Prolactinoma hipofizës - simptomat, trajtimin, shkaqet


Prolactinoma - një e ënjtur e përparme e hipofizës, e cila ka të gjitha shenjat dalluese të kualitetit të lartë dhe në mënyrë aktive sekretyruyuschee Hormoni. Në rast të prolactinomas përfaqësues në meshkuj dhe femra vërejtur karakteristika të rëndësishme dalluese të simptomave klinike, dhe për këtë arsye oncologists promovojnë parimin e zgjedhjes individuale të regimens trajtimit për secilin pacient.
Për fat të keq, për të arritur shërimin e plotë kur prolaktynome dispozicion pacienti menaxhon jashtëzakonisht të rralla, por futja e metodave të reja kirurgjikale të terapisë mund të përmirësojë ndjeshëm prognozë e kësaj sëmundjeje.


Prolactinomas hipofizës


Hormoni duhet të klasifikohen si tumoreve beninje të lokalizuara në gjëndrra e hipofizës, e cila është jo më pak se një e treta e të gjitha episodet e kancerit hipofizës patologji. Në rrezik për këtë formë të hipofizës adenoma përfshijnë gratë që janë në moshë riprodhuese, në të cilën madhësia e tumoreve nuk kalon pak milimetra. Ndër gjysmën e meshkujve të njerëzimit prolactinoma është mjaft përjashtim nga rregulli, megjithatë, në këtë grup të pacientëve sëmundja më agresive me rritjen progresive e tumorit infiltrative dhe predispozitë për keqdashje.

Prolactinomas Feature si hormonprodutsyruyuschey tumor është aftësia e tij për të sintetizuar përqendrime të larta të Hormoni në situata ku normalisht nuk duhet të jetë në serum. Për funksionimin normal të sistemit riprodhues të grave dhe burrave është një sintezë minimum parakusht i Hormoni, siguron nxitjen e funksionit seksual. Stimulimi i pjellorisë në femra është në rregullimin e menstruacioneve fillimin cikli periudhë normale dhe të rregullt efektiv të ovulacionit. Nën ndikimin e Hormoni në gjakun që qarkullon në trupin e mashkullit krijuar uyazyka për prodhimin normal të testosteronit dhe spermës aktivitet ruajtjen.

Arsyet prolactinomas


Pavarësisht numrit të madh të kërkimit në diagnostikimin e rralla dhe shpesh gjenden onokopatolohyy vende të ndryshme, studiuesit janë ende në gjendje për të krijuar shkakun e prolactinomas vërtetë эtyopatohenetycheskuyu.
Besohet se disa sëmundje trashëguese e natyrës gjenetike, dhe në mënyrë të veçantë - të shumta lloj endokrine neoplazia e parë, mund të bëhet sfond për zhvillimin e simptomeve sëmundje prolactinomas. Bazuar në këtë teori pathogenetic sugjeron faktin e predispozitë gjenetike për zhvillimin e prolactinomas në kategorinë e pacientëve me neoplasia endokrine. Kjo patologji shoqërohet jo vetëm Hormoni hiper, por sinteza e tepruar të substancave hormonale pankreasit dhe gjëndra parathyroid.

Pavarësisht supozimin e bërë në lidhje me prolactinomas gjenetike të natyrës, zbulimi i besueshëm i gjenit në 100% të rasteve provokuar shenja prolactinomas, ka dështuar.

Simptomet e prolactinoma


Varësisht nga parametrat e tumoreve dhe lokacionit të afërm të saj në hipofizë fossa fshehtë Hormoni dy grupe kryesore: yntrasselyarnuyu mykroprolaktynomu (madhësia rrethojnë formimi jo më tepër se 10 mm dhe ënjtje nuk shkojnë përtej kockave kufijtë Sella) dhe эkstrasselyarnuyu macroprolactinomas (rritur parametrat e tumorit, kalojnë 10 mm promovuar kockëmadh kufirin e saj Sella). Karakterizimi i tumorit dhe vendndodhja e saj është i rëndësishëm në përcaktimin taktikat dhe trajtim.

