Sarkoma kockave - simptomat, trajtimin, shkaqet


Kockave sarkomë (osteosarkome) - një keqdashje rrallë neэpytelyalnoho origjinës. Oncologists karakterizojnë këtë lloj të kancerit si shumë agresiv dhe gjithmonë origjinale (jo i shoqëruar nga tumoret malinje të tjera). Në fushën tipike sarkomat kockave e lokalizimit - të legenit, eshtra sup dhe kockat e gju, gati asnjëherë nuk kanë vështirësi për të dallojnë tumoreve malinje nga procesi tani normal inflamator.
Sarkoma kockave zakonisht ndodh në varg moshës 14-28 vjet, shpesh në meshkujt. Në mënyrë tipike, tumoret zhvillohet në bërryl dhe gju kthesa. A ka një marrëdhënie të drejtpërdrejtë me veçoritë e funksionimit të trupit të të dhënave, ose hendek moshës dhënave, nuk është instaluar aktualisht.


Në varësi të strukturës së veçantë histologjike e sarkomë kockave është i ndarë në llojet e mëposhtme: chondrosarcoma, osteosarkoma, sarkomë Ewing-së, fibrosarkoma, anhyosarkoma, neyrosarkoma. Në mesin e fëmijëve, adoleshentët dhe të rinjtë më shpesh gjenden sarkomë osteogenic e femurit (bërryl, legenit, shpatull dhe shin kockave janë të prekur më shpesh) dhe sarkomë Ewing. Njerëz të vjetra zakonisht vërejtur fibrosarkoma dhe chondrosarcoma. Tumor gjigant qeliza të kockave është e ndërmjetme. Në 10% të rasteve të ndodhë metastaza lymphogenous. Pothuajse të gjithë pacientët është metastazë në mushkëri dhe më rrallë në mëlçi dhe të tjerët. Agjencitë

Sarkoma kockave - Shkaqet


Shkaqet e sarkomat kockave nuk është përcaktuar plotësisht. Ndikimi i viruseve, carcinogens, rrezatimit të dëmshëm dhe kimikate atribuohet në shfaqjen shoqërues të faktorëve të reja të rritjes. Shpesh Sarkoma zhvillon pas ndonjë lëndimi, edhe pse shumica e studiuesve priren të besojnë se lëndimi është vetëm shkas që fillon zhvillimin e sarkomë kockave.
Sarkoma Bone mund të ndodhë në rastin e një personi sëmundjeve të kockave beninje të tilla si sëmundje Paget dhe dysplasia fijor. Sepse Sarkoma femurit është më e zakonshme në adoleshentët dhe fëmijët, një nga shkaqet e mundshme të zhvillimit të saj konsiderohet rritja intensive e kockave. Sipas vëzhgimeve të shumta ka gjetur se më shumë sëmundje djemtë prirur gjatë

Sarkoma kockave - Simptomat


Sëmundja është në një fazë të hershme është e vështirë për të diagnostikuar për shkak të mungesës shenja të dallueshme. Pacienti zakonisht gjatë natës mund të vërehet vetëm dhimbje të shurdhër pranë plagë. Shfaqja e dhimbjes nuk varet nga pozita aktuale e trupit apo ushtrim. Me zhvillimin e kockave sarkomë dhimbje simptomë rrit ndjeshëm, ai bëhet i pamundur për të shtypur medikamente normale dhimbje. Prekje e përbashkët prekur ka një dhimbje të mprehtë. Rreth plagë shtrihet rrjet venoz. Metastazë është zhvilluar me shpejtësi, duke ndikuar në disa raste, pothuajse të gjithë trupin.

