes nuk është konsideruar si një ndarje themelore në patologjinë e leukemisë akute ose kronike. Prandaj, forma e parë e kancerit nuk zhvillohet në të dytin.


Leucemia karakterizohet nga mbirjes fillestare në qelizat e palcës kockore dhe pastaj ngadalë të fillojë procesin e zëvendësimit shoots shëndetshme hematopoiesis. Pra, kjo është ajo që çon në një rënie të mprehtë në qelizat gjakformuese që shkaktojnë gjakderdhje rritur, gjakderdhje të shpeshta, ul imunitetin dhe komplikime infektive bashkuar etiologji të ndryshme.
Kur leuçemia vëzhgoi përhapjen e metastases, leykoznыmy shoqëruar infiltrohet në shumë organe somatike dhe nyjet limfatike. Kështu, ata zhvillojnë ndryshime që mbush enët qelizat malinje, duke shkaktuar komplikime pronat ulçerë-nekrotike dhe sulmeve të zemrës.Shkaqet leucemia


Aktualisht, shkaqet e sakta që janë të përfshirë në zhvillimin e leukemisë nuk janë themeluar. Ka supozime se burimi i sëmundjes është qelizat mutant e palca e eshtrave, të cilat janë formuar në faza të ndryshme të qelizave burimore hematopoietic. Këto mutacione ndodhin në qelizat e ndryshme të paraprijë si lymphopoiesis dhe myelopoэza. Këto mutacione mund të jetë shkaktuar nga rrezatimi, trashëgim të pafavorshëm, ekspozimi jonizuese për lloje të ndryshme të carcinogens. Sot nuk është dëshmi e rritjes së shfaqjes së leukemisë në mesin e njerëzve të ekspozuar ndaj benzolit dhe ata pacientë që marrin drogë cytotoksike T.. Kjo imunoshtypes si Mustarhen, Leykeran, Imuran, cyclophosphamide dhe Sarkozolyn.

Ka raste të leuçemia mieloide dhe forma akute pas aplikimit erythremic trajtimin afatgjatë të drogës kimioterapia, sëmundje të tilla si leuçemia lymphocytic, mieloma e shumëfishtë, sëmundja Hodgkin dhe macroglobulinemia Vapdenstrema.
Ofron rol në formimin e leuçemia dhënë defekteve të trashëgueshëm indeve mieloide dhe limfatik. Ka edhe përshkrime të vëzhgimeve që flasin për domynantnom trashëgimisë largues dhe leuçemia kronike. Përveç kësaj, në mesin e disa grupeve etnike vërejtur rastet e ulët të kësaj patologjie, ndër të tjera - në rritje. Në mënyrë tipike, në raste të tilla leukimi nuk është i trashëguar, por ajo kthehet jostabilitet në setin e kromozomeve, e cila tërheq ndryshimet fillestare qelizat mieloide ose limfatike në transformimin leukemic.

Duke përdorur analizën e kromozomeve, përcaktohet se leukimi e çdo lloji në të gjithë trupin klon zhvendosur e qelizave të kancerit, pasardhësit dmth e vetëm një qelizave mutant. Dhe gjenotip paqëndrueshme shteti qelizat leukemic çon në formimin e klone të reja të cilat mbeten vetëm vetë. Kjo kontribuon në funksionimin e organizmit, si dhe ndikimin e barnave. Kjo dukuri shpjegohet leukimi prohredyentnostyu dhe paaftësia për të kontrolluar citostatikëve saj rrjedhin.


Simptomat leucemiaSëmundja fillon me paraqitjen e dobësisë mprehtë në trup, simptoma të përgjithshme sëmundjeje, ethe me zhvillimin e mundshëm të njëkohshme të pectoris.
Leucemia karakterizohet edhe nga forma të rënda të anemisë ose diatez hemorragjike për të cilat natyrshme hemorrhages nënlëkurës apo mukozale. Në provim, pacienti tregoi një rritje në gradë të ndryshme nyjet limfatike, mëlçisë dhe mërzi. Gjithashtu karakterizohet nga forma të shpeshta të lëkurës hemorragji. Ata gjithashtu mund të ndodhë stomatitit, pectoris nekrotike dhe etiologji.

Në studimet në laborator mund të vërehet anemi, trombocitopenia dhe numrin e qelizave të bardha të gjakut në leukimi do të shkojnë nga të moderuar për rritje të ndjeshme të performancës. Gjithashtu, në lloje të caktuara të leukemisë në gjak mund të zbulohen qelizat shpërthim, numrin e vogël të formave të pjekur të granulocitet, që tregon dështimin leykemycheskom.
Shumë shpesh lidhur komplikime si hemorragji cerebrale, gjakderdhje të natyrave të ndryshme dhe sëmundjeve infektive pronat septike.
Përveç kësaj, simptomat e sëmundjes në masë të madhe do të varet nga fazën dhe formën e leukemisë. Pra, në fillim të sëmundjes, pacientët në përgjithësi nuk vendosin ankesa specifike. Ata mund të jenë në shqyrtim një herë gunga, dhe shpretkë dhe mëlçisë. Në gjakun leukocytes parë një rritje të moderuar, por në palcën e eshtrave të përcaktojë metaplazi limfoid. Trombocitopenia dhe anemi nuk tregojnë.

