Lymphedema e ekstremiteteve të ulëta - trajtim, simptomat, shkaqet


Lymphedema - një patologji kirurgjikale, karakterizohet nga fakti se, si rezultat i çrregullimeve të caktuara të qarkullimit normal të enëve limfatike është prishur, dhe në vend të shkojnë në seksionin tjetër në rrugën e saj, ajo grumbullohet në vende të caktuara. Ky akumulim i limfatike në lymphedema shkaktojnë deformim të pjesëve të trupit (zakonisht gjymtyrëve).
Lymphedema mund të jetë edhe fillore dhe të mesme. Lymphedema kryesor është thjesht trashëguar. Shkaku i këtyre gabimeve të lindur nga modelet e anijeve limfatike. Lymphedema sekondar - është shpesh një rezultat i sëmundjeve të caktuara dhe ndikimi i faktorëve të caktuara (p.sh., kirurgji). Manifestimi më i zakonshëm është lymphedema mesme hasur në praktikën klinike.


Lymphedema është sëmundje mjaft e vështirë të shërueshme. Debugging të plotë jo vetëm të jetë e mundur në destinacionin e duhur me ilaçe, por subjekt i caktuar regjimit pacientët dhe ritmin e jetës.

Lymphedema e ekstremiteteve të ulëta


Lymphedema e ekstremiteteve të ulëta Lymphedema është alternativa më e zakonshme. Ndër të gjitha rastet e lymphedema rreth 91% bie në gjymtyrë lymfedemu ulëta.
Shkaqet e kësaj sëmundjeje janë të ndryshme: ato mund të jenë të dy fillore dhe të mesme. Shkaqet kryesore të lymphedema vetëm gjenetik. Përveç kësaj, shenjat e "primare" shkakton sëmundja do të shfaqet vetëm në simptomë të veçantë. Kjo simptomë do të përfshijë lymfedemu në këmbë, këmbët dhe hips, të cilat do të jenë të shoqëruar nga hypoplasia e organe gjenitale të jashtme, infantilism dhe vonuar zhvillimin mendor dhe fizik. Limfatike edemë në të tillë një lymphedema ulët gjymtyrë mund të ndryshojnë nga ënjtje të vogël në këmbë në një rritje në vëllimin e saj të gjithë gjymtyrë të ulët.

Shkaqe sekondare të lymphedema te extremiteteve te ulta është e ndryshme. Kjo mund të jenë pasojat e kushteve të caktuara fizike (p.sh., shtatzënisë) dhe sëmundje të caktuara. Shumica lymfedemu tjera mund të gjenerojnë infeksione lokale dhe lëndime traumatike. Përveç këtyre sëmundjeve, është një tjetër sëmundje e cila është faktori më i favorshëm për zhvillimin e lymphedema - është erizipelë.
Është e rëndësishme të bëhet dallimi shenjat e para klinike të dy specia e lymphedema në mes tyre, dhe fillor dhe të mesëm për shkak. Tipari kryesor i karakterit të tyre do të jetë kur ndryshimi i pari në zonat me lymfottokom dëmtuar. Kështu, manifestimet e lymphedema primar të gjymtyrëve të ulëta të pacientit për të filluar me edemë, të vendosura në skajor (larg nga qendra) me: këmbët, këmbët. Herën e dytë për shkak të sëmundjes variant fillon aktivitetet e saj me te afert (pranë Qendrës së) strukturat. Më shumë gjasa, gjymtyrët më të ulët - një hip.