Shkalla e intensitetit të simptomave të caktuara klinike të prolaktynome hipofizës në dispozicion varet nga niveli i rritjes së prodhimit të Hormoni dhe përqendrimit të tij në gjak dhe shkallën e compression të substrate trurit strukturat e tumorit.
Makroprolaktynomы kontribuar në një rritje të konsiderueshme në madhësinë e hipofizës japin efekt compression në nerva okulare, për këtë arsye, kur në dispozicion prolaktynome ky lloj i pacientit janë vërejtur shqiptuar shqetësime vizuale në formën e një ngushtimin e fushës vizuale, dualitet kur konsideron subjektet e tyre deri afër. Në një situatë ku vëllimi tumor i substrate ofron një efekt compression në chiasm, pacienti mund të përjetojnë humbje të plotë bilateral të funksionit vizuale.

Çrregullime neurologjike mund të përkeqësohet ndjeshëm gjendjen e pacientit, dhe për prolactinomas dhënave shkelje janë të zakonshme dhe ndodhin në 70-80% të rasteve. Pacientët me madhësi prolactinomas mëdha ankuar për dhimbje koke të vazhdueshme natyrën shtypje, depresioni, e kombinuar me ankth dhimbshme, tendencë për ndryshueshmëri emocionale dhe nervozizëm. Në një situatë ku prolactinoma është e madhe, ajo mund të sigurojë një efekt frenues mbi prodhimin e hormoneve të sekretuara nga hipofizë këtë gjëndër në kushte normale.

Pavarësisht disa manifestimet klinike prolactinomas përbashkëta vërejtur në pothuajse të gjithë pacientët tumor të cilëve ka arritur një madhësi të madhe, janë simptomë individuale klinik në çdo rast.
Kështu, debutimin klinik foto, kur në dispozicion prolaktynome një grua duket si një ndryshim gradual rregullsinë progresiv të ciklit menstrual olyhomenorey mungesë të plotë të rrjedhjes menstrual për një periudhë të gjatë kohore. Përveç faktit se menstruacioneve me karakter të parregullt, ato ndryshojnë anovulyatornostyu, pra mungesë të plotë të periudhës së ovulacionit dhe pamundësinë e konceptues një fëmijë që rezulton nga prodhimi i pamjaftueshëm i hormoneve të tjera hipofizë.

Në disa raste, gratë mund të jetë një të ashtu-quajtur galactorrhea, dmth ndarjen e një sasi të vogël të qumështit të gjirit, nuk ka të bëjë me laktacionit normale në periudhën pas lindjes. Kjo simptomë nuk është një provokim i tmerrshëm për sëmundjet e gjirit, por paraqitja e saj është një nga shenjat dalluese të prolactinomas.Për shkak të faktit se veprimi Hormoni rregullator parashikon shkëmbimin e mineraleve, duke përfshirë edhe kalcium, është i përfshirë në strukturën organizative të indeve të eshtrave, u rrit përqendrimi i këtij hormoni në gjak provokon ndryshimet zhvillimi osteporotycheskyh në kockat e vende të ndryshme. Osteoporozën rënda kontribuon në thyerje patologjike të rajoneve të ndryshme anatomike. Përveç kësaj, mungesa e estrogjenit që ndodh si pasojë e hyperprolactinemia, promovon mbajtjes fluide në trupin e femrës, duke shkaktuar shtim në peshë progresive.

Në raste të rënda, prolactinoma, të kombinuara me hyperandrogenism në gratë mund të përjetojnë rritje lëkurën e flokëve trupi dhe fytyre.
Në një situatë ku një grua është diagnostikuar prolactinoma gjatë shtatzënisë, vëmendje duhet t'i kushtohet diagnozën e shenjave të progresin e sëmundjes, si në këtë periudhë, shumica e pacientëve ka treguar një rritje të konsiderueshme në parametrat e tumorit dhe shfaqjen e komplikimeve të rënda të shkaktuara nga ngjeshja e strukturave të trurit. Ekzistenca e progresin e sëmundjes është një tregues absolut për abortin në çdo fazë.