Në fazën e shenjave të vendosur zbuloi një rritje të madhe në nyjet limfatike dhe shpretkë rëndësishme. Në Limfocitoza gjakut me leukocytosis, qelizat e kuqe të gjakut dhe trombocitet dhe reduktuar moderuar.
Leukimi fund-fazë karakterizohet kryesisht nga zgjerimi i shpretkës dhe limfatike nyjet nga bashkimi simptomat e diatez hemorragjike, trombocitopenia dhe anemi. Ajo rezulton simptomë e hemolizës, i shoqëruar nga lëkura e verdhë, u rrit bilirubin (indirekt) dhe në rritje anemi. Shumë shpesh zhvillojnë pneumoni korrente, cellulitis dhe pyoderma indeve të buta. Zakonisht nga komplikimet intoksikimet tilla ose karakter progresiv vjen fatale për pacientët.

Në format kronike zakonisht kaluar të rritet në zhvillimin e leukemisë. Vetëm nëse ekzaminimi mjekësor aksidentalisht apo ekzaminim klinik të pacientit të zbuluar ndryshimet në formulën e gjakut, e cila është karakterizuar nga leukocytosis dhe neutrophilia, dhe miyelotsytiv arsimit. Studimi hetuar Materiali palca e eshtrave metaplazi mieloid ndihmojë të identifikojnë llojin. Të gjitha simptomat e zakonshme të leukimi gjendje e dhimbshme bashkohet me kockat kur ata përgjuar.
Leukimi mund të ndodhë në valë, dmth mprehje remissions ndryshimit dhe anasjelltas. Gjatë acarimin e rritet dobësi ashpër, temperatura fillon të rritet, ulet në hemoglobinë dhe rishfaqet diatez hemorragjike. Tipari më i rëndësishëm i krizës në momentin konsiderohet shfaqja e leukemisë shpërthimit të qelizave të bardha të gjakut në sistemin periferik të gjakut. Pastaj anemi dhe trombocitopeni rritet dhe të bëhet madhësia në masë të madhe zgjeruar shpretkë. Ka komplikime në formën e natyrës septike dhe gjakderdhje, nga të cilat shumë pacientë vdesin.Leucemia akute


Anomali të tilla malinj i referohet një grup heterogjen i kancerit të patologjive të sistemit të hematopoiesis, dmth hemoblastov, manifestuar formon plagë kryesor i palcës kockore qelizave të gjakut papjekur (eksplozionit), pasuar nga zhvendosja e elementeve në indet e shëndetshme dhe të organeve. Të gjitha format e leukemisë akute konsiderohen klonalnыmy, si e formuar nga një qelizë e vetme që ka pësuar mutacion. Kursi klinik i sëmundjes, trajtimin dhe efektivitetin e saj, si dhe duke parashikuar kryesisht për shkak të qelizave të papjekur që i përkasin një sistem të veçantë të gjakut dhe shkallën e tyre të diferencimit.

Forma akute e leuçemisë referohet një sëmundje shumë rralle dhe është rreth 3% të drejtave patologjive tumorit. Por në mesin e hemoblastoses leucemia akute është në vendin e parë për zbulimin e frekuencave. Kjo sëmundje shfaqet në një raport prej 5: 100.000 në vit dhe 75% i referohet të popullsisë së rritur. Por dominimi i leuçemia mieloide të tipit limfoid - një 6: 1. Leukimi limfoblastike vërejtur në 85% të fëmijëve, dhe pas dyzet vjet, në të kundërt, 80% e pacientëve të diagnostikuar me formë mieloide akute leuçemia.

Leucemia formë akute të sëmundjes është ai që zhvillohet si rezultat i dëmtimit të materialit gjenetik të qelizave të gjakut, e cila çon në nivel molekular për shkelje të kontrolluar ciklin qelizë, ndryshimet në proceset dhe produktet e transkriptimin e disa proteinave. Si rezultat i akumulimit të qelizave jo normale, por shkaqet specifike të leukemisë akute në arsim nuk është sqaruar.
Ka disa faktorë të favorshme që në mënyrë të konsiderueshme rrisin rrezikun e kësaj sëmundjeje. Për shembull, pacientët me paqëndrueshmëri kromozomale më shumë gjasa për të zhvilluar leukimi akute. Në mesin e këtyre sëmundjeve dallohen: neurofibromatosis Recklinghausen-së, sindromi agranulocytosis kongjenitale sindromi Viskotta-Aldrich, Bloom, sindromi anemi Fanconi, Ellis-van Krevelda, sëmundje celiac dhe sindromin Down.

