Fobi sociale - trajtim, simptomat, shkaqet


Fobi sociale (Sociophobia) ose frika e shoqërisë, që rezulton në frikën pakontrolluar ankthi, krejtësisht të paralizuar vullnetin e njeriut dhe kontaktet e tij sociale e vështirë. Një nga pacientët që vuajnë nga fobi sociale dhe vizitat një psikiatër tha se vuajnë nga prania e njerëzve, dhe sidomos vëmendjen e tyre ndaj personit. Në praninë e tyre, ajo blushes, nervor, dhe ky eksitim shfaqet në të folurit dhe gjuhës strays. Për të përballuar me këtë problem dhe për të arritur relaksim total, pacienti drejtuar për përdorimin e alkoolit. Kjo histori është tipik i të gjithë pacientët me fobi sociale.


Historia e fobi sociale


Nga pikëpamja e psikoanalizës dihet se muajt e parë të jetës janë kritike dhe kur sigurisht pafavorshme mund të krijojnë pereduyazyka në të ardhmen për fobi sociale. Kjo do të jetë mungesa e kujdesit të nënës emocionale. Nëna thjesht duhet të komunikojnë emocionalisht me fëmijën tuaj, flisni zë i butë, ndërsa stroking dhe gjithmonë i qeshur. Me ndjenja të tilla fëmija merr një konfirmim se ai e dëshiruar, dhe bota e mirëpret atë.
Me një mungesë të të gjithë këtë fëmijë dukej i shqetësuar, në ankth, dobësuar fizikisht, dhe bota duket armiqësore, dhe në të ka fara e fobi të ardhmen sociale.

Ky problem mund të acaruar nëse kujdesi dhe vëmendja fëmija fillon të japë personi tjetër fëmija më shpejt ose me qira në çerdhe, kopsht. Frika e ndarjes nga nëna është e lidhur me ankth të komunitetit, duke kërcënuar në çdo kohë për të marr me vete e saj përgjithmonë.
Atëherë frika është pa ndjenja dhe ka një i rritur pas pushim me një të dashur, apo aftësinë për të hequr qafe.
Historia e fobi sociale mjaft kohët e fundit tërhoqi vëmendjen e psikiatërve, dhe termi i parë hyri në leksikun e psikiatërve në vitet '60. Megjithatë, të angazhuar më thellë në fobi sociale ishin të pranishëm, pasi problemi është frika e shoqërisë filloi të fitojë vrullin. Informacion në lidhje me trajtimin e fobi sociale u bë në dispozicion, rrjedhur në shtyp, i cili shkaktoi interes të madh në mesin e atyre që vuajnë nga kjo sëmundje. Për një kohë të gjatë njerëzit që jetojnë në zonat metropolitane, absolutisht askund për të marrë ndihmë profesionale, sepse njerëzit marrin për shkak të frikës neurozë ose atribuohet drojë natyrore.

Trajtimi i fobi sociale ishin simptomatike dhe të kufizuara tranquilizers qëllimi dhe psikoterapi, duke bërë thirrje për të injoruar frikën dhe rekomandimet e tyre për të tërhequr veten së bashku. Hipnozë praktikuar dhe auto-trajnimit, por mungesa e efikasitetit të këtij trajtimi për një kohë të gjatë reflektuar një dëshirë për të sotsyofobov vazhdojë këtë terapi.

Fobi sociale - Shkaqet


Shkaqet e fobi sociale fshehur në pasiguri dhe janë thellë brenda trupit të njeriut. Sotsyofob tërësisht i varur nga vlerësimet dhe opinionet e të tjerëve. Arsyet e vërteta të fshehura fobi sociale në fëmijëri. Prindërit dhe edukatorët janë shpesh në praktikën e tyre duke përdorur vlerësimin krahasues në një mënyrë negative, çdo sjellje e papranueshme është shlyer me fjalët: Vedas vetë si duhet, mos qani një vajzë e pyeti - të themi, heshtjen si gjatë.

Kështu, fëmija vendos sjelljen nënndërgjegjeshëm në moshën e rritur ai bëhet pronar i vetëbesimit të ulët, e cila më tej çon në fobi sociale.
Një tjetër faktor në zhvillimin e njerëzve është frika e pranisë njerëzore në stres, dhe stresi të zgjatur emocional në lidhje për të punuar.
Fobi sociale dhe është në gjendje të zhvillojë në një situata të vetme të vështira (fatkeqësi natyrore, aksident me makinë, fatkeqësi apo akt terrorizmi).
Fobi sociale shpesh shfaqet një patologji primare në njerëz të prirur për të depresionit, të varur nga droga dhe vuajnë nga alkooli. Këto arsye flasin për nevojën urgjente për diagnostikimin e hershëm fobi sociale për të parandaluar lloje të ndryshme të sëmundjeve. Për shembull, ekzistojnë trashje në marrëdhënie të ngushtë me fobi sociale.

Fobi sociale - Simptomat


Vuajnë nga fobi sociale priren frikë e paarsyeshme e duke u vlerësuar negativisht nga të tjerët si rezultat i ndërveprimit të detyruar social. Druajtje, ankth, siklet myyazytsilne, frika - dhe shoqërojnë ngushtë sotsyofobov janë simptomat kryesore. Disa pacientë nuk i përjetojnë simptoma fizike, por ndjehen frikë dhe parehati të qënit i afërt me njerëzit. Nëse marrim parasysh situatat që provokojnë frikë, atëherë ata do të jenë si në vijim: takim, komunikimi me eprorët, rozyazyka me telefon, pritja e vizitorëve, hapat e ndryshme në frontin e të tjerëve (të hahet, salcë, çdo punë) performanca para një audience, podshuchivaniya ndryshme.

