Limfoma jo-Hodgkin - trajtimi, simptomat, shkaqe, prognozën


Limfoma jo-Hodgkin - një etiologji malinje neoplazma në të cilën qelizat limfoide embrion hematopoiesis është fillimi hystohenetycheskym. Limfoma jo-Hodgkin i referohet një grupi heterogjen dhe neoplastycheskoy në krahasim me atë lymphogranulomatosis, pacientët me këtë diagnozë janë shëruar vetëm në 25% të rasteve.
Kjo është një sëmundje malinje ndryshon nga format e tjera të kancerit të pronave të ndryshme të natyrës biologjike, manifestimet e tij klinike, strukturën morfologjik dhe pamjen. Që nga viti 1971, me sugjerimin e Billroth, kjo sëmundje tumori u bë i njohur si Limfoma malinje ose jo-Hodgkin.
Shkaqe jo-Hodgkin Lymphoma


Në këtë moment, nuk është sqaruar plotësisht shkaqet e këtij subjekti patologjike. Besohet se viruset, rrezatimi dhe carcinogens kimike si faktorët e rrezikut që mund të çojnë në formimin e kancerit jonizues.
Limfoma jo-Hodgkin, është gjashti në vdekshmërisë midis tumoreve malinje. Statistikisht, gratë vuajnë nga ajo në një raport prej 10: 100.000 njerëz në vit, dhe burrat - 14: 100,000. Gjatë dekadës së fundit, kjo sëmundje ka një tendencë negative për të rritur. Kjo vlen sidomos për njerëzit, pas dyzet vjet, që është, të vjetër që bëhet, në rritje yyazytsirnist i patologjisë tumorit.

Përveç kësaj, ka disa marrëdhënie në mes të moshës dhe llojit histologjike e sëmundjes. Për shembull, fëmijët dhe adoleshentët shpesh vuajnë nga limfomat agresive, ndër të cilat zë një vend të veçantë melkokletochnaya Limfoma që zhvillon nga qelizat e Burkitt dhe krupnokletochnыe limfoblastike Limfoma dhe origjinës përhapur. Por pas 60 vitesh, njerëzit kanë më shumë gjasa për të zhvilluar limfome jo-Hodgkin me shkallë të ndryshme të keqdashje.
Gjithashtu sugjeron se virusi Epstein-Barr mund të jetë faktor etiologjik i sëmundjes. Imunosupresioni dhe rastet e patologjisë kanë një marrëdhënie, sidomos pas transplantimit të organeve somatike.Simptomat limfomes jo-Hodgkin


Sëmundje klinike është e ndarë në dy lloje ndodhja: agresive dhe yndolentnoe. Ndonjëherë ju mund të gjeni vysokoahresyvnyh për tumoret në të cilën procesi tumor përgjithësimi po fiton shpejt.
Limfoma jo-Hodgkin, një shkallë e lartë e keqdashje ndodh zakonisht shumë agresive. Të tjera jo-Hodgkin Limfoma, e cila është karakteristikë e shkallës së ulët të keqdashje që ndodhin me të zgjatur, kronike, por manifestim spontan (yndolentno).
Agresive Limfoma jo-Hodgkin mund të shërohet, dhe në shans yndolentnыh e shërimit nuk është atje. Kjo formë e sëmundjes është e ndjeshme ndaj metodave standarde të trajtimit, megjithatë, ajo ka një tendencë të fortë për rikthim, e cila në të ardhmen është shkaku i vdekjes. Shtatëdhjetë për qind e pacientëve me yndolentnыmy jo-Limfoma Hodgkin pas ndonjë trajtim jo të jetojnë më shumë se shtatë vjet.