Në lezionet e hershme është e vendosur pjesët proksimal të gjymtyrëve të ulët, për manifestimin e mesme Lymphedema e lokalizimit caktuar karakteristike e edemë limfatike; ata do të jenë të vendosura vetëm nën ose nivel me departamentet limfatike të dëmtuara. Gjithashtu luan një rol të rëndësishëm simetri lezione limfatike: sëmundja primare shpesh do mposhtur simetrike në të dy këmbët, dhe gjeneza e mesme arritën të shpesh të jetë vetëm një përfundimi.
Shenjat e para të lymphedema të ekstremiteteve të ulët të fillojë me ankesat e dhimbje në zonën e prekur të gjymtyrëve të poshtme. Fillimisht, këto dhimbje do të ndodhë vetëm gjatë ushtrimit, dhe pastaj krejt spontanisht pa parakushte. Saktësisht të njëjtat taktika do të jenë tregon dhe manifestime të fryrë: fazat e para ata mund edhe të zhduken në pushim dhe të sigurojë pozitën horizontale ose gjymtyrë të ngritur. Një tjetër karakteristikë interesante e edemë limfatike: ata janë shfaqur më të fuqishëm gjatë sezonit të verës, kur i nënshtrohen temperaturave të larta. Kjo ënjtje gradualisht do të kapur të gjithë gjymtyrë, duke lëvizur nën radhës së vet: zhvillimi bottom-up në versionin origjinal; ose nga lart poshtë në mesëm. Ënjtje të tilla të mëdha shtrembëroj gjymtyrë e prekur. Lëkura e saj është e ndritur, shtrirë dhe i zbehtë, pa imazhin e dukshme e enëve të gjakut.

Nga rruga, ndryshe nga të mesëm lymphedema, primar i gjymtyrëve të ulët nuk janë gjithmonë në rritje në mënyrë të shpejtë dhe të mund të hyjë në të ashtuquajturën "pezëm" (shtetit të qëndrueshme) në një nga fazat dhe kohë të gjatë nuk është më për të zhvilluar.

Shkaqet Lymphedema


Shkaqet Lymphedema shumë të ndryshme, sepse sëmundja është multyfaktornыm (kështu, ku dukuri e saj mund të shkaktojë arsye të ndryshme dhe shpesh të palidhur). Siç u përmend më lart, lymphedema është primar dhe sekondar. Ajo është e bazuar në këto nëntipe të lehta për të shpjeguar dhe mos harroni arsyen themelore dhe të rëndësishme për pamjen e lymphedema.

Por përveç nga arsyet kryesore për të kuptuarit e sëmundjes gjithashtu duhet të kuptojnë se si rrjedhjen normale të limfatike nëpër enët limfatike.
Normalisht, rrjeti limfatik ka një strukturë të caktuar, e cila është e ngjashme me strukturën e gjakut. Njësitë kryesore strukturore të rrjetit limfatik është kapilarët limfatike dhe nyjet limfatike. Lymfokapyllyarы kryejnë funksion të përbashkët: ata mbledhin limfatike nga struktura të ndryshme të trupit. Sipas kësaj karakteristike, ata kanë dy subtypes: enët limfatike sipërfaqësore dhe enët limfatike të thellë të drejtë. Anijet e para limfatike marr limfatike e lëkurës dhe indit nënlëkuror temë. Lloji i dytë i anijeve të përfshira në që mbledh limfatike nga strukturat e indeve. Çdo lloj i enëve limfatike që shoqërojnë progres të caktuar në venat e saj. Zakonisht enët sipërfaqësore të sistemit limfatik shoqëruar nga venat nënlëkurës dhe enët e gjakut të rendit të thellë ndërthur anije të madhe të thellë. Nyjet limfatike janë një lloj i sistemit të qendrave periferike limfatik, sepse ata janë zhvillimi i fundit nga komponentët kryesore të qelizave të sistemit imunitar. Nyjet limfatike janë të vendosura në vende të caktuara rreth trupit të njeriut, dhe se ata bien në capillaries limfatike. Megjithatë, nyjet limfatike dhe enët e gjakut të formuar formacionin madhe - kanal limfatik.

