Sëmundje reumatike të zemrës - simptomat, trajtimin, shkakton sëmundje akute të zemrës reumatike


Sëmundje reumatike të zemrës - është manifestimi më i rëndësishëm i etheve reumatike, e cila është për të përcaktuar peshën e sëmundjes themelore dhe taktikat e pacientit. Reumatike të zemrës zemra sëmundje mund të jetë shenja e vetme e izoluar reumatizmi ose hyni simptomat klinike, së bashku me forma të tjera të sëmundjes themelore.
Forma klasike e reumatike lezioni sëmundjeve të zemrës përfshin të gjitha shtresat e murit endocardial kardiak në cipë e zemrës, por aplikohet diagnoza në kohë dhe fillimin e terapive të veçanta mund të ndaluar përhapjen e inflamacionit dhe kufi ndryshime në strukturën e murit të zemrës.


Shkaqet e sëmundjeve reumatike të zemrës


Shkaktojë kryesor në zhvillimin e formave klasike të sëmundjeve reumatike të zemrës si një manifestim të etheve reumatike është një infeksion akut streptokokut, e lokalizuar në mukozën e traktin e sipërm respirator, siç dëshmohet nga gjetjet e shumta të gjykimet randomized. Kështu, 80% e pacientëve me sëmundje reumatike të anketuar të zemrës, janë titri larta të antitrupave antystreptokokkovыh serotipeve të ndryshme.
Mekanizmat Pathogenetic e sëmundjeve reumatike të zemrës kuptuar sa duhet, por në mesin e immunologists dhe kardiologët Besohet se baza për formimin e inflamacionit në shtresat e murit të zemrës është efekti masiv pasiv ose aktiv toksike të agjentëve infektivë në inde të zemrës në nivel qelizor. Përveç kësaj, shkatërrimi i më i streptokokeve të prodhuar një numër të madh эkzofermentov sigurojnë dëmtimin e indeve të drejtpërdrejtë në zemër.

Vini re se ndërsa një sëmundje të zemrës reumatike forma kthimi mund plotësisht ka shenja antystreptokokkovoho përgjigje imune, kështu që nuk ka përjashtuar rolin e faktorëve të tjerë në shkaktimin эtyopatohenetycheskyh sëmundje reumatike të zemrës, të tilla si virale.
Me rëndësi të madhe në zhvillimin e sëmundjeve reumatike të zemrës është e ashtuquajtura "predispozicion gjenetik" pasi jo të gjithë pacientët që i janë nënshtruar infeksionit streptokokut edhe në të rënda, rezulton që vuajnë nga sëmundje reumatike të zemrës. Baza e ndjeshmërisë ndaj reumatike teorinë e sëmundjeve të zemrës posited reagim individual hyperimmune në përgjigje të marrjes së antigjeneve STREPTOKOKSIKE e cila ka një natyrë gjenetike. Në temën e gjetjes së gjenit defektiv përgjegjës për zhvillimin e mbindjeshmëri ndaj infeksionit streptokoksike, kryer një numër të madh studimesh që ende nuk kanë një rezultat pozitiv.

Simptomat dhe shenjat e sëmundjes reumatike të zemrës


Zhvillimi i simptomë klinike dhe intensitetin e manifestimeve të caktuara të sëmundjeve reumatike të zemrës varet në vendndodhjen e inflamacionit dhe përhapjen e saj. Shumica simptomat aktive akute reumatike sëmundjet e zemrës ndryshojnë, në të cilën lezione kryesore endocardial dhe rritja e shpejtë e dinamikës së manifestimeve klinike që mund të bartin karakter të veçantë dhe obschesomatycheskyy.
Sëmundje reumatike të zemrës me plagë të izoluar është endocardial shkurtër në natyrë dhe veprimtari nuk ndryshme manifestime klinike. Pacientët me këtë formë të sëmundjes së zemrës nuk e bëjnë ankesa aktive dhe nuk ndjehen një shqetësim të konsiderueshëm të shëndetit personal të tyre revmokardycheskyy endokardit mund të klasifikohen si "shansi gjen" gjatë ekzaminimit rutinë parandaluese mjekësore. Specialist me përvojë në karyolohyy mund të dyshojnë praninë e pacientit revmokardycheskoho endokardit në bazë të shqyrtimit objektiv (lloj diastolic e zhurmë të ulët projektuar kulmin e zemrës, dhe shushurimë përafërt systolic në pikë dëgjim dëgjim aortës dhe kulmin e zemrës).

Për uyazyka përhapjen e mëtejshme të procesit inflamator formuar zhvillimin e paraqitjes klinike të miokardit me lezione fokale, të karakterizuar nga pamja e ndjesive të pakëndshme në zemër, nuk ka lidhje me aktivitet fizik dhe që janë kalimtare në natyrë. Në disa situata, manifestimi i parë i miokardit reumatike është një shkelje ritmi kardiak. Në rastin e një shtresë të kufizuar humbje myoakardyalnoho e pacientit kurrë zhvilluar shkelje kardyodynamycheskye.
Vetëm në эndomyokardyte shpërndarë origjina reumatike formuar foto tipike klinike, e cila është paraqitja e shkurtësinë të rëndë të frymëmarrjes, ndjenja ndërprerje e zemrës, paraqitja e kollë e thatë, ndërsa ju ushtroni. Me kursin afatgjatë e pacientit duket sulmet e astmës kardiak dhe edemë pulmonare. Në ekzaminimin fillestare e pacientit me sëmundje të rënda të zemrës reumatike janë të gjitha shenjat e deshtimit kongjestiv te zemres (pozicionin tipik e pacientit në orthopnea pozicionit, cianozës të lëkurës, në ekstremitete skajor, sindromi i përgjithësuar edemë, rritur normës së zemrës me simptomat e aritmia).

