Amblyopia në fëmijët dhe të rriturit, simptomat, shkaqet, trajtim
Në vizion normale e njeriut është projektuar në mënyrë që të dy gazit ne i përdorim të dy në mënyrë të barabartë. Amblyopia, ose siç quhet sëmundje syri dembel mjekëve, "është se syri nuk është duke punuar si duhet. Ky sy më pak të përfshirë në perceptimin dhe transmetimin e informacionit vizual në tru.
Në sinjale trurit që vijnë nga sytë e dobët, injoruar dhe trajtuar vetëm informacionin që vjen nga sy të fortë. Si rezultat i kësaj, vizioni njerëzor përkeqësohet. Në mënyrë tipike, amblyopia në të rriturit dhe fëmijët prek vetëm një sy, por ka raste të lezioneve në të dy sytë. Amblyopia zhvillon në fëmijët e moshës nga lindja deri në shtatë vjet.


Fëmijë i cili vuan nga ky çrregullim mund të mos e kuptojnë se kjo është vetëm një sy. Injorimi informacioni vizual marrë syri i dobët është në mënyrë të pandërgjegjshme, kështu kontrolluar gjendja e fëmijës tuaj nuk është në gjendje.

Shkaqet e amblyopia

Çdo faktor që pengon ekranit normal qartë, imazhit të fokusuar në sy, dhe mungesa e aftësisë për të përdorur një apo të dy sytë, mund të shkaktojnë sëmundje.
Më amblyopia fëmijët është formuar kur të dy sytë në të njëjtën kohë të parë dy objekt ndryshme dhe dërgohet trurit dy tablo të ndryshme. Kjo është asgjë si strabismus. Një fëmijë që vuajnë nga strabismus, truri përpiqet të organizojë një konfuzion të dy imazheve të marra nga shtypur një sy funksional.

Shkaku i sëmundjes mund të jetë një gjendje në të cilën një sy më shumë se tjetri, shënoi miopi ose hyperopia. Kur një sy dallon imazhi është shumë më mirë se sa të tjera, truri fillon të injorojë imazhin e fuzzy, e cila është marrë nga sytë e dobët. Amblyopia fëmijët shumë të shkurtër-kthjellët apo largpamëse ndonjëherë zhvillohet në të dy sytë.
Amblyopia fëmijët nganjëherë fillon me faktin se drita një sy të gjatë vjen shumë më keq se sa të tjera. Cataracts, kornea metë gjithashtu shpesh shkakton sëmundje. Sëmundjeve sy dembel, i cili u shfaq në këto raste, shpesh në zhvillim, por i jep komplikime të rënda. Nëse fëmija nuk ofrojnë kujdes mjekësor në fazat e hershme të sëmundjes, ajo është mjaft e yyazytsirno, kurrë nuk mund të shohin në sy të dobët.

Faktorët gjenetik mund të çojë në funksionimin e pabarabartë e syrit. Nëse ka amblyopia në të rriturit - prindërit, ekziston një mundësi reale të sëmundjes tek fëmijët. Ka disa sëmundje gjenetike, të shoqëruar nga ky çrregullim.

Shenjat e sëmundjes

Në shumicën e rasteve, amblyopia nuk shfaqet me ndonjë simptome. Kjo është arsyeja pse rëndësia e tillë është diagnoza e hershme të sëmundjes. Megjithatë, disa shenja karakteristike e sëmundjes mund të quhet. Sëmundja mund të dyshohet nëse:
një sy në një fëmijë lëviz në mënyrë spontane nuk është në sync me syrin tjetër;

foshnja qan, ndjehet ne siklet kur mbylljes një sy;
Fëmija shikon ose duke u përpjekur për të anim kokën e tij, ai do të shqyrtojë këtë çështje;
qepallë e sipërme të një lartësi sy.

Diagnoza e sëmundjes

Metoda më e rëndësishme e diagnostikimit të sëmundjes - një rishikim i syve. Nëse okulist zbulon se një sy përkeqësuar vizion, ai ka një sy sëmundje dyshuar dembel, dhe duke përjashtuar shkaqet e tjera të kësaj sëmundjeje është diagnostikuar. Mjeku mbledh informacion në lidhje me simptomat, praninë e sëmundjeve të syrit në të afërmit e pacientit dhe faktorë të tjerë të rrezikut, të cilat përfshijnë të reduktuar peshën në lindje, problemet me shikim gjatë leximit apo shikuar TV.

Nëse keni arsye për brengosje në lidhje me shëndetin e syrit të fëmijës suaj, kontaktoni me mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur. Kjo mund të bëhet në çdo moshë. Diagnoza e hershme dhe trajtimin e amblyopia në fazat e hershme të zhvillimit të saj - një premtim i një fëmije normal.

Çfarë është trajtimi?

Trajtimi i amblyopia në të rriturit dhe fëmijët i kryer nga një specialist dhe është për të siguruar se forca e punës është dobësuar sytë bashku me normale. Ajo përdor një fashë në një sy, që e bën të pamundur për të punuar sytë forta, varrosje medikamente apo veshur syzet. Të gjitha këto masa kanë për qëllim për të detyruar të trurit për të përdorur sytë dobësuar. Në mënyrë tipike, kjo teknikë ndihmon për të normalizuar funksionimin e syve të dobët.

Në një moshë të re (të mirë - deri në gjashtë vjet), pra në periudhën kur aparati vizual i fëmijës është e formuar, sëmundja mund të shërohet plotësisht. Në vitet e mëvonshme, trajtimi do të jetë më pak efektive, por në disa raste megjithatë të çojë në përmirësim. Nëse sëmundja nuk trajtohet në përgjithësi, fëmija do të mbetet shikimi i dëmtuar për jetën.