Shkaku kryesor i lymphedema - një shkelje e rrjedhjes së limfatike dhe promovimin e anijeve të saj. Ky çrregullim mund të ndodhë në dy mënyra: e lindur dhe hipoplazise e enëve limfatike apo ndikimin e anijeve hershme normale të faktorëve të ndryshëm.
Në çrregullime të lindura janë zakonisht formë thyer ose numri i anijeve limfatike. Saktësisht të njëjtat ndryshime ndodhin dhe nyjet limfatike, mund të jetë i prishur si formë dhe zhvillimin. Enët e gjakut papjekur dhe nyjet limfatike nuk mund të transportojnë rrjedhën normale të limfatike: lymphedema mund të ngushtuar ndjeshëm pastrimin e tyre, dhe disa kanal mund edhe të mungojë. Si rezultat i gjithë limfatike të nuk mund të kalojë në pjesën e poshtme të anijes dhe të vonuar të saj.


Gjithashtu, një tjetër faktor që mund të shoqërohet me funksion të dëmtuar të strukturave limfatike dhe njësive, apo ndikim vetëm është lindur lëngun indeve hyperproduction. Ky lëng është gjithashtu limfatike parak, respektivisht dhe u rrit numri do të rritet në përputhje me numrin e limfatike. Enët limfatike orientuar sasi normale e limfatike, dhe nuk mund të sigurojë transportin normal të vëllime të larta. Si rezultat i kësaj, një sasi të veçantë të lëngshme është transportuar më tej dhe të ruhet në fusha të caktuara, gradualisht akumulojnë dhe rritjen ënjtje.

Në të dytin enët limfatike për shkak të sistemit limfatik të parë të ketë një strukturë dhe funksion normal. Por, kur të ekspozuar ndaj kushteve të caktuara, kryerjen e funksioneve të tyre mund të shkelet. Shpesh shqetësuar pėrshkueshmėrisė e enëve limfatike. Arsyet kryesore që mund të shkaktojnë ndryshime të tilla, sipas plagosje traumatik, inflamacion kronik dhe efektet e rrezatimit. Gjymtyrë veçanërisht të rëndësishme arsye mendohet dhe kirurgji trauma (kirurgji radikale në proceset e kancerit në gji dhe nuk e ashtuquajtura lymphedema pas lymphedema mastectomy apo duart). Në rast të lëndimit mund të ndodhë në mes të dy mekanizmave të rëndësishme: do të thyejnë apo të dëmtojë rrjetin limfatik anije për shkak të lëndimit ose dëmtuar limfatik spazmyruetsya refleks anije dhe jashtë e sistemit limfatike të përgjithshëm.

Një tjetër faktor i rëndësishëm që vjen pas arsye traumatike për zhvillimin Lymphedema konsiderojnë erizipelë. Shpesh ata shfaqen në sfondin e çrregullimeve kryesore të enëve limfatike. Kjo është për shkak se enët e gjakut të dëmtuara në rrjedhën e dobët e limfatike, dhe gradualisht të grumbulluar në këto zona patogjene. Akumulimi në vendet e stagnimit komponimet ushqyese - proteina dhe yndyrna, është një mjedis të shkëlqyer për zhvillimin e tyre dhe revitalizimin. Gjithashtu, shpesh çiftëzohet me dëmtim të limfatike tanishëm është reduktuar imunitetin dhe që ndihmon bakteret fillojnë efektin e tyre patogjene.

Lymphedema Simptomat


Çdo lloj i lymphedema simptomat e saj kryesore dhe shenjat. Por ka edhe shenja që duhet të shfaqen në çdo formë e sëmundjes.
Tipari i parë i detyrueshëm Lymphedema është ënjtje e dendur që ndodh për shkak të stagnimit të limfatike në zonën e prekur. Me ekspozimit të zgjatur edemë limfatik të indeve përreth, ka zona të indeve lidhës në fushën e indeve të ekspozuar patologjike fibrozë. Si rezultat, ënjtje të bëhet i dendur.

