Simptomat sinoviti, shkaqet, prognoza dhe trajtimi i gju sinoviti përbashkët etj
Sëmundje inflamatore e brendshme shtresë (synovial) kapsulë të përbashkët, karakterizuar nga formimi i lëngut ne praktike mjekësore quhet sinoviti. Zakonisht, inflamacion është lokalizuar në membranën synovial dhe akumulon rrjedhje brenda zgavrën, të cilën ajo e rreshtuar.
Sinoviti më të zakonshme të përbashkët gju, atëherë frekuenca e lezioneve janë bërryl, dhe nyjeve kyçin e këmbës promenezap'yastkovi. Zakonisht zhvillimin e inflamacionit ndodh në çdo një të përbashkët; lezione të shumta më pak e zakonshme (p.sh., pacientët me polyarthritis).Klasifikimi i membranës inflamatore synovial

Varësisht nga shkaqet, të cilat mund të jetë mjaft e ndryshme, sinoviti ndarë në dy grupe kryesore: e natyrës infektuese dhe jo-infektive (pa mikrobe).
Ndër formë pa mikrobe, nga ana tjetër, të ndajë:
traumatik - më të zakonshme;
alergjik;
Natyra neurogjenik;
për shkak të çrregullimeve ne funksionimin e sistemit endokrin etj
Sinoviti infektive provokuar nga mikroorganizmave patogjene që shkaktojnë inflamacion synovial Membrane:

lloj jospecifik (patogjene - bakteret coccal: stafylo-, strepto - dhe Pneumokoku);
lloj specifik (p.sh., shkaktuar nga Mycobacterium tuberculosis).
Mikroorganizmave patogjene mund të depërtojnë në të përbashkët për lëndime dhe plagë (nga kontakti) ose regjistrohen me limfatike dhe të gjakut nga vatrave të brendshëm të infeksionit (mënyrë lymphogenous dhe hematogjene). Mekanizmi i sëmundjes shpesh ndodh në njerëzit që vuajnë nga artriti dhe sëmundjet alergjike dhe hemofili.

Një tjetër parim i klasifikimit sinoviti - natyra e lëngjeve:

lëngshëm (derdhje kryesisht i lëngshëm);
sero-fybrynoydnыe (një tjetër emër - slypchyvыe);
hemmorahycheskye (përzier me gjak në lëngun);
ekzemë.
Varësisht nga natyra e sëmundjes dalluar sinoviti akute dhe kronike;
Forma akute e sëmundjes karakterizohet nga ankesat e pacientit e dhimbjeve në nyje, rritje të temperaturës lokale, disponueshmërinë e lëngjeve të qartë;
Forma kronike dhimbje fshihet, të paqartë; fluide akumulon periodikisht.
Ora zgjeruar, sëmundje kronike të çon në procesin e zhvillimit në deheneratsyonnыh përbashkët - deformimeve Arthrosis.


Prognozë

Ajo që përcakton prognozë e diagnozës "sinoviti"? Nga disa faktorë:
gjendja e përgjithshme e pacientit;
niveli i microflora patogjen (formë infektive);
afatet kohore dhe përshtatshmërinë e terapisë iniciuar.
Në një situatë të favorshme, rimëkëmbja mund të jetë i plotë: një person vazhdon lëvizjen e përbashkët në mënyrë të plotë; Ky parashikim është më tipik i sëmundjeve të lëngshëm dhe tipit alergjik. Është operacion mundur kufiri i përbashkët (ngurtësi), apo edhe humbja e plotë e mundësive të lëvizjes. Kur sinoviti akut purulent rrjedh hip, gju, bërryl, etj, janë vënë shpesh në rrezik vetë jeta e pacientit, sepse ajo mund të zhvillojnë një infeksion të përbashkët të gjakut (sepsë).


Masat terapeutike

Përveç trajtimit të sëmundjes themelor, të përbashkët birë treguar për të hequr exudate, imponuar zakonshëm të shtrënguar, fiksim e gjymtyrë të prekur duke përdorur splints suva dhe fizioterapi. Trajtimi spitalor është treguar për format akute të sëmundjes.