Shumica frikë simptoma somatike janë: dridhje, palpitations, djersitje, tensionin e muskujve, ndjenja ftohtit dhe të nxehtit, dhe dhimbje koke.
Sotsyofobysta problem specifik. Ai ka frikë vetëm situatë kuptimplotë shoqërore për të: të jetë keqkuptuar, frika e dënimit dhe kritika. Shqetësimet në lidhje me pacientët frikë për të qenë i zënë ngushtë dhe të poshtëruar. Si rezultat sotsyofobyst vazhdojnë për të shmangur njerëzit dhe situatat e frikës.

Fobi sociale - shenja


Sjellja Shmangia, konsum të alkoolit dhe substancave psikotrope janë shenja të fobi sociale. Kjo nga ana tjetër çon në rritje sotsyofobysta e fajit dhe ankth të brendshëm dhe të frikës. Vetëm në atë kohë, duke i dhënë iluzionin e çlirimit nga sëmundje mendore dhe shërim.

Çrregullim i pandreqshëm dhe frika sotsyofobov shpesh i shoqëruar nga ritualet - veprimet që janë të mbrojtura nga një fatkeqësi imagjinar. Këto rituale janë të ndryshme dhe përfshijnë kënduar disa meloditë si dhe klikuar gishtat ose përsëritjen e frazave të caktuara. Në të tilla tregon shihet qartë ngulët-maniakal çrregullim personaliteti.
Fobi sociale nuk zgjedh shtresat sociale dhe seksuale të njerëzve, por, statistikisht, më të prirur ndaj sëmundjeve dhe njerëzve të varfër vetëm. Kati meshkuj dhe femra në preferencë të shmangur strategji të ndryshme. Burrat si një kurë për përdorim fobi sociale alkoolit, dhe gratë e fshehur në realizimin e tyre si amvise.


Statistikat ka të dhëna që njerëzit frikë kap çdo njeri dhjetë.
Simptomet e fobi sociale: të dridhura, ethe, palpitations, sindromi i zorrëve nervoz, djersitje, stuttering, konfuzion në mendim humbjen e një spazma e muskujve të kontrollit.
Fobi sociale tek fëmijët
Mosha e hershme e pacientëve është vulë e phobias.
Fobi sociale tek fëmijët në gjendje të zhvillojnë nga mosha dhjetë. Shpesh shkolla shërbyer përplasjen e parë e vërtetë të shoqërisë aliene dhe përshtatja e suksesshme nuk është e gjitha. Në këtë drejtim, fobi sociale tek fëmijët shkakton vështirësi në mësim dhe shumë fëmijë refuzojnë të shkojnë në shkollë për shkak të shqetësimit në zhvillim.

Fobi sociale - trajtim


Getting shpëtoj e fobi sociale? Tejkalimi fobi sociale është në trajtim, duke përfshirë përdorimin e gjatë gjysmë-vjetore të barnave psikotrope dhe aplikimin psikoterapi e masave për rehabilitimin social.
Trajtimi i drogës nga fobi sociale përfshin ilaqet kundër depresionit serotonergic, frenues MAO (Moklobemyd), anxiolytics, beta-blockers, benzodiazepinat tryazolovыe.
Indikacionet për trajtimin e fobi sociale paraqiten çrregullime psiko-sociale, të cilat janë shprehur në pamundësinë që të vazhdojnë të punojnë, studim, krijimin e lidhjeve shoqërore. Baza e metodave të trajtimit të favorizuar terapi fobi sociale. Zgjatur vetë-ilaçe një person nuk është në gjendje të kontrollojë frikën dhe të kthehet në funksionimin normal në shoqëri. Faza e ardhshme e akteve Agoraphobia fobi sociale.

Fobi sociale trajtohen në mënyrë efektive, por kjo vonesë nuk është e nevojshme.
Si për të kuruar sotsyofobyyu veten? Cilat ishin shkelje të rënda, ata mund të dobësojnë tyre, dhe trajtimi i hershëm avokatët çelësi fobi sociale për sukses. Është e rëndësishme për të mësuar dispozitat e rëndësishme terapi të sjelljes, shuarjen mendimet shqetësuese, të zhvillojnë aftësitë e komunikimit social, tejkalimin tjetërsimin.
Hapi i parë do të bëjë ndjekjen mendimet negative. Të tilla si: "Unë nuk mendoj se punëdhënësit spodobayusya", "Unë jam i sigurt se ajo e gjen më i mërzitshëm".

Këto mendime janë të filtruar për të zbuluar gjendjen e tyre të vërtetë pajtueshmërisë. Atëherë ata janë shndërruar në të vërtetë, duke e kthyer pozitive.
Aftësitë në zhvillim e komunikimit shoqëror është kryer stërvitje të përditshme një gjuhë të ngadaltë. Kjo punësimit të kushtojnë 30 minuta në ditë. Ne bëjmë atë në shtëpi në një vend të qetë dhe vetëm koha ne praktikë njerëz të ngadaltë besuar.
Tejkalimi i tjetërsimit ndodh në situata ku shumica ankthi provokuar. Çfarë të bëj? Ne do të shkojmë në kafe për të pirë kafe, shkoni në parti, kartën e erës, kthehet dyqan mallra dëmtuar, të mbrojnë të drejtat e tyre në mënyrë paqësore në situata të diskutueshme. Frika do të ulet gradualisht. Por jetojnë parimin që kanë frikë, atëherë do, besimi do të marrë një rol udhëheqës në jetën tuaj.

Më shumë artikuj mbi këtë temë:
• Homofobia • Arachnophobia