Thrombocytosis - Shkaqet, trajtim, simptomat, ushqim


Thrombocytosis - është që të rrisë numrin e trombocitet në gjak. Në nivelin e trombocitet thrombocytosis mund të jetë deri në rreth 500,000 metra kub. mm. Shkaqet e kësaj sëmundjeje janë: prodhimi shumë i shpejtë i trombocitet në palcën e eshtrave, ngadalësuar degradimin e tyre, ndryshimet në shpërndarjen e gjakut dhe të tjerët.
Gjaku Thrombocytosis është nxitje faktor në formimin e mpiksjen e gjakut. Në raste të caktuara, thrombocytosis mund të çojë në gjakderdhje për shkak të defekteve të trombociteve për shkak të qarkullimit të gjakut të dëmtuar. Terapia thrombocytosis është parandalimi i trombozë dhe trajtimin e sëmundjes themelore, e cila shkakton një rritje në nivelin e trombocitet.


Arsyet Thrombocytosis


Sqarimi i tipit konsiderohet thrombocytosis thelbësore, por thrombocytosis si klonalnыy gjaku shoqërohet shpesh me formimin e komplikacioneve trombotike dhe të kërkojë shqyrtim të kujdesshëm terapeutik.
Në çrregullime të tjera mieloproliferatyvnyh (policitemia vera, leuçemia kronike, thelbësore trombotsytemiya etj), thrombocytosis shërben si komplikacion kryesore, që ndikojnë në natyrën e sëmundjes themelore të çon në komplikime nga clots gjakut.

Thrombocytosis ardhur në disa forma: thrombocytosis klonalnыy, thrombocytosis fillore, thrombocytosis mesme. Në klonalnыy thelb dhe trombotsytozы primar të ketë një zhvillim të ngjashëm skemë.
Në thrombocytosis klonale mbështet shkakun e hematopoietic defekt qelizave embrionale. Këto qeliza burimore janë karakter tumor nëse mieloproliferatyvnyh me sëmundje kronike. Ata gjithashtu kanë ndjeshmëri të lartë të trombopoэtynu dhe nuk kanë varësinë veçantë në nxitjen e sistemit exocrine. Prodhimi i trombocitet në këtë rast është një proces i pakontrolluar, pavarësisht nga fakti më funksionalisht trombocitet dëmtuar, duke rezultuar në ndërpreu bashkëveprimin e tyre me substanca të tjera dhe qelizave, nxitjen e clots gjakut.

Thrombocytosis kryesor i takon të ashtuquajturit sindrom myeloprolyferatyvnomu, e cila ndërprerë përhapjen e qelizave burimore palcës së kockave dhe vërejtur disa vende të hematopoiesis në këtë trup. Prandaj, në gjakun periferik të një sasi të madhe të trombocitet.
Thrombocytosis mesëm evoluon nëpërmjet rritjes së numrit të trombocitet në sëmundje kronike. Aktualisht ndajë disa arsye të zhvillimit të saj.
Shkaku më i zakonshëm i thrombocytosis mesme është një infeksion. Nga faktorë infektive përfshijnë: sëmundje meningococcal, viruset, kërpudhave, parazitet.

Në agjentëve infektivë ekzistojnë faktorë të tjerë: hematologjisë (hekur mangësi anemi, përdorimin e kimioterapia në shtetet e kancerit); heqja e shpretkës (1/3 e numrit të përgjithshëm të trombocitet grumbullohen në trup, pas heqjes së i cili zvogëlon rritjen e volumit të gjakut me trombocitet artificiale); kirurgji dhe trauma; shkakton inflamacion rritur trombocitet (nivele të rritura të interleukin, e cila shkakton rritjen e trombopoэtyna prodhimit); kusht onkologjike; droga (droga kortykosteryodы, sympathomimetic, antymytotyky, kontrollin e lindjes).

Shtatzënia Thrombocytosis është në shumicën e rasteve gjendja kthyeshëm dhe shpjeguar proceset fiziologjike gjatë shtatzënisë. Këto përfshijnë: metabolizmi i ngadalshëm, rritjen e hekurit në gjak mangësi anemi grave shtatzëna dhe të tjerët.

Simptomat Thrombocytosis


Thrombocytosis Primar atribuohet sëmundje myeloprolyferatyvnoho karakter i cili manifestohet me një rritje të konsiderueshme në numrin e trombocitet gjakut. Në këtë drejtim, pacientët zhvilluar trombogemorragichesky sindrom. Baza e këtij zhvillimi thrombocytosis gënjeshtër e shpërndarë qelizave të gjakut koagulimit intravaskular dhe shkelje mykrotsyrkulyatsyonnыe. Gjithashtu shqetësuar aftësinë trombociteve aggregative. Shkalla e incidencës në burrat dhe gratë njëjtë. Shenjat e para të gjakut thrombocytosis shfaqen më shpesh në moshën 50 vjet.