Prolactinomas në meshkuj të shoqëruar nga simptomat e shkaktuara nga një rënie progresive në prodhimin testosterone dhe shkeljet e mëvonshme të procesit fiziologjik të spermatogenesis. Kjo patologji manifestohet në uljen e dëshirës seksuale, funksionin ngrerë dhe mungesa e madje edhe zhvillimin e infertilitetit sekondar. Galactorrhea në kategorinë e meshkujve e pacientëve është shumë e rrallë, por disa pacientë ngritur nivelet e Hormoni në gjak mund të provokojë natyrës gynecomastia dhe kequshqyerjes testiseve unilaterale ose bilaterale. Pacientët që vuajnë nga prolactinomas hiper Hormoni, që vuajnë nga patologji të ndryshme të kockave që lidhen me mineralizimin e eshtrave të reduktuar.

Trajtimi i prolactinomas


Trajtimi në kohë filluan është çelësi i suksesit, pasi efektet e prolactinomas ka kurs korrente malinje, shumë e vështirë. Në një situatë ku madhësia e vogël është e përfaqësuar substrate prolactinoma tumorit, nuk shoqërohet me ndryshime të rëndësishme në gjendjen shëndetësore të pacientit, trajtimi specifik nuk është e nevojshme, dhe mund të kufizojnë vëzhgimin dinamike punishte barnash në spital të pacientit nga vlerësimin e detyrueshëm të laboratorit dhe dinamikës instrumentale të kancerit.
Kur tumori është i vogël, por është i shoqëruar me çrregullime të sferës seksuale dhe pamundësisë për të krijoj një fëmijë, mjeku duhet të vlerësojë nevojën për të rivendosur funksion riprodhues individualisht në çdo rast. Makroprolaktynomы domosdoshmërisht subjekt i drogës dhe korrigjim kirurgjik, pasi që prania e tyre shkakton komplikime të rënda.

Droga e zgjedhjes në trajtimin e Hormoni, të shoqëruar nga Hormoni hiper, drogat janë dopamine kundërshtarët grup. Përdorimi i drogës të këtij grupi farmakologjike në 90% të rasteve të kontribuojë në restaurimin e plotë të fertilitetit në gratë që janë periudha premenopausal.
Drogës vetëm me efikasitetin e provuar për nivelim Displays prolactinomas është Bromkriptin në dozë mesatare ditore prej 25 mg gojë. Për shkak të faktit se ky medikament mund të shkaktojë një numër të reaksioneve negative të sistemit të tretjes, për të minimizuar këto manifestime marrë këtë drogë duhet të kombinohet me kundërshtarët pompë proton (Omega 1 tabletë 2 herë në ditë). Pavarësisht efikasitetit theksuar për të normalizuar sintezën e Hormoni, Bromkriptin nuk karakterizohet nga veprime të zgjatur, kështu që për të hequr drogës mund të jetë një përsëritje e hyperprolactinemia.

Metoda e trajtimit kirurgjik të tumoreve hipofizë, dhe në veçanti - suprassellyarnoy makroprolaktynomы është heqje transsphenoidal, pas së cilës 90% e rasteve të theksuar efekt pozitiv gjatë ditëve të para si normalizimin e përqendrimit të Hormoni në gjak. Fushëveprimi i këtij lloj trajtimi është prania e prolactinoma në gratë e moshës riprodhuese, e cila tregon përgatitjet origjinalitet e kundërshtarët dopamine.
Në një situatë ku heqje tumor nuk është e shoqëruar nga efekti qëndrueshme normalizimit si hyperprolactinemia dhe ruajtur në manifestimet pacientit klinike të sëmundjes, trajtimin e prolactinomas këshillueshme për të plotësuar gjatë sigurisht Bromkriptin marrë një dozë të mirëmbajtjes prej 125 mg apo rrezatimi terapi. Zakonisht, terapi rrezatimi nuk është shoqëruar me normalizim të shpejtë të niveleve Hormoni, por rënie progresive në përqendrimin e saj ka një rezultat të qëndrueshëm. Trajtim rrezatimi si monoterapi nuk rekomandohet, pasi që kjo metodë e trajtimit rrit rrezikun e hypopituitarism.

Emërimi i një trajtim prolactinoma, detyra origjinale e mjekut është për të qartësuar mundësinë e trajtimit të pacientit afatgjatë, e cila i jep të theksuara të qëndrueshme dhe pozitive në 30% të rasteve të çon në një shërim të plotë të pacientit. Heqja vetëm manifestimet klinike nuk është një arsye për të ndaluar trajtimin, për shkak se në këtë gjendje mund të jetë një kurs periodik.