Shumica edemë limfatik zhvillohet ngadalë, gradualisht përhapet në të gjithë gjymtyrë. Pacientët ankohen për siklet në fillim. Pastaj ai mori dhimbje dhe parehati që zvogëlohet me dispozitat që përmirësojnë rrjedhën e limfatike në gjymtyrë e prekur ose organ. Pas një kohe dhimbje intensifikuar dhe nuk qethur shkurt metodat e sipër-përshkruara. Gjithashtu dhimbje në këtë fazë shoqërohet me dhimbje shumë të fortë.
Një tjetër simptomë është e detyrueshme edemë gjymtim gjymtyrë. Kjo është për shkak të faktit se një pjesë e caktuar e limfatike është gjithashtu e vazhdueshme për të grumbulluar. Kjo do të thotë që vetëm vazhdon të rritet dhe si ënjtje klinikisht të dukshme, gradualisht duke ndryshuar formën e gjymtyrë. Rastësisht, edemë limfatik mund të dëmtojë dhe të shtrembërojnë jo vetëm gjymtyrët, por edhe agjencitë individuale. Shumica e vulvë ekspozuar (moshonochnaya lymphedema).

Shenja e tretë do të lëkurës çrregullime. Për shkak të ënjtje të lëkurës në zonën e prekur të shtrirë, bëhet me shkëlqim dhe i zbehtë. Në shtrihen lëkurën sheshohet dhe për këtë arsye ajo është pothuajse e pamundur për të gjetur një pamje të rrjetit venoz nënlëkurës. Përveç kësaj, në disa vende lëkura merr formën e "portokalli zhvishem" - dendura me të mëdha dhe Dilated poret.
Por përveç manifestimeve të përbashkëta janë edhe disa nga simptomat e lymphedema specia e tyre. Që nga forma e saj fillestare ka Type 2 rryma: ". Zapazdыvayuschuyu" e hershme dhe Formë e hershme manifestohet praktikisht në ditët e para të jetës dhe shpesh është pjesë e çrregullimeve sipër-përshkruara gjenetike, e kombinuar me zhvillimin mendor dhe nervore. Formulari "vonuar" do të shfaqet vetëm pas 35 vjet. Përveç lymphedema kongjenitale mund të zhvillojnë kohë të gjatë dhe fillon vetëm në ngarkesa të larta brenda trupit, të tilla si pubertetit ose shtatzanisë. Për herë të dytë limfatike për shkak të karakterizuar nga një sëmundje e mëparshme. Prania e saj mund të përcaktohet duke përdorur procedura diagnostike të bazuar në historinë mjekësore ose sëmundjeve.

Është e rëndësishme të theksohet se Lymphedema mund të zhvillohet gradualisht dhe ngadalë për një kohë shumë të gjatë. Gjithashtu në disa sëmundje sëmundja mund të mbetet në një fazë të caktuar dhe jo të zhvilluar më tej. Të gjitha kushtet e zhvillimit varet vetëm nga shkaqet që shkaktojnë atë. Që nga shkaku rrënja e lymphedema malinje është zhvillimi i shpejtë dhe të shpejtë, dhe shkaku gjenetik kryesor mund të zhvillohet gjatë disa dekadave.

Lymphedema Trajtimi


Lymphedema fillimisht trajtohen me metodat konservative. Të gjitha metodat do të përdoret për të hequr shkaqeve-origjinë, primare apo "nëna" e sëmundjes. Përveç kësaj, pacientët caktuar zbatimin e përpiktë të një mënyrë të veçantë: kontrollin e vazhdueshëm të pastërtisë higjienike të zonave të prekura, duke kufizuar futje fluide dhe sigurimin gjymtyrët horizontale. Gjithashtu efekt të mirë a të përhershme ngurtë gjymtyrët elastike lidhurit.

Në qoftë se metodat e mësipërme nuk të ndihmuar në trajtimin Lymphedema, ajo duhet të shkojë për të kryer kujdesin kirurgjikale. Zakonisht operacioni është kryer për të përmirësuar rrjedhjen limfatik mbi sipërfaqen e enëve limfatike. Për këtë pastruar larg shtresa e lartë e lëkurës përplasje është zhvendosur në hapësirë ​​mezhmыshechnoe nën tabelë. Kështu, enëve limfatike pandryshuar sipërfaqësore zëvendësojë dhe rigjenerimin e kullimit limfatike dëmtuar.