Simptomat fillore dhe të mesme amenorrhea, shkaqet dhe trajtimet
Amenorrhea - Mungesa e menstruacioneve për gjashtë muaj ose më shumë në gratë e moshës riprodhuese (amenorrhea mesme), ose për jetën në qoftë se ajo kurrë nuk ka ndodhur (amenorrhea fillore).

Etiologji

Arsyet për mungesën e menstruacioneve është jashtëzakonisht të ndryshme.
Shkaqet kryesore të amenorrhea - sfond të ndryshëm hormonal. Në trupin e funksionimit normal hipotalamusi (një pjesë të vogël të trurit ndodhet pranë Hipofiza dhe rregullon të gjitha funksionet e sistemit endokrin) identifikon substanca që stimulojnë departamentet përkatëse hipofizë. Ai, nga ana tjetër, ndikon në vezoret duke stimuluar ciklin normal të oocyte maturimit. Në faza të ndryshme të këtij procesi shkeljet e mundshme apo ndryshime në gjëndrave të tjera endokrine, duke çuar në amenorrhea:Zvogëlimin e ndikimit rregullator i hypothalamus.
Ndryshimi Numri dhe vlera hormonet e hipofizës.
Mosbalancim të hormoneve tiroide. Tepërt ose mungesa e tyre të çon në ciklin menstrual të ndryshme - parregullsie të saj, të zvogëlojë frekuencën e menstruacioneve, mungesë të tyre primar apo sekondar.
Shkelja e gjëndra veshkave me numrin e hormoneve mashkullore të shkaktojnë parregullsi menstruale. Prodhimi i tepërt kortizolit në veshkave syndromk Cushing çon në ndryshime të ngjashme.


Gjithashtu dallojë shkaqet nuk amenorrhea lidhur me sistemin endokrin:
Punë intensive fizike apo ushtrim. Besohet se aktiviteti fizik zvogëlon efektin e stimulimin Hipofiza në vezore.
Sëmundje Trofoblastycheskaya (tumor i indeve placentar) simulon shtatzëninë dhe gjithashtu çon në amenorrhea.
Ashermana Syndrome) - ndryshon mbresë e mitrës për shkak të operacioneve të transferuara ose infeksione.
Shkaqet e amenorrhea fillore në mënyrë të barabartë të ndryshme:
Keqformimet e lindura të sistemit urogjenital: moszhvillimi apo mungesa e pjesëve të saj të ndryshme - mitrës, vezoret.

Sëmundjet kromozomale të ndryshme, të tilla si sindromi i Turner, në të cilën qelizat përmbajnë vetëm një seks (X) kromozomin vend të dy.
Për më shumë shkaqe të rralla përfshijnë psevdohermafrodytyzm. Psevdohermafrodytyzmom quajtur formimin e një personi me një seri të plotë të kromozomeve karakteristike e njeriut, organet gjenitale femërore.
Për të përjashtuar amenorrhea fillore kërkon shqyrtim të kujdesshëm të vajzave që kanë 13 vjet nuk ka shenja të pubertetit në moshën 16 apo menstruacioneve mungon ose brenda 5 vjetëve pas fillimit të tyre nuk formuar një cikël të rregullt.

Ata duhet të nënshtrohen ekzaminimit të plotë mjekësor për të përcaktuar shkaqet e amenorrhea dhe për të parandaluar pasojat e sëmundjeve të lindura.

Tabloja klinike

Simptomet e amenorrhea ndryshojnë në varësi të arsyeve të tij:
Në amenorrhea fillore, të shkaktuar nga vonesa e zhvillimit seksual, pa karakteristikat sekondare seksuale, rritjen e flokëve pubike dhe sqetull, duke ndryshuar forma, zhvillimin e gjëndrrat e qumështit.
Amenorrhea për shkak të çrregullimit të tiroides shoqëruar nga simptomat e mangësi apo tepricë të hormoneve. Shumica amenorrhea kombinuar me tirotoksikozë (hormoneve të tepërta tiroide), për shkak se ajo është e shoqëruar me impuls të shpejtë, presionin e lartë të gjakut, agjitacion, temperaturë të lartë.

Sindromi Cushing është manifestuar rritje të peshës trupore për shkak të depozitave yndyrë në bark (trashje të barkut), tipit hënë fytyrë, tonet bronzi lëkurës.
Në disa shtete amenorrhea mund të jetë i vetmi simptomë, sindromi i tillë Ashermana).
Një tjetër shkak i zakonshëm i çrregullimeve menstruale - vezoret polycystic, të cilat mund të jenë të shoqëruar nga pamja e karakteristikave mashkullore të tilla si rritjen e flokëve në fytyrë.
Amenorrhea fiziologjike karakterizohet nga tipare të moshës përkatëse apo gjendje.

Diagnostics


Kërko shkaqet amenorrhea fillon me një studim të plotë dhe shqyrtim. Mjeku konstaton nëse ka pasur një pubertetit normale, ose nuk ka mosfunksionim të organeve të ndryshme endokrine.
Bazuar në foto klinike ofron një numër të shkaqeve të mundshme parregullsi menstrual, të cilat janë bërë për të sqaruar studime të ndryshme të tjera. Pra, për të shmangur shkakton hormonal nivelet hetuar të hormoneve seksuale (hormonet, hormonet hipofizë ose kortizolit) në ditë të ndryshme të ciklit.
Nëse vëreni ndryshime në hipofizë hormonet kafkë radiografi është kryer, e cila zbulon tumor mundshme e hipofizës.

Për hulumtim veshkave gjëndra, vezoret dhe imazhit ultratinguj tiroide është përdorur, CT ose MRI.

Trajtim

Në sqaruar shkakun specifik të amenorrhea mund të jetë një kurë të plotë, të tilla si heqjen e tumorit.
Megjithatë, shumica e rasteve të amenorrhea lindura, të tilla si sindroma kromozomale apo keqformime, jo të përshtatshme për trajtim.
Kur ngadalësuar pubertetit duhet studim të rregullt të nivelit të hormoneve. Në mungesë të dinamikës normale e emërimit të mundshëm të drogës hormonal. Ato mund të aplikohen për të stimuluar zhvillimin seksual gjatë ngadalësimin e saj.