Prova të etiologjisë virale të sëmundjes në të rriturit lidhen vetëm me llojin-T qelizore. Kjo formë e leukemisë është gjetur kryesisht në Japoni dhe në popullsinë Karaibe.
Ka gjithashtu një lidhje midis rrezatimit jonizues, kimioterapi, radioterapi dhe zhvillimin e leukemisë akute. Disa studime sugjerojnë se 20% e leukemisë akute mieloide është një rezultat i pirjes së duhanit. Benzene në përqëndrime mëdha shkakton efekt leykemohennoe mbi trupin e njeriut. Kur një rrezatimi trajtim rreze të kombinuara me Mustarhenom, rreziku i formave akute leuçemia rrit në 10%. Gjithashtu kanë një mutagjene drogë efekt si etoposid, Эrokarbazyn, Lomustin, hlorbutin, Tenipozid dhe cyclophosphamide.

Rifillimi leukimi akute vërehet në 85% brenda dhjetë viteve pas ndalimit terapi.
Kjo keqdashje është diagnostikuar vetëm pas zbulimit qelizat shpërthim në palcën e eshtrave dhe gjakut periferik. Gjatë dekadës së fundit, janë përdorur gjerësisht zhvillimin e teknikave të reja dhe të përmirësuara në diagnozën e leukemisë akute. Këto përfshijnë: shënuesve ymmunofenotypyrovanye duke përdorur antitrupat monoclonal dhe poliklonal, analiza molekulare-biologjike e kromozomeve ndryshuar në leukimi akute limfoblastike dhe leuçemia akute mieloide, dhe analizën e kromozomeve.

Çdo formë e leukemisë akute karakterizohet si karakteristika të përbashkëta që janë të përbashkëta për të gjithë e leukemisë dhe thelbësore karakteristika që ndikojnë në sëmundje, zgjedhja e strategjisë së trajtimit dhe efektivitetin e saj.
Në të gjitha leuçemive akute vërejtur granulocytopenia, anemi dhe trombocitopeni; Infiltrimi në organe të ndryshme dhe citokineve të arsimit. Fillimi i leukimi akute përfshijnë: rritje të ndjeshme në temperaturë, dobësi të rënda, dehje, gjakderdhje të rënda dhe infeksionit.
Në pacientët e moshuar duket pectoris, ritmin e zemrës është e shqetësuar, që rezulton nga shtrimit në departamentin e kardiologjisë.

Në provim, pacientët simptomat objektive nuk mund të ndodhë. Megjithatë, shpesh zgjeruar nyjet limfatike periferike, mëlçi dhe mërzi. Është vërejtur kryesisht në leukimi akute limfoblastike, por ndonjëherë kur forma myelomonoblastnoy. Përveç kësaj, ajo duket hyperplasia gingival, infiltrimin e lëkurës, sindromi hemorragjike me shkallë të ndryshme të ashpërsisë, dhimbje e kockave, simptoma neurologjike dhe arthralgia.
Si gjaku është cytopenia vendosur trehrostkovaya, ose leukocytosis ose leukopenia ose anemi. Qelizat kryesore mund të jetë 90% ose leukocytes përcaktohet absolutisht. Diagnoza e leukemisë akute bëhet e qartë pas konfirmimit morfologjik të qelizave të palcës kockore ose gjakun periferik për praninë e anomalive kanceroze.

Në humbjes akute leuçemia shënoi edhe ekstramedullyarnoho karakter. Vëmendje e veçantë duhet neyroleykemiya, e cila është rezultat i metastazë e qelizave të tumorit në të palcës kurrizore dhe membranat e trurit. Për tipike sindrom neyroleykemiyi hypertensive meningeal që manifestohet nga të vjella, dhimbje koke të vazhdueshme, dobësi, ënjtje të nervit optik, sindromi strabismus Kernig, ngurtësi në muskujt e qafës. Leukimi akute është ekstramedullyarnoho prona mund të ndikojnë në lëkurë, retinën, mishrat e, vezoret, testes, nyjet limfatike, mushkëritë, zorrët, muskujve të zemrës.

Leukimi akute mund të ndodhë në disa faza, të tilla si demonstrim, faljen, dhe rikthim. Debutimi i sëmundjes fillon me një frenim të theksuar të gjakut, sindromi hemorragjike dhe komplikime infektive. Në thelb leucemia akute manifeston simptomat dhe diagnostikuar rastësisht.
Qëllimi kryesor në trajtimin e leukemisë akute është çrrënjosja e qelizave leukemic klon, rivendosjen gjak, për të arritur mbijetesën sëmundje pa afat-gjatë të pacientëve. Kjo është arritur me metodat moderne të trajtimit duke përdorur drogës anticancer myelotoksycheskyh në të cilën reduktuar shumat e masave malinje, ndërsa duke e bërë palcës së kockave aplazionit.Leukimi gjakut


Ky ndryshim patologjik në gjak, të quajtur leukimi, leukimi ose kanceri i gjakut. Kjo është sëmundje klonalnыm të vështira të sistemit të gjakut. Leukemia është gjaku i një grupi të madh të patologjive që dallojnë në etiologji tyre.
Shkaqet e gjakut leuçemia deri në fund nuk është zbuluar rishtazi. Por shkencëtarët mjekësore pranojnë supozimin se zhvillimi i kësaj sëmundjeje nuk është një rol i vogël i luajtur nga rrezatimi jonizues, pirja e duhanit, disa lloje të drogës dhe carcinogens.
Kur gjaku leukimi klon malinje prodhuar nga papjekur hematopoietic qelizat e palcës kockore. Varësisht nga progresion të gjakut leuçemia mund të ndodhë në dy forma: akute dhe kronike.

