Obsessyya - trajtim, simptomat, shkaqet


Obsessyya është ndërhyrëse, mendimet myyazytsilni, perceptimet dhe idetë që lindin nga intervale të pasigurta. Njeriu fiksuar në këto mendime, duke shkaktuar shqetësime atij (të gjatë, emocional, stresi negativ), por të shpëtoj prej tyre nuk mund të. Obsessyy mund të kombinohet me sjellje fiksim (sjelljes ngulët) ose ekzistojnë në formë të pastër. Mes shteteve obsessyvnыh mund të zhvillojë phobias (frikën irracionale).
Obssesyya - Historia
Për herë të parë sëmundja u përshkrua nga Felix plater në 1614, atëherë ZH.-E. D. Эskyrol në 1834 dhe e përshkroi obsessyy kompulsyya me phobias.


Që nga 1858 IM Balynskyy punuar në obsessyyamy tha se të gjithë kanë një mani të përbashkët - këtë tjetërsimin e vetëdijes dhe futi çrregullim sëmurë gjatë.
Në 1860, sëmundja jep një përshkrim të OB Morel, i cili e përshkroi disa nga simptomat e çrregullimeve ngulët, dhe në 1868, Art. Hryzynher dha një përshkrim besplodnomu sofistikimit.
Në vitin 1877, është vërejtur KF O. Westphal që nuk obsessyy vyhanyayutsya e vetëdijes, dhe mendohet çrregullim është i mbuluar në çrregullim ngulët-maniakal.
1892 u shënua nga përdorimi me sukses të Bekhterev psikoterapisë në obsessyyah. Dishepulli i tij AG Ivanov-Smolensky besonin se obsessyy kanë fiksuar ide eksitim.

Obsessyya - Klasifikimi
Shumë studiues kundërshtuar klasifikimin obsessyy, sepse është e vështirë për shkak të aderimet kompulsyy dhe phobias. Megjithatë, përpjekje është bërë për nota.
KT Jaspers përbashkët obsessyy për:
- abstrakte (nuk ndikojnë ndryshuar) - bezdisshëm llogari aryfmomanyya, dekompozimin me fjalë rrokje sofistikimit pafrytshme, kujtimet ndërhyrëse (disa raste);
- si (kur shoqërohet nga ankthi apo frika) - mall ngulët, dyshon ngulët kujtimet ndërhyrëse, prezantim master.

A kam marrë sëmundje ndarë në grupet e mëposhtme: mendime të papërshtatshme agresive, mendimet e papërshtatshme rreth dëshirës seksuale bohohulisni opinionet fetare.
AM Svyadosch zhvilluar klasifikimin e mëposhtëm:
- Fillore që rrjedhin nga stimuli supramaximal. Për shembull, frika nga treni aksidenti ndodhjes;
- Kryptohennыe, dukuri e cila është e panjohur.
AG Ivanov-Smolensky obsessyy ndarë në dy grupe. Në sferën intelektuale, ky fenomen eksitim ngulët: ide e ngulët, ide, kujtimet, shoqatat, dëshirat. Në këtë frikën emocionale ngulët.

Mars Have beson se obsessyya më karakteristikë e çrregullim ngulët-maniakal. Është konstatuar se 78% e njerëzve me OCD vuajnë nga obsessyy 10% ponderuar epsh turpshme obsessyvnыmy. Nëse nervozizmi e treta e njerëzve me depresion ose obsessyyamy një sindrom hypochondriac.
Obsessyya - Shkaqet
Për momentin nuk ka arsye të qarta për të shpjeguar obsessyy origjinës për shkak se ajo është e komplikuar çrregullime mendore, por ka disa hipoteza: biologjike, gjenetike, psikologjike.