Pacientët ankohen për gjakderdhje (mitrës, hundës, zorrëve, veshkave, etj), ecchymosis, Lokalizim nënlëkurës hemorragji, cianozë e lëkurës dhe mukozës, kruajtje, ndjesi shpimi gjilpërash në gishtat e këmbëve. Në disa raste zhvilluar gangrenë. Në gjakderdhje në pacientët me thrombocytosis mund të jenë sëmundje të tilla si dystonia vaskulare (gjymtyrë të ftohta, dhimbje koke migrenë tip, presion të paqëndrueshme të gjakut, takikardi, dyspnea, etj), trombozë deje (shpretkës, portali, mëlçisë, mitrës (deri në 15 mm ).

Por shfaqja e clots gjakut mund të jetë jo vetëm në venat, por edhe të arterieve (karotide, mezenteriale, mushkërive, trurit, etj). Përmbajtja e trombocitet në arrin gjakut nga 800 deri 1250. Në analizën mikroskopike e trombocitet gjakut janë në formën e agregateve të mëdha. Në disa raste, trombocitet arrijnë përmasa gjigande, me vakuolyzatsyey ndryshuar dhe formë, me zbulimin e megakaryocytes ose fragmente të tyre. Përmbajtja e leukociteve zakonisht arrin normat e larta (10-15), WBC nuk ka ndryshuar. Mund të rritet hemoglobinës dhe qelizat e kuqe të gjakut.

Nëse gjakderdhja shpeshtë mund të zhvillojë hekurit mangësi anemi. Gjatë studimit, një trehrostkovaya palca e eshtrave trepanobyoptate humbur shprehur hyperplasia, është ngritur megakaryocytes (mbi 5 fushë). Në disa raste mielofibroze dhe zgjeruar shpretkë jo për të shprehur performancën.
Thrombocytosis mesëm zhvilluar si patologjike, dhe në kushte fiziologjike. Ajo karakterizohet nga simptoma të njëjta si për origjinalin.
Thrombocytosis zbuluar gjatë ekzaminimit të syve nga mjeku juaj, laboratorike analizat e gjakut, aspirata biopsi dhe një biopsi palcës kockore (trepanobyopsyy).

Thrombocytosis reaktive


Thrombocytosis reaktive karakterizohet nga nivelet e rritura të aktivizimit trombociteve nga trombopoэtyna jospecifik (një hormon që rregullon ripening, shpërndarjen dhe marrjen e trombocitet në gjak). Ky proces stimulon formimin e një numri të madh të trombocitet pa ndryshime patologjike në pronat e tyre funksionale.
Jet trombotsytozov Arsyeja për pamjen e tyre mund të paraqiten proceset akute dhe kronike. Proceset akute përfshijnë: humbjen e gjakut, sëmundjet akute inflamatore ose infektive, veprimtarinë e tepruar fizik, shërim trombociteve pas kryerjes trombocitopenia. Proceset kronike përfshijnë: anemi mangësi hekuri, anemi hemolitike, asplenyyu, nga kanceri, reumatizmi, inflamacion të zorrëve, tuberkulozi, sëmundje të mushkërive, një reagim ndaj disa barnave (vinkristine, citokineve, etj).

Nën kushte të caktuara sëmundja është shkaktuar nga helmimi me metanol (alkoolizmi kronik). Është e rëndësishme të dallojnë thrombocytosis reaktive për shkak se ajo është ngatërruar shpesh me thrombocytosis klonalnыm. Nëse thrombocytosis klonale shkakton të dyahnostyruemы sëmundjes vështirë, jet nuk është dhënë shumë vështirësi, edhe pse klinikisht ata janë shprehur të dobët. Për thrombocytosis klonale janë gjithashtu tipike: ishemi periferike apo qendror, trombozë të arterieve të mëdha dhe / ose venave, gjakderdhje, splenomegaly, madhësia gjigande e trombocitet dhe shkeljes së funksionit të tyre, u rrit megakaryocytes. Gjithashtu për thrombocytosis klonale karakteristikë displastike zbulimin forma gjigante polyploid me gjurmë të mëdha kuptimi i trombocitet në studimin e morfologjinë e tyre.

Për reaktive karakteristik thrombocytosis: model normal morfologjik, mungesa e ishemi qendror ose periferik, mungesa e gjakderdhje dhe splenomegaly, rrit megakaryocytes në biopsi palcës kockore, nuk ka rrezik për trombozë të venave dhe arterieve.