Leucemia akute formon gjakun - një sëmundje e cila zhvillohet shumë shpejt, në mënyrë të pakontrolluar në të cilën qelizat e papjekur shpërthim grumbulluar në palcën e eshtrave dhe gjakut periferik. Dhe kjo çon në atë aftësinë për të prodhuar qeliza të shëndetshme të gjakut-formimin. Pra, nuk është një proces i shpejtë i zëvendësuar qelizat abnormale palcës së kockave.
Gjaku kronike leucemia mund të rrjedhin gjatë viteve dhe totalisht asimptomatike, dhe më pas të shkaktojë komplikime si formë akute.
Simptomet kryesore të gjakut leuçemia është zgjatur ethe pa shkaqe të dukshme të shpeshta infeksionet, gunga, rrit gjakderdhje mishrat, dhimbje të përbashkët, etj

Për të diagnostikuar gjakut leucemia metodat e përdorura të ndryshme. Ato përfshijnë një analizë të detajuar të gjakut, biopsi dhe aspiratës së qelizave të palcës kockore, pronat cytogenetic kërkimore.
Taktika e trajtimit të gjakut leuçemia në masë të madhe do të varet nga lloji i sëmundjes. Dhe në thelb ajo përfshin përdorimin e kimioterapia, ekspozimi rrezatimi, terapi vysokodoznu ndjekur nga transplantimit të qelizave burimore.


Leukimi në fëmijët


Bazuar në studimet e shkencëtarëve të huaj dhe mjekëve sëmundje të tilla si leuçemia fëmijët e vërejtura në gjysmën e të gjitha rastet e patologjive malinje. Sëmundja është konsideruar si shkaku kryesor i vdekjes në mesin e fëmijëve.

Leukemia është quajtur gjithashtu sëmundje të bardhë të gjakut, sepse ajo është "qelizat e bardha", leukociteve, të shërbejë për një rol mbrojtës në trup. Dhe me leuçemi, këto qeliza nuk piqen deri në fund, kështu që nuk e kryejnë këtë funksion.
Në këtë moment, shkaqet e sakta të leukemisë te fëmijët nuk është i njohur. Ka supozime se sëmundja është shkaktuar nga mutacione të viruseve të caktuara dhe kimikateve. Ka edhe deklaratat e disa autorëve që leukemia tek fëmijët mund të shkaktojnë faktorët trashëgues dhe cytogenetic. Pra, më shpesh kjo patologji mund të gjenden në fëmijët që vuajnë nga sindromi Daun. Përveç kësaj, faktori i trashëguar është fakti që binjakët identik vuan nga leuçemia më shpesh se dvuhyaytsovыe.

Forma akute e leukemisë te fëmijët është një udhëheqës, ndryshe nga forma kronike. Ndër format më të zakonshme të leukemisë mund të dallojë limfoid akute.
Në mënyrë tipike, sëmundja fillon papritmas me progresion të shpejtë. Simptomat e para klinike vërejtur në formën e temperaturë të lartë, dhimbje të fytit, rraskapitje, zbehje dhe gjakderdhje.
Në disa forma, simptomat e para të fëmijëve të leukemisë mund të zhvillohet shumë më ngadalë, dhe pastaj fëmijët të fillojnë të ankohen për dhimbje në eshtra.

Shumë shpesh në fëmijët me leukimi vërejtur lodhje të fortë në trup ka vrragë të shumta, ka gjakderdhje të shpeshta nga hunda, reduktuar oreksin, dhe të vjella dhe dhimbje koke janë pothuajse konstante.
Pas kryerjes hetimet e nevojshme zbuloi një rritje në mëlçi, nyjet limfatike dhe shpretkës. Nëse ju nuk me kohë dhe si duhet të diagnostikuar sëmundjen, gjendja e fëmijës është jashtëzakonisht e vështirë. Ka septike dhe vatra nekrotik. Kjo është për shkak të agranulocytosis. Këta fëmijë fillojnë të kenë vështirësi në frymëmarrje, janë me humor, i fjetur. Ata shfaqen dyspnea dhe takikardia. Ndryshime të theksuara në karakter lokal për shkak të rritjes së qelizave të tumorit. Në këtë rast, ka një rritje në gjëndër pranë veshit të fëmijëve dhe submandibular. Ndërkohë, jashtë fëmijën ndryshuar krejtësisht. Një shkak i vdekjes mund të bëhet hipoksi anemik, sepsa ose hemorragji. Sot taktika moderne të terapisë për të arritur faljen qëndrueshme, por zakonisht gjithmonë ndjekë atyre proceseve të përsëritura.