Biologjik përfshin sëmundje dhe karakteristika anatomike të trurit dhe sistemit autonom nervor. Kjo kryesisht ndodh kur prishet metabolizmin e neurotransmitters, noradrenaline, serotonin, dopamine dhe GABA.
Gjenetik përfshijnë rritjen e perputhshmerise gjenetik.
Teoria psikologjike përfshin përforcim të personalitetit dhe karakterit; seksi, familjare, dhe prodhimit faktorë; Teoria sociologjike dhe njohëse (ashpërsi në edukimin fetar).
Obsessyy intensifikuar gjatë laktacionit, grip pas lindjes, si dhe sëmundje fizike. Një arsye është mutacione gjenetike obsessyy gjenden në gjenin për serotonin hSERT. Ajo është themeluar që në mes mangësi serotonin dhe ndodhja e OCD është një lidhje e drejtpërdrejtë.

Studimet e binjakeve odnoyaytsovыmy tregojnë faktorët trashëgues obsessyy. Një person me OCD me yyazytsirnistyu të madhe kanë të afërm në familje me të njëjtin çrregullim.
Obsessyy mund të jetë i lidhur direkt me fobi sociale me depresion, dhe PTSD.
Obsessyy paraqiten si imazhe ndërhyrëse, mendimet, frikën dhe dëshirat. Mund të jetë një mani personale me idenë e papastërtisë.
Obsessyy dhe kompulsyya shpesh shkojnë së bashku, ato janë karakterizuar nga ritualet e veçanta të ndihmojë për të hequr qafe navyazchyvostey kohës.

Obsessyvnыe kusht mund të përjetojnë të llojeve të ndryshme. Pamja e tyre mund të jenë të papritur apo afatshkurtër dhe kronike.
Karakteristika dalluese obsessyy:
Ruaj vetëdijen, mungesën e vullnetit të individit dhe në këtë mënyrë disponueshmërinë e përpjekjeve për të luftuar obsessyyamy dhe kritika ndaj tij. Një tipar dallues është edhe lloji aktive dhe pasive të luftës. Active lufta shoqëruar mosbesimi obsessyy, pasiv kaloi në aktivitete të tjera, kërkon për të shmangur situata të natyrës ngulët.

Të menduarit e njerëzve Obsessyy të tjerë dhe është i lidhur me humor depresion, ankth, dhe inteligjencës dhe të menduarit logjik nuk është prekur.
Një tipar dallues i sëmundjes është e dhimbshme, sofistikimi pafrytshme, e cila karakterizohet nga të zbrazët, llafazanëri pafrytshme kritikuar këtë shtet. Çështjet që rrënoi pacientëve është koncept metafizike, morale, fetare. Për shembull, një grua në rrugë është i shqetësuar se asgjë dhe askush nuk ra nën këmbët e saj nga dritarja. Dhe në qoftë se ju bie, atëherë kush do? Mashkull apo femër? Si pikërisht ajo do të bjerë; këmbët ose koka. Nëse thyer deri në vdekje se çfarë saktësisht unë duhet të bëj? Njerëzit të telefononi për ndihmë ose të shpëtuar? Jo më pas ka akuzuar mua në këtë? Do të rri një virgjëreshë?

Sofistikimi ngulët maniakal mund të kontribuojnë opinion (Outlook), i cili është i huaj për mendjen e tij dhe në kundërshtim me moralin dhe parimeve të tjera, por të shpëtoj prej se ai nuk mund të.
Obsessions heq mendjen pacientin nga duke u fokusuar në reflektimin e subjektit.
Kujtimet ngulët janë dëshira për të riprodhuar ngjarje të ndryshme të vogla. Shumë afër këtij fenomeni - onomatomanyya luajnë si ngulët e fjalëve.
Tjetër version obsessyy - dyshimet ngulët shprehura në pavendosmërisë dhe pasigurisë në korrektësinë individuale kryer veprimin.

