Sëmundjet e pertusis në fëmijët e vegjël


E mirë kollë - Kjo është një nga sëmundjet më ngjitëse në botë, agjenti është pertossis Bordetella (bacil Bordet-Gengou). Sëmundje Kolla ndodh kryesisht në fëmijët nën 5 vjet. Imuniteti i nënës ndaj infeksionit pertussis nuk transmetohet tek fëmija gjatë lindjes ose qumështi i nënës, e cila është arsyeja pse pertusis sëmundja në fëmijët e vegjël nën moshën ishte vdekjeprurëse.
Periudha e shërimit mund të ndryshojnë 1 deri në 2 muaj ose më shumë. Kolla njerëz jashtëzakonisht të sëmurë.
Atrium - mukozës e hundës dhe nasopharynx. Bacillus pertusis përhapet nga një person i infektuar me një jetë të shëndetshme thithur nëpërmjet ajrit. Periudha më e rrezikshme e infektimit pertussis konsiderohen se 3-4 javë para pas shenjave të para të sëmundjes në një person të infektuar. Pas trajtimit me antibiotikë në mënyrë dramatike zvogëlon kollën infektueshmërisë e mirë pas 5 ditëve nga terapi të drogës thuajse zhduket.Prevalenca e sëmundjes
Sëmundja është përhapur pertusis në mesin e fëmijët e vegjël, pavarësisht nga kushtet klimatike dhe sociale.
Në popullsinë ku vaksinimi nuk është kryer, incidenca është 90% në mesin e fëmijëve nën 5 vjeç.
Infeksioni Kolla është veçanërisht e rrezikshme për foshnjat, foshnjat në mesin e pacientëve nga 0 në 6 muaj vdekshmërisë prej 4-6%.
Për shkak të vaksinimit të detyrueshëm të gjerë në mes të incidencës qepallë e pertusis është zvogëluar 20 herë.

Kollë sëmundja e mirë, sipas Organizata Botërore e Shëndetësisë në fund të zgjasë përgjithmonë popullsisë është rritur në mënyrë të konsiderueshme, ka pasur episode të epidemisë pertusis. Vetëm janë raportuar në raste të rralla të butë të rriturit gjatë vaksinuar. Arsyet kryesore për restaurimin e infeksionit sipas ekspertëve të cilët janë:
- refuzimi i prindërve për të vaksinuar fëmijët
- zhvillimin e rezistencës ndaj antibiotikëve mikroorganizëm,
- reduktuar imunitetin e fituar.

Shenjat e sëmundjes kollë së mirë

Nga momenti i infektimit deri shenjat e para është 1-2 javë .

Periudha e fytit
Në fëmijët e vegjël, sëmundja fillon si një të ftohtë të thjeshtë, me rraskapitje, dobësi, pastaj bashkohet kollë pa gëlbazë. Kjo kollë nga gëlbazë pikat e pasur me bakteret.
Fëmijët deri në pertusis vit mund të duket si podkashlyvanyya gjatë ditës dhe natës. Fëmija bëhet nervoz, sqimatar, refuzon për të ngrënë për shkak të kollë.

Periudha vrullshëm
10-14 ditë pas kollës infeksionit bëhet konvulsiv, vrullshëm. Sulmi fillon disa goditjeve kashlevыmy dhe ndryshimet fishkëllimë frymë konvulsive, ashtu-quajtur "reprises", pastaj shkoni goditjeve kashlevыe dhe reprises. Mukusit ofruara nga hunda, lot nga sytë mund myyazytsilne urinim. Venat e bymehet qafë, kokë, për shkak të mungesës së oksigjenit në fytyrë dhe buzët marrë hije cyanotic. Fytyra e fëmijës fryrë, qepallat fryrë, fytyra duket bruises vogla (hemorragji), kështu që ju mund të shikojnë hemoragji në sclera e syrit. Ka gjakderdhje të shpeshta nga hunda.

Sulmi përfundon kollitje e mukusit trashë transparente. Ndonjëherë kollë është aq e dhimbshme që një fëmijë i sëmurë fillon të vjella. Intensiteti i sulmeve të kollë, individuale dhe ndryshon 1-2 deri në dhjetë herë në ditë.
Në foshnjat përsërisë gjatë sulmeve kollitje ndodhin shumë më shpesh sulmon kohë më të gjatë, i shoqëruar nga skuqje, fytyrë kaltërosh, ndonjëherë të ndaluar të marrë frymë dhe konvulsione, i cili mund të jetë shkaku i vdekjes së një fëmijë të vogël.
Kur gjuha sulmet kollë pertussis protrudes nga goja e fëmijës, hugging lidhur me incisors ulëta, duke çuar në ulcerat në fre gjuhës mbuluar me lulëzim të bardhë.


Komplikimet e pertusis
- pneumoni,
- encefalopati,
- konvulsione dhe arrestimi i frymëmarrjes.

Diagnoza e pertusis
- kur shihet nga pacienti janë kolla tipike baby, nuk vaksinimi kundër kollës së mirë.
- mbjellëse bakteriologjik i nasopharynx.

Trajtimi dhe kujdesi kollë e mirë
Ilaç kryesore në periudhën e fytit është Erythromycin në doza të përshtatshme për moshën dhe peshën e fëmijës.
Në sulmet e kollitjes masat kryesore që synojnë zbutjen e sulmeve kollë dhe i hedh lëng gëlbazë. Për këtë përdorura gjerësisht drogave narkotike antitussive dhe droga mucolytic si tableta, shurupe, mbytje. Për pacientët e rinj forma më e përshtatshme e administratës të drogës janë shurupe dhe mbytje.

Ju mund të llak, zgjidhja avulluar me drogë në afërsi të grazhd foshnjës. Për të lehtësuar kollitjes dush të mirë të ngrohtë me ekstraktet e bimëve.

Që nga sulmet më të mëdha të kollitjes, ndodhë brenda natës, bashkëngjitur fëmijën në mënyrë që koka e tij dhe përsëri ishin poluprypodnyatы. Lëreni fëmijën tuaj të pijë më shumë dhe për të rritur numrin e feedings, duke zvogëluar sasinë e ushqimit. Shpesh hedh në dhomë ku fëmijë.
Nëse fëmija ka temperaturë, mund të ecin me të. Zgjidhni për të ecur vende jo me pluhur pranë organeve natyrore të ujit. Beautiful ecën në pyll me pisha, ose nga deti.

Në sulme të rënda të dhimbshme të cilat janë shoqëruar me konvulsione dhe arrestimin e frymëmarrjes telefononi menjëherë një ambulancë.

Parandalimi i sëmundjes pertussis
Metoda kryesore e parandalimit të sëmundjes është vaksinimi në kohë.
Për foshnjat - një vaksinim 3-fish DTP.
Për të parandaluar një infeksion nga një fëmijë të sëmurë rekomandohet administrimin profilaktik i erythromycin për 14 ditë të kontaktit për të gjithë anëtarët e familjes dhe kujdesit personal dezinfektimit të plotë të fëmijës.