Vëzhgimi dinamike mund të lejojë thrombocytosis shtetëror reaktive me nivele normale të trombocitet në rrjedhën e trajtimit të sëmundjes shkaktuar thrombocytosis. Duke shembull, për lëndimet dhe çrregullime neurologjike, thrombocytosis formuar gjatë ditëve të para të sëmundjes dhe për shkak trajtim korrekt për dy javë kalon shpejt.

Përshkruar rastet e thrombocytosis reaktive për shkak të përdorimit të drogës, e cila, pavarësisht treguesve të rëndësishme trombociteve numërimin (rreth 500), nuk është e rrezikshme për paraqitjen e komplikimeve trombotike dhe zhduket pas trajtimit.
Prandaj, trajtimi i thrombocytosis reaktive e nevojshme për të identifikuar sëmundjen shkakësore. Kjo kërkon identifikimin e historisë mjekësore të episodeve të trombozë dhe microcirculation çrregullime në të kaluarën; Analizat e gjakut laboratorike, studime biokimike në shënuesve të inflamacionit (proteina C-reaktive, seromucoid, test timol, fibrinogjenit); SHBA - të studiuar organet e brendshme.

Duke u bazuar në rezultatet e të dhënave diagnostikuese, formojnë një strategji trajtim. Kur shqiptohet thrombocytosis (600), pa rrezikun e trombozës, pacienti është përshkruar trajtimin themelor të sëmundjes me mbikëqyrje të vazhdueshme nga ana e numrit të trombocitet.

Thrombocytosis Essential


Thrombocytosis thelbësore është karakterizuar nga një rritje të dukshme në funksion trombociteve dhe morfologjinë janë ndryshuar shpesh që shkaktojnë manifestime të tilla si trombozë dhe gjakderdhje.
Thrombocytosis esenciale ndodh në njerëz të moshuar dhe njerëz të moshuar. Manifestime klinike të sëmundjes janë shumë të nonspecific, thrombocytosis ndonjëherë Essential zbuluar rastësisht në ata që nuk e bëjnë ankesa. Megjithatë, simptomat e para klinike janë gjakderdhje spontane nga ashpërsia që shpesh lindin në traktin gastrointestinal dhe të përsëritura shpesh për disa vite të ndryshme. Ka gjithashtu mund të jetë gjakderdhje nën lëkurë, trombozë, e cila ndikon anije të vogla mund të shoqërohet me shfaqjen e gangrenë periferike ose ulcerat, rajonet dhe oznoblennya эrytromelalhyy. Disa pacientë kanë shfaqjes splenomegaly - nganjëherë shumë e vështirë dhe e kombinuar me hepatomegaly. Mund të jetë infarkt shpretkë.

Diagnoza laboratorike tregon një rritje në trombociteve numërimin në 3000 dhe ata trombocitet për shkak të çrregullimeve morfologjike dhe funksionale. Këto çrregullime llogari për një kombinim paradoksale të gjakderdhjes dhe trombozë. Treguesit e hemoglobinës dhe model trombociteve morfologjike janë brenda kufijve normale për uyazyka se pak para diagnoza nuk ishte gjakderdhje. Numri i leukociteve si normale. Kohëzgjatja e gjakderdhjes mund të jenë të rënda, por koha e koagulimit nuk i kalon kufijtë e varg normal. Në palca e eshtrave biopsi tregoi ndryshime të theksuara në madhësinë dhe numrin e megakaryocytes, përveç эrytroydnoho mieloide hyperplasia dhe mikrobet.

Në me thrombocytosis thelbësore është një tendencë që të rrjedhës kronike me një rritje graduale në trombocitet e pacientëve të cilët nuk kanë marrë trajtim. Rezultati vdekjeprurëse është shkaktuar nga gjakderdhje apo thromboembolism. Trajtimi është për të arritur varg normal të trombocitet. Në mënyrë tipike, kjo është përdorur Melfalan një dozë të 375-450 MBq. Për të zvogëluar rrezikun e gjakderdhjes duhet të fillojë terapinë edhe në pacientët pa simptoma të rënda. Në patologjitë trombotike mund të ndihmojë aspirina caktimit apo aspirinë.

Thrombocytosis një fëmijë


Është e njohur se trombocitet janë pjesë e një gjaku ose qelizat e prodhuara nga palca e eshtrave dhe të punësuarve për koagulimit të gjakut. Ekzistenca e trombocitet individuale ruhet për 8 ditë, pas së cilës ata marrin në shpretkë, ku thyerje. Varësisht nga mosha, numri i trombocitet, të cilat janë formuar në palcën e eshtrave mund të ndryshojë ndjeshëm. Në të sapolindur, numri i tyre është rreth 100-400 fëmijë për vitin - 150-360 në fëmijët më të vjetër se një vit - 200-300.