Për shkak të kardiak shpërndarë, vërehet një zgjerim dramatik të kufijve të dullness kardiak dhe tonet mbytur zemrës, kundër të cilit festohet dëgjim përafërt dëgjim systolic murmurisni në të gjitha vendet. Duke dëgjuar tonet e zemrës mund të jetë e vështirë si rezultat i ndryshimeve në mushkëri si ka shumë rales shpërndara lagështi të kalibrit të ndryshëm, i cili është një reflektim i rritjes së edemë pulmonare intersticiale.
Sëmundje të zemrës reumatike cipë e zemrës ndryshuar ndodh me të njëjtat simptoma klinike si perikardit nuk janë të natyrës infektive dhe në masë të madhe e komplikon rrjedhën e sëmundjes themelore. Një fakt interesant është se pacientët me revmoperykardytom nuk ankohen për dhimbje, dhe më shumë shenjat tregojnë rritje manifestimeve të zemrës congestive dhe dështimit të mushkërive. Një kriter tipik dëgjim perikardit natyra reumatike është rreth zemrës zhurmës fërkime gjethet e jo më shumë se dy ditë, e ndjekur nga shtimin e proceseve exudative në zgavrën rreth zemrës.
Sëmundje reumatike të zemrës kryesor i çdo ashpërsia, zakonisht përfundon duke formuar defekte të zemrës valvula, ndërsa kthyer sëmundje reumatike të zemrës zhvillohet në defekt tashmë formuar.

Trajtimi i sëmundjes reumatike zemrës


Kur zgjedh taktikat e trajtimit dhe të pacientit me sëmundje reumatike të zemrës duhet të marrë parasysh shkallën e aktivitetit inflamator, ashpërsia e murit të zemrës dhe shkallën e CARDIOHAEMODYNAMIC. Të gjitha rastet e sëmundjes primare reumatike të zemrës që të hospitalizuar në departamentin kardyorevmatolohycheskom, pas së cilës pacienti është rekomanduar t'i nënshtrohen trajtimit të rehabilitimit në sanatoriume nënshtrohen profilin kardiologji dhe rishikimin e planifikuar të kardiolog në vendosjen ambulatore.

Faktori përcaktues në emërimin e një mënyrë e qëndrimit të pacientit në repart është ashpërsia e gjendjes dhe ashpërsia e trazirave hemodinamik.
Trajtimi i drogës i sëmundjeve reumatike të zemrës është skema e emërimit të një terapi adekuate anti-inflamator, droga e zgjedhjes janë droga jo-steroidal anti-inflamator.
Sëmundje primare të zemrës reumatike në fëmijët është tregues për aspirina në doza mesatare primar ditore prej 15 g ose brufen 20 mg per kg peshe trupore të fëmijës. Trajtimi i pacientëve të rritur me kategori të butë për të moderuar ashpërsia e procesit reumatike gjithashtu e rekomanduar për të filluar me përdorimin e aspirinës në doza mesatare ditore prej 4 g me gojë, dhe paraqitja e reaksioneve negative nga përdorimi i tij Diclofenac duhet të zëvendësohet me një dozë ditore prej 100 mg.

Indikacionet për drogë e kortikosteroidet është mungesa e rezultateve pozitive nga përdorimi i NSAIDs, shenjave të pamjaftueshmërisë kardiake-pulmonar congestive me aritmia kardiake shoqërues. Në këtë situatë, ju duhet të përdorni kurse të shkurtra të prednisone në doza të ulëta (1 mg për 1 kg peshë e pacientit me gojë), për të shmangur zhvillimin e reaksioneve negative. Anulimi i prednisone duhet të shoqërohet me shtimin e Diclofenac për të konsoliduar efekt anti-inflamator. Disa kardiologët praktikuar përdorimin e pulsterapii hormonal, por për shkak të mungesës së të dhënave në lidhje me efikasitetin e kësaj metode trajtimi nuk mund të konsiderohet si një opsion trajtimi i sëmundjeve të zemrës klasik reumatike.

Në fazën aktive të sëmundjeve reumatike të zemrës nuk mund të jetë më e aplikimit dhe gjuha e operacionit, e cila është treguar vetëm pas formimit të një defekt në zemër në faljen reumatizma. Aktualisht praktikë zemrës dëshmon efektivitetin e vulvoloplastyky si një mjet për eliminimin e shkeljeve kardyohemodynamycheskyh.
Sëmundje type rrotullues zemrës reumatike për t'u aplikuar në të njëjtën volumin e terapise drogës si sëmundja primar zemrës me shtimin e barnave simptomatik orientimit. Nëse shenjat e zemrës kongjestive dështim karakter përdorimit të duhur të barnave diuretik (Lasix ne nje doze ditore prej 80 mg), glycosides kardiake (digoxin në dozë mesatare ditore prej 1 g), frenuesit e ACE (Enap 5mg mengjesit).

Si masa parandaluese për të parandaluar sëmundjen përsëritje reumatike të zemrës duhet të konsiderohet rehabilitimin në kohë të vatrave kronike të infeksionit, si një mjet për parandalimin e përhapjes së infeksionit streptokoksike.