Ndonjëherë Limfoma yndolentnoho rrjedhje jo-Hodgkin në mënyrë spontane mund të shkojnë në shkallë të lartë të keqdashje dhe të bëhet përhapur B-krupnokletochnoy që më vonë të arritur në palcën e eshtrave. Ky transformim quhet sindromi Richter shkakton një prognozë të mprehtë përkeqësim. Pacientët pas jetuar për rreth një vit.
Në Limfoma jo-Hodgkin kryesisht prek indet limfoide, dhe pastaj palcën e eshtrave, e cila e dallon atë nga leuçemia. Kjo sëmundje mund të ndodhë në çdo moshë, nëse përmbajtja është e indeve normale limfoide. Në veçanti kjo vlen nyjet organeve të brendshme dhe periferike limfatike, traktin gastrointestinal, indet limfoide e nasopharynx dhe thymus. Ndonjëherë Limfoma jo-Hodgkin prek indet e orbitës, gjëndrat e pështymës, shpretkë, mushkëri dhe organe të tjera.

Të gjitha Limfoma jo-Hodgkin në lokalizimin e tyre të ndarë në nodalnыe (lokalizuar në nyjet limfatike), эkstranodalnыe dhe shpërndahen për të indeve dhe organeve përmes hematogjene dhe limfatike përmes. Pra, ata fillimisht lokalizuara heneralyzovano. Kështu, yndolentnыe jo-Hodgkin Limfoma në kohën e diagnozës së sëmundjes në 90% konsiderohet shpërndahen.
Kur vysokoahresyvnyh simptomat klinike Limfoma ndodh shumë shpejt, kështu që pacientët tashmë janë nën trajtim përgjithësuar proces neoplastike.

Për jo-Hodgkin Limfoma karakterizuar nga foto të ndryshme klinike, si me çdo sëmundje tjetër. Megjithatë, me lezione specifike të indeve limfoid janë tri lloje të simptomeve klinike me sëmundje malinje. Së pari, kjo është një simptomë e limfadenopati, në të cilën rritet nga një ose më shumë nyje limfatike. Së dyti, ka эksranodalnaya tumor që ka një organ prekur foto klinike (për shembull, mund të jetë Limfoma e stomakut, konjuktiva, të lëkurës, të sistemit nervor qendror, etj). Së treti, ka një dobësi të përgjithshme, ethe ethshme, pesha e humbur shpejt në manifestimin sistematik të procesit patologjike.

Në raste të caktuara, fotografia klinike e Limfoma jo-Hodgkin karakterizohet nga shkatërrimi i njëkohshëm i nyjeve limfatike dhe indet e tjera dhe sistemet.
Kryesisht në limfomës jo-Hodgkin rreth 45% e pacientëve formojnë lezioneve эkstranodalnaya karakteristike. Dhe 80% treguan një plagë agresive.
Ndër vendet më të zakonshme të extranodal Limfoma jo-Hodgkin konsiderohen traktit gastrointestinal (10-15%), kreu dhe qafën (10-20%). Për procesin bronkopneumonare neoplastike tipike 40-60% dhe se, si një manifestim të mesme.

Në fund të shekullit XX, numri i diagnostikimit primar të Limfoma jo-Hodgkin të SNQ. Ata përbëjnë 1-18%. Shumë rrallë, kjo Limfoma prek veshkat dhe fshikëzës (1-02%).
Për diagnozën, gjatë testit, është e rëndësishme për të përjashtuar prania ose mungesa e lezioneve эkstranodalnoho natyrës dhe tumorit infiltrimit në palcën e eshtrave.


Faza Limfoma Nehodzhynskaya


Klasifikimi i Limfoma jo-Hodgkin është themeluar mbi bazën e strukturës morfologjike dhe shkallën e keqdashje. Ka tre faza: të ulët, të ndërmjetme dhe të lartë. Por faza - katër.

Afati i Limfoma jo-Hodgkin është kryer në përputhje me një klasifikim të modifikuar.
Faza e parë (I) limfoma jo-Hodgkin manifestuar plagë të vetmuar ose një të vetme tumor nyjeve limfatike pa tregon lokale.
Faza e dytë (II) jo-Hodgkin Limfoma përfshin të shumta lezione të nyjeve limfatike apo shenja эkstranodalnoho natyrën vetëm njëra anë e diafragmë me simptoma lokale ose pa to. Kjo fazë në forma B-qelizore ndahen dhe më tej, në të cilën rezektabelnuyu CCL largimi i mundshëm i tumorit, dhe nerezektabelnuyu ka aftësinë të tillë.