Në leukimi, në vendosjen e një diagnozë të saktë në fëmijët, duke përdorur një ekzaminim të plotë laboratorike e qelizave të palcës kockore. Por modeli i gjakut tek fëmijët me sëmundje, tha se në thelb ka një numër të reduktuar të qelizave të bardha të gjakut dhe janë forma mbizotëruese paraleykoblast. Këto qeliza abnormale papjekur karakteristike e lymphoblasts, myeloblasts më pak. Një tipar tipik i leukemisë është konsideruar monotonia e qelizave malinje.
Baza e trajtimit të fëmijëve me leukimi është mundësia e shkatërrimit të qelizave të kancerit. Aktualisht përdorimi i kimioterapia është metoda më efektive në trajtimin e leukemisë fëmijëve.

Kur diagnoza e leukemisë akute limfoblastike, fëmijët përshkruara futjen e drogave të tilla si vincristine dhe Asparahynaz kombinuar me Rubydomytsynom. Gjatë trajtimit shlyerja kryhet Leupyrynom. Dinamika pozitive mund të arrijë kur emërimit Tsytozynarabynozyda, Leupyryna, Rubydomytsyna me prednisolone.
Kur gjakderdhje dhe anemi dhe transfuzion emëruar pezullimin e trombocitet. Në meningeal leukimi - Ametopterin.
Kështu, duke përdorur metodat moderne të diagnostikimit dhe strategjinë e duhur të trajtimit në të shumtën e rasteve është e mundur për të arritur shërimin absolute të fëmijës.Leukimi në rriturit


Sëmundja ndryshon nga leukimi fëmijërisë që shpesh të gjitha llojet e leukimi në të rriturit ndodh në formën kronike. Foto klinike karakterizohet nga fillimi gradual, dhe vetëm baza për një kohë të gjatë është lodhje dhe sensibilitet ndaj infeksioneve. Me të tillë një model jospecifik, leukimi në të rriturit, të gjatë pas dore, sidomos në mesin e të moshuarve dhe zbuluar disa kohë pas simptomat e para.
Shkaku i leuçemia rritur sot nuk është kuptuar plotësisht. Megjithatë, për disa lloje të sëmundjes zbuluar onkogjenët dhe mutacione unike në kromozome, të cilat janë të bazuara në rritjen e tepërt dhe abnormale e qelizave të gjakut. Për shembull, leukemia mieloide kronike është i lidhur ngushtë me transferimin e disa zonave të kromozomeve nëntë 22. Këto ndryshime ndodhin edhe në nivel gjenetik, që është para lindjes, por pasojat e këtij shkëmbimi do të bëhen të dukshme në mes të jetës.

Leucemia mund të ndikojë grupmoshave të ndryshme. Njerëzit të cilët i përkasin moshës 20-30 vjet, shpesh vuajnë nga leucemia akute mieloide, dhe 40-50 vjet - e njëjta formë kronike e leukemisë. Por pas pesëdhjetë vjetësh ose moshë të vjetër - një formë kronike të limfoblastike dhe leukemisë flokë-qelizë.
Të gjithë emrat e sëmundjes malinje origjinë nga lloji qelizave të gjakut, dhe fjala "arrogant" tregon qelizat papjekuri paraardhës të cilat janë qeliza normale të palcën e eshtrave.

Leucemia mieloide është formuar nga numri i tepruar i myeloblasts. Ata zakonisht duhet të kalojnë faza të caktuara të rriten dhe të bien në leukociteve gjakut është e pjekur. Por si pasojë e rritjes së përshpejtuar dhe myeloblasts tepërt, qelizat shpërthim nuk i nënshtrohen këtë cikël, që është, ata nuk do të rritet. Prandaj, rritja e numrit të qelizave jo normale turmë jashtë shëndetshme. Pra, nuk është një shkelje e sistemit imunitar, mbrojtja e të cilat kryejnë leukocite të plota. Si rezultat, sistemi imunitar vuan, dhe e tërë klinike leukemia mieloide foto në të rriturit është i lidhur me një numër të vogël të qelizave të gjakut të pjekur të bardhë kundër sfondit të viskozitetit të gjakut.

Funksionet e organeve të tilla si veshkat, mushkëritë, traktin gastrointestinal janë reduktuar në masë të madhe, pas paraqitjes se mykroynfarktov. Një tjetër manifestim simptomë e leukimi në të rriturit është konsideruar splenomegaly. Kjo është përforcuar punën e trupit për shkak të sëmundjes. Karakteristika tipike të përfshijë edhe trombocitopenia dhe anemi, dhe përveç kësaj, rënia e përgjithshme në rezistencën e trupit. Megjithatë, këto simptoma nuk janë aq kritike sa kur fëmijët forma të leukemisë.
Lloji i dytë i leukemisë në të rriturit janë leuçemia kronike limfoblastike. Ajo është diagnostikuar zakonisht në moshat më të vjetra dhe më të vjetër. Tipar karakteristik i saj është dominimi i limfociteve në sistemin periferik të gjakut. Ata mund të arrijnë gati 98% në krahasim me normën prej 40%.