Frika obsesive shprehura në ankth dhe pamundësinë për të bërë diçka të njohur, të automatizuar ose profesionale.
Për shembull, një pacient frika noteriale u ngrit që ai mund të bëjë diçka të tillë që mund të sjellë atë në gjyq, kështu mbylljen e zyrës dhe e pyeti për të fshehur çelësat, sepse ai nuk u zinte besë.
Dëshirë obsesive manifestuar në një akt të rrezikshëm, të pakuptimtë dhe të pahijshëm.
Dëshira që posedonte nocione karakteristike e pamundur dhe mendimet neyyazytsirni përfaqësojnë ngjarje aktuale pacientit. Për shembull, djali i pacientit është i vdekur, por pas një kohë duket se ai u varros i gjallë. Pacienti hallucinatory obsessyy torturuar aq shumë sa që ai shkoi në varreza dhe dëgjuar, nuk arritur ose qan nga varri.

Kontrast Obsessyy të prezantimit dhe përçmimit mendime tipike që janë në kundërshtim me parimet etike të individit. Për shembull, një ministër kisha në mendjen e përmbajtjes fetare të përfaqësuar gjëra të turpshme.
Sindromi obsesiv Struktura përfshin një shkelje të emocioneve. Kjo është karakteristikë e navyazchyvostey tillë. Në sfond moderuar obsessyyah natyrshme subdepresyvnyy, ndjenja e inferioritetit dhe të pasigurisë. Mund të bashkohet me dobësi e përgjithshme, neuroses.
Pronat perceptim në obsessyyah gjetur në elementët e Depersonalization, karakterizuar në sindromi pasqyruar. Pacientët kanë frikë të shikojmë në pasqyrë nga frika e çmendur sy, apo devijuar sytë nga bashkëbisedues për të njëjtën arsye.

Në kulmin obsessyy jetë hallucinations, por ata janë të karakterizuar nga prania e phobias rënda. Nuk mund të jetë trazirat e shije dhe erë, iluzion të jetë e mundur.
Obsessyya - Simptomat
Lëkura mund të jetë e zbehtë ose skuqem, duket djersën ftohtë, takikardia vuajtur, bradycardia, dyspnea shqetësuar, Polyuria, marramendje shpeshtë rrit peristaltikės, të fikët. Kjo është vetëm një listë e vogël e simptomave.
Obsessyya - shenja
Kur obsessyyah ndryshon natyrën e pacientit dhe personalitetit në përgjithësi. Pacientët bëhen dyshues, të shqetësuar, të pambrojtur, i turpshëm, i pasigurt, i turpshëm, i frikësuar, i turpshëm.

Sindromi më obsessyvnыy ndodh me sëmundje të tilla si psikoza apo skizofrenia. Tiparet dalluese të skizofrenisë është një surprizë, e pakuptueshme nevmotyvovanist përmbajtjen.
Obsessyya - trajtim
Getting shpëtoj e obsessyy? Trajtimi obsessyy ndarë në etiologjik dhe pathogenetic. Trajtimi etiologjik heq shkaqet që plagosë pacientin. Patogjen efektive në trajtimin linkun pathophysiological e trurit. Sigurisht, trajtimi kryesor obsessyy gjeni patofyzyolohycheskoe.

Si kujdesin psikologjik duke përdorur njohëse-sjelljes psikoterapi. Efekti i saj është e mirë.
Opsionet e mëposhtme duket terapinë e ekspozimit, psikoanalizën bukur provuar, metodat e sugjestionit, hipnozë dhe teknikë vetë-hipnozë dhe trajnimit autogenous.
Kur obsessyyah rekomanduar pushim të plotë, të kapur mësimet, udhëtimit, terapi profesionale, furnizimin e vitaminave dhe mineraleve.
Trajtimi i drogës përfshin qetësues pritjes ("Phenazepam", "Clonazepam" "Diazepam"), Ilaqet kundër depresionit ("Sertraline", "Fluoxetine","Citalopram") Neuroleptikëve ("Risperidon", "Olanzapine", "Quetiapine").

Fizioterapi treguar, banja e ngrohtë, fasha të ftohtë mbi kokën e tij, dhomë të ventiluar, fshirje dhe derdhje të ujit, not në ujërat detare, darsonvalization, electrophoresis.