Faza e tretë (III) të përfshijë limfoma jo-Hodgkin lokalizuara tumoret në të dy anët e diafragmë, gjoks, përhapjes së procesit patologjike në zgavrën e barkut, dhe lloje epidurale tumorit.
Stadi i katërt (IV) dhe limfoma jo-Hodgkin fundit më rëndë në të cilin nuk varet nga tumori primar. Në këtë fazë limfoma jo-Hodgkin është lokalizuar në palcës kockore dhe sistemit nervor qendror që përfshin skelet në procesin patologjike.


Jo-Hodgkin trajtim limfoma


Në pacientët me forma agresive dhe jo-Hodgkin Limfoma yndolentnыmy përpiqen për të maksimizuar mbijetesën dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës. Suksesi në implementimin e këtyre qëllimeve varet kryesisht nga lloji i tumorit dhe stadit të sëmundjes. Ndërsa lokalizuar patologjike gjë rrjedhë procesi është shkatërrimi i plotë i tumorit, zgjatja e jetës së pacientëve dhe trajtimit të mundshme.


Jo-Hodgkin Limfoma trajtohen në një të përgjithësuar teknikat lokalizimin e terapisë kundër kancerit me kujdesin paliativ që synojnë rritjen e jetëgjatësisë dhe përmirësimin e cilësisë së saj.
Për sëmundjes në terminalin rrjedhin kryerjen kujdesin paliativ për të përmirësuar cilësinë e jetës. Kjo lloj asistence trajtimit të lidhura në formë të terapisë simptomatike, mbështetje shpirtërore, sociale, fetare dhe psikologjike.
Limfoma jo-Hodgkin agresive, me faktorë të favorshme paralajmërues trajtimin ekzistues arritur në 40% të rasteve.

Pacientët me agresive jo-Limfoma Hodgkin prognozë emëruar terapi standarde mjekësore për skemën kaluarën Hatsori (pres), duke përfshirë injeksion intravenoz të ditës së parë të drogave të tilla si: Doksorubicine 50 mg / m2 Onkovyn deri 14 mg / m2 dhe cyclophosphamide 750 mg / m2. Emëruar si edhe të brendshme prednisolon nga të parët në ditën e pestë të 40 mg / m2. Trajtimi polyhymyoterapyey një kurs çdo tre javë për të arritur faljen absolute në fazat e hershme dhe për të rritur mbijetesën.

Limfoma jo-Hodgkin trajtuar me terapi pjesshme regres përbërësve medicinale me shtimin e terapinë rrezatuese për të trajtuar zonat e prekura.
Një problem i veçantë është në trajtimin e pacientëve të moshuar. Nuk është një terapi pozitive varësi të moshës. Shuarja e plotë mund të arrijë deri në dyzet vjet në 65% të rasteve, dhe pas gjashtëdhjetë - vetëm 37%. Toksiciteti tepër fatale të ndodhin brenda 30%.
Në vitin 1996, skema është ndryshuar për herë Hatsorin me rritjen e kohëzgjatjes së terapisë për tetë ditë dhe ndarë doza të drogës (cyclophosphamide, doksorubicine) në dy këste në ditët e para dhe të tetë. Ky ndryshim në skemën e dhënë rezultate pozitive. Në këtë rast, pacientët e moshuar Ryfuksymab shtuar në kimioterapi, e cila e rrit normat e mbijetesës tri herë.

Për trajtimin e pacientëve me korrente Limfoma jo-Hodgkin, të cilat karakterizohen kryesisht heneralyzovannostyu aplikuar taktika të caktuara. Ajo kryesisht varet nga lloji i tumorit dhe lloji i saj i kryer përpara trajtimit, reagime të terapisë së parë të linjës së kategorisë moshës, gjendjes së përgjithshme fizike të pacientit, sistemet e tij urinare dhe kardiovaskulare, dhe gjendja e palcës kockore.
Në përgjithësi, trajtimi për përparimin dhe përsëritje jo-Hodgkin Limfoma nuk përdorin drogë rreshtin e parë. Por në qoftë se sëmundja zhvillohet më vonë se një vit nga faljen arritur të plotë, ju mund të caktojë qark primare.