Sëmundja zakonisht ndodh ngadalë dhe baza e të gjitha ankesave është rritur lodhje të trupit. Për të sqaruar diagnoza të emërojë një analizë të detajuar të gjakut.
Shumë shpesh në mesin e njerëzve të moshuar të shikojnë zhvillimin e leukemisë celular flokë. Ky emër vjen nga limfocitet ndryshuar si qelizë flokë apo të shqyer, të cilat konsiderohen tipar karakteristik i leukimi në të rriturit.


Leukemia kronike


Në mesin e shpesh ndodhin leukemisë kronike mielogjene izoluar, leuçemia lymphocytic, mieloma e shumëfishtë dhe эrytremyyu, të paktën - mielofibroze, osteomyeloskleroz, macroglobulinemia Waldenstrom dhe leuçemia kronike monocitike.

Në mënyrë tipike, kronike plagë tumor myelogenous leucemia dhe karakterizohen hranulotsytarnыh dhe eritrociteve dhe trombotsytarnыh qelizat. Tumoret kryesore celularë janë myelopoэza (qeliza pararendës). Procesi patologjike mund të ndikojë në organet kryesore të gjakut-formimin, dhe në fund-fazë depërtojnë çdo indet dhe organet.
Për kursin e formave kronike leuçemia mieloide e natyrshme të vendosur dhe fazën terminale. Në fillim të fazës së parë (zgjeruar) në pacientët humbur asnjë ankesë, shpretkë, ndoshta, vështirë se u rrit në gjak vërejtur ndryshimet. Diagnoza e leukemisë në këtë fazë mund të përcaktohet nga analiza e treguesve promiyelotsytiv leukocytosis dhe miyelotsytiv. Në Bone palcë trepanate edhe në këtë periudhë mund të zbulojë absolute indet zhvendosja mieloide vetëm yndyrë. Kjo fazë mund të bëhet për katër vjet. Me trajtimin e duhur, pacientët kanë një gjendje të kënaqshme, ata janë në gjendje të punojnë dhe të çojë një jetë normale, por nën mbikëqyrjen e ekspertëve dhe të kryejë trajtimin e duhur.

Leukemia mieloide kronike në fazën terminale karakterizuar nga tiparet e keqdashje. Ajo tregon zgjerimin e shpejtë të mëlçisë dhe shpretkës, temperaturë të lartë, dhimbje në eshtra, të shpejtë sosje progresive, dobësi të rënda, dhe nganjëherë gunga. Kjo fazë karakterizohet nga zhvillimi dhe intensifikimi i anemi, Thrombocytopenia, sindroma hemorragjike janë të komplikuara dhe hranulotsytopenyey, duke rezultuar në infeksion dhe nekroza në membranat mukoze të ndryshme.
Kriza arrogant në të cilën rrit përmbajtjen e qelizave të shpërthimit, është simptomë kryesor i fazës terminale hematologjisë. Në kryerjen e karyolohycheskoho analiza në këtë fazë në pothuajse 80% janë klone të qelizave hematopoietic që përmbajnë një numër jonormal të kromozomeve. Jetëgjatësia e pacientëve në fazën terminale nuk e kalon një vit.

Leukemia limfocitike kronike referohet tumoreve beninje të sistemit imun. Qelizat pjekur patologji themelor janë limfocite. Kjo sëmundje është e vendosur zakonisht në shëndet të plotë dhe manifestimet subjektive të humbur një gjaku të vogël Limfocitoza montimi. Në fillim patologjike numërimin procesi i leukociteve është normale, një tipar karakteristik i leukimi në favor gunga. Ndonjëherë rritja është përcaktuar së bashku me ndryshimet në gjak. Leukemia kronike lymphocytic është një simptomë e zakonshme e zgjerimit të konsiderueshëm të shpretkës dhe mëlçisë rritur pak. Në gjakut vërejtur rritjen e normave të limfociteve, lymphoblasts prolymphocytes dhe nganjëherë, për shkak të karakteristikave të këtij lloji të qelizave shportë leucemia. Për fazën zgjeruar e sëmundjes karakterizuar nga ruajtjen e qelizave normale gjakut-formuese per vjet. Prania e limfociteve në palcën e eshtrave në këtë sëmundje përfaqësojnë një përqindje të lartë. Gjithashtu, leukemia limfocitike kronike ka reduktuar nivelet e gama globulin. Por sistemi imunitar, i cili është plotësisht në depresion, për shkak të komplikimeve të shpeshta të natyrës infektive, veçanërisht pneumonia.

Komplikacion i rrallë i kësaj sëmundjeje janë cytopenia, e cila manifestohet më shpesh trombocitopenia dhe anemi. Kjo është për shkak se ka autoantibodies drejtuar të qelizave të kuqe të gjakut, trombocitet, dhe megakaryocytes eritro karyocytes. Përveç kësaj, qelizat mund të pengojnë qelizat progenitor trombotsitopoeza veprim, ose erythropoiesis. Për sëmundje të fund-fazë që mund të shfaqë rritje sarkomë ose kriza shpërthim qelizat, e karakterizuar nga vëzhgimet rrallë e kësaj patologjie. Lymphosarcoma në zhvillimin e tyre ndonjëherë mund të ndodhë me ndryshimin Limfocitoza në neutrophilia.

