Trombocitopenia shkaqet, simptomat dhe trajtimet për Thrombocytopenia
Trombocitopenia quhet një gjendje në të cilën numërimi i trombociteve gjak zvogëlohet. Njerëzit që vuajnë nga kjo sëmundje, ka gjakderdhje spontane, mpikset këqija gjakut etj
Ky nivel zbolevanyy trombociteve bie në 150 * 10 ^ 9 / L dhe më poshtë, ka gjakderdhje të rënda, dhe e vështirë për të ndaluar gjakderdhje.
Trombocitopenia në fëmijët dhe të rriturit mund të shoqërojë pothuajse të gjitha sëmundjet e gjakut. Si një sëmundje të vetme - një purpura kronike immunopathological trombocitopenike, ose siç është quajtur mjekët, trombocitopenike sëmundje purpura.


Ndër shkaqet më të zakonshme të Thrombocytopenia - uljen e prodhimit ose shkatërrimin intensive e trombocitet. Në shumicën e rasteve, trombocitopenia autoimune origjina e përbashkët. Megjithatë, nuk janë të ashtuquajtura forma idiopatike e sëmundjes, shkaqet e së cilës janë të mjekësisë të panjohura.
Arsyet përfshijnë trombocitopenia faktorë kryesisht infektive:
virus i mungesës së imunitetit human;
hepatit;
zoster dhe komplikimet e saj;
mononukleoza infektive;
Sëmundjet e rrugëve të frymëmarrjes, gripit.
Ndër shkaqet joinfektive e Thrombocytopenia gjithashtu mund të quhet sëmundje Gaucher.


Simptomet e Thrombocytopenia:

spontane, bruising falas për krahët dhe këmbët, trupin;
vështirësi të konsiderueshme në ndalimin gjakderdhje;
gjakderdhje të gojës;
trombocitopenia një tjetër simptomë - gjakderdhje të shpeshta nga hunda.
Niveli normal i trombocitet në gjak është 150-320 * 10 ^ 9 dhe në këtë sëmundje ul me 50 ose më të ulët. Titri i antitrupave për të trombocitet rrit shumë herë (normale - 200). Nëse trombocitet janë ulur për 20 * 10 ^ 9 / L, pacienti është dërguar për trajtim në spital nëse larmishme 20-50 * 10 ^ 9 / L, trajtimi i Thrombocytopenia mund të pacientëve të jashtëm. Disa klinicistët e konsiderojnë një nivel të sigurt të 30 * 10 ^ 9 / L

Shumica e pacientëve nuk e festojnë në alarmuese simptomat e Thrombocytopenia. Gjendja e tyre normale e shëndetit është mashtruese, sepse në çdo moment mund të fillojë gjakderdhje të brendshme në çdo organ apo hemorragji të trurit ndodhin. Nëse kjo sëmundje nuk është vetëm e ndaluar rreptësisht aktivitet fizik, por të gjithë e rrezikshme se çfarëdo lëvizje.
Ndër sëmundjet më të zakonshme purpura trombocitopenike trombocitopenike idiopatike (ITP). Kjo formë e Thrombocytopenia në fëmijët dhe të rriturit ndodh në 1-13 raste në 100 mijë njerëz.

Simptomet e Thrombocytopenia përfshijnë, mbi të gjitha, pamjen e papritur e gjakderdhje. Në mënyrë tipike, një njeri i formuar hematoma (shtypë) në lëkurë. Këto bruises mund të jenë të madhësive të ndryshme, të cilat janë formuar në pjesë të ndryshme të trupit. Ka edhe hemoragji dhe gjakderdhje nga mukozës së hundës, mishrat, në vend të dhëmbit hequr. Përveç kësaj, është e mundur mitrës gjakderdhje. Ndër faktorët provokuar mund të quhet ARI, sëmundjet infektive të fëmijëve (li e dhenve, fruthi, rubeola) vaksinimet tsytomehalovyrusnuyu infeksion.

Duhet të theksohet se ITP shkakton të Thrombocytopenia në 95 për qind të rasteve. Nëse mjeku nuk mund të identifikojë ndonjë kushte që çojnë për të ulur në trombocitet, ajo duhet të dyshuar dhe të përpiqemi për të diagnostikuar ITP. Incidenca e purpura trombocitopenike idiopatike është 10-125 raste në 1 milion njerëz. Nëse ky kusht zgjat më pak se gjashtë muaj, atëherë flasim për ITP akute në qoftë se gjysmë më - diagnostikuar formën kronike të sëmundjes. Në mënyrë tipike, inxhinierë fëmijët e sëmurë dhe tre të katërtat e të gjithë pacientët të shërohen plotësisht. Në të rriturit, ITP më të zakonshme kronike. 5 për qind e pacientëve të saj vdesin nga gjakderdhje, kryesisht - nga gjakderdhje në tru.

Studimet e grupeve të mëdha të pacientëve, i cili përfshinte diagnostifikimit të plotë dhe ekzaminimin e palcës kockore, tregoi se ka pasur idiopatike sëmundje shkakton në 4% të pacientëve. Por për shkak të faktit se metodat specifike diagnostike nuk janë të dizajnuara për inxhinierë, diagnostikuar aktualisht duke përjashtuar të gjitha shkaqet e tjera të kësaj sëmundjeje. Për diagnozën e besueshme është histori po aq e rëndësishme mjekësore, sidomos fiziologji e pacientit, manifestimet klinike të sëmundjes, këto teste dhe hetime instrumentale. Diagnoza merr në historinë e familjes llogari të zbuluar sëmundje të shkaktuara gjenetikisht. Në qoftë se familja e pacientit nënkuptuar se çdo devijim, mjeku mund të dyshoni se një formë e trashëguar e sëmundjes.


Trajtimi i Thrombocytopenia

Pacienti, rekomandohet veçanërisht për të shkuar provimin hematologjik. Në shumicën e rasteve të përcaktuar shkaku i sëmundjes nuk është marrë ose arsyeja nuk është e rëndësishme për trajtim. Çështja është duke u trajtuar në vend ose Thrombocytopenia, ose sëmundje dhe për të cilin e shoqëron.

Diagnoza përfshin metodat e mëposhtme:
gjakut gjatë trajtimit me kortikosteroide;
teste gjenetike;
testet antitrupave;
elektrokardiogramë;
Ultratinguj;
Ekzaminimi radiografike;
Ekzaminimi endoscopic.
Planifikoni trajtimin e Thrombocytopenia në fëmijët apo të rriturit që varen nga standardet e përgjithshme të trajtimit të sëmundjes themelore. Kur sëmundja trombocitopenike purpura heqja efektive e shpretkës, e cila ndihmon në 80 për qind të rasteve. Nëse splenectomy duket kimioterapi padobishme përshkruar. Gjithashtu përdoret imunoglobulinat, dhe efikasitetin e kësaj metode ekziston, por është e mbyllur për laik. Ndonjëherë para se të filloni trajtimin e hormoneve, mjekët përshkruajnë për pacientët plasmapheresis.

Zakonisht studim vendoset mbi metodat e trajtimit dhe trajtimin e duhur është dy deri në gjashtë muaj. Pas rrjedhën kryesore të trajtimit duhet të jetë mbikëqyrja klinike të pacientit.