Oligomenorrhea fillore dhe të mesme - trajtim, shkakton, simptomat


Oligomenorrhea - është që të rrisë intervalin (jo më shumë se 35 dhe të paktën 60 - 90 ditë) në mes të periudhave të menstruacioneve. Menstruacioneve në oligomenorrhea janë të shkurtër dhe të fundit nga disa orë deri në dy ditë. Oligomenorrhea simptomë si pjesë e sindromës hypomenstrual klinikë, varfëri dhe sëmundje të rënda tjetër hormon.
Oligomenorrhea shkurtër shpesh shfaqet në periudhën e pubertetit () ose zhdukjen e funksionit menstrual (menopauza), gjatë ndryshimeve në rregullore hormonal. Olyhomenoreyu Kjo mund t'i atribuohet fiziologjike, ajo nuk kërkon trajtim dhe jeni vetëm. Duke olyhomenoreyu fiziologjik mund të përfshijë numrin e vogël të grave me të përhershëm (të rregullt) të frekuencave të larta (rreth 50 ditë) në mes të periudhave të menstruacioneve, nëse ata mbajnë aftësinë për të fekondimit (pjellorisë), dhe nuk janë të lidhura sëmundjet endokrine.


Nëse adoleshentët fillestare oligomenorrhea nuk është shndërruar në një cikël normal menstrual, ajo quhet primar. Oligomenorrhea mesëm ndodh në gratë me funksion normal menstrual në sfondin e patologjike hormonale dhe endokrine ndryshime.
Menstruacioneve parregullt është shkaku më i zakonshëm për trajtim te mjeku. Cikli menstrual është një mekanizëm shumë kompleks i bashkëveprimit të të gjitha strukturave përgjegjëse për hormonal, endokrine dhe aktivitetin nervor qendror të trupit. Mbi jetën e shumica (70%) gra ndodhin çrregullime menstruale të llojeve të ndryshme. Në mënyrë tipike, këto shkelje janë të përkohshme. Nëse ata janë të shoqëruar me simptoma më të rënda, të tilla si varfëri, duhet të kuptojnë shkaqet dhe kryer terapi të përshtatshme. Besohet se nëse numri i periudhat vjetore menstruale vazhdon të bjerë (më pak se 7 në vit), madje edhe në mungesë të simptomave të tjera shqetësuese konsultimi është e nevojshme.

Ciklit menstrual ndryshimet normale ciklike të sigurojë përbërjen sasiore e hipofizës dhe hormoneve ovarian nën kontrollin e sistemit nervor qendror (hypothalamus). Në gratë e shëndetshme, cikli menstrual është bifazik. Në fazën e parë nën ndikimin e hormonit stimulues i folikulit (FSH) gjëndër ovarian fillon të pjekur - "flluskë", e cila është në rritje dhe në zhvillim Gamete femra (vezë). Nga ana tjetër fitilin gjëndër promovon sasinë e estrogjenit (kryesisht estradiol) dhe rritjen e shtresës së brendshme të mitrës (endometrium). Nga mesi i ciklit të nivelit të FSH është reduktuar në minimumin e saj dhe për të marrë një rol udhëheqës Luteinizing hormone (LH) dhe progesterone. Falling nivelet e estrogjenit dhe rritjen çojë prohestorona përmbajtjes në faktin se maturohet vezë lë orë gjëndër, dmth ovulacionit. Nëse, brenda dy ditësh veza nuk fekondohet, ajo vdes, dhe në mitrën e reagime fillon procesi i refuzimit është rritur menstruacioneve endometrial fund. Shkalla e mosfunksionim të hormoneve në gratë me oligomenorrhea mund të shkojnë nga të vogla të rënda, duke çuar në anovulation dhe shterpësinë. Oligomenorrhea shpesh paraprihet amenorrhea - mungesë të plotë të menstruacioneve.

Arsyet olyhomenorey


Oligomenorrhea primar në adoleshentët është i lidhur me pubertetin dëmtuar dhe / ose lindja e duhur defektet (anomalitë e organeve gjenitale. Parakushtet për zhvillimin e olyhomenorey primar formuar gjatë zhvillimit të fetusit.
Oligomenorrhea mesëm mund të ndodhë në gratë me cikël normal menstrual pas traumave të rënda ose aktivitet të rëndë fizik. Kequshqyerja, ekspozimet profesionale mund të ndikojë edhe funksionin menstrual.