Një formë e leukemisë kronike limfoblastike - një leukemia flokë-qelizë. Ajo karakterizohet nga qelizat me një bërthamë homogjene dhe citoplazmën e rriten ciliar. Simptomat e sëmundjes është shprehur tsytopenyyu me një rritje të lehtë në nyjet limfatike dhe shpretkës në periferi.
Ka një lloj i veçantë i leuçemia limfocitike kronike, e karakterizuar nga lezione lëkurës. Kjo formë e Cezarit. Herët në sëmundje ndikon në lëkurë, nuk ka kruarje dhe infiltrimi i rëndësishëm i origjinës limfatik nën epidermë, të cilat kanë një tërësi. Pastaj ka një rritje graduale në Limfocitoza dhe abnormale limfociteve në gjak. Ka dëshmi qelizat pajisje T të limfociteve të shëmtuara. Por limfadenopati mund të jetë klinikë të përziera. Në rastin e parë, nyjet limfatike në rritje të shpejtë si pasojë e infeksionit të lëkurës, dhe të tjera - nën ndikimin e infiltrimit leukemic. Splenectomy ngadalë është duke përparuar sëmundje.

Format leucemia monorytarnoy kronike janë sëmundje shumë e rrallë, e cila është tipike për monocitozë të lartë në sistemin e gjakut periferik në një rritje të lehtë në qelizat e bardha të gjakut. Ata gjithashtu vërejti njësive të gjakut promonotsytov, dhe trepanate - hyperplasia indet e trurit dhe të përgjithshme elementeve shtrirjes monocitet. Vetëm 50% e pacientëve në gjendje të prek një shpretkë. Leukemia kronike monocitike gjatë shkon mirë, dhe pastaj papritmas ka arritur në fund të fazë të gjitha karakteristikat e tij klinike. Një fazë e detajuar nuk kërkon trajtim të veçantë. Vetëm për anemi të rëndë të përshkruajnë transfuzionit në masë të kuqe qelizore që është e mundur me trajtim ambulator.

Trashëguar çrregullimeve të gjakut neyrotropenyy është pothuajse mungon nga neutrofile. Trashëgimia e sëmundjeve ikës. Manifestimet klinike shkaktuar predispozicion ndaj infeksioneve, dhe pyorey alveolar fëmijërinë e hershme të rënda. Gjatë sëmundjes karakterizohet nga ethe dhe infeksionet, e cila alternativ në varësi ditët e neutropenia. Si gjaku nuk është neutrofile vëzhguara dhe monocitet dhe Eozinofilet rritur ndjeshëm. Për formën periodik të sëmundjes, këto ndryshime të ndodhin brenda pak ditësh me një kohë të qartë të shfaqjes. Trombocitopenia dhe anemi të humbur.Trajtimi i leukimi


Të caktojë trajtimin e duhur të pacientëve me leukimi, është e nevojshme për të vlerësuar siç duhet pacientin pas një ekzaminim të plotë të oncologists mjekësore. Gjithashtu për konfirmimin përfundimtar të diagnozës dhe përshkruajnë testin biokimike të gjakut, dhe përveç kësaj - një material për biopsi dhe birë.
Zgjedhja e taktikave të trajtimit dhe ilaçe janë bërë në bazë të formave të zbuluara të leukimi në kontrollin dhe mbikqyrjen specialistë të vazhdueshme.
Trajtim i plotë i kancerit malinj aktualisht pothuajse nuk mund të arrijë. Prandaj, trajtimi i leukemisë mund të jetë i pranishëm gjatë gjithë jetës së pacientit.

Kështu, për forma të ndryshme të leukemisë zbatohen strategji të përshtatshme të trajtimit. Kur diagnoza e leukemisë akute kryer shtrimin në spital urgjent të pacientëve. Në disa raste, diagnoza e besueshme është bërë obligim një herë trajtimin me veprim citostatik në një bazë pacient i jashtëm.
Për të arritur faljen përdorur metoda pozitive trajtim pathogenetic me përdorimin e kombinimit kimioterapia për të eliminuar të gjithë xhepat e ardhshëm dhe ekzistuese të procesit patologjike. Megjithatë, ndonjëherë nuk është një depresioni i hematopoiesis theksuar. Në leukimi akute në faljen ndodh kur trombocitet dhe qelizat e bardha të gjakut në rritje, dhe përmbajtja e shpërthimeve në palcën e eshtrave është reduktuar në 5%, limfocitet 30% dhe leukemic nuk proliferates përcaktuar.

