Sëmundja Koenig-së - trajtim, shkaqet, simptomat


Sëmundje Koenig - një osteochondropathy lloj, e cila shpesh ndikon rinj mes moshës pesëmbjëdhjetë deri në tridhjete vjet (dhe nganjëherë pacientët janë më të vjetër dhe të rinj). Kjo gjendje karakterizohet nga zona të kufizuara të nekrozë së femurit brendshëm condyle (kyçeve kërc + kockave ngjitur). Në këtë zonë të prekur sëmundjes mbulon kërc kockave gradualisht shtresohem dhe eventualisht mund edhe tërësisht të ndarë nga kockat
Sëmundje Koenig-së - shkaqet e


Shkaqet e sakta të kësaj sëmundjeje nuk është themeluar. Besohet se zhvillimi i nekrozë paraprin thyer për disa arsye mesatare degët qarkullimit arterieve gju që zhvillohet për shkak të lëndimit të përbashkët ose aktivitet fizik i tepruar. Megjithatë, për shkak se komplot refuzimi nekrotyzovannoho merr një periudhë shumë të gjatë kohore për të gjetur një marrëdhënie të qartë ndërmjet dëmit mëparshëm të përbashkët dhe sëmundjeve Koenig zakonisht nuk të jetë e mundur.
Edhe pse që nekroza e kockave dhe sipërfaqes kyçeve ndodh pas lëndimit të njerëzve të angazhuar në fizike të rëndë. punës dhe në atletët, ka raste që delamination nuk i përkasin këtyre kategorive të njerëzve.

Gjithashtu dyshohet se faktorë të tillë të favorshme të kësaj sëmundjeje, obliterating endarteritis, emboli, trombozë, disa sëmundjeve të organeve të brendshme si dhe disa çrregullime endokrine.
Veprimi gjithë faktorët e mësipërm të çon në përçarje e furnizimit me gjak të indeve të eshtrave dhe kërc në mëtejshëm nekrozë fokus arsimi pa mikrobe, e cila çon në formimin e clots në enët e gjakut dhe shkatërrimin e kockave. Sëmundja më e zakonshme Koenig zhvillohet në gju të përbashkët, hip shumë më pak të prekur, kyçin e këmbës, bërryl dhe nyjeve rreze

Sëmundjeve Koenig - Simptomat dhe shenjat
Simptomat Koenig në fillim të paqëndrueshme dhe expressionless. Ndonjëherë më lart plagë bëhet e nxehtë dhe shtohet lëkura duket dhimbje e shurdhër dhe lëvizshmëri të kufizuar përkohësisht të përbashkët. Në këtë fazë, sëmundja shfaqet rrallë, por vazhdon të përparojë. Në fazën e nekrozë ënjtje të lëkurës dhe kyçeve dhimbjes janë konstante.
Simptomë më të shquar është një bllokadë të plotë të pamundësisë të përbashkët në të një loje. Kjo sugjeron se pengon lëvizja filloi të ndarë zonën exfoliated. Plotësisht vidsharuvavsya ajo nuk është, por procesi tashmë ka përparuar. Ndonjëherë bllokada të përbashkët është i vetëm, nganjëherë pacienti duke çuar në një krevat në spital për shkak të edemë dhe dhimbje.

Nëse dhimbje të përbashkët bllokada dhe kyçeve janë injoruar nga njeriu, nuk ka ndarje të plotë të zonave necrotic e kockave dhe indeve të shkaqeve necrotic ënjtje, dhimbje dhe inflamacion të rëndë
Faza dhe diagnoza e sëmundjes Koenig
Faza 1. Kjo fazë karakterizohet nga dhimbje të butë dhe siklet në nyje të lidhura me aktivitet fizik ose transferim në trupin e pacientit peshë deri. Në radiographs parë ovale fireplace apo kolapsin e formë pykë eshtrave