Ndër shkaqet që provokojnë olyhomenoreyu pranishëm:
- Infeksion akut ose kronik (endometritis, adnexitis, salpingo etj);
- Shkelja hipotalamus-hipofizë-lidhura dëmtime të sistemit të duhur të komunikimit funksional, sëmundjeve infektive ose mendore;
- Nehynekolohycheskye endokrine gjëndra patologji. Ndryshimet e prodhimit sasiore të hormoneve tiroide, gjëndra veshkave ose pankreasit që çon në mungesë ekuilibri hormonal të përgjithshëm dhe të ndikojnë në vezoret;

- Përdorimi i gabuar i drogës hormonale, duke përfshirë kontraceptivët;
- Sindromen policistike te vezoreve. Ajo karakterizohet nga një rritje anormale në përmbajtjen e androgens (hormoneve seksuale mashkullore) që konkurrojnë dhe zëvendësojnë estrogjene;
- Deficiti i peshore. Arsyeja për rënien e saj mund të jetë një humbje peshe natyrore si rezultat i sëmundjeve të rënda lindura apo të fituara dhe / ose kequshqyerja. Dëshira e tepruar e grave për të reduktuar peshën artificialisht mund të çojë në shfaqjen olyhomenorey.

Kur oligomenorrhea është shtrembërim i ciklit menstrual. Cikli mban dvofaznist, por kohëzgjatjen dhe vlerën e dy ndryshimeve faza. Shansi i ovulacionit në këto ndryshime është i vogël - kjo ndodh vetëm në 20% të pacientëve.
Shkaqet olyhomenorey fiziologjik nuk instaluar.

Simptomat olyhomenorey


Oligomenorrhea nuk është një sëmundje për të cilën një numër të simptomeve karakteristike. Kjo në vetvete është një simptomë e vetme, thelbi i të cilave - një (jo më shumë se dy ditë) periudhë shumë të shkurtër. Prandaj oligomenorrhea diagnoza është kurrë përfundimtar, kjo vetëm tregon simptomë dominante që kërkon të konstatuar shkaqet e paraqitjes së saj. Pothuajse gjithmonë e kombinuar oligomenorrhea me një tjetër simptomë - opsomenorrhea që përcakton menstruacioneve të rrallë për shkak se ata janë të kombinuara shpesh dhe të referuara si "oligomenorrhea." Numri i gjakut menstrual mund të ndryshojnë nga të lehtë për të moderuar. Nëse numri i humbur gjakut më pak se 40 ml, ajo quhet hypomenoreey. Kombinimi oligo-, opso - dhe hypomenorey quhet sindromi hypomenstrual, e cila është një sëmundje serioze.

Kështu, oligomenorrhea është një simptomë që mund të jetë i pranishëm në shumë sëmundje të tjera, të tilla si ethe apo dhimbje koke të shoqëruar nga një numër të madh të Sëmundjet. Ankesat e pacientëve me oligomenorrhea përcaktuar nga sëmundje themelor që e ka shkaktuar atë.
Shumica oligomenorrhea si simptomë shoqërues:
- Shkelja e metabolizmit yndyrë, shenjat e jashtme e cila është mbipeshë dhe puçrra fytyre, depozitat yndyrë mund të veshin karakterin nefiziolohichnyh;
- Hirsutism, rritjen e flokëve apo model mashkull ": nën ndikimin e androgens (hormonet seksuale mashkullore) Flokët i rëndësishëm duket e errët në gjoks, buza e sipërme dhe mjekër, mbrapa dhe stomaku;

- Physique njeri;
- Steriliteti;
- Reduktimi dëshirën seksuale;
- Pacienti sosje. Abuzimi dhe uria dietat për të reduktuar peshën mund të çojë në mosfunksionimin menstrual.

Thelbi olyhomenorey diagnoza është për të përcaktuar shkaqet e saj. Ekzaminim gjinekologjik për të përcaktuar gjendjen e mitrës dhe shtojca, të zbuluar praninë e sëmundjeve inflamatore. Smears zbulon praninë e infeksionit ose off.
Është e pamundur të mbivlerësohet rëndësia e studimeve hormonale. Përcaktimin e nivelit të hormoneve seksuale - FSH, LH, Hormoni, estradiol dhe progesteronit - është e nevojshme për të përcaktuar natyrën dhe shkallën e çrregullimeve hormonale, dhe për të zgjedhur terapi. Për diagnozën e infertilitetit është e rëndësishme për të krijuar mungesën e ovulacionit. Studimet hormonale janë kryer në përputhje me fazat e ciklit menstrual.