Për trajtimin e fëmijëve me limfoblastike akute formën e përcaktuar një kombinim efektive e vincristine prednisone. Duke përdorur këtë terapi, mund të arrijë faljen në pothuajse 90% e fëmijëve në mesatare për pesë muaj. Pas arritur faljen parandalimin sjellja neyroleykemiyi. Për birë mesit e parë, e cila është bërë menjëherë pas konfirmimit të diagnozës, përdorni methotrexate (Ametopterin) hyri intralyumbalno. Birë të tilla vënë përsëri çdo dy javë për të marrë një rezultat pozitiv. Përveç nga kimioterapia filluar të profilaktike normë të veçantë rrezatim kafkës së kapjen e rruaza parë dhe të dytë të qafës së mitrës. Kusht i detyrueshëm i manipulimit është për të mbrojtur sytë, fytyrën, gojën. Në të njëjtën kohë, brenda tre javëve të ekspozimit, të kryejë administrimin e methotrexate.

Nëse në diagnoza përcaktohet neyroleykemyyu, kreu rreze rrezatim nuk mban. Një medikament kur administrohen nëpërmjet mesit birë shtuar dy drogës më shumë të tilla si methotrexate dhe Tsitozar.
Fëmijët në kohën e faljen e leukemisë akute limfoblastike trajte të kryer një trajtim të vazhdueshëm me veprim citostatikë përdorur 6-merkaptopurine, cyclophosphamide dhe Metatreksatu për katër - Pesë Vite.
Për të trajtuar formën akute të leukemisë limfoblastike në të rriturit dhe pacientët me një rezultat të kundërt emërojë Rubomitsin, prednisolon dhe vincristine, dhe një nga skemat citostatike, të tilla si zhurma, pres ose Soares. Skema Soares përfshin cyclophosphamide, Tsitozar, vincristine, prednisolon. Skema Pres - prednisolon është, adriamycin, cyclophosphamide dhe vincristine. Skema madhështi - Purynetol, prednisone, methotrexate, vincristine.

Çdo përdorur këtë skemë në fillim të faljen për të mbajtur konsolidimin e saj. Pas shërimit të leukociteve të kryer terapi të vazhdueshme të mirëmbajtjes. Të përshkruajnë barna të tilla si cyclophosphamide, 6-merkaptopurine dhe methotrexate.
Për trajtimin e pacientëve me leukimi kronike lymphocytic, manifestuar rritje leykotsytoznыm dhe limfadenopati, zbatohen hlorbutin. Dhe cyclophosphamide administruar në nyjet limfatike zgjeruar në mënyrë të konsiderueshme. Terapia përdorur steroid përdorur për të trajtuar sindromin hemorragjike, komplikime autoimune e pronave, dhe mungesa e efikasitetit të disa barnave citotoksike. Për këtë kombinuar cyclophosphamide, hlorbutin dhe prednisolon. Megjithatë, trajtimi afat-gjatë i steroid limfocitike kronike leuçemia është i kundërindikuar.

Nëse procesi tumor përfshirë limfatike nyjet hapësirën e barkut, improvizim përshkruajnë një kombinim të drogës dhe agjentëve citotoksike të tilla si vinblastine, cyclophosphamide, vincristine dhe prednisolon (CVP ose plehra). Pastaj emërohet shpretkë ekspozimit radioterapi, nyjet limfatike dhe lëkurë.
Kohët e fundit u përdorur gjerësisht në trajtimin e leykotsitoferez limfocitike leuçemia. Dhe me leuçemi flokë-celular në 75% të splenectomy efektive. Nëse cytopenia, e cila nuk ka lidhje me rritjen e organeve gjakformuese si shpretkës apo ndryshime të tjera, dhe limfadenopati, interferon duhur destinacion.Parashikimi leukimi


Faktorët favorshme dhe prognoza pafavorshme në leukimi përfshijnë moshën dhe gjininë e pacientit, rezultati i gjendjes fizike, karakteristikat e qelizave të kancerit (i tyre klinikë, morfologjia, cytogenetics, ymmunnolohyya), etj
As nuk mund të fillojnë lloj paliativ terapi në faktor ekzistuese tregon prognozë të keqe.
Në diagnozën leuçemia, të gjithë pacientët janë të ndarë në dy nivelet e rrezikut: standarde dhe të lartë. Rreziku i parë përfshin fëmijët nën dy vjeç dhe mbi dhjetë vjet nyjet limfatike zgjeruar në kohën e sëmundjes që parashikonte më shumë se dy centimetra, dhe mëlçisë dhe shpretkë - më shumë se katër.

Kur format zbuluar të leukemisë, si hiperleykotsytoz apo neyroleykoz - parashikimi pafavorshme.
Kursi i leucemia kronike mund të ndodhë për një kohë të gjatë pa trajtim, sepse koha është e favorshme. Por, mungojnë në trajtimin e leukimi është fatal për një kohë të shpejtë.
Por zakonisht, trajtimi në kohë dhe të saktë është çdo shans për një rezultat pozitiv.
Sot, zbatimi i taktikave moderne të trajtimit faljen plotë është arritur në pothuajse 90% të pacientëve. Në 75% të pacientëve përjetuar një trend pozitiv gjatë periudhës pesëvjeçare pa shfaqjes së relapses.

Nëse sëmundja nuk ka rikthim brenda 6 apo 7 vjet, ajo është konsideruar se leukemia ishte kapërcyer.