Faza 2. Në këtë fazë, dhimbje të përbashkët, e rëndë, ajo bashkohet me procesin inflamator, i cili shprehet në dhimbje të tij, kur lakimi ose ënjtje të rënda dhe probing. Nuk është një radiografi tregon qartë prishjen fireplace kockave
Faza 3. Në këtë fazë nuk është një ndarje e pjesshme e zonat e prekura të nekrozë kockave, që shpesh çon në një contractures të qëndrueshme të përbashkëta. Në radiographs zona në mënyrë të qartë të dukshme hije omertvevsheho kockat nekrotyzovannoho (kyçeve "Maus")

4 faza. Për fazën e katërt karakterizohet me ndarje të plotë nga shtrati i tij nekrotyzovannoho zona, rrit inflamacion dhe dhimbje (lidhur me lëvizjen e kockave dhe fragmenti kyçeve). Në radiographs përcaktuar qartë trupin intra
Në X-ray tregon një diagnozë më të saktë të imazhit rezonancë magnetike, tomography llogaritur, dhe radioisotope ultratinguj. Gjithashtu, indikacionet, Arthroscopy është kryer, e cila është për të studiuar nëpërmjet arthroscope (mikrorozrizu futur përmes lëkurës) sipërfaqet e brendshme të përbashkët

Koenig Sëmundjeve - Trajtimi

Trajtimi i sëmundjes në fazat e hershme Koenig mbajtur metodat konservatore, të cilat përfshijnë masazh, zbatimin e metabolizmit të përbashkët dhe të përmirësojë rrjedhjen e gjakut në kërc dhe kockave indeve të barnave të caktuara, fizioterapi (elektrike, etj). E detyrueshme duhet të jetë e mundur për të lehtësuar të përbashkët. Kohëzgjatja e trajtimit është një vit e gjysmë, me gjithë kohën e nevojshme për të eliminuar plotësisht stresit fizik në të përbashkët prekur, atëherë në mungesë të dhimbje bashkohet ushtrime terapeutike.

Trajtimi konservativ i sëmundjeve Koenig zakonisht ka shumë pak shanse për një rezultat pozitiv. Sëmundja në dritën e këtij progresi do të vazhdojë dhe një fragment i kërc përreth kockave shpejt ose më vonë të largohet.
Për fat të keq, trajtimi konservativ është shpesh efektiv në adoleshentët dhe fëmijët, të rriturit zakonisht përdoren operativ (kirurgjikale) trajtim në të cilat zbulojnë zgavrën e përbashkët, fragment nekrotike hequr, e ndjekur nga shërimin e defektit plastike indeve.

Indikacionet për trajtim kirurgjik:
- Pavarësisht trajtimit konservativ mbetet pjesë e luajtshme
- Edhe pacienti disiplinuar nuk është efekti i trajtimit konservativ
- Në MRI ose radiografi vërejtur rritur ose ruajtur ndryshimet
- Nuk është mbyllja pothuajse i plotë ose i plotë i zonave të rritjes epiphyseal. Në raste të tilla, ndërhyrje kirurgjikale (të rriturit) tregon pavarësisht fazës aktuale të sëmundjes.
Përzgjedhja e trajtimit kirurgjik përcaktohet nga fazën aktuale të sëmundjes. Ka dy mundësitë e trajtimit - hequr fragment formuar me zbatimin e mëtejshëm të askund hondroplastyky (hondroplastyka - një përpjekje për të rivendosur kërc: grafts nadkostychnыe, hondroplastyka mozaik, tunnelyzatsyya etj) dhe fragment fiksimit mbrapa.

Osteoarthritis e sëmundjes gju përbashkët është një ndërlikim Koenig madh. Probabiliteti zhvillimi i saj varet nga madhësia e fragmentit, lokalizimin e sëmundjes, si dhe përshtatshmërinë dhe afateve kohore të trajtimit
Më shumë artikuj mbi këtë temë:
1. proshutë sëmundje
2. tendonitis
3. tenosynovitis