Ultratinguj skanimi (US) pelvikut përcakton madhësinë e mitrës dhe shtojca, zbulon anomalitë në zhvillimin e tyre dhe diagnostikuar proceset inflamatore. Vezoret Sidomos studiuar me kujdes - domethënë madhësia, qarkullimi kusht, dendësia e indeve, prania e follicles e shenjave polycystic dhe kështu me radhë.
Rrallë kryer si hysteroscopy nevojshme.
Shqyrtimit dhe konsultimit të lidhura profesionistëve të ndihmojë në krijimin e nehynekolohycheskuyu natyrën olyhomenorey. Endokrinolog, neurolog dhe ekzaminimin mjek nëse është e nevojshme, të kryer në kuadër të specializimit të tyre.

Pas një diagnozë të plotë ekzaminim oligomenorrhea nuk është i saktë dhe i hap rrugë një diagnozë të sëmundjes themelore, duke çuar në oligomenorrhea.

Oligomenorrhea Primar


Diagnoza e olyhomenorey primar vënë pacientët në moshë të re, në qoftë se periudha e pubertetit nuk është shoqëruar me krijimin e ritmit normal të menstruacioneve (periudhë prej 21-35 ditë kohëzgjatje dhe 8, por jo më pak se 2 ditë).
Oligomenorrhea fillore shpesh rezultojnë nga rritjen intrauterine, i shoqëruar nga hypoplasia dhe / ose infantilism gjenitale. Nëse madhësia e mitrës nuk është i lidhur me normat e moshës, duke folur për infantilism seksuale. Shkalla e infantilism seksual përcaktohet nga prania ose mungesa e dështimit ovarian dhe nivelin e mitrës moszhvillimit:

- Parë infantilism hap është shumë i rrallë dhe është e lidhur me anomalitë e zhvillimit, të karakterizuara nga mitër rudimentare. Menstruacioneve është praktikisht mungon. Restaurimi i strukturës normale të organeve gjenitale femërore në një strukturë të tillë nuk është e mundur.
- Shkalla moszhvillimin e dytë korrespondon me madhësinë e "fëmijës" së mitrës dhe shoqërohet oligomenorrhea. Trajtim adekuat afatgjatë ndihmon për të rivendosur strukturën normale anatomike e organit.
- Së treti infantilism fazë - hipoplazise e mitrës. Mitra është një strukturë normale, por madhësia e saj nuk lidhet me normën e moshës. Arsyet mund të jenë hipoplazise infeksion serioz apo sëmundje inflamatore të organeve riprodhuese gjatë pubertetit. Oligomenorrhea me hypoplasia është i përkohshëm dhe zgjat për aq kohë sa mitra nuk "rriten", nën ndikimin e terapisë. Hipoplazise e mitrës mund të zhduken vetë për shkak të burimeve të brendshme hormonale.

Ultratinguj në prani të olyhomenorey primar për të përcaktuar praninë e anomalive në zhvillimin e organeve gjenitale, dhe testet laboratorike do të përcaktojë natyrën e çrregullimeve hormonale.

Oligomenorrhea mesëm


Oligomenorrhea mesëm nuk e shoqëron moshën e pjekurisë, ajo është e natyrshme në gratë e rritura. Kjo është lehtësuar nga një sërë arsyesh - nga më të "thjeshtë" sikur lodhje apo të ftohtë për sëmundje serioze. Shfaqja e ciklit menstrual të shkurtër, e ndjekur nga restaurimi i saj i pavarur - plotësisht situatë normale.

Nëse oligomenorrhea ka një kohë të gjatë, i shoqëruar nga alarmante simptoma të tilla si infertilitetit, hirsutism, trashje, ulur makinë seksi apo çrregullime endokrine, kërkon kryerjen ekzaminim të plotë.
Trajtimi i mesëm përfshin eliminimin olyhomenorey sëmundje themelor.

Trajtimi olyhomenorey


Për të eliminuar me sukses olyhomenorey e nevojshme për të krijuar shkakun e saj. Trajtimi nuk olyhomenorey kryer:
- Kur vajzat e reja janë nga pacientët pa prova e anomalive të organeve riprodhuese dhe endokrine patologji, vëzhgimi lejuar për dy vjet;

- Në funksion zbehur menstrual (menopauzës);
- Nëse oligomenorrhea shkaktuar nga faktorë afatshkurtër. Për shembull, në qoftë se ka arsye olyhomenorey ushtrimin e tepërt fizike apo lodhje, oligomenorrhea vetë-destruct.
Prania e endokrine patologjisë kërkojnë trajtim së bashku me endokrinolog. Cikli menstrual mund të çojë në normale vetëm pas trajtimit adekuat të sëmundjes themelore.
Pas trajtimit të sëmundjes themelor është përfunduar me sukses, të vazhdojë për shërimin e ciklit menstrual me korrigjim hormonal. Është e mundur që cikli menstrual është restauruar pa ndërhyrje mjekësore.