Simptomat e sarkomat kockave karakterizohen nga treshja - dhimbje, ënjtje dhe mosfunksionim. Në fillim, dhimbje mund të ndodhë herë pas here dhe nuk kanë lokalizimin qartë. Ndryshe nga dhimbje në inflamacion, dhimbje në sarkomë vetëm bëhet më pak intensive, efekt imobilizimi nuk ka. Tumor është fikse, të shtrënguar, pa kufij të qartë, pa luhatje, pa dhimbje ose pak të dhimbshme në prekje. Në shkallë të vëllimit Tumoret mund të dallohen zgjerohet temperaturën venat nënlëkurës në vendin e disfatës në rritje. Shpejtësi në rritje simptomat mosfunksionim - kontrakturave përbashkëta, atrofi të muskujve, pozicioni i pavullnetshëm pranimi në shtrat. Kockat janë shumë të brishtë dhe të prirur për thyerje edhe me një goditje të vogël, ose bien. Sarkoma Ewing në disa raste shoqërohet nga simptomat me temperaturë.

Për diagnozën kohë të sarkoma e kockave edhe në prani të një fryrja e vogël perbashket dhe dhimbje të butë, në të, është e nevojshme për të kryer rreze X dhe biopsi. Diagnoza përfundimtare e fizioterapisë dhe anti-inflamator terapi absolutisht kundërindikuar, pasi ajo është vetëm të përshpejtuar rritjen e tumorit. Pas instalimit natyrën malinje të tumorit, i kryer MRI, CT dhe studime intravenoze me futjen e mesme kontrast në gjak

Kockave sarkomë - Trajtimi


Gjatë dekadës së fundit trajtimi i sarkomë kockave ishte dukshëm më efektive. Kanë qenë përdorur gjerësisht funksionimin e organeve. Trajtimi i kombinuar në një fazë lokale çon shumë pacientë për shërim. Në rastin e solytarnыh apo metastazave të vetme në mushkëri, paniku nuk është e nevojshme, pasi që pas një operacioni ndjekur nga kimioterapia dhe pothuajse 50% e pacientëve janë shëruar.

Shtim në trajtimin radikal të sarkomat kockave është radioterapi. Dhe mund të jetë aq rrezatim të jashtëm dhe të brendshëm (brahyoterapyya). Brahyoterapyy parim është drejtpërdrejt në tumor malinj më të injektuar drogë radioaktive në këtë mënyrë i drejtuar shkatërruar qelizat e kancerit. Ky lloj i terapisë rrezatuese më të padëmshme të qelizave të shëndetshme, si në këtë rast ata janë të ekspozuar ndaj rrezatimit minimale. Për shembull në trajtimin e Ewing sarkomë, radioterapi eshte zakonisht trajtim kryesor. Shpesh radioterapi mund të përdoret për të shkatërruar mbetur pas ndërhyrjes jo-radikal të qelizave të kancerit. Përveç radioterapi është efektive në fshehjen e simptomave dhimbje.

Kimioterapia mund të jetë një trajtim shtesë apo primar për sarkomë e kockave. Përdorimin e drogës për të minimizuar ndërhyrje të mëtejshme, të zvogëlojë tumor para operacionit. Gjithashtu kryhet pas kimioterapia kryer një operacioni për të parandaluar metastazë dhe të shkatërrojë qelizat e kancerit individuale. Kimioterapia, si dhe terapi rrezatimi, ka seri të gjatë të efekteve anësore serioze, të cilat për shkak të zhvillimit të kësaj zone të trajtimit për çdo vit bëhet më pak.

Si me shumicën e malignancies me sarkomë kockave yyazytsirnist rritjen pozitive rezultat mënyrë të konsiderueshme me diagnozën e hershme dhe trajtimin adekuat në kohë. Parashikimi i mbijetesës në sarcoma ose sarcoma kockave kërc varet nga faza aktuale e plagë kancerit dhe trajtimin e duhur. Në fazat I dhe II kockave sarkomat pesë-vjeçar shkalla e mbijetesës është rreth 80%. Nëse sarkomat janë në fazën e fundit, shkalla e pesë-vjeçar mbijetesën e më pak se 10%
Më shumë artikuj mbi këtë temë:

1. sarkomë Kaposi
2. Kanceri i mushkërive
3. Sëmundje Bowen