Shkaku i thrombocytosis fillore në fëmijët mund të jetë leucemia, ose leukimi. Shkaqet e thrombocytosis mesme që nuk janë të lidhur me funksionin hematopoietic, janë: pneumonia (pneumonia), osteomielit (inflamacion i palcës kockore, e ndjekur nga shkatërrimi i eshtrave), anemi (hemoglobinë të ulët në gjak).
Përveç kësaj, thrombocytosis në fëmijët mund të tregojë praninë e infeksionit bakterial ose viral. Ajo mund të jetë Hepatiti viral apo gripit, virusi shënoni-lindur encefalit ose dhenve. Çdo sëmundje infektive mund të rrisë numërimin e trombociteve.

Thrombocytosis një fëmijë mund të shkaktohet nga kockat thyer. Kjo gjendje tregohet në këta pacientë që kishin pësuar kirurgji për të hequr shpretkë. Shpretkë nuk e pranon pjesën e fundit në metabolizmin e qelizave të kuqe të gjakut, dhe largimi i tij mund të bëhet vetëm në ato sëmundje që parandalojnë koagulimit të gjakut normale. Sëmundje të tilla përfshijnë hemofili, e cila ndodh kryesisht tek meshkujt, dhe mbetet e pashërueshme. Me hemofili është prodhimi i pamjaftueshëm i trombocitet.

Thrombocytosis Trajtimi i fëmijëve duhet të bëhet me trajtimin e sëmundjes, e cila shkaktoi rritjen e trombocitet, kështu që këtu rolin kryesor luajtur nga diagnostifikim të cilësisë.

Trajtimi Thrombocytosis


Nëse ka thrombocytosis klonalnыy, trajtimi duhet të kryhet me emërimin e agjentëve antiplatelet. Këto përfshijnë: aspirina 500 mg 3 herë në ditë për 7 ditë; Klobydohrel ose tiklopidina, ku dozimin merr parasysh moshën dhe peshën e pacientit. Ajo duhet të kihet parasysh se afat-qëllim aspirina mund të përcaktojë atë efekt ulcerogenic që ndodh kur emërimit të drogës në doza minimale. Është e nevojshme për të përjashtuar praninë e lezioneve erozive dhe ulcerative të traktit gastrointestinal para përshkrimin e recetave aspirinë (acidit acetilsalicilik), sepse pranimi i saj mund të provokojë gjakderdhje.

Nëse ka trombozë ose ishemi për shkak të zhvillimit thrombocytosis, është e nevojshme për të mbajtur një terapi të fortë antiplatelet me anticoagulants drejtuar (heparin, Byvalyrudyn, Lyvarudyn, Arhotoban) dhe ekzaminimit të përditshme laboratorike të trombocitet. Në thrombocytosis rënda përdorë terapi citostatik dhe trombotsytoferezu (heqjen e trombocitet nga gjaku nga ndarja). Për trajtimin e suksesshëm të thrombocytosis është e nevojshme për të kryer një ekzaminim të plotë të pacientit për të identifikuar shkakore dhe sëmundjeve të lidhura.

Kur thrombocytosis shtatzënisë rregulluar përdorimin dipiridamol më 1 tab. 2 herë në ditë, e cila përveç veprim antitrombotiku ka immunomodulatory dhe për të përmirësuar efektet e rrjedhjes së gjakut utero-placentar. Por të jenë të vetëdijshëm se thrombocytosis gjatë shtatzënisë - dukuri fiziologjike dhe rrallë kërkojnë korrigjim.
Përveç terapi të drogës për dietën thelbësore thrombocytosis, përcaktohet dietë të ekuilibruar shkollimi, dhe t'i përmbahen parimeve të një jetese të shëndetshme. Një kusht i rëndësishëm për këtë nuk është pirja e duhanit dhe përdorimi i etanolit (alkool).

Është e nevojshme për të marrë ushqime të pasura me jod (leshterik, arra, ushqim deti), kalcium (produktet e qumështit), hekuri (mishi i kuq dhe të brendshmeve), vitamina B (perimet jeshile). Kjo vlen për të përdorur lëngje të freskëta të larta në vitaminë C (limon, portokall, shegë, boronicë, etj). Këto lëngje duhet të jetë i holluar me ujë në një raport prej 1: 1.
Nga mjekësisë tradicionale për të trajtuar thrombocytosis rekomanduar përdorimin tinctures të hudhër, kakao, xhenxhefil dhe hirudotherapy (trajtimi me Leeches).