Faza e dytë e sëmundjes, Limfoma jo-Hodgkin, krupnokletochnaya shpërndarë, MPI vlerës dobët dhe tumoreve të mëdha madhësisë kanë një rrezik më të lartë të recurrences.
Për trajtimin e formave të fortë primare pacientët dhe pacientët me periodike limfomës jo-Hodgkin terapi me doza të larta aplikohet. Ajo është quajtur gjithashtu "terapi dëshpërim." Shuarja e plotë arrihet me këtë formë të sëmundjes mund të jetë më pak se 25% dhe kjo është e shkurtër. Në këtë rast, pacientët caktuar për të lartë-dozë kimioterapia, por me kusht të detyrueshëm të mirë fizike.

Kjo metodë është përdorur për të trajtuar pacientët me Limfoma agresive në rikthim parë.
Për trajtimin e limfomat yndolentnыh nuk standardeve specifike në trajtimin e. Kjo është për shkak të ndjeshmërisë së tumoreve ndaj terapive të tjera dhe jo fillimin e trajtimit. Prandaj, duke përdorur mënyrën tradicionale kimioterapi. Ajo të çon në remissions shkurtra që janë duke lëvizur për rikthim.
Rrezatim si një trajtim të pavarur limfoma jo-Hodgkin ndihmon vetëm në fazën e parë e sëmundjes ose (IE). Doza totale prej 25 dhjetorit të mjaftueshme për trajtimin e tumoreve të vogla, dhe për të dytë, tretë dhe të katërt hapat e nevojshme për radioterapi (30-36 Gy) të shtoni metoda mjekësore.

Çdo lezione эkstranodalnыe tumorit fillojnë trajtimin me regimens standarde. Për këtë qëllim të caktuar hlorbutin brendshme 5 mg në tri ditët e para të ditës së parë të prednisone 75 mg në e dytë 50 mg dhe 25 mg tre.
Kurse Monohymyoterapevtycheskye përsëritet pas 14 ditëve. Ose të caktojë skemë CVP: dita e parë bëjnë mg intravenoz vincristine për 15.2 nga e para deri në ditën e pestë - cyclophosphamide intramuskular dhe intravenoz 400 mg / m2 me gojë me prednisolon 60 mg / m2 për pesë ditë në një rresht . Brenda tre javë duhet të jetë një pushim në mes të kurseve. Trajtimi i tillë i Limfoma jo-Hodgkin zgjat jetën e pacientëve, por nuk rritet bezretsydyvnost. Terapia e barnave kryhet para faljen e plotë. Dhe në fund - terapi rrezatimi, nëse tregohet.

Qëllimi interferon subkutane 3 milion IU tri herë në ditë dhe një vjet e gjysmë mbështet sistemin imunitar trupin dobësuar.
Aktualisht, më shpesh përdoret Rituksimab drogës që ofron një efekt të dëmshëm në qelizat malinje proces patologjik. Ajo është përdorur si mono dhe në kombinim me medikamente të tjera.


Jo-Hodgkin Limfoma parashikimi


Prognoza është vlerësuar shkalla MPI ose tumor. Për çdo shenja negative të vënë 1 pikë me përmbledhje të mëvonshëm.

Nëse Limfoma jo-Hodgkin vlerësohen nga 0 në 2 pikë, prognoza është e favorshme, nga 3 në 5 - sigurisht pafavorshme të sëmundjes, 2 deri në 3 - prognoza e pasigurt. Me të dhënat e marra përshkruajnë trajtim të duhur.
Parashikim pozitiv e sëmundjeve të mundshëm në forma B-qelizore sesa T-qelizë. Përveç kësaj, ka një sërë faktorësh: mosha, lloji tumor, shtrirja dhe faza e sëmundjes.
Parashikimi i favorshëm me një normë pesë-vjeçar mbijetesën e jo-Hodgkin Limfoma përfshijnë traktin gastrointestinal, gjëndrat pështymore, orbitë, dhe të çojë në negative Limfoma jo-Hodgkin, sistemin nervor qendror, kockat, ovarian dhe kancerin e gjirit.